Értékpapír tokenek

STO vs ICO – Mik azok az értékpapír tokenek és miért fontosak?

Regisztrálok!

Ha 2017 az ICO-k éve volt akkor 2018 az STO-ké. De mik is azok az értékpapír tokenek és mi a jelentőségük?

Értékpapír vs kripto token kibocsátás

Közösségi finanszírozás ICO vagy STO segítségévelA hagyományos kriptopénz kibocsátásról már készítettünk korábban egy összefoglalót. Emlékeztetőül, az ICO – azaz initial coin offering – tulajdonképpen egy közösségi finanszírozási eszközi a cégek számára akik újonnan kibocsátott kriptopénzen keresztül juthatnak külső forráshoz. Az ICO vásárlói általában bitcoinért vagy ethereumért cserébe kapnak meghatározott összegű tokeneket. Az ICO sokban hasonlít egy nyilvános részvény kibocsátáshoz, mert itt is egy eddig zártkörűen működő társaság lép a nyilvános piacra. Azonban az ICO tokenek jellemzően nem járnak jogokkal és kötelezettségekkel, mint egy részvény. Az ICO token révén nincs részesedése a tulajdonosnak a cégben és osztalék kifizetésére sem jogosult automatikusan. Ezért is hívják sokszor ezeket a tokeneket “hasznossági” vagy angolul utility tokeneknek, mert az érme birtoklása valamilyen haszonnal jár. Legtöbbször azzal, hogy a felhasználó hozzáférhet egy adott hálózathoz, platformhoz vagy szolgáltatáshoz.

Egy értékpapír token kibocsátás (angolul: security token offering, STO) hasonló folyamat szerint zajlik le, mint az ICO során. Azaz olyan érmék vagy tokenek jönnek létre a blokklánc technológia segítségével, amelyeket később adni-venni, kereskedni lehet. Mivel azonban az értékpapír tokenek valójában értékpapírnak minősülnek a szabályozás szerint is, ezért mögöttünk valamilyen kézzel fogható eszköz áll. Ez lehet tárgyi eszköz, profit vagy a cég értékesítésből származó bevétele is.

Leegyszerűsítve:

ICO + megfelelés a jogi szabályozásnak = STO

Az értékpapír tokenek terjedésének okai

2017-ben hihetetlen mértékben nőtt a kriptopénz piac köszönhetően az egymás után megjelenő ICO tokeneknek. Ennek köszönhetően napról napra millió dollárok jelentek meg a szektorban. A PWC és a svájci Crypto Valley Association közös elemzése szerint ez a növekedés még az árfolyam csökkenés ellenére sem esett vissza. A trend 2018-ban is folytatódott tovább, amellyel közel 20 milliárd dollár tőke vándorolt a kriptopénz iparágba.

Folyamatosan nő a kriptopénz iparágMíg a hagyományos kockázati tőke befektetésekhez képest még mindig eltörpül ez az összeg, az ICO-k növekedési üteme mindenképpen figyelemre méltó az utóbbi években. Miközben egyre terjedt az ICO tokenek száma, már meg is jelent a még újabb trend a közösségi finanszírozás területén: az értékpapír token kibocsátás.

Ugyan előfordult sok esetben, hogy a befektetők nem ismerik az ICO-k mögött húzódó blokklánc technológiát, a folyamatosan növekvő trend miatt mégis egyre többen jelennek meg a szektorban. Ezzel párhuzamosan pedig a különböző szabályozó hatóságok is felfigyeltek a jelenségre.

A probléma az ICO-kal kapcsolatosan az, hogy remek lehetőséget teremtettek a cégeknek arra, hogy az amúgy szigorú értékpapír kibocsátásról szóló szabályozást könnyen megkerüljék és külső forráshoz tudjanak jutni pillanatok alatt.

A hatóságok persze ezt nem nézték ölbe tett kézzel. Az amerikai SEC már 2018 elején kijelentette, hogy nem a formai követelmények miatt lesz valami értékpapír, hanem a mögöttes tartalom miatt (lásd Howey teszt). A svájci piaci felügyelet, a FINMA 2018 februárjában adott ki iránymutatást arról, minek is kell megfelelniük az ICO-t tervező cégeknek. A kínai központi bank pedig 2017 őszén egyszerűen megtiltotta az ICO-kat az országban.

Felmerült tehát az igény a piacon olyan token kibocsátásra, amely megfelel a helyi és globális pénzügyi piac szabályainak,  miközben kellő rugalmassággal is rendelkezik a blokklánc technológiai alapjainak köszönhetőn. Erre a piaci igényre válaszul születtek meg az értékpapír tokenek.

Miért olyan népszerűek az STO értékpapír tokenek?

Számos oka van annak, hogy a szabályozott STO tokenek felé fordult a piac az elmúlt időszakban és egyre nő az értékpapír tokenek népszerűsége.

Nyitás a globális pénzpiac felé

Korábban a külföldi tőke bevonása egy projekt mögé csak az igazán nagy múltú cégek részére volt elérhető mivel jelentős költséggel járt a nemzetközi piacra lépés. Az értékpapír tokenek kibocsátását azonban nem korlátozza semmilyen fizikai határ, ez pedig mind a befektető, mind pedig a kibocsátó szempontjából igen előnyös lehet. Bárki, bármilyen országból részesedést szerezhet így gyorsan és olcsón egy nemzetközi vállalatban. Másrészről pedig kis és nagy vállalatok egyaránt megjelenhetnek a világ befektetői előtt az interneten keresztül. A szabályozásnak megfelelő tokenek pedig nagyobb biztonságot nyújtanak a befektetőknek, mivel a kibocsátott érmék mögött valós fedezet, nem csak egy projekt ígérete áll.

STO értékpapír tokenekKözösségi finanszírozás új csatornája

A hagyományos csatornákon keresztül történő tőke gyűjtés korábban embertelenül komplex folyamat volt. Minden ország értékpapír törvényének megfelelő adminisztráció elvégzése és a fordítások jelentős terheket róttak a nemzetközi piac felé kacsingató vállalatoknak. A tokenek megjelenésével megjelentek a piacra specializálódott szolgáltatók és eszközök, melyek révén a folyamat nagymértékben egyszerűsödött. A marketing és a technológiai kivitelezést ma már külön a témára szakosodott szakértőkkel lehet elvégeztetni ezzel is biztosítva a forrásgyűjtés hatékonyságát és sikerességét.

Sokkal jobb finanszírozási feltételek

A kockázati tőke befektetéshez képest az értékpapír tokenek révén sokkal jobb feltételeket tudnak elérni a kibocsátó vállalatok. Mivel a kibocsátás során nem egyetlen nagy ügyféllel kell a finanszírozásról megegyezni, így az alá-felé rendeltségi viszony is eltűnik a folyamatból.

A cégeknek nem kell többé feladniuk a vállalat irányítását, a vállalatvezetés a kibocsátástól függetlenül dolgozhat tovább a hosszú távú stratégia szerint. Nincs szükség elsőbbségi részvény kibocsátására sem, mely révén magasabb marad a cég saját részvény állománya. Bár az osztalékfizetési kötelezettség az STO tokenek kibocsátása esetén is fennáll, szavazati jogot az tokenek birtoklói nem feltétlenül kapnak. Emiatt a vállalat vezetése még erősebb pozícióba kerül a kibocsátással a cégben.

Alacsonyabb belépési korlátok

Alacsonyabb költségek STO értékpapír tokenek révénAz értékpapír tokenek révén a legkülönfélébb eszközöket lehet tokenizálni. Tárgyi eszközök, árupiaci termék vagy akár pénzügyi termékek fedezetével is bocsáthatók ki STO-k. Emiatt pedig még a kisebb startupok is könnyebben tudnak finanszírozási forráshoz jutni anélkül hogy sok pénzt kellene elkölteniük jogi díjakra. Nincs például szükség helyi ügyvéd finanszírozására minden országban mert a szabályozásnak való megfelelőség már magával a tokennel biztosított.

Kiegészítés a hagyományos tőkepiaci eszközökhöz képest

A token alapú finanszírozás egy kiegészítő lehetőséget jelent a vállalatok számára a hagyományos tőkepiaci eszközökhöz képest. A tokenizált kibocsátásokkal új, sokrétű előnyhöz is juttathatják a befektetőiket a kibocsátók kedvezmények, extra szolgáltatások biztosítása formájában. A kibocsátó cégeknek így lehetőségük nyílik arra, hogy nem pénzügyi formában kompenzálják azokat a befektetőket, akik hosszabb időn keresztül tartják a kibocsátott STO tokeneket.

Az értékpapír token kibocsátás hátrányai

Bár igen sok előnye van az értékpapír tokeneknek, azonban nem feltétlenül alkalmas mindenkinek ez a fajta finanszírozási forma.

STO vs ICOMaga a piac is még rendkívül fiatal mindössze 1-2 éve léteznek tokenizált eszközök ezért még nem sok referencia érhető el.

Nem rendelkezünk még kellő információval az idő rövidsége miatt arról, hogy az STO tokenek a hagyományos értékpapír kibocsátásokhoz képest hogyan teljesítenek hosszútávon. Vajon a felajánlott extra kedvezmények ellensúlyozni tudják-e a piacon tapasztalható árfolyam visszaesést, különösen ha általános visszaesés tapasztalható, mint például 2018 során.

A szabályozó hatóságok egyelőre még csak figyelemmel kísérik a születő értékpapír token piacot, és bár egyelőre pozitív a hozzáállás az STO tokenekhez, elképzelhető az is, hogy fordulat áll be és szigorúbb szabályozást írnak elő az STO token kibocsátások számára a jövőben. A minél szigorúbb szabályozás pedig a hagyományos értékpapír kibocsátás költségei irányába tolhatja el a mérleget hosszú távon.

Végezetül pedig a kibocsátott STO tokenekkel a kibocsátó cégnek folyamatosan foglalkoznia kell. Mind bármely digitális eszköz ezek sem immúnisak a hekker támadásokra, ezért megfelelő kiberbiztonsági és technológiai háttérrel kell rendelkezni az infrastruktúra folyamatos biztosításához.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget