Miért nem vált hivatalos fizetőeszközzé a bitcoin és az ethereum?

Miért nem vált hivatalos fizetőeszközzé a bitcoin és az ethereum?

Vásárlás most!

A bitcoin és az ethereum évek óta léteznek. A bitcoin hosszú utat tett meg, hiszen informatikusok általhasznált ‘játékpénzből’, mára egy több milliárd dolláros befektetési eszközzé vált. Az Ethereum pedig az egyik  legaktívabb decentralizált hálózat lett, melyhez fejlesztők ezrei csatlakoztak, és számuk folyamatosan növekszik.

A Coinmixeden ethereumot és bitcoint is tudsz gyorsan és könnyedén vásárolni. Akár el is adhatod, ha van merszed, ropogós forintért.

Akkor mégis miért nem használhatóak fizetőeszközként? A bitcoint jelenleg csak néhány ezer üzlet fogadja el, az ethereumot szinte senki. Mégis miért van ez így?

Innovációs lassúság

Ennek oka a hálózatokban lévő méretezhetőség hiánya. Mind a bitcoin, mind pedig az ethereum átfutási ideje nagyon alacsony – körülbelül 7 TPS (tranzakció per másodperc) a BTC és 15 TPS az ETH esetében. Ez a két hálózat legnagyobb problémája. Az Ethereum esetében érthető is, hiszen nem tekintették sohasem potenciális csereeszköznek, mert decentralizált számítógépes hálózatnak készült.

Két óriási hálózatról beszélünk, de még egy kávét sem lehet velük fizetni. De mi történne, ha valaki mégis megpróbálna bitcoinnal kávét vásárolni? Valószínűleg a kávé már rég kihűlne, mire az eladó a pénzét megkapná. Ha az egész világnak hirtelen át kellene állnia a bitcoinnal való fizetésre, akkor a boltok pénztárainál álló sorok iszonyatosan hosszúak lennének, a hálózat túlterhelté válna és lefagyna.
Névtelen fejlesztője, Satoshi Nakamoto valószínűleg nem gondolta, hogy alkotása egyszer ilyen népszerűségnek fog örvendeni, ezért feláldozta a méretezhetőséget, hogy egy decentralizált és biztonságos hálózatot hozzon létre. Ma azonban más a helyzet. Mivel a bitcoin nem használható fizetési eszközként, ezért gyakran „digitális aranynak” is hívják, hiszen ugyanolyan nehéz elkölteni, mint az aranyat. Ha mégis kriptovalutával szeretnénk fizetni, akkor más módszert vagy hálózatot kell találnunk.

Gyors fizetések a sebesség évszázadában

Manapság sok embert foglalkoztat az, hogy hogyan lehetne határokon átnyúló átutalásokat és alacsony jutalékú azonnali fizetéseket kezdeményezni. Ezen erőfeszítések közül eddig, csak három nevezhető valódi kriptovaluta alapú fizetési eszköznek. Ezek a Libra, a TON és a Plazma.

A Libra egy stabilcoin, amelyet a Facebook és még 26 vállalat kíván piacra dobni. Céljuk egy olyan stabilcoin létrehozása, amely felhasználható lesz az átutalásoknál és a jövőben egyetemes fizetőeszközzé válhat. Mivel a Libra Alapítvány egyik alapító tagja az Uber, valószínűleg hamarosan az Uber fuvarokat is lehet Librával fizetni. Ez így nem is hangzik rosszul, de mint mindennek, ennek is van hátránya. Használatuk során átadjuk a pénzünk feletti ellenőrzést az Uber-nek, a Facebooknak vagy más cégnek. Talán még az irányítást is, hiszen az Egyesült Államok kormánya nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a Libra elindítását megakadályozza.

A megbízható vállalatok jelenléte még nem olyan rossz dolog, ha nem lépnek át egy bizonyos határt. Ekkor viszont felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis hol a határ? Erre a kérdésre jelenleg lehetetlen válaszolni. Pavel Durov, a Telegram és a Telegram Open Network (TON) alapítójának, a Librához hasonló tervei vannak. Létre kíván hozni egy olyan globális hálózatot, amely lehetővé teszi a magánemberek közötti tranzakciókat, valamint az árukért és szolgáltatásokért való fizetést, GRAM pénznemben. A TON hálózat valójában egy összetettebb ökoszisztéma, amely támogatja az okosszerződéseket, az azonnali fizetéseket, a proxikat és a tárolást is. Mindez egy, a hálózat felhasználói által kiválasztott 100 delegált csomópont által üzemeltetett dPoS-protokollon keresztül működne.

A TON szerint, nem szabad a kormányok ellenőrzése alá vonni a hálózatot. Ellentétben a Libra vállalati blokkláncával, a TON az „emberek blokklánca” lesz. A felhasználók a Telegram messenger használatával fizethetnek majd, a kínai WeChat-hez hasonlóan.

A TON másodpercenként több ezer tranzakciót tud majd támogatni, ami nagyon kényelmessé teszi a fizetéseket. A problémája viszont az, hogy nagyon bonyolult kódolási nyelve van, az úgynevezett Fift. Sokkal nehezebb, mint az eddig meglévő blokklánc hálózatok nyelve, és előfordulhat, hogy nem sok fejlesztő akar majd kódot írni rá; ami azt jelenti, hogy aligha fog annyi fejlesztést elérni, mint az Ethereum. Ez nem jó hír egy új hálózat számára.

Ezzel szemben a PlasmaPay, blokklánc alapú pénzügyi és fizetési szolgáltatásokat kínál magánszemélyek, kereskedelmi vállalatok, pénzügyi intézmények és bankok számára. Az elmúlt hat hónapban már több mint 150 céggel lépett üzleti kapcsolatba. A PlasmaPay jelenleg Visa és MasterCard feldolgozással is rendelkezik, és csatlakozott a 100 legnagyobb bankhoz Kínában, Vietnamban, Indonéziában és Thaiföldön.

Ilyen nagy igény esetén érthető, hogy a PlasmaPay-nek megfelelő infrastruktúrával kell rendelkeznie. A saját PlasmaDLT blokkláncára épül, amely másodpercenként több mint 100 000 tranzakciót támogat, több mint 42 stabilcoinnal, amelyek különféle világ valutákhoz vannak kötve. Ezen felül a Plazma token egy stabil valuta, ami a PlasmaDLT blokklánc összes eszközének kosarán alapszik, úgy, mint a fiat, indexek és részvények. A hálózatot egy LpPoS protokoll táplálja, amelynek 21 blokk-előállítója van, de bárki által bővíthető. Ez lehetővé teszi a hálózat számára, hogy decentralizált maradjon és védve legyen a támadásoktól is.

Ezen felül a fejlesztők számára rendelkezik Plasma API-val, ami lehetővé teszi, hogy intelligens szerződéseket írjanak JavaScript-ben. Összességében egy jól átgondolt projektről van szó, viszont egy problémát még meg kell oldaniuk, és ez nem más, mint a marketing. Míg a Facebook és a Telegram ismert márkanévvel rendelkeznek, addig a Plasma-ról nem igazán hallottunk. Partnerkapcsolatokat kell kialakítaniuk ahhoz, hogy a hálózat széles körben elterjedjen. Ehhez viszont hosszú utat kell még megtenniük, de találékonysággal és kitartással semmi sem lehetetlen.

De mégis mitől válik egy blokklánc ideális fizetési lehetőséggé? Kétségkívül fontos a tranzakciók sebessége, a pénz feletti ellenőrzés mértéke, a fiat pénzek kezelésének lehetősége valamint az, hogy kényelmes közeget biztosítson a fejlesztők számára.

A felsorolt blokkláncok némelyike birtokában van már ezen tulajdonságoknak, míg mások nem. Például a PlasmaPay és a Libra egyszerű kódolási nyelvvel rendelkezik a fejlesztők számára, míg a TON nem. Ez azt jelenti, hogy a PlasmaPay és a Libra több fejlesztőt felkérhet az okos szerződések létrehozására, amely anno az Ethereumot is népszerűvé tette.

Ugyanakkor a PlasmaPay és a TON nem veszik át az irányítást a pénz felett, de a Libra igen. Néhány ember elfogadja azt, ha a pénzét ellenőrzik, míg mások nem. Ezt mindenki döntse el maga, hogy mit bír el az ingerküszöbe. Egy dolog azonban elengedhetetlen: a fiat kezelésének lehetősége – a PlasmaPay jelenleg támogatja a különféle fiat pénznemeket, miközben nem világos, hogy a Libra és a TON hogyan fogja ezeket kezelni.

Természetesen a tranzakciók gyorsasága sem utolsó szempont. Számos modern blokklánc azt állítja, hogy nagy sebességet biztosít és mint azt tudjuk a blokklánc jövője szempontjából ez lehet az egyik legfontosabb tulajdonság. Ha a kifizetéseket gyorsan feldolgozzák, és az új vállalkozások beindítása is egyszerű, érdemes hozzájuk csatlakozni. A legtöbb innovatív megoldás már megfelelő tranzakciós sebességgel rendelkezik. Ez felgyorsítja a decentralizált pénzügyeket és a kriptovalutákkal történő fizetések iránti igényt is növeli.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget