Mi a különbség a publikus, privát és engedélyköteles blokkláncok között?

Mi a különbség a publikus, privát és engedélyköteles blokkláncok között?

Vásárlás most!

Az elmúlt pár évben a blokkláncfejlesztések különféle irányt vettek attól függően, hogy a láncok hogyan épülnek fel és hogyan konfigurálhatók. A blokklánc blokkjaiban tárolt tartalom és a különböző résztvevők által végrehajtott tevékenységek a hálózatban kontrollálhatók annak függvényében, hogy a blokklánc hogyan van felkonfigurálva és hogyan akarja teljesíteni az elvárt üzleti eredményt.

(Ha érdekel a bitcoin és altcoin vásárlás/eladás, akkor keresd fel a Coinmixed online váltónk vagy válts kriptót a Lurdy Házban található ATM-en keresztül.)

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a publikus és a privát blokkláncok a leggyakrabban használt típusok a különféle kriptovaluta hálózatok és magánvállalkozások körében. Azonban az elmúlt időszakban a blokkláncok harmadik típusa, az engedélyköteles blokkláncok is egyre nagyobb teret nyernek.

Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk a legfőbb különbségeket a blokklánc hálózatok három típusa között.

A publikus blokklánc

Ha valaki a bitcoinhoz hasonló nyílt blokkláncot szeretne fejleszteni, ami lehetővé teszi mindenki számára a hálózathoz való csatlakozást és az együttműködést, akkor a nyílt, publikus blokkláncot kell választania. A publikus blokklánc hálózat teljesen nyitott, és bárki szabadon csatlakozhat a hálózat alaptevékenységeihez. Bárki csatlakozhat, kiléphet, olvashat, írhat és auditálhatja az aktuális tevékenységet a blokklánc hálózaton, ami segít fenntartani az önigazgató jellegű természetét.

A publikus hálózat egy ösztönző séma alapján működik, bátorítja az új belépők csatlakozását a hálózathoz, és fenntartja az agilis működési módot. A publikus hálózatok egy valóban decentralizált, demokratizált és autoritásmentes működési szolgáltatásokat kínál.

Az olyan előnyök mellett mint a szabadság és könnyen kezelhetőség, a publikus blokklánc hálózat pár hátránnyal is jár. Az elsődleges, hogy rendkívül nagy elektromos áram felhasználási igénye van, ami az elosztott nyilvános főkönyv fenntartásához szükséges. További nehézség a teljes körű titoktartás és anonimitás hiánya, ami a hálózat gyengébb biztonságához és a résztvevők azonosságának a felfedéséhez vezethet. A hálózat hiteles résztvevői mellett azonban néha csaló tagok is csatlakoznak a hálózathoz, akik akár rosszindulatú tevékenységeket, mint a hackelés, tokenek lopása és hálózati kapacitások felélését okozhatják.

Ezekben a blokkláncokban a közgazdasági és játékelméleti ösztönzőkre támaszkodnak, amik biztosítják, hogy mindenki a rendszerben becsületesen és a szabályoknak megfelelően viselkedik. A főkönyv itt valóban elosztott, és nem centralizált mint egy kliens-szerver megközelítés, a hálózat minden tagja pedig részt vesz a tranzakció validálásában. A blokklánc megváltozhatatlan, ami egyszer beíródott a blokkláncba, azt már semmi sem tudja módosítani.

A publikus blokkláncok közé tartozik a Bitcoin, Ethereum és a Litecoin is. A kriptovaluták mellett általában különböző fogadási rendszereket és online videojáték alkalmazásokat is fejlesztenek ezekre a blokkláncokra. Kiváló felhasználási módja lehet a szavazási rendszerek területén is.

A privát blokklánc

Ha egy olyan blokkláncot akarunk megvalósítani, ahol mi akarjuk engedélyezni és igazolni a belépőket, akkor privát blokklánc hálózatot kell építenünk. A résztvevő csak egy autentikált és engedélyezett meghívásos eljáráson keresztül kerülhet be a hálózatba. A résztvevők validálását maga a hálózat üzemeltetője végzi el, vagy beiktatnak egy pontosan definiált protokollcsomagot a hálózatba.

Az elsődleges különbség a publikus és a privát blokklánc között, hogy a privát blokkláncok kontrollálják, ki csatlakozhat a hálózathoz, működtetik a konszenzus protokollt, ami elosztja a bányászati jogokat és a jutalmakat, és üzemelteti a megosztott főkönyvet. A tulajdonosnak vagy az operátornak joga van felülírni, módosítani vagy törölni a blokkláncon a bejegyzéseket.

Valójában a privát blokklánc nem decentralizált, és az elosztott főkönyvet mint egy zárt és kriptográfiai koncepciókon alapuló biztonságos adatbázisként működteti. Technikailag nem mindenki futtat egy teljes node-t a hálózaton, engedélyezhet tranzakciókat, validálhatja a blokklánc változásokat.

A blokklánc gyorsabb tranzakciófeldolgozást tesz lehetővé, ha a node-ok lokálisan vannak szétosztva, és a főkönyvhöz sokkal kevesebb tag férhet hozzá, így a teljesítmény sokkal gyorsabb. Az a lehetőség pedig, hogy igény szerint lehet hozzáadni vagy elvenni a rendszerből résztvevőket/nodeokat, sokkal skálázhatóbbá teszi a blokkláncot.

Nagyon sok privát blokklánc személyazonosító eszközöket vagy moduláris architektúrát alkalmaz, ami lehetővé teszi a saját személyazonosító eljárás hozzákapcsolását. Ez lehet bármi a tagsági szolgáltató megoldástól egészen az Oauth megoldásig, amit a Facebook, Linkedin és Google is alkalmaz.

A leggyakoribb privát blokkláncok közé soroljuk a Hyperledgert, az R3 Cordát és a Quorumot. A gyakorlatban alkalmaztak már privát blokkláncot az építőipar, bűnüldözés, katonaság, ellátási lánc, kormányzati pénzügyi adatok kezelése és adóvisszatérítés területén is.

Engedélyköteles blokkláncok

A blokkláncok harmadik típusa az engedélyköteles blokklánc, ami egy átmenetet képez a publikus és a privát blokkláncok között nagyon sok testreszabási lehetőséggel. Az elérhető opciók közé tartozik, hogy bárki csatlakozhat a blokklánc hálózathoz, ha megfelelően verifikálta a személyazonosságát, továbbá lehetőség van kiválasztani és kijelölni a jóváhagyásokat ahhoz, hogy a hálózaton bizonyos tevékenységeket végrehajtsanak. Például a Ripple engedélyköteles szerepeket jelöl ki a résztvevőknek.

Ezek a blokkláncok úgy vannak felépítve, hogy speciális jogosultságot adhatnak minden egyes résztvevőnek specifikus funkció elvégzéséhez – mint a blokkláncon való olvasás, írás és információhoz való hozzáférés. A vállalatok egyre gyakrabban választják az engedélyköteles blokklánc hálózatokat, mert saját maguk be tudják állítani a szükséges korlátozásokat a hálózat konfigurálásakor, és ellenőrizni tudják a hálózat résztvevőinek a tevékenységeit a beállított szerepeken keresztül.

Jó példa lehet az engedélyköteles blokklánc használatra egy olyan blokklánc, ami egy mezőgazdasági farm termékeit menedzseli az előállítási helytől (farm) egészen a végfelhasználóig (piac). Ezt a folyamatot csak sok szereplő bevonásával lehet működtetni, amire az engedélyköteles hálózat a legjobb megoldás.

Például egy termelő gyógynövényt termeszt, amit a világ távoli régióinak különféle piacaira is kiszállítja. Egy ilyen tranzakció nagyon sok résztvevővel jár, kezdve a vámhatóságokkal, amik engedélyezik az adott országba a termék behozatalát, a szállítmányozó vállalatokon keresztül, amik elszállítják a terméket, egészen a raktár üzemeltetőkig, akik felelősek a termék előírt hőmérsékletén való tárolásáért.

A farmer egy bizonyos áron és mennyiségben értékesíti a termékeit egy vevőnek az amerikai piacon, és más árképzést és eladási mennyiséget követ az európai vevők esetében. A folyamatba bevont részvevőknek mint a vámhatóság, szállítmányozó cég és raktárosok nem feltétlen kell tudniuk a szerződött árat a farmer és különböző vásárlói között. Nekik csak ahhoz az információhoz kell hozzáférniük (termék minőség, kiszerelés nagysága), ami a saját tevékenységük elvégzéséhez szükséges.

Az engedélyköteles blokkláncok tehát lehetővé teszik a korlátozott hozzáférést az információhoz, és limitált jogokat adnak a hálózat részvevőinek az üzleti blokkláncon.

Összegzés

A publikus blokkláncok a legnépszerűbbek és a legelterjedtebbek típusok, amik a tömeges széleskörű elfogadását szolgálják a közös kriptovaluta alapú hálózatokon mint a Bitcoin. A privát blokkláncok pedig az üzleti világban találták meg a helyüket, ahol a biztonság és a titoktartás létkérdés. Az engedélyköteles blokklánc a két típus keveréke, ami nagyon sok testreszabási lehetőséget kínál széleskörű ipari adaptáláshoz akár nagyvállalatokon keresztül is. Használata egyre jobban elterjed specifikus ipari szegmensekben, ugyanis szabályozni képes a  tevékenységeket a vállalatok, beszállítók és szolgáltatók szerepeinek és funkciónak megfelelően.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget