Vajon 2021-ben még érdemes bitcoinba fektetni?

A bitcoin újabbnál újabb árfolyam rekordokat dönt meg, nemrég átlépte a 64 000 dollárt is. Többen csak most kapják fel a fejüket és kezdenek el érdeklődni a világ legnépszerűbb kriptovalutája iránt. De akik még nem rendelkeznek bitcoinnal vajon végérvényesen lemaradtak róla? Érdemes még bitcoin fektetni a pénzüket? Meddig tarthat a bikafutás? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük most a választ.

Bitcoin jön a csapból is

A bitcoin megállíthatatlanul tör előre, árfolyama újabb csúcsot döntött meg, a Tesláért már bitcoinban is lehet fizetni… Ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket láthatunk nap, mint nap. Már nemcsak a kriptovalutákra és blokklánc technológiára összpontosító hírportálok, hanem a mainstream oldalak is egyre gyakrabban foglalkoznak a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutával. Tizenkét éve a kutya nem tudta mi az a bitcoin, ma viszont már elég sokan, legalább hallomásból ismerik a kriptopénzt. Bár még mindig rengetegen hangoztatják azt, hogy a bitcoin a bűnözés pénze, a bitcoin egy piramisjáték, valójában sok ember fejében fordul meg egyre gyakrabban az, hogy talán mégis bitcoinba kellene a megtakarított pénzt fektetni.

A pénzügyben elterjedt kifejezés, a FOMO vagyis a félelem, hogy kimaradunk valamiből, bizony komoly hatással lehet ránk. Olyan érzéseink lehetnek, melyek a hatalmukba keríthetnek minket és meggyőzhetjük magunkat arról, hogy igenis BTC-be kell rakni a pénzünket. Ugyanakkor sokan mikor meglátják a bitcoin árfolyamát (sajtóidőben nagyjából 62 800 dollár), eltántorodnak, hiszen úgy érzik, sokkal korábban kellett volna a kriptovilágba belépni, amikor még egy bitcoin mindössze néhány dollárt ért. Rengetegen azt hiszik, hogy ha törik, ha szakad muszáj egy egész bitcoint megvásárolni, másképp lemaradnak. Nekik üzenjük, hogy 1 BTC 100 000 000 szatosi részegyeséggel egyenlő (Satoshi Nakamotóról, a bitcoin feltalálójáról lett elnevezve), vagyis bármennyi szatosit vehetünk, amennyit a költségvetésünk megenged, tehát ez nem állhat a befektetés útjába. Akkor már csak arra a kérdésre kellene választ kapni, hogy későn van már ahhoz, hogy bitcoinba fektessünk vagy sem? A válasz NEM. Ahogyan a mondás tartja, sohasem késő és ez igaz a bitcoinra is. Íme néhány indok, miért vegyünk fontolóra a BTC befektetést!

A bitcoin globális elfogadása elképesztő mértékben felgyorsult

Néhány évvel ezelőtt még nem igazán volt elterjedt a kriptovaluta, de ma már elmondhatjuk, hogy egyre nagyobb globális elfogadásnak örvend. Napról napra nő a kriptotőzsdéken és tárcaszolgáltatásokon regisztrálók száma. 2020 kirobbanó évnek számított, na nem a koronavírus-járvány kitörése, hanem a kriptovaluták elfogadottsága miatt. A Binance kriptotőzsde feje, Changpeng Zhao nemrég azt nyilatkozta egy podcastban, hogy naponta 300 ezerrel nő az újonnan regisztráltak száma. A blockchain.com jelentése szerint az elmúlt egy év alatt közel 30 millió új felhasználója lett.

A kriptovaluta tőzsdék és a tárcaszolgáltatások népszerűsége ugyanakkor nem ad teljes képet arról mennyire sokan is kerültek kapcsolatba a kriptovalutákkal. Az olyan szolgáltatások kriptopénzek felé való nyitása, mint a PayPal, óriási löketet adtak a digitális érmék szélesebb körben történő elfogadásának. A PayPal elképesztő mértékű keresletről számolt be a kriptovaluták iránt, habár sok ízig-vérig kriptós állítja, hogy nem igazi kriptovaluta tartás az, ha a privátkulcs nem a tiéd.

Március 30-án a Paypal elindította az amerikai ügyfelek számára legújabb kriptovaluta szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználóknak azt, hogy közvetlenül bitcoinnal, litecoinnal, ethereummal vagy éppen bitcoin cash-sel vásárolhassanak a világ közel 30 millió kereskedőjénél. Ha a szolgáltatást más országokra is kiterjesztik, az újabb löketet adhat a bitcoin árfolyamának. Egyre több ember kerülhet az e-fizetési óriás révén közel a kriptovalutákhoz, ami egy láncreakciót indít el. A kereslet növekedése az árfolyam növekedését hozza el, amit már a bitcoin történetében milliószor láthattunk.

A nem megfelelő makroklíma, a gazdasági válság és a folyamatosan növekvő infláció sok magánszemélyt és vállalkozást a bitcoin felé terel

A bitcoin a 2008-as globális pénzügyi válságot követően született. Emlékszel még, hogy mi történt akkor? A bankrendszer megbukott (lásd a Lehmann Brothers csődjét), a kormányzati mentőcsomagok és a mennyiségi enyhítés mit sem értek. Most itt vagyunk egy évtizeddel később, és mintha a történelem megismételné önmagát, egy új pénzügyi válságot látunk a szemünk előtt kibontakozni, amelyben még több mentőcsomag, még nagyobb mennyiségű enyhítés (hisztérikus pénznyomtatás) van.

Mind a magánszemélyek, mind a vállalatok egyre jobban érzékelik a saját bőrükön is a jelenlegi pénzügyi rendszer hibáit, melyekre a politika sem képes hathatós választ adni. Az elszabadult infláció miatt sokan úgy vélik, hogy a bitcoin lehet az az eszköz, melyben biztonságban tudhatják a pénzüket. Paul Tudor Jones befektető nem is olyan régen azt nyilatkozta, hogy a bitcoin az 1970-es évek aranyára emlékezteti. Jones úgy fogalmazott:

“A COVID-19 egy olyan vírus, amely globális szinten egyedülálló politikai reakciót váltott ki. Olyan gyorsan történt, hogy még egy olyan piaci veterán is, mint én, szótlan maradt. A nagy monetáris inflációnak vagyunk a tanúi.”

2020 májusában, a Real Vision vezérigazgatója, Raoul Pal kijelentette, hogy amint a központi bankok elfogadják a mennyiségi lazítást, a bitcoin és az arany árfolyama drasztikusan megugrik. „A bitcoin nyer. Ez az egyik legjobb eszköz bármely eszközosztályt is nézzük, aminek valaha a tanúja voltam.”

A mennyiségi enyhítés egyenlő az eszetlen pénznyomtatással. Minél nagyobb a pénzkínálat, annál értéktelenebbé válik a ropogós készpénz. A bitcoin esetében nem fordulhat elő az, hogy ha nincs belőle elég majd nyomtatunk. Bitcoinból 21 millió érhető el összesen, kínálata tehát nem növelhető (nagyjából 18 millió lett eddig kibányászva). Ha valamiből kevés van, az iránt a kereslet általában nő, ez pedig áremelkedést eredményez.

A New York-i Wall Street is nyit a bitcoin felé

2020-ban nem meglepő módon a legjobban teljesítő eszköz a bitcoin volt. Bár tény, hogy az arany iránt is rendkívüli mértékben megnőtt a járvány alatt az érdeklődés, a bitcoin mindent elsöpört.

A BTC elképesztő teljesítménye természetesen felkeltette a Wall Street-i nagyágyúk, befektetők és társaságok figyelmét is. 2020 augusztusában a MicroStrategy vállalat bejelentette, hogy 250 millió dollárt fektetett be bitcoinba, és a tőkeallokációs stratégiájának részeként 21 454 bitcoint vásárolt. Azóta a vállalat megállás nélkül veszi a kriptovalutát, már közel 100 000 bitcoin büszke tulajdonosa.

Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója elmondta: “Ez a befektetés a bitcoin iránti meggyőződésünket tükrözi. A bitcoin a legelterjedtebb kriptovaluta, megbízható értéktároló és vonzó befektetési eszköz, amely értéke hosszú távon jobban felértékelődik, a készpénzénél.”

A MicroStrategy után nem sokkal, tavaly októberben a Square fizetési platform is jelezte, hogy 50 millió dollárt fektetett bitcoinba, összesen 4 709 BTC megvásárlásával. A Square azt mondta, hogy azért vásárolt bitcoint, mert „a bitcoin potenciálisan mindenhol elérhető pénz lehet a jövőben, a gazdasági szerepvállalás eszköze, amely lehetőséget teremt a világnak a globális monetáris rendszerben való részvételre.”

Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója.
Forrás: Inspired Traveler

Ekkor jött a Tesla

A két vállalat bitcoin vásárlása után a multimilliárdos Elon Musk fantáziáját is keményen megmozgatta a bitcoin. A Telsa feje a Twitteren érdeklődött a kriptoközösségtől afelől, hogyan tudná az elektromos autógyár pénzét bitcoinba fektetni. Segítségére akkor Michael Saylor sietett. Úgy tűnik, hogy Musk megfogadta Saylor tanácsát, hiszen a Twitter üzenetváltás után nem sokkal kiderült, hogy idén év elején a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt be a népszerű kriptovalutából.

Néhány nappal ezelőtt aztán újabb meglepetés érkezett az Egyesült Államokból, hiszen a világ egyik leghíresebb magazinja, a TIME bejelentette, hogy a Teslához hasonlóan a jövőben állandó jelleggel bitcoinban fogja tartani tartalékai egy meghatározott részét.

Tavaly decemberben a Citibank, amerikai pénzügyi óriás vezető elemzőjének, Thomas Fitzpatrick-nak a szavai rázták fel a kriptoközösségben az állóvizet, aki a Citibank intézményi ügyfeleinek írt jelentésében az 1970-es évek aranypiaca és a bitcoin közötti hasonlóságokra hívta fel a figyelmet.

Fitzpatrick még árat is jósolt, hiszen 2021 decemberére 318 000 dolláros BTC-t prognosztizált.

“Az arany leválasztása a fiat pénzekről, a COVID-19 járvány és a központi bankok azon vágya, hogy agresszív mennyiségi lazítási politikát folytassanak, a jövőben a bitcoin robbanásszerű árnövekedéséhez vezethet” – írta Fitzpatrick.

Hogy ez az árcél reális-e vagy sem, az még talány, de a bankóriások bitcoinnal kapcsolatos pozitív kijelentései komoly árfelhajtók lehetnek.

Az előzőek ismeretében tehát azt mondhatjuk, hogy igen, még 2021-ben is érdemes bitcoinba fektetni, hiszen nem tudhatni meddig menetel a kriptovaluta árfolyam. Ha valaki még nem elég jártas a kriptovalutákban, akkor előtte érdemes alaposabban utána olvasni a témának, illetve alapvető fogalmakkal megismerkedni, majd apránként kisebb összegekért BTC-t vásárolni.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget