kriptotárca

Milyen követelmények támaszthatók egy modern kriptotárcával szemben?

Vásárlás most!

A 18 millió kibányászott Bitcoin közel 27%-a nincs benne a kereskedelmi forgalomban, és ennek a mennyiségnek a nagy része már el is veszett. Ennek több oka is van: vannak olyan Bitcoinok, amik olyan személyek tulajdonában vannak, akik már elhaláloztak, nagyon sokkal maga Satoshi rendelkezik, de a legtöbb elveszett a rossz pénzmenedzsment miatt. Ezért a kriptotárca fontossága napról napra növekszik, ahogy a megmaradt BTC értéke is nő minden egyes elveszett Bitcoinnal.

Van egy jó kriptotárcád, de meg is kell tölteni digitális eszközökkel. Erre pedig Magyarország vezető kriptopénz tőzsdéje a legalkalmasabb!

Az első kriptotárca még maga Satoshi fejéből pattant ki, és nagyon egyszerűen működött: mindössze új címek legenerálását engedte, és BTC-t lehetett vele küldeni más embereknek. Semmilyen beépített intézkedést nem biztosított a privát kulcsok megóvására vagy visszaállítására, és nagyon könnyen helytelen címet lehetett beírni, így rossz címzettnek küldhettük a kriptóinkat. Azonban ebben az időszakban az emberek még nem gondolták, hogy a Bitcoinnal valami értékeset birtokolnak, és nem nagyon érdekelte őket, ha elvesztettek pár centet. Fokozatosan azonban a Bitcoin értéke elkezdett növekedni, és a tulajok elkezdték úgy kezelni mint egy árucikket, amivel kereskedni lehet.

Az első kriptotőzsdét 2010-ben indították Bitcoinmarket.com néven. A következő évben elindult a Mt.Gox, és az emberek egyfajta tárcaként kezdték el használni. Az Mt.Gox meghekkelése, amikor a felhasználók több mint 650 ezer BTC-t vesztettek, megtanított arra, hogy nem szabad tőzsdéken tárolni a bitcoinjainkat, és a biztonságos kriptotárcák iránti kereslet az egekbe lőtt ki. Idővel nagyon sok újfajta tárca nőtt ki a földből, megjelent az Exodus és a Jaxx, amik új multivaluta támogatást kínáltak és új biztonsági elemeket építettek be.

Manapság már rengeteg tárca közül lehet választani, néhányat közülük pedig most be is mutatunk.

Mi biztosít számunkra kényelmet?

A kriptók kezdeti napjaiban a legtöbb felhasználó technológiai zseni volt, és a kriptovaluták nem tartoztak a mainstream fogalmak közé, inkább csak egy technológia volt a geekek és fejlesztők számára. Éppen azért az sem volt elvárás, hogy egyszerűen használható eszközöket tervezzenek a Bitcoin felhasználóknak, mindössze elég volt annyi az igények kielégítésére, hogy egy szoftvert biztosítsanak, ami lehetővé teszi a BTC utalását és fogadását.

Ma azonban, amikor napról-napra egyre több ember kezdi el használni a kriptovalutákat, a fejlesztők új kihívásokkal találják szembe magukat: hogyan egyszerűsítsenek le egy olyan komplex dolgot mint a kripto. A felhasználókat nem érdekli, hogyan működik a kripto, ahogy az sem érdekli, hogyan működik az online bankolás vagy a YouTube. Ők csak használni akarják ezeket a vívmányokat.

A legtöbb ember számára a legalapvetőbb elvárás, hogy a kriptoszoftver egyszerű legyen, és ne kelljen foglalkozni a mögöttes technológiával. Nézzük is sorba a legfontosabb követelményeket:

  • Támogassa az okostelefon-használatot – Ma több mint 5 milliárd mobiltelefon felhasználó él világszerte. A PC korszaka leáldozott, a ‘mobiltelefon az első’ koncepció jegyében minden tárcának kell rendelkezni mobilverzióval, de preferált a natív applikáció, nem pedig az adaptív weboldal.
  • Könnyen használható interfész – Minden felhasználónak képesnek kell lenni kriptót küldeni egy cím másolás-beillesztés funkcióval vagy egy QR kód beolvasásával. Az összes fizetési alkalmazás ma már nagyon felhasználóbarát, pár kattintással indíthatjuk az utalást, így a tárcáknak is ezt az egyszerűséget kell követni.
  • Könnyen elérhető – Az alkalmazásnak másodpercek alatt használhatóvá kell válnia megnyitás után. Autentikációjának is egyszerűnek kell lennie mindössze egy PIN kód megadásával, FaceID vagy ujjlenyomat-leolvasás belépéssel
  • Sokfajta kriptovaluta támogatása – ez standard elvárás ma már, de régen ez egy nagyon egzotikus igény volt.

Ezek mellett a jellegzetességek mellett még további biztonsági elvárásnak is meg kell felelnie annak az applikációnak, amely a pénzükkel kezeli:

  • A privát kulcs kiexportálása – logikusnak tűnik ez az elvárás, de nem minden tárca felel meg neki.
  • Titkosítás az eszközön – amely biztosítja, hogy senki sem jut be a készülékbe, és találja meg a privát kulcsodat.

Oké, meghatároztuk az elvárásainkat, most nézzük meg, mi felel meg ennek.

A három kriptotárca alternatíva

Ebben a cikkünkben most három terméket veszünk górcső alá: Coin Wallet, Jaxx és Freewallet. Mindegyik megfelelő, de a mi célunk, hogy meghatározzuk, melyik teljesíti az összes igényünket.

Először is összehasonlíthatjuk ezeket az applikációkat a felhasználók száma alapján. A Coin Walletnek 20 millió felhasználó által generált tárcája van, és már több mint 120 milliárd dollár értékben hajtottak végre tranzakciót. A Freewalletnek 3 millió felhasználója van, a Jaxxnek pedig valamivel több mint 700.000. Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy minden Coin Wallet felhasználó 2-3 tárcát generált, akkor a felhasználói száma többszöröse a két másik tárca összes felhasználóinak. Ettől eltekintve mindhárom tárca elég népszerű, így érdemes más mérőszámokat is bevonni.

Hogyan kezelik a privát kulcsot?

A Freewallet nem is adja ki a te privát kulcsodat, te elküldöd a coinjaidat, és ő megígéri, hogy tárolja neked. A Jaxx ezt az ígéretet nem tudja neked megadni, mivel már egy hackertámadás során több mint 400 millió dollárnyi kriptót vesztett. Ez 2017-ben történt még, a hackerek hozzájutottak a felhasználók coinjaihoz azzal, hogy visszafejtetették a seed backup kifejezést, és visszaállították a belépési kulcsot. A seed nem volt titkosítva, így elég volt az eszközt 20 másodpercre az internethez csatlakoztatni, mialatt ellopták az összes coint. Ez a biztonsági rés azóta már javítva lett, de ez olcsó vigasz azoknak, akiket megloptak.

A Coin Walletnek nem voltak ilyen biztonsági incidensei, a számlát egy privát kulccsal védi, amelyhez egy titkosított seed kifejezés tartozik. A tárca AES-256 titkosítást alkalmaz, ami eddig feltörhetetlennek bizonyult, pedig folyamatos a különféle támadás ellene. Emellett BIP39 jelszó titkosítást alkalmaz, amely szinte lehetetlenné teszi a jelszóhoz való hozzáférést még abban az esetben is, ha ellopják a készüléket, ami futtatja.

Mennyire egyszerű a napi használat?

Mind a három egy 4 digit PIN kód megadásával indítható a privát kulcs megadása helyett, ami sokkal biztonságosabb és egyszerűbb. Mindhárom felhasználóbarát felülettel rendelkezik, de a Coin Wallet sokkal több funkciót kínál a többivel összehasonlítva. A Coin Wallet több mint 20.000 különböző tokent támogat, szinte mindent, ami valaha létezett a blokkláncon. A Jaxx és a Freewallet mindössze a 30-50 népszerű tokent támogat, ami elég lehet a legtöbb felhasználónak.

Mindháromban beépített funkcióként működik egy tőzsde, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazáson belül váltsunk másfajta tokenre vagy coinra. A Freewallet saját algoritmust használ erre, a Jaxx a Shapeshift tőzsdével lépett partnerségre, míg a Coin-Wallet a Shapeshift és a Changelly szolgáltatásait is kínálja.

Fontos kiemelni, hogy mind a három tárca reklámmentes. A Coin Wallet addicionális biztonsági funkciókat is beépített, sohasem használja újra ugyanazt a címet, és támogatja a VPN-t és a Tor böngészőt, így az összes tranzakciót egy random IP címről kezdeményezheted. Ha tehát valóban anonimmá akarsz válni, ezt a te tárcád.

Összességében azt mondhatjuk, hogy mind a három tárca jó választás lehet, és a mind a háromnak megvannak a maga lojális felhasználói. A Jaxx kínálja a legjobb felületet a mindennapi használathoz és a hardware tárcákkal is kompatibilis. A Freewallet azoknak ajánlott, akik másra szeretnék bízni a biztonsági intézkedések betartását. Azok pedig, akik egyszerre több ezer tokent akarnak menedzselni, maguk akarják kezelni a privát kulcsukat, és könnyen akarnak kereskedni, azok a Coin Walletet választják.

A döntés tehát minden esetben a te kezedben van a saját szempontjaid alapján.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget