Mi újság a litecoin háza táján? A legfrissebb hírek az idén 10 éves kriptóról

Mi újság a litecoin háza táján? A legfrissebb hírek az idén 10 éves kriptóról

A litecoin (LTC) a bitcoin (BTC) után az egyik legrégebbi máig is aktív használatban lévő kriptopénz. Hírneve azonban jóval elmarad a BTC-tól, az utóbbi években pedig kifejezetten keveset halhattunk a médiában a litecoin körüli történésekről. Mostani bejegyzésükben egy kis kitekintést hoztunk el, amelyben végignézzük, hogy pontosan mi is történt az elmúlt években, hónapokban a litecoin háza táján.

Litecoint és egyéb kriptopénzeket ide kattinva tudtok olcsón és gyorsan vásárolni, illetve eladni.

Na, de mi is az a litecoin? A litecoin eredete és előnyei

A litecoin megalkotása egészen 2011-re nyúlik vissza, amikor Charlie Lee, a Google egyik volt programozója létrehozta a sokak által a bitcoin „kistestvérének” tartott kriptopénzt. Lee a BTC forráskódját vette alapul, célja pedig egy olyan kriptopénz megalkotása volt, mely felhasználóközpontú, a bitcoinnál alkalmasabb a mikrotranzakciókra, és amelyeket otthonról is könnyen lehet bányászni.

Mindezt úgy érte el, hogy a bitcoin rendszeréhez képest megnövelte a blokkok méretét, melyekbe így több tranzakció fért el. Emellett pedig a sűrűbben bányászható blokkokkal az utalások is gyorsabbak lettek, illetve nőtt a hálózat kapacitása.

A litecoin tehát, ahogy láthatjuk már ezekből is, nagyban hasonlít a bitcoinhoz; olyannyira, hogy sok esetben a BTC teszthálózataként is használják. (A Bitcoin hálózat fejlesztéseit sok esetben a Litecoin hálózaton próbálják ki először.) Emellett azonban van néhány jelentős különbség is a két kriptó között. A LTC nagyjából négyszer olyan gyors, mint a BTC; itt általában 2,5 percenként bányásznak ki egy blokkot. De a maximálisan kibányászható coinok számában is van különbség. A BTC 21 milliós limitje itt 84 millióig emelkedett. (Ez egyébként a litecoin esetében sokak szerint pszichológiai előnyt is jelent, hiszen a magasabb token szám miatt az egységár alacsonyabb lesz.)

A litecoin legnagyobb hátránya szintén a BTC-hez kapcsolódó szerepéből ered. Mivel erősen a másodhegedűs szerepet játssza az első kriptopénz mögött, az árfolyama is nagy mértékben korrelál a bitcoin árfolyamával. Így a BTC-t érintő negatív hírek is rosszul befolyásolják a litecoint.

Mennyiért vehetünk jelenleg egy litecoint? LTC árfolyammozgások

Jelenleg egy LTC-t nagyjából 128 dolláros árfolyamon tudunk megvásárolni, amely kb. 40 ezer forintot jelent. Ahogy már fentebb is említettük, a BTC árfolyamával való együttes mozgás kifejezetten jellemző a litecoinra, így az elmúlt hetek, hónapok nehéz bitcoinos időszakait is rosszul viselte. Litecoint forintért nagyon könnyen tudtok a Coinmixed oldalán is vásárolni.

2017-es rekordja messze van a mostani árfolyamtól (akkor több mint $410-t ért egy LTC), azonban az évek során bőven volt FUD is a kriptopénz körül, ami miatt néhányan elpártoltak a litecointól. 2017-ben például Charlie Lee adta el az összes tulajdonát a kriptopénzben. 2019-ben pedig arról kezdtek híresztelni a kriptohíroldalak, hogy hosszú hónapokon keresztül semmilyen fejlesztést nem eszközöltek a hálózaton, és fejlesztői sem nagyon vannak már a projektnek.

Mindezek ellenére a litecoin továbbra is tartja magát a top kriptopénzek között több, mint 8,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával. Legitimitását az is növelte, hogy nagyjából egy hónapja Twitteren is megkapta a kis kék pipát neve mellé, mely a hivatalos, ellenőrzött profiloknak jár a közösségi média oldalon. Ez több okból is pozitívum a litecoin számára. Elsődlegesen jó védekezést nyújt azok ellen a scammerek ellen, akik a litecoin nevében akarnak valamilyen csalást elkövetni. De jó jel ez a befektetők részére is, illetve azt is elősegíti, hogy minél relevánsabb tudjon maradni a token az olyan időszakokban is, amikor gombramódra jelennek meg az újabbnál újabb kriptoprojektek.

Az árfolyam is jól reagált egyébként erre a hírre. A bejelentést követő egy órában csaknem 7%-ot ugrott.

Mi újság a litecoin háza táján? A legfrissebb hírek az idén 10 éves kriptóról

Jelentősen növekedett az litecoin tranzakciók és címek száma idén

A litecoin körül nem láthattunk az elmúlt hónapokban igazán nagy médiaérdeklődést, azonban a kriptopénz közössége továbbra is kifejezetten aktív maradt. Sőt, felhasználói bázisa meglehetősen sokat növekedett.

A Bitcoinist.com jelentése szerint néhány hete a litecoin tranzakciók száma már a bitcoin tranzakciók 75%-át is elérte. Napi átlagban akkor a BTC 227 ezer tranzakciójával szemben az LTC csaknem 167 ezret számlált.

A megnövekedett aktivitást azonban nem csak a tranzakciók száma, hanem az aktív címek növekedése is mutatja. Ez a Glassnode kutatása szerint ugyanis 2020 óta csaknem meghatszorozódott, miután az átlagos napi aktív címek száma 50 ezerről csaknem 300 ezerre növekedett 2021 tavaszára.

Az aktivitás növekedése mögött több lehetséges okot is felsoroltak a szakértők. Az egyik a bitcoin környezetvédelmi vitájához kapcsolódik, melynek keretében már hosszú hónapok óta erős támadások érik a BTC-t túlzott energiafelhasználása miatt. A litecoin, bár szintén az energiaigényes Proof-of-Work mechanizmust használja a tranzakciók validálása során, egy fokkal energiahatékonyabban üzemel, mint a bitcoin a Scrypt modell használata miatt. Mivel nem csak a külön bitcoin bányászatra kialakított ASIC segítségével bányászható, hanem akár „sima” számítógépekkel is, ezért decentralizáltabb a hálózati részvétel, és így effektívebben oszlik el az energiafelhasználás is. Ez a TRG Datacenters adatai alapján számszerűsítve azt jelenti, hogy míg az LTC tranzakciók átlagosan 18,52 kWh-t hasznának fel, addig a BTC esetében ez több, mint 707 kWh-t jelent.

Egy másik lehetséges ok a megnövekedett számú litecoin tranzakciók mögött, hogy egyre többen tekintenek a BTC-re értékőrzőként a fizetőeszköz szerep helyett. A litecoin tranzakciók ugyanis jóval olcsóbbak, mint amit a Bitcoin hálózata lehetővé tesz. Jelenleg egy LTC tranzakció kb. $0,015-ba kerül. Ugyanez a BTC esetében nagyjából $4,54 lenne. Ebből is egyértelműen látszik, hogy a litecoin tranzakciók sokkal alkalmasabbak a kisebb összegek utalására.

Mi vár a litecoinra a jövőben?

A 2021-es év azért még rejteget izgalmakat a litecoin számára, melyek közül a legjelentősebb a Mimblewimble elnevezésű új fejlesztés lesz. Ennek tesztelése már tavaly elindult, de a fejlesztés aktiválása leghamarabb a 2021-es év végén vagy még ennél is később történhet csak meg. A fejlesztés elsősorban a biztonság javítását célozza meg a kriptopénz esetében, de olyan extrákat is potenciálisan be fog vezetni, mint a titkos tranzakciók, melyek keretében a fogadó címet nem, de a küldött összeget el lehet rejteni.

A fejlesztés felülvizsgálata jelenleg is tart, bár a nyár elején ez még egészen döcögősnek tűnt; főként abból kifolyólag, hogy nincs elég fejlesztő, aki a kódok ellenőrzésével foglalkozna. A litecoin csapata a közösségi médiás felületeiken is többször keresett olyan fejlesztőket, akik tudnának segíteni ebben, azonban ennek hiánya miatt várható, hogy a fejlesztése aktiválása is csúszni fog az eredeti ígéretekhez képest.

Összességében azért elmondható, hogy a litecoin sikeresen meg tudta őrizni relevanciáját a kriptoszférában, hiszen csaknem 10 évvel megalkotása után is az egyik legkedveltebb kriptopénzként tartják számon. A „digitális arany” bitcoinhoz képest örökké csak a „digitális ezüst” szerepét fogja betölteni. Ez azonban számos előnyt is biztosít a kriptovalutának. A BTC-hez képest jóval olcsóbb és gyorsabb tranzakciók attraktív megoldást biztosítanak mikrofizetésekhez. Egy évtizedes történelme és a projekt mögött álló csapat pedig azt a szükséges legitimitást is biztosítani tudja, amely oly’ sok kriptoprojekt esetében képez fájó hiányt.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget