Medve piac

Medve vs korrekció

Vásárlás most!

Itt a medve piac újra vagy korrekció történt?

Mai cikkünkben azt vesszük át mi történik, amikor esnek az árak a piacon, miért teszik ezt és mennyi ideig tarthat az esés.

Valószínűleg csak az nem vette észre, hogy MINDEN árfolyam pirosban pompázik az utóbbi hetekben, aki egy kő alatt élt. Mind a hagyományos piacokon jelentős eladási hullám söpört végig, mind pedig a bitcoin piacán eddig még sosem látott árfolyam esés volt tapasztalható. Az esés mértéke még a tapasztalt befektetőket is zavarba hozta a kisbefektetőknek pedig egyenesen félelmetes lehet a mostani helyzet.

Stock Market Crash

Különösen félelmetes, hogy nem tudhatjuk pontosan, hogy meddig eshetnek az árfolyamok és, hogy mikor állhat vissza a piac pozitív hangulata. Mindezt pedig nehéz ölbetett kézzel nézni, ahogy napról napra zsugorodik a megtakarításunk.

Visszatért a medve vagy csak egy korrekcióról beszélhetünk?

Persze évek múlva visszanézve a jelenlegi időszakra könnyen megállapíthatjuk majd, hogy mi is történt. Egy gyors szabadesés, melyet ugyanolyan gyorsan korrigált a piac, tehát jött és ment? Vagy pedig egy medve piac kezdetét jelenti az elmúlt hetek esése. Az üveggömböt egyelőre nem tudjuk segítségül hívni, de megismerkedhetünk a jelenséggel közelebbről.

Mint, ahogy az eszkimóknak is száz szavuk van a hóra, a befektetők is több módon nevezik az árfolyam eséseket. A fogalmak leginkább attól függnek, milyen mértékben zuhant az árfolyam és mennyi ideig tartott. A definíciók természetesen nincsenek kőbe vésve, de jó iránymutatást adhatnak a jövőre nézve.

Buy when...

Angolul dip-nek, magyarul átmeneti árfolyamcsökkenésnek hívhatjuk azt a jelenséget, amikor egy hosszabbtávú emelkedő trend közepette átmenetileg egy rövidebb időszakra esik az árfolyam. Például egy hosszabb idősort tekintve 5%-os emelkedés közepette bármikor előfordulhat egy 2%-os csökkenés pár napig, vagy hétig anélkül, hogy különösebben aggódni kellene egy trendforduló miatt.

A crash, vagyis összeroppanás egy gyors, nagyon jelentős árfolyam csökkenést jelent a piacon mely rendszerint egyetlen nap vagy hét folyamán zajlik le. Ilyen volt például a 1929-es nagy gazdasági világválság közepette egy 48%-os árfolyam esés, mely 2 hónap alatt nullázta a korábbi teljesítményeket. 1987-ben a részvénypiac 23%-ot csökkent egyetlen nap alatt, mely után egy évvel már a korábbi szintek felett teljesítettek az részvény árfolyamok. Az elmúlt hetekben pedig sikerült minden korábbi negatív rekordot felállítania a részvénypiacnak, majd a múlt héten a bitcoin is beállt a sorba a maga 40%-os napon belüli esésével.

Aki bitcoinnal kereskedik, számára nem ismeretlenek a hasonló flash crash-ek, azaz gyors összeomlások. Mivel a bitcoin piaca nem szabályozott, így itt nem függesztik fel a kereskedést a hagyományos tőkepiacokkal ellentétben, ahol meghatározott esések után kis időre a pihenőbe küldik a kereskedőket, hogy megjavuljanak a kedélyek. Éppen ezért a nagyobb mértékű esések és emelkedések ezen a piacon még inkább jellemzőek, ráadásul a bitcoin bálnák jelenléte miatt egy-egy flash crash időről időre megjelenik a kereskedésben, ha nagyobb összegű bitcoint ad el valaki egyszerre.

Bitcoin crashes

A korrekció akkor szokott bekövetkezni a kereskedésben, ha egy adott eszköz árfolyama mindenkori csúcsokat dönt meg. Ebben az esetben leginkább pszichológiai tényezők miatt a csúcs után megindul egy eladási hullám, mely akár 10% körüli árfolyam esést is eredményezhet.

Végül pedig akkor beszélhetünk medve piacról, ha az árfolyamok tartósan lefelé tartanak. Ha a csökkenés több, mint 20%-a a korábban tapasztalt csúcsokhoz képest, akkor beszélhetünk a medve piac kezdetéről. Fontos kiemelni, hogy az, hogy egy részvény vagy egy kriptopénz önmagában 20%-ot esik még nem ok arra, hogy a medve piacot feltételezzünk, azonban ha egy eszközcsoporton belül vagy akár több eszközcsoporton belül is jelentős árfolyam esés következik be, akkor felmerül a medve piac lehetősége. És mint az elmúlt hetekben láthattuk, nem csak a részvénypiacon zuhantak be az árfolyamok, hanem esett az arany, az olaj és a bitcoin árfolyama is a többi kriptopénzzel együtt. 

De miért esik minden?

Alapvetően a piacon az árfolyamot a kereslet és kínálat határozza meg, így tehát akkor esik valaminek az ára, ha többen akarnak eladni, mint venni. Ez azonban még nem ad választ a miértre.

A befektetők jellemzően előretekintenek és azt próbálják meg felmérni, hogy a befektetésük értéke a jövőben növekedni fog-e. Figyelik a jeleket, híreket, pletykákat, tulajdonképpen bármit, ami kihathat a piacra.

Az átmeneti esések mögött jellemzően mindig van valami hatás. 

A bitcoin esetében leginkább, akkor szokott esni az árfolyam, ha áttör egy jelentősebb pszichológiai mértföld követ, ha FUD (félelem, bizonytalanság és kétség) árad a sajtóból a kriptopénzek iránt, vagy ha egy bálna jelentős összegű bitcoint dob a piacra.

Articles

A hosszútávú esések mögött általánosságban felfedezhető a gazdaság lassulása, mely ciklikusan újra és újra jelentkezik. Ekkorra általában kifogy a lendület a korábbi vásárlási kedvből és megáll a korábbi emelkedés. Mivel, amint említettük a befektetők a jövőt nézik, ha jelentős bizonytalanság áll fenn – mint, ami most a vírus esetében is – sokan inkább kiugranak a pozíciójukból, minthogy tartsák azt egy bizonytalan időszakban, melynek kimenetele kétes, hogy utána az árfolyam fel vagy le megy tovább. Természetesen a gazdaságon kívüli események is hatnak a piacra, mint amilyen egy háború vagy egy járvány. Ugyanis ekkor a tényezők együttesen hathatnak. Például, ahogy a folyamatos emelkedésben kifullad a gazdaság, elkezd lassulni és még erre jön egy külső váratlan esemény az jelentős sokkot okozhat az árfolyamokban. 

Meddig fog tartani az árfolyamesés?

Ez persze az egy millió dolláros kérdés, senki sem tudhatja biztosan. 

Azt már láthattuk, hogy a 2008-as válságot követően már 4 korrekción van túl a tőkepiac, melyek esetében az átlagos esés 15% volt, mely 3,5 hónapon keresztül tartott. Az 1987-es tőzsdekrach után jelentkező medve piacok átlagosan 1,5 évig tartottak miközben 46%-ot esett az árfolyam.

Dow Jones

A bitcoin esetében az alábbi táblázat jól összefoglalja az elmúlt évek során meddig tartott egy-egy medve piac és korrekció a kriptopénz piacon. A legnagyobb árfolyam veszteséget a 2013-as csúcs után szenvedte el a bitcoin, ekkor közel 90%-ot vesztett az értékéből, ezt követően 210 napra volt szükség, hogy az árfolyam visszakapaszkodjon. Mint, ahogy azt a lenti táblázatból látjuk azonban a bitcoin életében nem egyedi eset, hogy jelentős, 30-50%-os árfolyam esés történjen, azonban ha nincs mögöttes indok a bálnák tranzakcióin kívül, akkor az árfolyam rövid időn, napokon, heteken belül visszakorrigált az esés előtti szintekre.

Bitcoin price corrections

A legutóbbi rekordot döntő bitcoin árfolyam esés mögött egy hatalmas tranzakciót lehet felfedezni az alapvetően közepes hangulat közepette. Mindenki várja a feleződést a bitcoin piacán, mely előtt hatalmas árfolyam emelkedést vártak a legtöbben. Ehelyett egy világjárvány miatt intézményi befektetők vagy más jelentős kriptopénzt birtokló egyének dömpinggel lenyomták az árfolyamot. Mindez pedig egy olyan helyzetben történik, amikor az amerikai központi bank a világ számos más központi bankjával együtt épp nagyüzemű pénznyomtatásba kezd, azaz a hagyományos pénzeket pillanatok alatt inflálják el. A bitcoin ezzel szemben egy infláció álló eszköz – melynek árfolyama ugyan nem tud ellenálláni a piacbefolyásoló tranzakcióknak, azonban hosszútávon képes megőrizni az értéket, ha a fix kínálatot tekintjük a fiat pénzek folyamatosan növekvő kínálatával szemben.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget