The B Word

Mi Történt Elon Musk, Jack Dorsey És Cathie Wood Beszélgetésén? Milyen Irányt Vehet A Bitcoin?

Egyszer fent, egyszer lent – de leginkább fent: ez jellemzi Elon Musk a Bitcoinnal, meg úgy általában a kriptovalutákkal való kapcsolatát. De mi történik akkor, ha a szkeptikus Musk, a Twitter és a Square vezérigazgatója, Jack Dorsey, valamint az ARK Investment Management alapkezelő feje, Cathie Wood összeülnek egy ₿-beszélgetésre?

Nos, felszínre kerül egy-két őrzött titok, a Bitcoint agyba-főbe dicsérik – amin persze meg sem lepődünk –, az árfolyam pedig ismét magára talál. De lássuk, mi minden történt a The B Word rendezvényen, melynek előzménye ismét egy Twitteren folytatott beszélgetés, utalgatás, poénkodás volt… Végül pedig egy Bitcoin körüli rejtélyek megoldására, valamint a kriptovaluta mainstreammé válására fókuszáló eseménnyé cseperedett.

Az esemény megrendezése Dorsey fejéből pattant ki, aki később tweetelések keretében meginvitálta Muskot is „A beszélgetésre”. A trollkodásáról is jól ismert Musk ismét hű volt önmagához, és mindenekelőtt poénkodva reagált a felkérésre, majd elfogadta a meghívást. Így aztán július 21-én, szerdán élőben nézhettük végig konzultációjukat, ami egyébként ezen a linken még most is elérhető.

A SpaceX is rendelkezik bitcoinnal

Musk az eseményen kijelentette, hogy bizony ő maga, a Tesla és meglepően vagy sem, de a SpaceX is rendelkezik bitcoinnal. Azt ugyan rábízta a közönségre, konkrétan mennyi bitcoint birtokolnak vállalatai, ugyanakkor leszögezte, hogy az amerikai űrkutatási vállalata igenis a kriptovalutával képzeli el a jövőjét, és komoly szerepet fog játszani a bitcoin feltörekvésében. De hogy milyen irányban? Azt egyelőre még nem tudjuk. És ami azt illeti, szinte lehetetlen megfejteni, hogy pontosan mi zajlik Musk fejében. Ahogyan ugyanis az lenni szokott, a Tesla atyja egyszerűen imádja letaszítani trónjáról, majd ismét felemelni és koronát adni a kriptók királyára. Butaság lenne tehát fejtegetésbe kezdeni, egyszerűen csak dőljünk hátra, és reménykedjünk a legjobbakban. Ami egyébként már nincs is olyan messze, hiszen egyre közelebb járunk a Bitcoin mainstreammé válásához.

Így vagy úgy, Musk azt is elárulta, hogy magánszemélyként a bitcoinon kívül még ethereummal és dogecoinnal is rendelkezik. Ez utóbbival kevésbé mondott újdonságot, hiszen a mémalapú kriptovaluta már régóta a „dogefather” védőszárnyai alatt habzsolja az életet. Sőt, nemrégiben már olyan hírek is terjengtek, hogy a Tesla elkezdhet már akár mémcoint is bányászni, legalábbis Musk szokásos poénos tweetje szerint. És hogy ne feledkezzünk meg az utókorról sem, hadd említsük meg Musk 2020 májusában született X Æ A-1 nevű kisfiát, aki már most egy igazi HODLER, és az egyik legnagyobb Dogecoin-bálna.

No de gondoljunk csak vissza azokra a nem is olyan régi időkre, amikor a Tesla környezetvédelmi aggályokra, avagy az „őrült” mennyiségű energiafogyasztásra hivatkozva felfüggesztette a bitcoin fizetőeszközként való elfogadását. Az árfolyam ennek hatására bedőlt, Musk pedig újabb ellenséges vádakkal „gazdagodott”. Az eseményen az őt érő „pump and dump” vádakra is reagált. Elmondta, hogy ő ugyan nem törekszik arra, hogy az árfolyamot az egekbe kell tolja, majd eladja kriptóját – egyszerűen csak azt szeretné, hogy „a bitcoin sikeres legyen”. Végül is, ha az árfolyam esik, bizony az ő befektetett pénze sem ússza meg szárazon.

Ismét elfogadhatja a Tesla a bitcoint?

Ami pedig a környezetvédelmet illeti, Musk, Michael Saylor – a MicroStrategy vezérigazgatója –, valamint az észak-amerikai bányászok együttműködésével nemrégiben megszületetett híres nevén a Bitcoin Mining Council. A szervezet a Bitcoin hálózat energiafelhasználását szeretné transzparensebbé tenni, valamint a tiszta energiát alkalmazó kezdeményezéseket kívánja támogatni. Minderről egyébként itt olvashattok bővebben, ahol kifejtjük azt is, vajon mennyire környezetszennyező a bitcoin, és vajon mi lehet a megoldás a problémára.

Most viszont térjünk vissza a jelenbe, hiszen van még egy-két dolog, amit érdemes megemlíteni az eseményen történtekről. Musk ugyanis ismét kijelentette, hogy a Tesla a jövőben akkor fogja elfogadni a bitcoint, ha majd a bányászok közel 50 százalékban tiszta energia felhasználásával fognak dolgozni.
Hozzátette továbbá, hogy az utóbbi időben kicsit jobban beleásta magát a bitcoin bányászat során felhasznált fosszilis tüzelőanyagok körül forgó kérdésekbe. Egyelőre viszont még több információra van szüksége ahhoz, hogy megerősítse, hogy „a megújuló energiafelhasználás aránya már 50 százalékos, vagy afelett van”. Ha pedig mindez valóban így van, „a Tesla újra elkezdheti elfogadni a bitcoint.”

Úgy látszik tehát, hogy Musk egy percre sem hagyta magára a Bitcoint, és újra látszik a fény az alagút végén.

Cathie Wood vs. Musk

Érdekes hármas találkozó volt ez egyébként. Cathie Wood ugyanis nemrégiben Muskot és az ESG-mozgalmat vádolta a kriptopénzek összeomlásáért. A befolyásos üzletasszony ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Musk valóban tudna segíteni a bányászat zöldebbé válásában. Ezt pedig maga Musk is alátámasztotta az eseményen. Elmondása szerint a Tesla mindebben igencsak komoly szereppel bírhat, mivel erős kapcsolatokkal rendelkezik a megújuló energiaiparban. Vajon ezek a kapcsolatok magukba foglalják az intézményeket, többek között a BlackRock, az ESG mozgalomra összpontosító szervezetet is, melynek – Wood szerint – csak egy telefonhívásába került, hogy a Tesla búcsút mondjon a Bitcoinnak?

Wood az eseményen tagadhatatlanul, az összes felmerült kérdésben a Bitcoin pártját fogta. Ráadásul, az ESG megemlítésekor, mely lényegében a környezettudatos társaságok gyűjtőneve, kiemelte a bitcoin, mint fizetőeszköz elengedhetetlen szerepét. A kriptovaluta elmondása szerint megoldhatna néhány globális problémát is, használatával például kiküszöbölhetővé válhatnának az átutalási díjak is. „Ez társadalmi felelősség”, állítja.

A pénznek három fontos szerepe van, mondja Wood: az értéktárolás, a tranzakciók lebonyolítása, valamint az elszámolási egységként való funkcionalitás. Jelenleg „a bitcoin értéktároló”, ez viszont egy „nagyon fontos szerep”.

A Twitter is elfogadná a bitcoint?

Musk igencsak szeret belevágni a közepébe, és egyenes kérdéseket intézni mások felé. Most éppen Jack Dorseyt faggatta arról, hogy a Twitter a jövőben elfogja-e fogadni a kriptovalutát a reklámokért való fizetőeszközként. Dorsey természetesen igenlően felelt, bár hozzátette, hogy most nem ez a legfőbb küldetése, és mindez még elég gyerekcipőben jár.

A bitcoin egyik legnagyobb szószólója egyébként már több mint egy hónapja kijelentette, hogy szívesen beépítené a Bitcoin Lightning hálózatot a Twitterbe vagy a BlueSky-ba. Ez utóbbit 2019 decemberében indította Dorsey, és lényegében a közösségi média decentralizált változataként szállt be a buliba. Egy másik vállalata pedig, a Square, már régóta jókora összegben vásárol be bitcoinból, sőt már a kriptovaluta oktatás érdekében is elindított egy bitcoin alapítványt.

Nem kis tételekben játszik tehát a Twitter atyja, és ahogyan azt láthatjuk, nem egy egyszerű hájpként kezeli a Bitcoint. Sőt, a Miamiban megrendezett Bitcoin konferencián még azt is kijelentette, hogy a Twittert és akár a Square-t is elhagyná, ha a Bitcoin segítségért kiáltana.

Összességében tehát, a kripto közösség örömére, rendkívül pozitívra sikeredett a The B Word rendezvény, és már most izgatottan várjuk a következő fejleményeket. Addig is, érdemes kicsit körbejárni, vajon miért áll már 2 hónapja 30 ezer dollár körül a bitcoin, és elmélyülni a kriptopiac rejtélyeibe.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget

TÁRCA MEGSZÜNÉS

Kedves Ügyfeleink.
December 1.én megszűntetjük tárca szolgáltatásunkat.
Kérem ne utaljanak be hozzánk több kriptopénzt és a bentlévő tételeket mozgassák ki a felületről.
Köszönjük a Bizalmat!
close-link