Top 10 kereskedői beidegződés, amikkel neked is szembe kell nézned

Top 10 kereskedői beidegződés, amikkel neked is szembe kell nézned

Vásárlás most!

Az alábbi információk csak oktatási célokat szolgálnak. A kriptovalutákkal való kereskedés olyan tevékenység, amely nagy kockázattal jár, így a lehetséges következményekért csak is te vagy a felelős. Az elfogultság az emberi természetből adódik, így a szerző is elfogult.

Van egy rossz és egy jó hírünk.

Kezdjük a rosszal: lehetetlen teljes mértékben leküzdeni rossz beidegződés következményeit. Emberi mivoltunk részei, velünk születnek. Együtt élünk és halunk, de ami a legfontosabb, kereskedünk velük.

De van azért néhány jó hírünk is. Amikor egy kereskedő rájön, hogy a beidegződés az emberi természet örökkévaló része, akkor közelebbről is megvizsgálhatja és megértheti azokat. Ennek eredményeképpen könnyebb lehet a problémát azonosítani és leküzdeni. Részben, legalábbis.

Most viszont beszéljünk arról, hogy a rögeszmék, milyen hatással lehetnek kriptovaluta kereskedéseinkre.

Tudtad, hogy a magánszemélyek 80%-a, míg az intézmények 30%-a inkább emocionális érvek alapján kereskedik, mint logikusan? Ez a Harvard Business School 2007-ben tett felfedezése. Ma is hasonló a helyzet, mert a rossz szokások bizony nem változnak.

Ez vezetett az úgynevezett viselkedési pénzügyhöz – azon tudományterülethez, amely a pszichológia szerepére összpontosít a kereskedelmi és befektetési tevékenységekben. Emellett érzelmeket, szociológiai szempontokat és még a biológia szerepét is kutatja.

Nem vagyunk szakemberek ezen a területen, de kereskedők igen és most a legnépszerűbb kérdésekről szeretnénk beszélni.

1. Lehorgonyzás

Meghatározás: a horgony az első olyan információt jelenti, amelyet a kereskedő lát. Később a legjelentősebb és legmegbízhatóbb ponttá válik, amely korlátozza az alternatív ötletek kibontakozását.

Példa: egy erős medvés jelzés a kereskedési diagramon. Amikor megnyitsz egy kereskedési terminált, és látod, hogy a BTC / USDT pár nagy medve zászlót mutat, lehetséges, hogy egész nap e szerint fogsz kereskedni, a többi mutatót figyelmen kívül hagyva.

Jó tanács: soha ne támaszkodj csak egy jelre vagy véleményre. Elemezd a piacot több szempontból, hogy teljes képet kaphass.

2. Az alkalom megragadása

Meghatározás: a kereskedők inkább szociálisan gondolkodnak, mint egyénileg, így más piaci szereplők hírére és cselekedeteire támaszkodnak. Vásárolunk, mikor mások vásárolnak és eladunk, mikor mások eladnak. Ez különösen igaz a kriptopénz piacot befolyásolókra. A probléma az, hogy ez a hozzáállás elterelheti a figyelmet az olyan objektív dolgokról, mint a diagramok fontossága.

Példa: egy Binance-ről szóló hír után a DOGE négy óra alatt 0,0032 dollárról 0,0044 dollárra ugrott. A következő héten az ár lassan visszatért 0,0032 dollárra. Ezt nevezhetjük a hírek és a tömeges kereskedés erejének, hiszen egy adott token tényleges okok nélkül növekszik.

Jó tanács: próbáld meg magad elkülöníteni a tömegtől, amikor kereskedsz. Nyilvánvaló, hogy kutatást kell végezned és a híreket ellenőrizned, de ne csak ezekre támaszkodj. Néha, ha elég gyors vagy, hatalmas nyereségre tehetsz szert.

3. Vakfolt

Meghatározás: Valószínűleg az összes példa közül ez a legtermészetesebb módon előforduló rossz beidegződés. Alapvetően mindig találsz egyértelmű hibákat mások kereskedési történetében, de soha nem észleled a saját hibáid.

Példa: például ezt a cikket olvasva úgy döntesz, hogy elemzed a barátaid kereskedési mintáit. Azonnal felismered, hogy a rossz beidegződés rabja. A probléma viszont az, hogy ugyanezt nem mondod el a saját kereskedésedről, még akkor sem, ha a döntéseid azonosak.

Jó tanács: ismerd meg önmagad és működj együtt más befektetőkkel. Mindig jó ötlet egy másik szemszögéből nézni kereskedéseidet.

4. Megerősítés

Meghatározás: egy nagyon veszélyes beidegződés, ami önbecsapáshoz vezet. A legfontosabb dolog az, hogy ilyenkor felértékeljük az elképzeléseinket alátámasztó jeleket. Ennek megfelelően nagyobb figyelmet fordítunk ezekre a mutatókra, figyelmen kívül hagyva azokat, amelyek a véleményünkkel ellentétesek.

Példa: a kereskedő bikás konfirmációt lát a TRX / USDT páron. Úgy dönt, hogy hosszú pozíciót nyit meg 0,0315$-nál, nagy figyelmet fordítva a bikás sávra, emelkedésre várva. Így a kereskedő figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a sávnak kis tartománya van, míg a következő medvés sáv sokkal szélesebb. Még azt sem láthatja, hogy az ár a támasz alá kerül. Bumm! 0,0278 dollár.

Jó tanács: duplán ellenőrizd a megérzéseidet. Amikor látod, hogy minden tökéletes, végezz újabb kutatást, és keress olyan jeleket, amelyek ellentmondanak a nézeteidnek.

5. Hamis racionalizálás

Meghatározás: a kognitív disszonancia különleges esete. Hajlamosak vagyunk igazolni döntéseinket, még akkor is, ha teljesen tévesek. Ez az elfogultság megakadályozza, hogy lezárd a tőkédet pusztító veszteséges pozíciókat.

Példa: megfelelő gondossággal, órákig nézed a piacot. Mindent kielemzel. Tagadod, hogy nem tökéletes a kereskedés. Végül egy long pozíciót nyitsz meg közvetlenül a korrekciós fázis előtt. Sok időt fektettél az ügyletbe, így nem akarod a pozíciód zárni még 10%, 20%, 30%-os zuhanás után is.

Jó tanács: Terrance Odean a Berkeley-től megállapította, hogy a lezárt nyereséges pozíciók még mindig felülmúlják a nyílt vesztes ügyleteket, amelyek a portfóliókban maradnak. Ezért barátkozz meg a veszteségek zárásának gondolatával. Csak felejtsd el a korábbi döntéseidet. A pénzt már elvesztetted, próbálj meg nem veszteni többet!

6. Keretezés

Meghatározás: túl nagy hangsúly fektetése minden egyes ügyletre, globális rálátás nélkül. A keretezés arra kényszerít, hogy felejtsd el a portfóliót és más ügyletet és csakis egyre koncentrálj.

Példa: a kereskedő veszteséges pozícióba lépett, amikor a BTC 10 000 dollárra csökkent. Mégis elfelejti az EOS-t, amely elérte a 6 dollárt és a 420 dolláros BCH-t.

Jó tanács: Harry Markowitz feltalálta a modern portfólió elméletét, amely szerint minden pozíciót értékelni kell a teljes portfólióra gyakorolt hatása tekintetében, nem csak egy ügyletet. Fogadd el a rövid távú hibákat, mert mindig megváltoztathatod és kompenzálhatod azokat.

7. Elvesztéstől való irtózás

Meghatározás: az általános elmélet azt feltételezi, hogy az emberek mindig a legmagasabb hozamot választják. Ugyanakkor Dan Kahneman és Amos Taversky arról számolnak be, hogy a kereskedők nagyobb valószínűséggel koncentrálnak a veszteségek elkerülésére, mint ugyanolyan nyereség elérésére. Inkább nyerünk kevesebbet, mint veszítünk el mindent.

Példa: a kriptokereskedők gyakran hajlamosak a Stop Loss megbízások áttörési stratégiájának végrehajtására és a kockázatok felszámolására. Ebben az esetben még többet kockáztatsz a következő jövedelmező lépésből. Jó döntés lehet a Trailing Stops használata is.

Jó tanács: tanulmányozd a kockázatkezelést és tartsd be azt. Fogadd el azokat a veszteségeket, amik már elkerülhetetlenek. Azok a kereskedők, akik egyáltalán nem készek veszteni, a rossz kereskedők, akiknek még csak esélye sincs a sikerre. Ügyelj arra, hogy a megfelelő pillanatban zárd le az ügyleteket, és tartsd be a kockázatkezelési stratégiát.

8. Túlzott önbizalom

Meghatározás: úgy gondoljuk, hogy mindent irányíthatunk, beleértve a nagy piaci mintákat és a kriptopénz bálnák döntéseit is. Valójában nincs ilyen szintű hatalmunk. A legrosszabb az, amikor a túlzott önbizalom találkozik a Dunning-Kruger féle hatással, és a kereskedők nem képesek megfelelően értékelni képességeiket.

Példa: több tucat túlzott önbizalomhoz kapcsolódó kérdés merül fel. Különösen a profi kereskedők, akik elég tapasztalattal rendelkeznek, úgy gondolják, hogy a piac királyai. Ha biztos vagy benne, hogy a következő ügyleted nyereséges lesz, túlzottan magabiztos vagy te is.

Jó tanács: fogadd el, hogy vannak dolgok, amik a látókörünkön és hatáskörünkön kívül esnek. Próbálj meg olyan stratégiát kidolgozni, amellyel kényelemben érezheted magad ebben a bizonytalanságban is. Fókuszálj olyan dolgokra, amelyeket nem az érzelmek és saját cselekedeteid irányítanak.

9. A közelmúlt

Meghatározás: az emberek szeretik a történelmet, és túl nagy figyelmet szentelnek neki. Megint csak egy káros beidegződés. Értékeljük a befektetéseket, és csak a múltbeli tapasztalatok alapján döntünk. A probléma az, hogy hiányos információk birtokában kereskedünk.

Példa: két vagy három egymást követő veszteség egy adott coin párral megakadályozhatja, hogy ezekkel az eszközökkel vagy számokkal egyáltalán kereskedj. Tegyük fel, valószínűleg nem fogsz aktívan kereskedni a BTC / USDT emelkedésen, két erős korrekció és medve csapda után. Hasonlóképpen, hamis előrejelzéseket tehetsz, ha azt gondolod, hogy a coin csak azért növekszik, mert néhány napig emelkedett az ár.

Jó tanács: ne csak a múltbeli adatokra támaszkodj. Fontold meg az összes információforrást, és próbáld meg megtalálni az egyensúlyt. Továbbá elemezd a kereskedéseket hosszú távú időkereten is, hogy világosabb betekintést nyerj a közelgő változásokba.

10. Önámítás

Meghatározás: a kereskedők úgy gondolják, hogy sikereik tapasztalataik miatt következnek be, míg a kudarcok külső tényezőkhöz kapcsolódnak. Minden jó dolog miattad történik, mert a rossz dolgok mások miatt vannak.

Példa: itt minden az érzelmeidtől függ. Ha lezártál egy nyitott ETH / USDT pozíciót 1,5-szeres nyereséggel, úgy érezheted, hogy mindez azért van, mert a készségeid jók. Bizonyára nem bika trendek… Később ugyanazon a piacon megnyitott hosszú megbízás 2-szeres veszteséggel zárult. Ebben az esetben hibáztatod a bálnákat, a tőzsdéket, Vitalik Buterint és a kutyádat. De természetesen nem magad.

Jó tanács: Légy bátor, vállald a felelősséget minden tettedért kivétel nélkül. Jutalmazd meg magad a hosszú távú nyereséges stratégiákért és a sikeres tervekért, de nem egy jó ügyletért. Azt is javasoljuk, hogy kövesd nyomon az ajánlatokat és tanuld meg a pénzgazdálkodást.

A rossz beidegződés leküzdésének módjai

Gratula! Megtetted az első lépést, hogy megszabadulj rossz szokásaidtól. Több lehetőség van arra, hogy kripto kereskedésed biztonságosabbá és következetesebbé váljon. Nézzük meg, miket tehetsz:

Készíts egy tervet, és ragaszkodj hozzá. A szabályok, korlátok és célok meghatározása rendkívül fontos. Soha ne kereskedj érzelmek hatása alatt. A legnehezebb rész az egyensúly megtalálása a pozitív intuitív döntések és a káros impulzusok között. Az automatizált kereskedés itt talán segíthet.

Folyamatosan végezz kutatást. Minél több információd van a piacról, annál jobb. Ha nem korlátozódsz egyetlen információforrásra, akkor bonyolultabb ügyleteket is végrehajthatsz.

Találj jó hírű forrásokat. A tömegmédia folyamatosan csak zavart kelt, egy hasznos beidegződés, ha a minőségre mész. Nem bízhatsz meg azonban az összes szakértőben és elemzőben. Találd meg a legmegbízhatóbbakat, és csak azokra összpontosíts, így elkerülheted azt, hogy túl sok adatmennyiség zúduljon rád.

Tarts kéznél kereskedési naplót. A folyóiratok hasznosak a visszamenőleges elemzéshez. Majdnem minden modern tőzsde és terminál automatikusan megőrzi ezeket a naplókat, ezért rendszeresen ellenőrizni kell őket, és a következtetéseket le kell vonni.

Ismerd meg az új trükköket. Mindig fejleszd kereskedési stílusod és bővítsd a tudásod. A kripto ipar számára elengedhetetlenek a friss információk és az új nézőpontok.

Vállalj felelősséget. Ez a te pénzed és kereskedési történeted. Csak te tudsz belépési és zárási pontokat, célokat, Stop Loss szinteket, stb alkalmazni. Nyugodtan használhatsz bármilyen kisegítő adatot, de fogadd el a jó és a rossz következményeket is.

Értsd meg és tartsd kordában az érzelmeket. Emberek vagyunk és mindannyian mások. Ismerd meg és fogadd el a természeted, keresd meg a legjobb stratégiákat és használd azokat. Ha harmóniában vagy önmagaddal, minden egyszerűbbnek tűnik.

A kriptokereskedés nem könnyű feladat. A túlzott mértékű változás és sok FUD bizony mindig jelen vannak. Az érzelmek sokszor utat törhetnek maguknak, hisz emberek vagyunk. Bár nem szabadulhatunk meg ezen pszichológiai tényezőktől, még elfogadhatjuk azokat.

Minden a kutatással és a megértéssel kezdődik. Remélem, ez a cikk segített felismerni, hogy milyen káros beidegződés típusok lehetnek, és hogyan lehet kordában tartani őket. Néha térj ide vissza és ne felejtsd el: Sok szerencsét!

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget