Bitcoin a holdra tart

Miért pont MOST lőtt ki a bitcoin árfolyama?

Vásárlás most!

Megtörte a csendet a bitcoin a hónapok óta tartó oldalazás után és rövid idő alatt nem csak hogy átlépte a 10 ezer dolláros pszichológiai ellenállást, de simán megugrotta a 11 ezer dolláros árfolyamszintet is.

De miért pont most?

Miért éppen most lőtt ki a bitcoin árfolyama?

Bár sokan mondják, hogy “benne volt a pakliban”, meg ezt biztosan lehetett tudni, hogy bekövetkezik, azonban ennél több van az árfolyam emelkedés mögött. Nézzük meg most, hogy pontosan milyen tényezők játszottak közre abban, hogy a bitcoin éves csúcsra került a napokban.

Bitcoin árfolyamára ható tényezők

Ahhoz, hogy megértsük miért pont most emelkedett ennyit a bitcoin árfolyam nézzük meg, mik azok a tényezők, amik általánosságban befolyásolják a bitcoin árát.

Az egyensúlyi árfolyamot a kereslet és a kínálat találkozása határozza meg. Ez a találkozás ténylegesen az ajánlati könyvben zajlik le, melyről nem rég készítettünk egy összefoglalót. Az árfolyam mozgását tehát a kereslet és kínálat egymáshoz való viszonya határozza meg. Ha nagyobb a kereslet, mint az elérhető kínálat, akkor emelkedni fog az árfolyam, hogy a kevés elérhető bitcoint azok kapják meg, akik a legtöbbet ajánlanak érte. Fordítva pedig, ha több az eladásra ajánlott bitcoin, mint amennyit a kereslet fel tud vásárolni, akkor az eladók egyre alacsonyabb áron ajánlják fel a bitcoinjaikat, csak hogy valaki végre vásárolja már meg őket. Ez nem csak a bitcoin, hanem bármely más eszköz piacán hasonlóképpen zajlik le.

Az árfolyamra ható tényezők vizsgálatakor tehát a kereslet és kínálat alakulását kell szemügyre vennünk.

Esetünkben a bitcoin áremelkedés a kérdéses, amely akkor következik be, amikor a kereslet megnövekedett vagy pedig a kínálat lecsökkent.

Nézzük meg először a kínálati oldalt.

A bitcoin kínálatában az idei májusi felezési eseménynél várható, de drasztikus csökkenés állt be. A korábbi kibocsátási ütem felére esett vissza az újonnan forgalomba kerülő bitcoinok mennyisége. A kereslet szinten tartása mellett ez már önmagában is árfelhajtó erővel bír hosszútávon, hiszen 4 évente a felezésnek köszönhetően folyamatosan egyre kevesebb bitcoin kerül kibocsátásra.

Média hype a bitcoin körül

Többszörös keresleti sokk

Ezután pedig nézzük meg, hogyan alakult az elmúlt időszakban a bitcoin keresleti oldala.

Média hype

Ahogy pánik esetén mindenki szabadulni akar egy adott eszköztől, úgy éppen ellenkezőleg, ha felkapja a média, akkor egyre többen és többen szeretnének az adott eszközbe, esetünkben bitcoinba fektetni. És az utóbbi időben bőven volt miről beszélni a hírekben.

Bár a pár héttel ezelőtti Twitter támadás nem a legjobb színben tüntette fel a bitcoint, alapvetően a negatív hír is hír, ahogy mondani szokás: a lényeg, hogy beszéljenek róla. Emellett a héten bombaként robbant a hír, hogy az amerikai bankok mostantól folytathatnak letétkezelési tevékenységet is bitcoin portfóliókra. Azaz a bank megőrízheti hivatalosan is az ügyfelek bitcoinjait. Ez jelentős lépés a bitcoin elfogadottságának irányába. A letéti tevékenység legalizálása ugyanis megnyithatja az útat egy szélesebb befektetői réteg előtt, akik eddig csak azért nem fektettek bitcoinba, mert az nem volt elérhető a hagyományos banki infrastruktúrában. A megnövekedett intézményi és magánbefektetői kereslet pedig további árfelhajtást eredményezhet közvetlenül és közvetlen a témában megjelenő hírek által.

Bankok a kripto szektorban

Geopolitikai bizonytalanság

Általában elmondható, hogy a bitcoin iránti kereslet az elmúlt évek során a geopolitikai bizonytalanság alakulásával összhangban emelkedett, csak úgy, mint az arany esetében. Ha megrendül a bizalom a hagyományos bankrendszerrel szemben, a befektetők alternatívákat keresnek – így született meg a bitcoin. A pandémia miatt elég sok sokkon ment keresztül a piac, először márciusban minden létező eszköz – köztük az arany ára is lezuhant, majd ezt követően a bitcoin a részvénypiaccal kezdett el korrelálni. Most pedig ott tartunk, hogy az árfolyam görbe ismét az arannyal mozog együtt. Ahogy a dollár elkezdett inflálódni a FED pénzkibocsátása miatt, és ahogy egyre kevesebbet lehet keresni a negatív reál kamatok miatt, egyre többek keresnek egyrészt menedék eszközt, másrészt pedig olyan piacot, ahol nagyobb hozamokat lehet elérni. Ez pedig további kereslet növelő faktorként hat a bitcoin piacára.

Bitcoin, arany és a részvény piac

Alacsony volatilitású időszak

A volatilitás ráadásul az elmúlt hetekben extrém alacsony szinteket ütött meg. Legutoljára 2018 novemberében volt ilyen alacsony az árfolyam változékonyság a bitcoin piacán. Ha pedig a két éves trendet nézzük az extrém kiugró eseteket is figyelembe véve közel 40%-al alacsonyabb volt a volatilitás az elmúlt hetekben, mint az a nagy átlag szerint korábban előfordult. A volatilitás jellemzően egy átlaghoz tartó mutató, a hosszabb alacsony volatilitású időszakok önmagukban hordozzák a későbbi magas volatilitású periódusokat. Alacsony árfolyamváltozékonyság idején nagyobb kockázatot vállalnak a befektetők, nagyobb tőkeáttételes pozíciókat kötnek, egyre szűkebb kockázatkezelési eszközökkel. Így egy-egy hírre reagálva sok likvidálás történhet mely hógolyó szerűen söpri be a nem megfelelő stop-lossal beállított ügyleteket.

Átlagos volatilitás a bitcoin piacán

Tether nyomtatás

Még egy fontos faktorként jelenik meg a dollár pénznyomtatása mellet a Tether stabilcoin piacra kerülése. Régóta pletyka a piacon, hogy ha újabb USDT érméket “nyomtatnak”, akkor abból azonnal bitcoint vásárolnak. A hivatalos megközelítés szerint ilyenkor pénz áramlik a szektorba, hiszen az Tether mögött  – elvileg – 100%-ban dollár fedezetnek kell állnia. Valójában azonban a Tether megjelenése óta örök probléma, hogy lehet, hogy a fedezet valójában nem is létezik, hanem csak úgy nyomtatnak (papíron) milliárd dollárokat érő stabilcoinokat. Az igazságot egyelőre nem tudhatjuk, mindenesetre az alábbi görbe elég szemléletesen jelzi, hogy hogyan alakult a Tether piaci kapitalizációjával összhangban a bitcion árfolyama.

Tether piaci kapitalizációs a bitcoin árfolyamával emelkedik

Végezetül pedig nem mehetünk el szó nélkül az önbeteljesítő jóslat mellett sem. Annyian mondták már, hogy technikai alapon és fundamentális alapon is érik a 10 ezer dollár feletti árfolyam, hogy a piac egyszerűen beteljesítette az amúgy is hetek óta keringő jóslatokat. A stock – flow modell tehát hozta a kötelező formáját.

Bitcoin stock-flow modell

A fentiekből tehát azt láthattuk, hogy a bitcoin piacán jelentős kínálati és keresleti változások is végbe mentek, melyek együttesen még jelentékenyebben hatottak az árfolyamra.

És akkor ezek után már csakis felfelé mehet a bitcoin árfolyam?

A rövid válasz: nem. A hosszú pedig, attól függ.

Leginkább az időhorizonttól függ, hogy a bitcoin árfolyama fel vagy éppen lefelé megy egy adott időponthoz viszonyítva.

Már a felezés előtti árfolyam szinten, 9800 dollárnál is a bitcoin tárcákban tárolt bitcoinok 85%-a pozitív értéket mutatott. Azaz ahhoz képest, amikor vásárolták a bitcoint, már növekedett az árfolyam szint. Ez a szám pedig azzal, hogy 10-11 ezer dollár fölé ment az árfolyam, csak tovább nőtt. Ma már csak a bitcoinok kevesebb, mint 10%-a van “bukóban”, azaz, hogy kevesebbet ér, mint amennyit költöttek rá vásárláskor.

Pozitívban a bitcoin tárcák

És, hogy mit is jelent ez az árfolyamra nézve? Azok, akik hónapokat vagy akár éveket vártak arra, hogy végre pozitívat mutasson a tárcájuk, könnyen szabadulni akarnak majd, ha az árfolyam kellő magasra jut a közeljövőben. Ha túl gyorsan emelkedik az árfolyam, az hirtelen eladási hullámot indíthat meg, ami letörheti a jelenlegi trendet.

Ha a hosszútávot nézzük – és hihetünk az elméleteknek – akkor feltehetően emelkedni fog a bitcoin árfolyama. De hogy ezt pontosan milyen időhorizton figyelhetjük meg, azt legbiztosabban csak a kristálygömb tudja megmondani.

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget