Tesla és bitcoin, avagy hogyan fonódott össze az autógyárak és a kripto-blokklánc szektor sorsa

Autógyárak, blokklánc, kriptovaluta… E három szó már kéz a kézben jár, hiszen egyre több autógyár használja ki a blokklánc nyújtotta lehetőségeket és néhányan már a kriptovaluták alkalmazásán és elfogadásán is törik a fejüket. Az autógyártás és a 21. századi vívmányok sorsa úgy tűnik összefonódott. De konkrétan milyen előnyökkel jár az, ha egy autógyártó vállalat nyit a blokklánc, illetve a kriptoökoszisztéma felé?

Az autógyártás már régóta a technológiai fejlődés élvonalában van, így nem teljesen meglepő az, ha egy autóipari vállalat úgy dönt, hogy a blokklánc technológia vagy éppen a kriptovaluták mellett teszi le a voksát. Bár az tény, hogy még nem mindegyik gyártó alkalmazza a blokkláncot a mindennapi termelésben az alapanyagok, az alkatrészek, illetve a már legyártott kész gépkocsik nyomon követésére, mégsem lehetne jobb és hatékonyabb megoldást találni erre, mint a blokklánc. Óriási potenciált rejt a kriptovaluták alapjául is szolgáló technológia, amit előbb vagy utóbb minden vállalatnak adoptálnia kell.

A blokklánc és a kriptovaluták használatának előnyei az autóiparban

Az autógyárak által leggyakrabban használt blokklánc megoldás a DLT, másnéven elosztott főkönyv, mely átláthatóságot biztosít a vállalat irányítása számára a beszerzés, a gyártás, és a szállítás folyamataiba. A cég beszállítói ugyanazt az ellátási láncot látják, ezért a hamisított alkatrészek vásárlása vagy az illegális beszerzés szinte lehetetlenné válik.

Manapság egyre „okosabbak” az autóink. A bennük lévő számítógép számos adatok rögzíthet rólunk, ez pedig különösen igaz lesz a jövő önvezető autóira. Ezeket az adatokat már most, de a közeljövőben egyre gyakrabban fogják az autógyárak blokkláncon rögzíteni, hiszen ez a legbiztonságosabb módja az adatok bizalmas és biztonságos kezelésének. Az információ módosítása vagy törlése lehetetlen, így a csalás kizárható.

A kriptovaluták mögött is blokklánc technológia húzódik meg, melynek köszönhetően a kriptopénzzel való fizetés gyors, biztonságos és olcsó. Ha a jelenlegi bankon keresztüli utalásokat vesszük figyelembe, akkor összehasonlíthatatlanul költségkímélőbb kriptovalutával fizetni, mint hagyományos módon bankszámláról utalni. A jövőben tehát egyre több autógyár dönthet úgy, hogy a gépkocsikért cserébe virtuális valutát is elfogad.

Gyakorlati használata

Mint azt már említettük, számos autógyár döntött úgy az elmúlt évek során, hogy blokklánc technológiába ruház be, ugyanakkor még igen kevesen vannak azok, akik a kriptovaluták felé is nyitottak. Most nézzük meg, mely gyárak döntöttek úgy, hogy az innováció mezejére lépnek és implementálják a jövő technológiai megoldásait, nemcsak maga a gépkocsi gyártásban, hanem a logisztikában és az eladásban is.

Tesla

A tech mágus Elon Musk vállalata, a Tesla nemcsak egyedi elektromos autóival vált közismertté, hanem forradalmi megoldásaival is. Bár Musk-ot sokan elvont, világtól elrugaszkodott figurának tartják fura ötletei miatt, mégis amihez hozzányúl az arannyá válik. Musk futurisztikus elképzeléseihez tökéletesen illik a még mindig újdonságnak számító blokklánc technológia és a kriptovaluta. A Tesla még 2020 év elején bejelentette, hogy a megrendelések felgyorsítása és az alapanyag beszerzés megkönnyítése érdekében a blokkláncra fog átállni. A társaság akkor olyan nagy szállítmányozási vállalatokkal kötött partnerkapcsolatot, mint a CargoSmart, a Cosco Shipping Lines és a Shanghai International Port Group. Az együttműködés célja az volt, hogy a Tesla a blokklánc technológiával felgyorsítsa az alkatrészek beszerzését, átláthatóvá tegye az autókhoz használt alapanyagok vásárlását, illetve csökkentse a megrendelések feldolgozására szánt időt.

Azóta a Tesla a kriptovaluták felé is nyitott. 2021. február 8-án a SEC (amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet) bejelentette, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint. Ezzel az amerikai cég igaza úttörő lett az autóipari vállalatok között, hiszen korábban egyetlen autógyártó vállalat sem fektetett kriptovalutába. 2021. március 24-én pedig Elon Musk azt írta a Twitteren, hogy az Egyesült Államokban már bitcoinnal is lehet Teslát vásárolni.

Forrás: Tesla.com

Jaguar

A Jaguar Land Rover autógyár az IOTA, egy elosztott főkönyvi technológiával foglalkozó céggel lépett partnerségre még 2019-ben azért, hogy az autó energiájának a nyomon követésére elosztott főkönyvi technológiát alkalmazzon. A Jaguar vezetője akkor arról álmodozott, hogy egy okosváros lehetőségét vetíti elő a nagyközönség számára a vállalat.

Az IOTA-val egyébként egy okostárcát is létrehozott a cég I-Pace néven, amely segítségével a Jaguar tulajdonosai tokeneket gyűjthetnek, melyeket különféle szolgáltatásokra, például útdíjak, parkolás vagy töltés kifizetésére használhatnak. Az alkalmazás emellett az útviszonyokkal kapcsolatban folyamatosan friss információkat szolgáltat a sofőröknek.

Daimler – Mercedes

A technológiai vívmányok alkalmazásairól természetesen a német Daimler, a Mercedes anyavállalata sem maradhatott le. 2019-ben a Daimler partnerségre lépett a blokklánc interfészeket fejlesztő Riddle & Code startuppal, hogy hidegtárcát fejlesszen a gépjárműveibe. A gyár akkor azt nyilatkozta, hogy az autós kriptotárcák többfunkciós megoldásokkal kecsegtetnek, mint telekocsi, önvezető autók, forgalmi adatok valós idejű cseréje egy okosvárosi környezetben a dugók és az alacsonyabb biztosítási díjak érdekében.

A Mercedes ezenkívül kifejlesztett egy blokklánc platformot is, amellyel növelni tudta a komplex elosztási láncok átláthatóságát és fenntarthatóságát.

Ford

A Ford a kriptotárcák helyett a környezetvédelemre és a légszennyezésre koncentrált. A detriot-i székhelyű autógyártó óriás tavalyi kutatásai arra irányultak, hogyan lehet az új feltörekvő technológiákkal úgy, mint a blokklánccal és a geofencing-gel javítani a városokban a levegő minőségét. Kihasználva a blokkláncot a hibrid járművek automatikusan zeró kibocsátású módba tudtak kapcsolni, ha egy alacsony emissziós korlátozással rendelkező városrészbe értek. A gyár azt nyilatkozta, hogy képes a járművek emissziós adatait a hatóságok felé közölni a blokkláncnak hála, így hatékonyan tudja a légszennyezést csökkenteni.

Porsche

A Porsche 2018-ban jelentette be, hogy az autóiban blokklánc technológiát tesztel. A gyár célja az volt, hogy blokklánc alapon működjön az autók bezárása és kinyitása, illetve a jövőbeni önvezető funkciók működése. A cég kijelentette, hogy a blokklánc technológiát használó szolgáltatások gyorsak és nagyon biztonságosak, ezért elengedhetetlenek a jövő járműveiben.

Chevrolet, Cadillac – General Motors

A szintén detroit-i General Motors (GM) tavaly új szabadalmi kérelmet nyújtott be egy valós időben frissülő navigációs térképre. A rendszer blokkláncot használna a járműszenzorok adatainak integrálásához, amit az önvezető autók navigációs rendszerénél vezetnének be.

BMW

2020. márciusában a BMW hivatalos közleményt adott ki, melyben azt írta, hogy a vállalat a blokkláncot kezdte el alkalmazni a gyártásban. A BMW a blokkláncot az alapanyagok és alkatrészek beszerzésének folyamataiba építette be a nyomonkövethetőség és átláthatóság biztosítására a többlépcsős nemzetközi ellátási láncokban. A gyár szerint rengeteg beszállítójuk van, a rendeléseket és azok ellenőrizhetőségét pedig elképesztően bonyolult volt manuálisan rögzíteni, ezért a blokklánc technológiára hagyatkozott a cég, mellyel sokkal gyorsabb, egyszerűbb és átláthatóbb az ellátási lánc figyelemmel kísérése.

Toyota

A japán Toyota a testvérvállalat Toyota Financial Service Corporation-nel közösen egy blokklánc labort indított még 2019. áprilisában. A cég állításai szerint 11 hónapig kutatták a technológia bevethetőségét a Toyota Group különböző részlegeiben és csak ezután álltak a nyilvánosság elé. Közleményükben elismerték azt, hogy a technológia nyitottságot és transzparenciát épít, mialatt magas fokú biztonságot és védelmet kínál a felhasználóknak. A kezdeményezés keretében további potenciális felhasználási területeit kutatják az elosztott főkönyvi technológiáknak a logisztika és a mobilitás területén, emellett nyitnak a partner együttműködésekre is.

Volvo

A svéd Volvo 2019 év végén bejelentette, hogy egy kísérleti blokklánc projektet indított a termelésben használt kobalt nyomon követésére. A kezdeményezéssel az autógyár a kizsákmányoló bányászati tevékenységek beszüntetésére hívta fel a figyelmet. Felmérések szerint a kobaltkomponensek a lítium-ion akkumulátorok 10-20%-át teszik ki a gépjármű gyártó cégeknél. A Volvo számára prioritást élvez az etikus ásványi anyagok beszerzése, mely szemléletmód hétköznapi megvalósulását egyértelműen a blokklánc technológia segítheti elő. A gyár azt mondta, hogy a blokkláncnak hála az ellátási láncukat teljes mértékben nyomon követhetik.

Sony

Habár a Sony neve szokatlan lehet a listában, a PlayStation-t is készítő japán vállalat elektromos autók gyártására adta a fejét. Tavaly év elején megjelent első futurisztikus gépkocsijuk, mely a legmodernebb technológiával lett felszerelve. A Sony Vision-S névre keresztelt autó olyan különleges funkciókkal lett felruházva, hogy az utcán lévő többi autóval vezeték nélkül tud kommunikálni, emellett pedig az útdíjat is kifizeti közvetlenül a tulajdonos kriptotárcájából.

Forrás: Motoronline

Fiat

Az olasz Fiat a Jaguaréhoz hasonló ötletet valósított meg nem is olyan régen. A talján autógyár 2021. március 17-én jelentette be, hogy az új elektromos Fiat 500 tulajdonosait kriptovalutával jutalmazza a „fenntartható vezetési magatartásukért”.

Az új 500, a Fiat első, teljesen elektromos autója, mellyel nemcsak a környezetet védhetik a leendő sofőrök, hanem KiriCoins kriptovalutát is kaphatnak, amelyet a Kiri Technologies közösen fejlesztett ki a Fiat anyavállalatával a Stellantis-szal. A vállalat által ajándékba adott kriptovalutákat az autótulajdonosok egy virtuális tárcában gyűjthetik és később különféle termékekre, valamint szolgáltatásokra költhetik el a Kiri saját virtuális piacán.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget