Mi az a tulipánmánia és mi köze van a kriptovalutákhoz?

Mi az a tulipánmánia, és mi köze van a kriptovalutákhoz?

Amikor a mainstream médiában olvasunk a kriptovalutákról (vásárlás lehetőség a Lurdy ATM-ben vagy a Coinmixed.eu oldalon) vagy a bitcoinról, akkor rengeteg alkalommal találkozhatunk a pénzügyi buborék vagy lufi kifejezéssel. „A spekulánsok túlértékelik a Bitcoint, de majd kipukkan a lufi, mint a tulipánmánia idején!”

De mik is pontosan ezek a buborékok? Hogy keletkeznek? Mi is történt a híres – vagy éppen hírhedt – tulipánmánia idején? És mégis mi köze van ehhez 400 évvel később a bitcoinnak?

Nézzük meg ezeket a kérdéseket most szépen sorjában, hogy pontosan megérthessük, mi alapján vonnak a két eset közé párhuzamot az emberek – és hogy miért nincs talán igazuk.

Mi az a pénzügyi lufi vagy buborék?

Az angol szaknyelv „financial bubble”-jének nevezett jelensége a magyarban pénzügyi (esetleg gazdasági) lufiként vagy buborékként jelenik meg. A lényeg, hogy valami olyan dolog ez, ami felfújódik – majd hopp, egy pillanat alatt kipukkan.

Ez a gazdaságban vagy a pénzügyi szférában akkor történik meg, amikor egy adott árucikket vagy szolgáltatást az emberek, csordaszellem által hajtva, hirtelen nagyon elkezdenek túlértékelni. Ez a folyamat ráadásul öngerjesztő – így a termék ára nagyon hamar a csillagos égig szökik, miközben valós értéke messze elmarad ettől. Aztán amikor már túl nagyra fújjuk a lufit, akkor hirtelen elpattan – az emberek pedig szinte kapát-kaszát eldobva hagyják ott az egészet, a termék ára pedig teljesen lezuhan.

Ez előfordulhat szinte bármilyen termékkel, és ennek köszönhetően számos példát is tudunk hozni a jelenségre a történelem folyamán: ott van a már említett tulipánmánia, de ez okozta az 1920-as tőzsdei összeomlást vagy a 2000-es évek dotkomlufiját is.

Mi az a tulipánmánia és mi köze van a kriptovalutákhoz?

De mégis mi okozza ezt? Miért gondolják azt az emberek hirtelen egy termékről, hogy olyan magas értéke lenne? Hiszen a termékek ára azért tud olyan magasra szökni, mivel van, aki hajlandó ezt kifizetni – hiába sokkal alacsonyabb a belső, valós értéke.

Hogy jobban megértsük a jelenséget, nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy pontosan hogyan is alakult ki a tulipánmánia jelensége Hollandia aranykorában.

A tulipánmánia

Hollandia, 1643. A hollandok földrajzi adottságukat jól szervezetten kihasználva a 17. század elejére kereskedelmi nagyhatalommá váltak. A nemzetközi kereskedelem olyannyira jól ment az országnak, hogy elképesztő tempóban kezdett el meggazdagodni a társadalom egy széles rétege.

És mit tesz az ember, ha hirtelen lesz egy csomó pénze? Elkölti.

Ráadásul ebben az időszakban is nagyon nagyra értékelték már a hollandok a tulipánok szépségét, különösen azon tulipánokét, amelyek valamilyen szempontból különlegesnek vagy ritkának számítottak. Így amikor a gazdag holland kereskedők elkezdtek ezek után a szép virágkülönlegességek után kutatni, a kereslet megugrott – és az árak is hamarosan követték ezt.

A tulipán biznisz olyannyira elkezdett terjedni Hollandiában, hogy már a tőzsdére is bejegyezték ezeket a termékeket. És itt kezdett kicsit megőrülni a tömeg: az irracionális spekuláció oda vezetett, hogy néhányan egy-két tulipánhagymáért az egész vagyonukat odaadták.

Sok közgazdász és kutató ért abban egyet, hogy a gazdasági buborékok nagyon nagymértékben inkább pszichológiai jelenségek, mint racionális gazdasági döntések, amiket valamilyen elemzéssel alá lehetne támasztani. Az emberi természetről van itt szó – ha azt látjuk, hogy valami nagyon jól megy, akkor annyira szeretnénk hinni, hogy a jövő is ugyanilyen fényes lesz, hogy elhagyjuk a racionalitás talaját.

És ez történt a tulipánmániával is. Azonban a buborékot nem lehet örökké fújni – és ahogy kipukkant, az hagymák ára lezuhant, aki pedig minden pénzét ebbe fektette, az nagyon csúnyán megszenvedte ennek hatását.

Szóval, amikor valamelyik médium azt a cikket közli le, hogy a bitcoin csak a legújabb tulipánmánia, akkor meg kellene ijednünk? Ez is szét fog pukkanni majd, és mi meg itt maradunk semmivel a kezünkben?

Persze száz százalékos biztonsággal semmit sem állíthatunk, azonban van néhány ellenérvünk erre. A tulipánmánia és a bitcoin között ugyanis van néhány meglehetősen jelentős eltérés.

Miben különbözik a bitcoin és a tulipánmánia?

A legnagyobb különbség a tulipán és a bitcoin között (a nyilvánvaló választ leszámítva, miszerint a Bitcoin nem egy virág, akármilyen szép is) az, hogy a bitcoin értékőrző funkcióval rendelkezik, míg a tulipán nem.

A tulipán élő szervezetként limitált ideig él csak – ahogy pedig elvirágzanak, az értékük is eltűnik. Ráadásul a virághagymák szállítása is meglehetősen nehéz tud lenni, ugyanis megfelelő környezetet (hőmérsékletet, páratartalmat, fényt) kell nekik biztosítani. A hagymákat ráadásul ellopni is viszonylag egyszerű – legalábbis jóval könnyebb, mint egy digitális valutát.

Ezzel szemben a bitcoin digitálisan küldhető és kapható, anélkül hogy bármit fizikai értelemben szállítanunk kellene. Kisebb részekre is felosztható, így nem csak 1 egész bitcoin vagy a semmi között választhatunk.

De talán mindezen felül is a legfontosabb különbség a kettő között a ritkaságukban rejlik.

Igen, vannak tulipánok, amik annyira egzotikusak, hogy csak nagyon keveset találhatunk belőle az egész világon – ezek azonban nem az egyetlen fajtája a tulipánnak. A bitcoinról azonban pontosan tudjuk, hogy mennyire számít ritkának a világban. A 21 millió coin, amit összesen elérhető a bitcoinból, ugyanis olyan végleges kínálatot biztosít, ami erősen hozzájárul a bitcoin ritkaságából eredő értékéhez. Olyan mint az arany – és arról sem kérdezik sokan, hogy vajon buborék-e.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bitcoin és a tulipán között olyan nagy hasonlóság nincsen – az igazat megvallva, még összehasonlítani is nehéz őket, annyira különböznek.

De akkor miért hasonlítja őket egymáshoz ennyi „szakértő”?

A legtöbb esetben a bitcoin (és ehhez hasonlóan a többi másik kriptovaluta) árfolyamára mutogatnak. Ez ugyanis meglehetősen volatilis és ingadozó képet mutatott az elmúlt években. A buborék kipukkanásának pedig 2018 legelejét tartják ebben az esetben: amikor is a bitcoin ára több, mint 65%-ot zuhant.

Mi az a tulipánmánia és mi köze van a kriptovalutákhoz?

Ha tényleg buborékról lenne szó a bitcoin esetében, akkor ez a jelenség tényleg megfelelne a kipukkanásnak. Azonban egy dolgot ne felejtsünk el: a kriptovalutáknak azzal az árzuhanással korántsem lett vége. A szektor a hosszú medvepiac ellenére is virágzik, és egyre több, és egyre nagyobb név teszi le a kriptovaluta mellett a voksát.

Hogy hogyan végződik a kriptovaluták története, azt nehéz lenne most megmondani. De nem azért, mert olyan bizonytalan ez. Szimplán azért nehéz, mert még most kezdődik csak igazán. Jelenleg könnyű ránézni a folyamatosan hullámzó, volatilis árfolyamra, és egy legyintéssel elintézni. Annyit mondani, hogy az egész kriptoszektor irracionális, öngerjesztő spekuláció, mindössze egy mánia, egy buborék, egy lufi, ami azonnal pukkan.

Ha a buborékok csak pszichológiai jelenségek, akkor lehet, hogy a bitcoin is az. Az emberek pedig nem csak, hogy lelkesedni tudnak az aktuális mániáért, de bízni is tudnak a dolgokban és célokban.

A bitcoinban pedig bíznak. És amíg bízunk benne és tudjuk, hogy milyen lehetőséget képvisel a közvetítők és átláthatatlan pénzügyi intézmények nélküli világ, ahol csak mi döntjük el, mi lesz a pénzünkkel – addig minden rendben lesz.

És nem lesz lufi se, ami kipukkanhatna – csak érték, amit értékelünk spekuláció nélkül.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget