Paxos Gold a Coinmixeden: mit kell tudni a tokenesített aranyról

Az arany az emberiség hajnala óta az első számú értékőrző a világon, így nem csoda, ha helye van a Coinmixed.eu váltón.

Annak ellenére, hogy gyönyörű ékszerekben, illetve rögként is szépen fénylik, sajnos nem könnyű nagyobb mennyiségben mozgatni vagy tárolni, és még nehezebb kisebb egységekre osztani. Az igazság az, hogy a tőzsdéken folytatott aranykereskedelem nagy része származékos pénzügyi ügyletek formájában történik, anélkül, hogy a tényleges fizikai arany valaha is gazdát cserélne.

A blokklánc technológia fejlődésével azonban lehetővé vált az arany digitális eszközzé tétele. A Paxos tán az első azon vállalatok között, amelyek az arany blokkláncon való digitalizálására szakosodott. Vizsgáljuk is meg miként és csinálták és hogyan működik a Paxos Gold (PAXG) token.

Kik állnak a Paxos mögött?

A Paxos céget még 2012-ben alapították és a pénzügyi infrastruktúra decentralizációján dolgozik. A weboldaluk szerint a céljuk, hogy „lehetővé tegyék bármely pénzügyi eszköz azonnal, bárhová történő transzferját – és ezáltal demokratizálják az új, globális, frikciómentes gazdasághoz való hozzáférést”. És ezt az eszközök, köztük az arany digitalizálásával valósítják meg.

A Paxos a szingapúri itBit kriptovaluta tőzsde elindítása után röviddel a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma korlátozott célú bizalmi charterrel jutalmazta a céget, és ezzel az első kriptovaluta cég volt a világon, amit jóváhagytak és szabályoztak New Yorkban, mint szabályozott kriptovaluta szolgáltató vállalat. Röviddel ezután szabályozott letétkezelővé váltak, lehetővé téve számukra, hogy a stabilcoinoktól kezdve a digitális aranyon át változatos pénzügyi termékeket kínálhassanak.

Mi a Paxos Gold (PAXG)?

A Paxos Gold ERC-20 tokenként jött létre az Ethereum blokkláncon, és a Paxos a fizikai arannyal és a hagyományos aranypiacokkal kapcsolatos alapvető problémákat igyekszik orvosolni. A problémák nevezetesen, hogy a hagyományos piacon a befektetőknek nincs hozzáférésük olyan kiváló minőségű aranytermékekhez, amelyet könnyű megvásárolni, szállítani, tárolni és azzal kereskedni.

A hagyományos piacokon a befektetők minden bizonnyal annyi fizikai vagy allokált aranyat vásárolhatnak, amennyit csak akarnak, de a vásárlással együtt a fizikai arany tartásának kockázata emelkedik. A kockázat alapvetően a nagyobb aranyrudak méretéből és súlyából adódik, a biztonságos tárolás költségeiből, a kisebbre oszthatóság nehézségéből és a szállítás, viszonteladás vagy újrafelhasználás körülményességéből.

Az alternatívát a határidős arany, CFD vagy ETF kereskedés jelentheti, azonban ezen származékos aranytermékeknek semmilyen fizikai aranyfedezete nincs. Egyik pénzügyi termék sem jár fizikai arany tulajdonlásával. Nem több, mint az arany változó árfolyamára spekulálni, fizikai aranyfedezet nélkül. A kereskedés ugyan pofonegyszerűvé válik, de nincs mögöttes értékőrző.

Hogyan működik a Paxos Gold?

A Paxos blokklánc technológiát használva javítja az arany elosztását, tárolását és tulajdonlását. Mivel a PAXG egy blokklánc eszköz, ezért a token decentralizált, megmásíthatatlan és ellenálló a támadásokkal és lopásokkal szemben. Paxos Gold ugyanolyan értékes, mint az arany, csak a tárolás, szállítás és a lopás kockázata nélkül.

A PAXG token egy ERC-20 szabványú Ethereum token, de a fehérkönyve nem köti ki az Ethereum blokklánc használatát és a jövőben akármikor migrálhat egy gyorsabb, olcsóbb tranzakciójú blokkláncra.

A PAX Gold-ot a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYSDFS) szabályozza. A fedezete mögött nincs hiány, minden egyes token mögött valós fizikai aranyfedezet lapul: egy uncia (durván 31 gram) arany a London Good Delivery szabványa értelmében egy PAXG tokennek felel meg.

Ez számos előnnyel jár: például a token feloszthatósága kisebb egységekre. Illetve nem kell a fizikai arany tárolásához kapcsolódó tárolási díjakat, valamint a szállítás és kereskedelem problematikusságát elszenvedni.

A token Ethereum címét a Paxos webhelyén beírva megtekinthető a fizikai aranyrúd sorozatszáma, súlya, tisztasága és tulajdonsága.

A keresőeszköz csak egy privát tárcában a blokkláncon tartott PAXG esetén működik, a váltók tárcáiban lévő PAXG tokenek esetében nem. Azok a felhasználók, akik PAXG-jüket egy Paxos-fiókban tartják, bármikor bejelentkezhetnek, hogy megtekinthessék az allokációs jelentést, és láthassák a fizikai aranyuk részleteit.

Miért érdemes Paxos Gold-ot használni?

A Paxos leginkább a Paxos Standard nevű stabilcoinjáról ismert, amely egy amerikai dollár fedezetű stabilcoin. Ezt még 2018. szeptemberében bocsátották piacra. Alig egy évvel később, 2019. szeptemberében a Paxos piacra dobta a Paxos Gold-ot (PAXG) egy aranyfedezet digitális eszközt, ahol a London Good Delivery standard 1 arany unciája 1 tokennel reprezentál.

A PAXG mögötti aranyrudakat profi trezorokban tárolják és bárkinek, aki a PAXG token tulajdonosa, joga van a fizikai arany mennyiségéhez. Mivel a PAXG a fizikai arany közvetlen reprezentációja, értéke az arany valós idejű árához is kötődik az azonnali piacokon.

A Paxos Gold használatával a felhasználók élvezhetik a fizikai arany tulajdonjogát, a tárolás és szállítás hátrányai nélkül. Sőt, egyben kihasználhatják a digitális eszközök transzferálhatóságát és sebességét. A PAXG tokenek rendkívül rugalmasak, a felhasználók képesek gyorsan és egyszerűen konvertálni a tokeneket fiat pénznemre, vagy választhatják, hogy kívánságuk szerint ugyanilyen gyorsan és egyszerűen a tokeneket fizikai aranyra váltják be. Szemben a határidős aranypiacokkal a Paxos Gold digitális tokenek nem hordoznak elszámolási kockázatot.

Allokált és allokálatlan arany jelentése

Korábban említettük az allokált arany kifejezést, szóval talán érdemes kitérni, hogy mit is jelent e kifejezés az aranykereskedésben (illetve az ellentettje, az allokálatlan).

A tulajdonos szemszögéből talán a legbiztonságosabb, ha fizikai birtokában van az arany, amit megvásárol. Ezáltal tuti hogy az övé, és tisztában van vele, hogy hol miként tárolja. Kezébe veheti, mozgatja, de akár el is adhatja. Ugyanakkor az arany nehézkes nemesfém és tárolása magában hordozza a lopás esélyét.

Az arany fizikai tárolásához kapcsolódó problémák miatt a legtöbb befektető örömmel fizet másnak az arany tárolásáért, és ezt vagy allokált, vagy allokálatlan számlákon keresztül teszik meg.

Az allokált számlán az a cég, ahonnan az aranyat vásárolja a befektető, fizikai arany vásárlására és tárolására fordítja a pénzt. A vevő jogilag továbbra is az arany tulajdonosa. Ezt a módszert használja a Paxos a Paxos Gold token fedezete mögötti aranyra.

Az allokálatlan arany abban különbözik, hogy az a cég, ahonnan az aranyat vásárolja a befektető, nem használja a pénzt fizikai arany vásárlására. Ehelyett gyakran a tőkét más befektetésekbe öntik, de megígérik, hogy leszállítják az aranyat, vagy fiat valutában kompenzálják, ha a befektető eladja az aranyat. Az allokálatlan számlák általában olcsóbbak a díjak szempontjából, mert nem fizetnek a fizikai arany szállításáért és tárolásáért.

Hátránya, hogy az allokálatlan arany befektetés kockázatosabb. Ha az aranyszolgáltató csődbe megy, akkor nincs mögötte arany, amit ki lehet kérni. Csak egy IOU (tartozom neked) dokumentum lesz vagy a tárolt arannyal egyenértékű készpénz, már ha egyáltalán valaha is visszakapja a befektető a pénzét.

Ha allokált aranyat vásárol, az ugyanaz mintha Paxos Gold tokent vásárolna, ebben az esetben a fizikai arany legális tulajdonosává válik, amit a Paxos cég egy biztonságos helyszínen őriz. Még abban az esetben is, ha a cég csődbe megy, továbbra is igényt tarthat a fizikai aranyra. Ez biztonságosabbá teszi az allokált aranyat az allokálatlannal szemben.

Hol lehet Paxos Goldot vásárolni?

A Coinmixed.eu lassan egy éve vezette be a PAXG tokent, amit forintért vagy euróért lehet megvásárolni. A minimális vásárlási összeg 25,001 forint, avagy körülbelül 70 euró.

A PAXG-t bármikor ki lehet utalni egy saját Ethereum tárcára vagy akár a Paxos céggel egyeztetve fizikai aranyra váltani.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget