Mi a különbség a Litecoin és a Bitcoin között?

Regisztrálok!

Az elmúlt években a digitális pénzek árfolyama többszörösére nőtt. Az érdeklődés középpontjában a Bitcoin áll, ami a 2009-es indulás óta a szektor domináns kriptopénzévé vált. Ám azóta új kriptók is megjelentek a piacon, amiből legalább 20-at a vezető pénzügyi portálok is indexelnek. Ezen altcoinok egyike a Litecoin (LTC), aminek sikerült egy saját szegletet kivájnia a kriptopénz piacokon. Az LTC fejlesztők saját bevallása szerint, amíg a bitcoint sokan a digitális aranyhoz hasonlítják, addig a litecoinra mint digitális ezüst érdemes tekinteni.

A felszínen a Bitcoin és Litecoin blokklánca sok mindenben hasonlít. Másrészt mindkettő egy kriptovaluta. Mialatt a forint vagy például az euró értékét és legitimációját az állami szereplők jogi és politikai mechanizmusai befolyásolják, addig a kriptovalutáknál a kriptográfiai integritás és maga a hálózat gondoskodik róla. Ezektől az alapvonásoktól eltekintve azonban a BTC és az LTC nagyban eltér egymástól.

Bitcoin

A Bitcoin piaci kapitalizációja a publikáció napján durván 185 milliárd dollár míg a Litecoiné 4.3 milliárd dollár. A Bitcoin piaci kapitalizációja tűnhet irreálisan magasnak a Litecoinhoz képest, de objektíven szemlélni csak akkor tudjuk a két értéket, ha historikus keretek között tekintünk rájuk. Ha azt vesszük, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja alig volt 42 000 dollár 2010. júliusban, akkor a jelenlegi érték óriásinak tűnik- Ám ez még mindig semmi, ha a 2017. decemberi értéket nézzük, ami elérte a 326 milliárd dollárt. 2018 elején viszont fordult a kocka egy időre és az altcoinok, mint az Ethereum, Ripple és Litecoin képes volt nagyobb piaci értéket kiharcolni maguknak a Bitcoinnal szemben.

Litecoin

Az egyik legnagyobb különbség a Bitcoin és a Litecoin között a teljes kínálat terén keresendő. Itt tér el a Litecoin a Bitcointól a legnagyobb mértékben. A Bitcoin hálózatán soha nem lehet több mint 21 millió coin, míg a Litecoin esetében ez a szám 84 millió. Elméletben óriási előnynek tűnik, bár a való világi hatása elhanyagolható. Ez azért van, mert mind a két coin milliószorosára osztható és 1 Bitcoin az 100 000 000 szatosit ér (a legkisebb egység a feltalálóról elnevezve). Az oszthatóság azért fontos, mert segítségével a felhasználók nagyon olcsó termékeket és szolgáltatásokat is meg tudnak vásárolni attól függetlenül, hogy milyen magasan jár egy egység BTC vagy LTC árfolyama.

Fontos: A Litecoin magasabb maximális érmeszáma pszichológiai előnyt jelent a Bitcoin felett mivel kisebb az egység ára.

Az IBM ügyvezetője, Richard Brown 2013 novemberében felvetette annak az eshetőségét, hogy egyes felhasználók inkább egész egységekben szeretnek tranzaktálni, mint egységtöredékben, ami a Litecoin potenciális előnyeként fogható fel. Még ha feltételezzük is, hogy ez igaz, a probléma megoldható egy egyszerű szoftverfrissítéssel, amelyet a digitális tárcában vezetnek be, és rajta keresztül a Bitcoin tranzakciókat hajtják végre. A legtöbb népszerű Bitcoin tárca, mint például a Coinbase és a Trezor pedig már ősidők óta lehetőséget kínál a Bitcoin érték megjelenítésére hivatalos (vagy fiat) pénznemben, mint például forintban is. Ez segíthet kiküszöbölni az egységtöredékek jelentette problémát.

Főbb különbségek

Bár technikailag a tranzakciók azonnal történnek mind a Bitcoin, mind a Litecoin hálózaton, időre van szükség ahhoz, hogy ezeket a tranzakciókat más hálózati résztvevők is megerősítsék. A Blockchain.info adatai szerint a Bitcoin hálózat hosszú távú átlagos tranzakciós megerősítési ideje tranzakciónként alig több mint 10 perc, bár ez nagymértékben változhat, ha nagy a forgalom. A Litecoin esetében az érték nagyjából 2,5 perc. Alapvetően ez a időbeli különbség vonzóbbá teheti a Litecoint a kereskedők számára. Például egy kereskedőnek, aki Bitcoinért cserébe terméket értékesít, majdnem négyszer annyit kell várnia az utalás megerősítésére, mintha ugyanazt a terméket Litecoinért cserébe vásárolná. Másrészt a kereskedők mindig dönthetnek úgy, hogy anélkül fogadnak el tranzakciókat, hogy bármilyen megerősítést megvárnának. Az ilyen nulla-visszaigazolási tranzakciók azonban felettébb kockázatosak mivel visszafordíthatóak.

Különleges megfontolások

A Bitcoin és a Litecoin közötti messze a legalapvetőbb technikai különbség az alkalmazott kriptográfiai algoritmus. A Bitcoin a régóta alkalmazott SHA-256 algoritmust használja, míg a Litecoin viszonylag új algoritmust használ, a Scrypt-et.

E különféle algoritmusok fő gyakorlati jelentősége az új érmék „bányászatának” folyamatára gyakorolt hatása. Mind a Bitcoin, mind a Litecoin esetében a tranzakciók megerősítésének folyamata jelentős számítási teljesítményt igényel. A kriptovaluta-hálózat bányászoknak nevezett tagjai számítástechnikai erőforrásait más felhasználók tranzakcióinak megerősítésére fordítja. Ezért cserébe a bányászokat az általuk bányászott kriptovalutában megjutalmazza a hálózat.

Az SHA-256-ot általában bonyolultabb algoritmusnak tekintik, mint a Scrypt-et, ugyanakkor nagyobb fokú párhuzamos feldolgozást tesz lehetővé. Következésképpen a Bitcoin bányászok az utóbbi években egyre kifinomultabb módszereket alkalmaztak a bitcoinok lehető leghatékonyabb kibányászására. A Bitcoin bányászatot ezért úgynevezett alkalmazás-specifikus integrált áramkörök (ASIC) alkalmazásával végzik. Ezek olyan hardver eszközök, amelyek – szemben az egyszerű CPU-kkal és GPU-kkal – a Bitcoin bányászatára specializáltak. Ennek gyakorlati következménye az volt, hogy a Bitcoin bányászat egyre inkább elérhetetlenné válik a hétköznapi felhasználók számára.

A Scrypt ezzel szemben úgy lett kialakítva, hogy kevésbé érzékeny az ASIC-alapú bányászatban alkalmazott egyedi hardvermegoldásokra. Ez arra késztette a szakértőket, hogy a Scrypt alapú kriptovalutákat, mint például a Litecoint, egy jóval hozzáférhetőbb hálózatnak titulálja a bányászat szempontjából. Míg néhány már kidobott Scrypt ASIC-eket, de a Litecoin könnyű bányász hozzáférhetősége egyelőre realitás, hiszen a legtöbb Litecoin bányászat a bányászok CPU-ján vagy GPU-n keresztül történik.

Noha sokak szerint a Bitcoin és a Litecoin lehet a kriptovaluta piacok aranya és ezüstje, a történelem azt mutatja, hogy ebben a dinamikus és feltörekvő szektorban a jelenlegi állapot néhány hónap alatt is a feje tetejére állhat. Még nem látni előre, hogy a Litecoin képes lesz-e megőrizni digitális ezüst szerepét, vagy jönnek a jobb, gyorsabb, fejlettebb harmadik generációs kriptók, amik letaszítják a trónjáról. Ez természetesen a Bitcoinnal is megtörténhet, bár az esélye ennek jóval kisebb.

Összefoglalásképpen:

  • A Bitcoin 2009 óta a domináns szereplője a kriptovaluták világának, a Litecoin és más altcoinok csak később jelentek meg.
  • A Bitcoin piaci értéke meghaladja a 185 milliárd dollárt, míg a Litecoiné a 4.5 milliárd dollár körül van (2019. szeptemberi 8-én).
  • A Litecoin teljes érmekínálata nagyobb mint a Bitcoiné, gyorsabba tranzakciók megerősítése, de ezek a tényezők elsősorban pszichológiai előnyt jelentenek a befektetők számára, és nem befolyásolják a valuta fundamentális értékét vagy használhatóságát.
  • A Bitcoin és a Litecoin alapvetően eltérő kriptográfiai algoritmusokat használ: a Bitcoin a SHA-256 algoritmust, a Litecoin pedig az újabb Scrypt algoritmust használja.
  • A Litecoin gyorsabb tranzakció megerősítése (blokkba kerülése a tranzakciónak) csökkenti a dupla költés kockázatát, de ez függ a hálózat rendelkezésére álló hasherőtől is.

2019-ben a Litecoin még mindig egy versenyképes befektetési alternatíva a kriptopénz piacokon a Bitcoinnal szemben. Az értéke jóval volatilisebb a Bitcoinéval szemben, ami nagyobb megtérülést és egyben nagyobb kockázatot is jelent a kereskedők számára. A Coinmixed.eu tőzsdén Litecoint is tudsz vásárolni.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget