Vajon a blokklánc a kriptopénz ralik legjobb indikátora?

Vajon a blokklánc a kriptopénz ralik legjobb indikátora?

Regisztrálok!

A kriptovaluták árrobbanásait általában a különféle kripto „szakértők” magyarázatai követik. Az évek során már olyan sokszor voltunk tanúi ennek a jelenségnek, hogy legtöbbünk már többnyire ignorálja őket. Hallottunk már közelgő feleződésről, gazdasági válság közeledtéről, a bankok szembeni bizalom csökkenéséről stb. A legutóbbi példa a tegnap előtti minirali, amelyet egyesek az amerikai Fed kamatcsökkentésével magyaráznak. Minél több dollárt nyomtatnak, annál előbb fognak az emberek a bitcoin pártjára állni. Legalábbis ezt állítják ez úgynevezett szakértők. Habár sokszor olvashatunk logikusnak tűnő magyarázatokat, az igazság az, hogy a kripto befektetők legnagyobb részét meglepetésként érik a hirtelen árfolyam mozgások.

Azonban van egy dolog, amelyre kevesen figyelnek. Ez a dolog nem más, mint maga a blokklánc. A jelentős ármozgások bizony nyomot hagynak a blokkláncon. Sőt, nem is egyet. A blokklánc vizsgálatával alaposabban tudjuk mérlegelni a ralikat követő spekulatív elemzéseket, vagy akár hasznos előrejelzéseket is felfedezhetünk. Az árfolyam grafikonokhoz hasonlóan, a blokkláncon is észrevehetők különféle sablonok, amelyek hasznos információval szolgálhatnak a jövőbeli áringadozásokról.

A kriptovaluta ralik 3 fázisa

Minden rali jelentős hatást gyakorol a kriptovaluta befektetők viselkedésére. A hagyományos tőzsdéktől eltérően, amelyeken a drasztikus áringadozások határozott és megalapozott kiváltó okokra vezethetők vissza, a kriptovaluta piacon más a helyzet. A viselkedési pszichológia elveit követve, a kripto ralikat 3 fázisra oszthatjuk: meglepetés, a trend követése és szubjektív magyarázatok.

  1. Meglepetés – Ahogyan már fent említettem, a legtöbb kriptovaluta befektetőt váratlanul érik a hirtelen áremelkedések, illetve csökkenések. Ez nem meglepő, hiszen a számos 30 év alatti bitcoin milliomosnak köszönhetően, rengetegen hiszik azt, hogy a kriptovalutákból egy napról a másikra meg tudnak gazdagodni. Sajnos ezek a tévhitek sok esetben csúnya veszteségeket vonnak maguk után. Sok kezdő befektetőt elvakít a potenciális profit, ezért komolytalan döntéseket hoznak és sokszor bizony meglepetésként éri őket egy hirtelen 15-20 százalékos ugrás, illetve esés.
  2. A trend követése – A másik sűrűn elkövetett hiba, a trend vakon való követése. Habár mindig figyelembe kell vennünk a hosszútávú trendeket, egy hatalmas ugrás/esés után jobb elfogadni, hogy lekéstünk a vonatról, és megvárni a korrekciót. Ez a hiba talán 2017 végén volt kimondottan szembetűnő, hiszen abban az időben sokan úgy gondolták, hogy ha egy év alatt 1000 dollárról 20,000-re emelkedett a bitcoin ára, akkor a következő évben milliomosok lesznek. Még akkor is, ha 20,000 dolláros áron vásárolnak. Habár azóta sokan tanultak a hibáikból, nem árt időnként emlékeztetnünk magunkat, hogy egy rali idején, illetve azt követően is objektíven kell gondolkoznunk.
  3. Szubjektív magyarázatok – A kriptovaluta ralik remek példái a befektetők viselkedésének tanulmányozására. Azt észrevettük már, hogy minél intenzívebb és hosszabb egy pozitív trend, annál több kripto árfolyam szakértő jelenik meg az interneten? Ahány befektető, annyi magyarázattal találkozhatunk. Nincs kétség afelől, hogy vannak közülük, akik valóban értenek a dolgukhoz (akik általában több éves tőzsdés tapasztalattal rendelkeznek). Azonban rengeteg közöttük az olyan is, aki hihetetlennél hihetetlenebb magyarázatokkal próbálja megértetni a ralik kiváltó okát hűséges követőivel. Ezeket a magyarázatokat sokan a későbbi ralik előrejelzéseire is használják, ami sokszor csúnya veszteségekkel végződik.

A tőzsdéken megtalálható részvények árfolyamának elemzésétől eltérően, a kriptovaluták esetében létezik egy olyan árulkodó jel, amelyre kevesen figyelnek oda. Ez a jel nem más, mint a blokkláncon követhető indikátorok. A digitális fizetőeszközök árfolyamainak blokkláncon való viselkedésének tanulmányozásával nem csak arról szerezhetünk tudomást, hogy hogyan néz ki egy rali a blokkláncon, de akár árulkodó jeleket is felfedezhetünk egy új rali közeledtéről. Lássuk milyen árulkodó jelekkel szolgálhat számunkra a blokklánc:

1. Az új befektetők számának növekedése

Szinte minden ralinál megfigyelhető az új befektetők számának növekedése. Az új befektetők számának vizsgálatával hasznos információt nyerhetünk egy előző rali elemzése során, melyek segítségével akár a következő ralira is jobban fel tudunk készülni. Ha olyan következtetésre jutunk, hogy az új befektetők számának növekedésével a kereslet is értelemszerűen növekedni fog, jobban felkészülhetünk a következő ralira.

2. A nagy tranzakciók száma megnövekszik

A blokkláncon észrevehető nagyobb méretű tranzakciók számának növekedése sokszor jellemző a ralikat megelőzően. A hatalmas összegek átcsoportosítása általában a nagyobb befektetők készülődését jelzik. Ha ügyesek vagyunk és összefüggést tudunk találni a hatalmas méretű kriptovaluta átutalások és a ralik között, értékes árfolyam indikátor birtokában lehetünk.

3. Az aktív tárcacímek számának növekedése

A hirtelen áremelkedések egyik megbízható jele nem más, mint az aktív tárcacímek számának megnövekedése. Ez a jelenség a legtöbb rali előtt tapasztalható. Persze nem csak az aktív tárcacímek esetében, hanem az új tárcacímek számának növekedése esetében is. Ezt az információt azért érdemes követni, mert az aktív tárcacímek a volumenhez, az újak pedig a vásárlóerőhöz járulnak hozzá.

4. A bálnák aktívabban kereskednek

Habár erről a jelenségről már több rali ideje alatt olvashattunk, nem árt, ha magunk is utánajárunk az általunk figyelemmel kísért kriptovaluta kereskedési volumenének eloszlására. Ha azt vesszük észre, hogy a bálnák egyre aktívabban kereskednek, akkor jobb, ha felkészülünk egy nagyobb ármozgásra.

Vajon a blokklánc a kriptopénz ralik legjobb indikátora?

Összefoglaló

A blokkláncból levezethető indikátorok elemzése korántsem egyszerű feladat, azonban ha teljesebb képet szeretnénk kapni a piac mozgásairól, nem árt néha velük is foglalkozni. Ha jobban belegondolunk, a kriptovaluta befektetők viselkedését a tárcájukon keresztül végrehajtott tranzakciók mértékén és gyakoriságán keresztül tudjuk a legpontosabban kielemezni. Ilyen információkat csak az adott kriptovaluta blokkláncából kinyert grafikonok és statisztikák adhatnak. Kutatásra fel!

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget