altcoinok

Mi az az Altcoin? Íme, a legfontosabb Altcoinok

Mi az az Altcoin? Az altcoin szó jelentése

Az “Altcoin” szó eredetileg az “alternative coins” szóból lett rövidítve, áminkább úgy fordítható, hogy “alternatívák a Bitcoinra” (vásárlási lehetőségek: Lurdy ATM, illetve Coinmixed.eu).

Jelenleg minden blokklánc technológia felhasználásával épült digitális pénzt (kriptovalutát) ide sorolunk a Bitcoin a kívül.

Sokan vélik úgy, hogy egyetlen egy kivétel mégis létezik: az Ethereum (ETH) volt első olyan alternatív kriptovaluta, ami teljesen új célt tűzött ki magának és ennek érdekében nagyban el is tért a konstrukciója a Bitcoinétól.

A Bitcoinon kívül több ezer kriptovaluta létezik, de csak talán pár tíz vagy száz olyan van, aminek komolyabb értéke van technológia szinten is.

Az altcoin bányászat és az altcoin befektetés igen populáris, mivel ezek új lehetőséget nyújtanak a blokklánc alapú technológiák kiaknázására.

Több olyan Altcoin létezik, ahol a market cap (piaci kapitalizáció) már milliárd dolláros szinteket ér el. Ez főleg annak köszönhető, hogy ezek a projektek bőven tudnak kísérletezni és új megoldásokat implementálni, miközben a Bitcoin már túl nagyra nőtte ki magát ahhoz, hogy kevésbé tesztelt és kritikus változtatásokat implementáljon.

Emellett maga a Bitcoin nem akar több lenni egy puszta digitális fizetőeszköznél, ennek az elhatározásnak több oka is van, amik visszavezethetőek a technológiai konstrukcióra.

Miért van jelentőségük az altcoinoknak?

Mint már korábban említettük, az altcoinokra jelenleg azért is van szükség, mert ezek közül rengeteg projekt forradalmian új technológiákkal kísérletezik és ezeket érdemes támogatni.

Ami vitatható, az maga az altcoinok tényleges piaci értéke: ez az, ami bőven túlnőtte magát még a spekulatív becslésekhez képest is.

Sok projekt kísérletezik blokklánc mentes kriptovalutákkal, modernebb és biztonságosabb okos szerződésekkel, intelligensebb token szabványokkal.

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója biztosan nem gondolta volna amikor megalkotta az első blokklánc alapú digitális fizetőeszközt, hogy néhány éven belül sok ezer másik kriptovaluta és Ethereum (vagy más egyéb platform) alapú token fogja elárasztani a piacot.

A legfontosabb, legnépszerűbb altcoinok

Összeállítottunk egy toplistát a 15 legnagyobb market cap-el (piaci kapitalizációval) rendelkező altoinból.

Ez a lista semmilyen módon nem próbál befektetési indikátor lenni, hiszen sok érdekes projekt létezik sokkal lentebb is a ranglistán.

Viszont ez a lista rámutat arra, hogy a piac szerint melyek a legfontosabb altcoinok. Vedd figyelembe, hogy a stablecoinokat (pl. Tether) kihagytuk ebből a listából, mivel nekik szimplán annyi funkciójuk van, hogy helyettesítsék a dollárt a kriptovaluta piacon.

 • Ethereum (ETH)

Az Ethereum létrejötte után az “altcoin” szó jelentése gyökeresen megváltozott. Ettől a ponttól már nem csak olyan Bitcoin alternatíva létezett, ami szimplán egy jobb fizetőeszközként akart funkcionálni az elődjeihez képest.

Az Ethereum volt az első okos szerződéseket futtató Turing-képes hálózat, ami egy komplett saját ökoszisztémát épített maga köré. Létrehozta a tokenizálás folyamatát és ezzel ICO platformmá is vált amellett, hogy rengeteg szolgáltatás épült a hálózatra plusz rétegként: decentralizált tőzsdék, decentralizált piacterek és automatizált funkciók tömkelege jelent meg.

Az Ethereum nem összetévesztendő az Ethereum Classic-al ami az eredeti Ethereum lánc folytatása, miután egy biztonsági rés kiiktatása végett hard fork-ra kényszerültek az Ethereum fejlesztői.

 • XRP (XRP)

A Ripple egy egészen más jellegű projekt, mint a többi társa a top15-ben. Bár Bitcoin szerű fizetési rendszer létrehozása a szempont, de inkább a létező pénzügyi rendszert célozza meg és közvetlen az ő infrastruktúrájuk optimalizálása a cél.

Az XRP (vagy korábbi nevén Ripple) egy félig meddig centralizált megoldás, ahol a coinok kibocsátásáért maga a Ripple Labs felel.

Mára számtalan bank csatlakozott az XRP szolgáltatásához és még többen tesztelés alatti fázisban vannak. Bár vitatott, hogy mennyi funkciója van magának az XRP coinnak a hálózat használatában, de mégis nagyon közkedvelt a kriptopénz kereskedők köreiben.

 • Bitcoin Cash (BCH)

Ugyanúgy, ahogy az Ethereumnak is van egy Ethereum Classic megfelelője, a Bitcoin is kapott vetélytársat egy kisebb fejlesztői csapat és közösség formájában.

A Bitcoin Cash hard fork útján jött létre még 2017 második felében, miután a Bitcoin mögött álló közösség és a fejlesztői csapat nem volt hajlandó véghez vinni egy változtatást, amit rengeteg cég és prominens befektető szeretett volna elérni.

Miután a mozgalom megbukott támogatás hiányában, ez a közösség levált a Bitcoin-ról és elindított a Bitcoin Cash-t.

A Bitcoin Cash külön fejlesztői csoportokkal rendelkezik és szintén erős támogatókat élvezhet maga mögött.

Ma már nagyon kicsi az átfedés a Bitcoin és a Bitcoin Cash rajongók között, ez főként annak köszönhető, hogy a Bitcoin Cash teljesen új fejlesztési tervet tűzött ki maga elé az elkövetkezendő pár évre.

A BCH közösséget kevésbé érdekli a decentralizáltság, mindössze minél hatékonyabb fizetőeszközzé szeretne válni.

A Bitcoin Cash white paper megegyezik a Bitcoinéval és nagyon sok infrastruktúrát építő cég (kripto tőzsdék, Bitcoin ATM, Bitcoin tárca) is támogatja ezt a kriptopénzt.

 • EOS (EOS)

Az EOS volt a világ eddigi legnagyobb közösségi finanszírozás projektje. Átszámolva 4 milliárd dollár értékben gyűjtöttek össze Ethereumot egy ICO-n keresztül.

Az EOS egy teljesen újszerű biztonsági modellt ötvözött a blokklánc technológiával, ahol úgynevezett block producerek (blokk készítők) építik a blokkokat bányászok helyett, és őket “szavazás” útján választják meg az EOS tulajdonosok.

Az EOS célja az Ethereum konkurenciájának létrehozása volt, ők ugyanúgy okos szerződések létrehozására és Turing-képes hálózat létrehozását tűzték ki célként.

A projekt vezetője Dan Larimer, aki már több olyan sikeres blockchain projektet is felépített, mint a STEEM és a BitShares. A hálózatuk valóban működik, gyorsabb és hatékonyabb, mint az Ethereum, viszont a hatékonyság oltárán feláldoztak több olyan tulajdonságot, ami miatt kritizálják őket a versenytársak.

 • Litecoin (LTC)

A Charlie Lee által létrehozott Litecoin (vásárlási lehetőségek: Lurdy ATM, illetve Coinmixed.eu) volt az egyik legelső altcoin és Bitcoin alternatíva.

A Litecoin a Bitcoin blockchain kódbázisára épült és azonos célt hivatott szolgálni a legelső perctől kezdve. A fő oka annak, hogy létrejött a projekt az az volt, hogy Charlie Lee úgy gondolta, problémát fog okozni a Bitcoin blockchainen az ASIC bányászgépek létrehozása és vissza kellene adni az emberek kezébe a bányászat hatalmát.

Ebből kifolyólag bányászati algoritmust cserélt (és fejlesztett ki,) és azóta is aktívan támogatja a projektet.

A Litecoin hálózat jelenleg Bitcoin teszt-hálózatként is funkcionál, a legfontosabb Bitcoinba szánt változtatásokat mind a Litecoinba építették be elsőként. Charlie Lee is pozitívan szokott beszélni a Bitcoin fejlesztői csapatáról és nagyban támogatja a munkájukat.

 • Stellar (XLM)

A Stellar leginkább úgy jellemezhető, mint az XRP “kistestvére”. A projekt úgy jött létre, hogy az XRP egyik társalapítója kivált a projektből és létrehozta a hasonló kódbázisra épült Stellar (XLM) elnevezésű projektet, ami teljesen új irányba kezdte meg a fejlesztést.

A Stellar (XLM) inkább Ethereum és EOS konkurenciaként tevékenykedik, a hálózat már ma is képes az okos szerződések futtatására, a tokenek kiadására és a decentralizált váltók létrehozására.

A Stellar szintén nem bányászható coin, az XRP-hez hasonló disztribúciós modellt választott és egy validator (ellenőrző) hálózat felel a biztonsági funkciókért.

 • Tron (TRX)

A Tron-t egy Justin Sun nevű Kínai vállalkozó hozta létre, aki saját magát az Alibaba founder Jack Ma tanoncaként jellemezte a blockchain szektorba történő berobbanásakor.

A Tron (TRX) teljes mértékben Ethereum konkurenciaként jött létre, ami az EOS-hoz hasonló dPoS konszenzus algoritmust használ annak érdekében, hogy gyorsabb és hatékonyabb hálózatot hozzon létre.

(A kripto szcéna megismerésekor gyorsan rá lehet eszmélni, hogy a legtöbb neves projektnek megtalálható az “ázsiai” megfelelője, mivel az ottani blokklánc közösség erősen preferálja a saját maguk által fejlesztett projekteket.)

 • Bitcoin SV (BSV)

A Bitcoin SV a Bitcoin Satoshi’s Vision rövidítése és egy hard fork útján vált ki a Bitcoin Cash projektből. Egy komoly belső ellentét kirobbanása utáni harcot követően az Ausztrál blokklánc guru Craig Wright és a milliárdos befektető Calvin Ayre úgy gondolta, hogy őket illetné meg a Bitcoin Cash hálózata fölött gyakorolt vezetés joga.

Ezzel természetesen sokan nem értettek egyet a Bitcoin Cash szcénában, és ennek következtében nem sokkal később a Bitcoin Cash máris két részre szakadt, ezzel a piaci kapitalizációja is erodálódott.

Maga a Bitcoin SV inkább egy letisztult/egyszerű verziót kíván felépíteni, mivel a Bitcoin Cash lánc rengeteg  fejlesztést vitt be a hálózatba a saját hard forkja óta.

 • Cardano (ADA)

Az okos szerződésekre képes és tokenizálási platformok kapcsán ajánljuk még a Cardano-t, ami főleg a Japán régiókból nőtte ki magát, mint Ethereum alternatíva. Az IOHK nevű fejlesztői csoport áll a projekt mögött, akiket az a Charles Hoskinson vezet, aki részt vett annak idején az Ethereum alapításban is.

A Cardano szintén saját implementációjú, de biztonságosabbnak vélt PoS (Proof-of-Stake) konszenzus algoritmussal próbálkozik, lassan kijönnek a végleges blokklánccal és az összes tervezett funkcióval. Jelenleg ez a kevés coin egyike, ami felkerült a BitMex nevű kripto futures kereskedői platform kínálatába.

 • IOTA

Az IOTA egy IoT-ra fókuszáló projekt és egyben az egyik első olyan hálózat, ami nem blokkláncra épül, hanem egy úgynevezett DAG (Directed Acyclic Graph) elven működik.

Itt minden egyes IOTA címhez egy saját blokklánc párosul és ingyenesek a tranzakciók. Ez a hálózat főleg a M2M (machine-to-machine) kommunikáció segítésére épült, és már rengeteg autógyártó céggel kerültek partnerségbe a technológia továbbfejlesztésére. Se infláció, se bányászat nem jellemző a láncra, viszont neki is megvannak a saját hátrányai és korlátai.

 • Monero (XMR)

A Monero volt az egyik legelső olyan blokklánc alapú projekt, ami a teljes anonimitásra fektette a fejlesztési hangsúlyt. Ez az egyik legárnyaltabb blokklánc: a számtalan funkciónak hála egy-egy tranzakció során se a küldő identitása nem látható a blokkláncon, se a tranzakció tartalma, de még is nyitott főkönyvvel rendelkezik.

Ahhoz, hogy ez így létrejöhessen, úgynevezett “Ring Signatures” kriptográfiai séma van használatban, illetve ezen kívül is számtalan forradalmi fejlesztést letett az asztalra a projekt mögött álló fejlesztési csapat. A Bitcoinhoz hasonlóan a Monero is pusztán az értékküldésre van kihegyezve.

A Monero bányászható projekt: sajnos rengeteg dark web-en (az internet sötét oldalán) található illegális piactér használja, mint fizetőeszközt.

 • BNB

A Binance Coin az egyik legnagyobb kriptopénz tőzsde oldalnak a saját házon belüli coinja.

Ma még egy Ethereum alapú ERC20 tokenként van implementálva, de a közeljövőben saját blokklánc piacra dobását tervezi a Binance.

Amellett, hogy rengeteg online szolgáltató elfogadja a BNB-t mint fizetőeszközt, számtalan kiváltságban részesülhetnek, azok akik BNB-t tárolnak a Binance tőzsde oldalán.

Ide tartozik az olcsóbb kereskedés lehetősége is, amennyiben a felhasználó rendelkezik BNB coinnal a tőzsdés pénztárcájában.

 • Dash (DASH)

A Dash annak idején DarkCoin néven indult, ez volt a Monero mellett az egyik legkorábbi projekt, ami eleinte anonim tranzakciókra volt kiélezve. Később aztán a Dash elsőként bevezette az instant tranzakciókat a MasterNode funkció segítségével.

A MasterNode-ok (mondhatni) monetizált teljes elérésű kliensek, amik a bányász jutalmak egy részét maguknak tudva segítik a hálózatot bizonyos funkciók beteljesítésével.

A tranzakciók anonimizálása is a MasterNode-ok feladata egy decentralizált “tranzakció keverő” segítségével. Emellett a Dash ott volt az elsők közt, akik megoldották a decentralizált döntéshozást és a fejlesztési pénzek allokálását.

 • NEO

A NEO szintén Kínából eredő projekt, ami az Ethereum piaci kapitalizációjára hajt egy egyedi konszenzus algoritmus kifejlesztésével és decentralizált applikációkkal. Bár a NEO kicsit centralizáltabb, mint az Ethereum (ebben inkább az EOSra hasonlít), viszont nagyon sok projekt őket választotta ICO levezetésére.

A Binance is az általuk kifejlesztett technológiákat fogja felhasználni a Binance Chain kialakítására.

 • NEM

A NEM egy privát blokkláncok létrehozására kialakított olyan platformot hozott létre, aminek segítségével bizonyos cégek be tudják implementálni a blockchain technológiát a mindennapjaikba.

A hálózat szintén képes tokenizálásra és ICOk levezetésére úgy, hogy emellett kettős hálózatot használ, ami keveréke a publikus és privát blokkláncoknak.

Coinmarketcap Altcoinok

(Forrás: coinmarketcap)

Érdemes altcoinokba fektetni?

Bár a Bitcoin és Ethereum nagyon stabil befektetésnek ígérkezett az elmúlt években (sőt a Litecoin vásárlás se volt rossz döntés), de a legtöbb altcoinra jellemző volt a folyamatos árfolyam ugrálás (volatilitás).

Sok kiváló projekt nőtte ki magát a nagy coinok árnyékából az elmúlt években, ám érdemes észben tartani, hogy nem egyszerű dolog az ezekbe való befektetés, ha valaki pusztán profitálni szeretne belőlük és nem csak a mögöttes technológia érdekli.

Ha nincs sok időd, amit kutatásra vagy éppen a technikai elemzés kitanulására fordíthatsz, akkor a Bitcoin vásárlás észszerűbb döntés lehet számodra.

Reméljük a cikkünk segített átlátni a piacot és átlátni az altcoin jelentése mögött álló sok egyéb faktort.

Hasznos linkek

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget