Milyen hatással lehet a múlt heti Twitter támadás a kripto világra?

Milyen hatással lehet a múlt heti Twitter támadás a kripto világra?

Vásárlás most!

Hatalmas port kavart a héten a Twitter feltörése, amikor is több, mint 100 népszerű, milliós követő bázissal rendelkező fiók felett vették át a hatalmat. A feltört fiókok ezután pedig egyszerre mind ugyanazt a jótékonyságnak álcázott csalást hirdették, ahol bitcoint kellett küldeni az áldozatoknak egy adott címre annak reményében, hogy többszörösét kapják majd vissza.

Nézzük most meg mi is történt pontosan a Twitternél, és milyen hosszútávú és rövidtávú hatása lehet a Twitter hekker támadásának a kriptopénzekre.

Hekkelt Twitter fiókok

Mi is történt a múlt héten a Twitter háza táján?

A múlt héten szerdán a Crypto For Health néven elhíresült támadás érte a világ második legnagyobb közösségi média oldalát. A hivatalos Twitter fiók pénteken délután közölte, hogy ismeretlen tettesek átvették a hatalmat néhány fiók felett, és több száz Tweet üzenetben bitcoint kértek a követőktől.

A feltört fiókok mind ellenőrzött fiókok voltak, ahol a tulajdonosok korábban már bebizonyították, hogy valóban ők azok a híres emberek, akik milliós követőbázissal rendelkeznek. A támadás áldozatául eső fiókok között szerepelt Elon Musk, a Tesla, Jeff Bezos, az Amazon és Bill Gates, a Microsoft ex-vezetőjének fiókja is. Politikusok, mint Obama és olyan celebek, mint Kim Kardashian is az áldozatok között voltak. Nemre, politikai hovatartozásra, üzleti modellre tekintet nélkül törték fel a fiókokat a támadók.

Kriptós körökben először a digitális pénzekkel foglalkozó vállalkozások feltört fiókjai tűntek fel.  Changpeng Zhao a Binance CEO-ja például megpróbálta felhívni a figyelmet a támadásra saját követő bázisában azonban, amint felfigyeltek erre a támadók, az ő fiókját is feltörték.

Az üzenet kezdetben minden fiókról ugyanaz volt:

“Partnerséget kötöttünk a CryptoForHealth kezdeményezéssel, ezért 5000 BTC-t osztunk szét a közösség tagjai között.”

Majd egyre szofisztikáltabban hívták fel a figyelmet az akcióra.

A megadott linkre kattintva ezután már meg is jelent az a bitcoin cím, melyre különféle összegeket lehetett utalni, annak reményében, hogy a leggyorsabbak a beutalt összeg dupláját kaphatják vissza.

Jeff Bezos Twitter

Ez sajnos egy régóta nagyon népszerű csalási forma a csalók körében, hogy pénzt kérnek és azt ígérik a dupláját fizetik majd vissza. A valóságban azonban ha valaki elutalta a pénzt a magas hozam reményében, utána semmit sem lát vissza belőle, a csalók pedig pillanatok alatt eltűnnek.

Mielőtt a Twitter leállította volna a csalási gépezetet, 125 ezer dollárnak megfelelő bitcoint sikerült már összegyűjteniük a csalóknak, ami majdnem 40 millió forint. Bár alapvetően ez önmagában sok pénznek tűnik, valójában a többi csaláshoz képest elenyésző mértékű, ahhoz képest, hogy az egész esemény mekkora publicitást kapott. Az összes tranzakció összesen 400 címről érkezett, nem beszélhetünk tehát több ezreket érintő átverésről, mégis napokig ettől volt hangos a sajtó.

A támadás a Twitter rendszerének legnagyobb kiberbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, mely nem más, mint a dolgozók hozzáférése. Több száz dolgozónak van ugyanis korlátlan admin joga a platformon, közülük elég volt egyetlen egy fiókjához hozzáférnie a támadóknak. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a jogosultságok kezeléséhez hozzáférő fiók tulajdonosát lefizették, vagy a személyes adataihoz hozzáférve az ő fiókját is feltörték.

Rövidtávon, ha beszélnek róla, az növelheti az elfogadottságot

Alapvetően, általánosságban nézve a megnövekedett érdeklődés rövidtávon segítheti a kriptopénzek terjedését. Valószínűleg sokan, akik valamilyen szinten kriptopénzzel foglalkoznak kaptak egy-egy üzenetet barátjuktól, családjuktól, hogy beszélgessenek arról mi is történt. Az embereket érdekli mi zajlik a háttérben, mi az a bitcoin, amiről eddig még talán sosem hallottak, de most beszélt róla a híradó is. Ez remek lehetőség arra, hogy elmagyarázzuk, hogyan is működik a bitcoin és esetleg kicsit formáljuk az átlag ember véleményét. Ha sikerrel jártunk akkor lehet, hogy egy újabb bitcoin tulajdonossal bővül a baráti társaságunk.

Beszélgetés

Valószínűleg a hírek miatt az emberek most inkább a bitcoin iránt érdeklődnek, nem pedig az összes kripto iránt. A fogékonyabbakat ezért elindíthatja egy úton, ahol megismerkedhetnek a blokklánc technológiával és az altcoinokkal is. A blokklánc elemző cégek órák alatt felderítették a támadók tranzakciós történeteit, és nyomon követik a bitcoinok útját. Ez pedig sokak számára érdekes adalék az eseményekhez, akik nem ismerték eddig a transzparens megosztott főkönyv működését.

Amennyiben valaki spekulálni szeretne a támadásra alapjaiban ez a hír nem különösebben lendítette ki sem a Twitter, sem pedig a bitcoin árfolyamát. Bár az látszik a grafikonról, hogy szerdán az események kezdetekor a Twitter árfolyama zárás után 3%-ot esett vissza, és ezen a napon a bitcoin is gyengélkedett, valójában már mindkét eszköz visszahozta a visszaesést. A Twitter részvények ráadásul további 5%-ot erősödtek a héten ezért nem mondható, hogy különösebben negatívan érintette volna az árfolyamot a támadás.

Twitter és Bitcoin árfolyama

Árthat a negatív üzenet hosszútávon?

Sokakban merül fel a kérdés, vajon a mostani újság cikkek, ahol bitcoin és hekkertámadás, csalás szavakat összemossák, vajon nem fog-e negatívan hatni a kriptopénzekre.

Hosszútávon nézve azonban ez az esemény csak csepp a tengerben. Esetleg egy-két hétig cikkezik róla a sajtó, de alapvetően ahogy jött, olyan gyorsan távozik is az emberek emlékezetéből az esemény. Ki emlékszik már például a Cambridge Analytics botrányra, ahol a Facebook adatokat szivárogtatott ki a felhasználókról? Sokkal súlyosabb volt az a probléma, mégis már régen elfelejtették a felhasználók. Ez a Twitter támadás is gyorsan el fog halványulni az emlékekben.

social engineering

Ez egy sokkal szélesebb körű téma, ami érinti az IT rendszerek biztonságát, a social engineering kérdéskörét és általában a közösségi oldalon megosztott tartalmak valódiságát. Mindig lesznek olyan emberek, akik szemében ezek az események csak erősítik azt a világ képet, hogy a bitcoin rossz és csak a bűnözők pénze. Valószínűleg ezeket az embereket semmilyen racionális érvvel nem lehet meggyőzni, így nem is nagyon érdemes vitába bocsátkozni.

Akik arra hivatkoznak, hogy ha a bitcoin be lenne tiltva, ez nem történhetett volna meg, azok igencsak tévúton járnak. Hiába hangzik el azonban hibásan a sajtóban a Bitcoin hekker támadás például, azok akik nyitottak az információra, bizonyára gyorsan meg fogják érteni, hogy ehhez semmi köze a bitcoinnak és kiberbűnözők léteztek jóval a bitcoin születése előtt is. A szabályozás hiányossága azonban mindenképpen előtérbe került, hiszen ha ugyanilyen eszközökkel bitcoin helyett dollárt kértek volna a csalók, minden bizonnyal, nem lett volna ekkora hír ebből az egészből.

Hosszútávon a támadás mindenképpen felhívja a figyelmet a centralizált rendszerek sebezhetőségére. Ahol központilag van irányítva minden, ott elég a központon találni egy rést és könnyen a múlt hetihez hasonló kálvária kerekedhet belőle. Fontos azonban kiemelni, hogy a social engineering, amikor is egy dolgozót környékeznek meg a csalók egy-egy decentralizált rendszer esetében is probléma lehet, csak attól függően, hogy van felépítve egy ilyen rendszer másképp csapódhat ez le. A privát információk védelme ma már elengedhetetlen és az IT cégek legfontosabb prioritásának kell lennie. A Twitter maga is nagyon komolyan vette a támadást, Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja pedig már korábban is utalt rá, hogy decentralizálná a Twittert, a támadás ezt fel is gyorsíthatja.

Alapvetően azt kell látni, hogy ez az egész a Twitter problémája, nem pedig a bitcoiné.

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget