Mi a legfőbb különbség a Bitcoin, Ethereum és Litecoin között?

Mi a legfőbb különbség a Bitcoin, Ethereum és Litecoin között?

Vásárlás most!

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), ilyen új altcoin, olyan új altcoin… Sorolják a régi motorosok a különböző kriptovalutákat, a frissen beavatott kriptós pedig valószínűleg csak értetlenül néz rájuk. Esetleg a klasszikus „mosolyogj, bólogass, és reménykedj, hogy nem kérdeznek vissza” módszert alkalmazza – akármi is a helyzet, most itt a lehetőség, hogy végre valóban megértsük, hogy miről is beszélnek ezek az emberek.

Valószínűleg mindenki, aki elkezd a kriptovaluták világa iránt érdeklődni, elsődlegesen a Bitcoin vásárlás irányába fog kacsintani – azonban nem ez az egyetlen lehetőség, és ahhoz hogy megalapozott döntést hozzunk, jó, ha megismerkedünk azzal, mi is pontosan a különbség vagy éppen a hasonlóság a Bitcoin és az olyan altcoinok között, mint az Ethereum vagy a Litecoin.

Na, meg persze a kriptovaluta portfóliónk diverzifikációja is meglehetősen fontos: magyarul, ne tegyünk fel mindent egy lapra, akármennyire is a Bitcoin vásárlás tűnik a legjobb opciónak, sosem árt, ha megismerkedünk a többi lehetőséggel.

A kriptovaluták “ősatyja”, a Bitcoin

A Bitcoint valószínűleg senkinek nem kell igazán hosszasan bemutatnunk. A máig ismeretlen Satoshi Nakamoto által 2008-ban létrehozott kriptovaluta elődleges célja az volt, hogy alternatív fizetési módszert biztosítson a banki utalások számára. Ezek a bankok ugyanis sok esetben drágán, magas jutalék és kezelési költség felszámolásával hajlandóak csak kivitelezni ezt a megbízást. Ráadásul minden egyes fizetésünk valamiféle központi irányítású szervezet által volt csak megvalósítható – egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy a bankok irányítása nélkül tudjunk pénzt küldeni vagy fogadni. A Bitcoin azonban erre forradalmi megoldást hozott létre: decentralizált, kriptografikus módszerekkel titkosított fizetési mód, ami mindenki számára elérhető, és sokkal olcsóbb – a bankok és közvetítő emberek és szolgáltatások már nem szerves részei a rendszernek, így fizetséget sem kell kapniuk.

Mi a különbség a Bitcoin és az Ethereum között?

A 2009-as Bitcoin hálózatindulás persze azt jelenti, hogy a Bitcoinnak jó pár éve volt, amikor nagyjából egyedüli kriptovalutaként gyűjtötte be magának a lojális rajongótábort.

Ethereum: miben más?

Aztán 2015-be megjelent az Ethereum – azonban az igazán érdekes dolog az, hogy a Bitcoin és az Ethereum nem igazán klasszikus értelemben vett versenytársak. Sőt, sokak szerint az ún. „altcoinok” közé – amelyek alatt azokat a kriptovalutákat értjük, amely a Bitcoinhoz képest jelentenek alternatívákat – sem tartozik az Ethereum.

Mert bár természetesen az Ethereum és a Bitcoin mind a blokkláncot használják fel alapul, és azért bőven tudunk is felsorolni hasonlóságot a két kriptovaluta között, de a két platform teljesen más célokkal dolgozik – ezért van az, hogy bár első ránézésre könnyedén szimpla versenytársaknak lehetne tekinteni őket, valójában azonban meglehetősen különböző körökben mozognak.

Na, de miben különbözik akkor ennyire az Ethereum a Bitcointól? Az Ethereum, amelyet Vitalik Buterin indított útjára még 2015-ben, egy nyílt forráskódú, decentralizált szoftver platform, ami lehetővé tesz a decentralizált applikációk (dApp) és az okos szerződések (smart contract) megalkotását. Természetesen az Ethereumnak is megvan a saját tokenje, az Ether, ami a kripto tőzsdéken ugyanúgy eladható és vehető, mint a Bitcoin – azonban ez inkább a platform monetizációját segíti elő elsődlegesen, minthogy alternatív fizetési módszerként prezentálja magát.

Mi a különbség a Bitcoin, az Ethereum és a Litecoin között?

Jó, jó, de akkor miért olyan nagy szám az Ethereum az okos szerződéseivel? Az okos szerződések – amelyek megint csak teljesen decentralizált peer-to-peer lehetőségeket alkalmaznak – teszik lehetővé azt, hogy két felhasználó automatizált utalásokat – vagy akár feltételes utalásokat is – bonyolítson le egymás között. Ezzel nem csak az egyszeri utalásokat tudják felváltani, hanem nagyjából az összest, amit a bankok eddig ajánlani tudtak a felhasználóknak.

Abba meg már igazán ne is menjünk bele, hogy az Ethereum nem csak mint decentralizált platform, de Turing-képes programozó nyelvként is funkcionál. Az eziránt érdeklődők persze mindenképpen olvassanak a téma után, de ez azoknak, akik épp a Bitcoin vásárlás és az Ethereum között vacillálnak, talán nem a leglényegesebb információ.

Az Ethereum egyik előnye a Bitcoinhoz képest biztosan a gyorsabb tranzakció feldolgozási idő, a visszajelzést a Bitcoin esetén ugyanis csak hosszú percek után kapjuk meg, míg az Ethereum ehhez viszonyítva villámgyorsan dolgozik. Ez azonban valószínűleg nem akkora előny, hogy sok embert inkább az Ethereumhoz kalauzoljon át a Bitcoin helyett.

Az biztos, hogy ez a két vezető kriptovaluta a közeljövőben is a kriptotőzsdék legfelső helyein fognak trónolni, így a diverzifikáció érdekében a Bitcoin vásárlás mellett az Ethereum is mindenképpen megfontolandó.

Röviden-tömören (akik a tl;dr – too long, didn’t read jelzést keresték a cikkben, azok most figyeljenek): bár a kriptovaluta kereskedelem szempontjából a Bitcoin és az Ethereum meglehetősen hasonló, mindkettőt ugyanúgy adják-veszik a tőzsdén, azonban a célok jelentős mértékben különböznek a két platform esetében. Míg a Bitcoin elsődlegesen alternatívát akar biztosítani a banki utalásoknak, így egyfajta alternatív fizetőeszközként és értékőrzőként akar a piacon jelen lenni, addig az Ethereum az Ether tokenjét inkább arra használja, hogy megfelelő monetizációt biztosítson a platform okos szerződéseinek és decentralizált alkalmazásainak megalkotásához.

Litecoin, a digitális ezüst

Szóval ebben különbözik a Bitcoin és az Ethereum hálózata, ez eddig viszonylag egyszerű – azt is láthatjuk, hogy bár sokan nagyjából egy kalap alatt emlegetik a két valutát, ezek meglehetősen különböző célokkal funkcionálnak. De akkor hogyan viszonyul ehhez a Litecoin? Altcoin, na de klasszikus értelemben vehetjük annak, vagy ez is inkább kicsit „különcködik” mint ahogy az Ethereum is teszi?

A Litecoin megalkotója úgy jellemezte az altcoinját mint az „ezüst a Bitcoin aranyához”. Ez a kifejezés pedig meglehetősen önmagáért beszél, és meg is válaszolja az általunk felvetett korábbi kérdést.

Mi a különbség a Bitcoin, az Ethereum és a Litecoin között?

A Litecoin tehát meglehetősen klasszikus altcoin, azaz szinte ugyanolyan célokkal és módszerekkel dolgozik, mint a Bitcoin – alternatív lehetőség megalkotása a fizetési módszereknek úgy, hogy az decentralizáltan, olcsón és megbízhatóan legyen elérhető mindenki számára.

A legnagyobb különbséget talán a két kriptovaluta között ebben az esetben a kriptográfiai algoritmusok jelentik, a Litecoin ugyanis teljesen más algoritmust használ fel a működéséhez, mint a Bitcoin. A tranzakciók feldolgozási ideje is természetesen gyorsabb a meglehetősen „lassúnak” tartott Bitcoinhoz képest, azonban ez megint csak nem olyan nagy hátránya a Bitcoinnak – az eredeti, első kriptovaluta olyan mértékű bizalmat élvez a többi, kevésbé ismert és domináns altcoinnal szemben, hogy ez messze nem elég ahhoz, hogy csökkentse a popularitását.

Természetesen, a Bitcoin piaci kapitalizációja a jelenlegi több, mint 63 milliárd dollárjával (2018/01) nem csoda, hogy messze meghaladja a többi potenciális résztvevőjét, így ezt a szempontot talán felesleges igazán egymáshoz hasonlítgatni a három kriptovaluta esetében – a Bitcoin egyértelműen dominálja ilyen megvilágításban a kriptovaluta piacot.

Összességében az mindenképpen elmondható, hogy aki a Bitcoin vásárlás mellett dönt, annak azért érdemes nem csak egyetlen kriptovalutával gondolkodnia hosszú távon. Az altcoinok – legyen az egy olyan klasszikusabb értelemben vett Bitcoin alternatíva, mint a Litecoin vagy a meglehetősen új utakon járó Ethereum – az elmúlt években meglehetősen nagy növekedést tudtak produkálni piaci kapitalizáció és ismertség szempontjából is, így semmi esetre se zárjuk ki rögtön őket a lehetőségek köréből, csak azért mert nem a Bitcoinról van szó.

Ahogy az angolok előszeretettel mondják: ne rakd egy kosárba az összes tojásodat. Bár ahogy az elmúlt időszak során már megtanulhattuk, ha a Bitcoin ára zuhanásnak vagy éppen szárnyalásnak indul, az általában a többi altcoinra is kihatással van. Ennek ellenére a diverzifikáció még biztosan nem ártott senkinek.

Így természetesen lehet az elsődleges célunk az, hogy a Bitcoin vásárlás és eladás foglalkoztasson minket, azonban az Ethereum és a Litecoin nem csak névben altcoinok: valóban alternatív lehetőséget biztosítanak a Bitcoinhoz képest, ezekkel pedig sokszor megéri szintén képben lenni.

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget