Kriptoprojektek, amire érdemes odafigyelnünk 2022-ben!

2021 sok szempontból igazán különleges év volt a kriptovaluták számára, néhány igazán komoly, áttörést jelentő pillanattal. Gondoljunk például El Salvadorra, ahol a bitcoint már törvényes fizetőeszközként lehet használni vagy emlékezzünk csak a hatalmas korrekcióra, amit még tavasszal szenvedett el a kriptopiac. Viszont a bővülés és az elfogadás folyamatos 2021-ben is és ez alapján nem túlzás azt állítani, hogy 2022 is számos izgalmas pillanatot fog tartogatni mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik a kriptovilág iránt. A következőkben megnézünk néhány projektet, amelyekről úgy gondoljuk, hogy 2022-ben nagyot fognak szólni és komoly hullámokat kavarnak majd. A bemutatás nem teljeskörű és természetesen szubjektív is, de ettől függetlenül ezekre a projektekre érdemes lesz odafigyelni.

A legendás David Chaum projektje nagyot fog szólni, az biztos

David Chaum nevét valószínűleg keveseknek kell bemutatni, az amerikai informatikust a digitális pénz egyik szülőatyjának tartják. 1982-ben írt disszertációja a világ valaha volt első javaslata egy blokklánc-protokoll létrehozására. Kis különbségekkel ez a disszertáció bizonyos formában visszaköszönt később a bitcoin whitepaperben leírtakban is. 1995-ben az ő cége, a DigiCash hozta létre az első digitális pénzt, az eCasht. 2022-ben legújabb projektje, az xx network vonatkozásában a népszerűségének növekedésére számítunk. A mindenhol csak kisbetűvel hivatkozott xx network az xx konszenzus protokollját, az xx cMix keverési technológiáját és egy szuperbiztos digitális fizetőeszközt, az xx coinját kombinálja össze. Így az ígéretek szerint ez az első olyan hatékony online platform, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és biztonságosan kommunikáljunk és adatokat küldjünk az okostelefonunkról anélkül, hogy felfednénk a metaadatainkat. Mert bár sok applikáció és üzenetküldő alkalmazás hirdeti, hogy teljes egészében titkosított, a metadata (a tevékenységünkről szóló információ, adat az adatról) visszanyerhető és vissza is nyerik.

Így működik az xx network

Az xx konszenzus egy, csak az xx network blokkláncára jellemző konszenzus protokoll. A tranzakciókat az xx cMixen keresztül keverik össze, a fizetéseket aztán a teljesen decentralizált xx node-okra passzolják tovább, ahol az xx konszenzus protokoll segítségével kerülnek megerősítésre, majd a blokklánchoz adásra. Gyors, skálázható és maximálisan biztonságosan technológia. Chaum projektje arra a kiszolgáltatottságra nyújt tökéletes megoldást, amelyet a felhasználók a globális cégek által ledominált interneten kénytelenek elszenvedni nap mint nap. Akkor amikor e-maileket küldenek, mobil applikációkat használnak és közösségi médiában tevékenykednek. Mert ezek a cégek nem védik meg a felhasználók adatait, de miért is tennék, amikor céljuk csak a profit. A metadata segítségével követik és pénzzé teszik a vevői viselkedést. Viszont az xx network blokklánc technológia még a metadatánkat is eltünteti, így semmiféle külső fél (se kormány, se cég, se a hálózat maga) nem fog információkat látni a fizetések vagy kommunikációk küldőiről és fogadóiról.

Hitelezés és kamatfarmolás a Sovryn segítségével

Nehéz megfelelő magyar szót találni rá, így a yield farmingot használjuk továbbra is az angol verziójában és fogjuk is, hiszen 2020-ban és 2021-ben is a kriptopiacok egyik legnagyobb trendje volt ez a tevékenység. A yield farming azt jelenti, hogy kölcsönadjuk a kriptovalutánkat egy projekt számára egy platformon, amiért cserébe osztalékot, jutalékot fogunk kapni, kvázi kamatot. Nagyon sok startup, likviditási pool és platform igényel tőkét a napi működéséhez, így tökéletes számukra, ha a felhasználóktól jön a pénz. Általában a yield farming kisebb-nagyobb blokkláncok és kriptovaluták kapcsán szokott felmerülni. Kevesen tudják, hogy a bitcoin vonatkozásában is tudunk ilyet tenni a Sovryn DeFi protokoll segítségével. Ez egy olyan decentralizált protokoll, amely lehetővé teszi BTC kölcsönzését, felvételét és kereskedését. Azzal pedig, hogy BTC-t biztosítunk a dApp likviditási pooljai számára, osztalékot/kamatot farmolhatunk. A bitcoin hálózatán, de mégsem ott.

A Sovryn előnyei

A Sovryn ugyanis a bitcoin RSK oldalláncán működik, ami kompatibilis az Ethereum Virtuális Gépével (EVM). Ennek köszönhetően pedig okosszerződések alapján működő decentralizált appok építhetőek ki az RSK láncán, amelyek élvezhetik a bitcoin hálózat biztonságát is. Sok más hasonló applikációval szemben a Sovryn nem fogja letétbe venni, kezelni a coinjainkat. Nagyjából úgy kereskedhetünk vele, úgy adhatjuk kölcsön, úgy farmolhatunk, ahogy csak akarunk. Ráadásul más automatizált piackezelőkkel (AMM) ellentétben a Sovryn vonatkozásában egyetlen típusú tokennel is biztosíthatunk likviditást. Így például ha úgy döntünk, hogy beszállunk az RBTC.RUSDT likviditási poolba, akkor kínálhatunk csak RBTC-t vagy csak RUSDT-t és így is kaphatunk likviditási bányászati jutalmat és osztalékot is. A bitcoin vonatkozásában ritkábban esett szó ilyen jellegű farmolási tevékenységről, 2022-ben ez egy nagy áttörés lehet majd.

2022 a szórakozás éve is lesz

A kriptovilágban 2021-ben is egyre több olyan játék jelent meg, amelyek a szórakozás lehetősége mellett decentralizált játékélményt és különféle pénzkereseti forrásokat biztosítottak-biztosítanak a játékosok számára. Annak ellenére, hogy már 2014-ben megjelent, a Hearthstone nevet viselő gyűjtőgetős Blizzard kártyajáték óriásit ment a hagyományos játékok piacán. Ezt a hatalmas népszerűséget akarta meglovagolni az Ethereum kártyajátéka, a Gods Unchained is, amelytől sokan azt várják, hogy 2022-ben fog igazán óriásit ugrani majd. Ebben a játékban hasonlóan játszhatunk, mint a Hearthstone-ban, de itt a kártyák NFT-k és a különféle kártyákkal valódi pénzért kereskedhetünk, hogy minél jobb paklink legyen. Bizonyos szempontból decentralizált, bizonyos szempontból nem. Hiszen például a meccsek a paklitulajdonosok között az egykori Fuel Games, ma már Immutable szerverein bonyolódnak. Ennek jó oka is van, hiszen egy ilyen játéknál a blokkláncon történtő játékmenet során gázdíjjal és lassúsággal kellene számolni.

Viszont az Ethereum blokklánca adja a legfontosabb tulajdonságát a Gods Unchainednek. Hiszen mivel itt az összes kártya NFT, nem is lehet változtatni rajtuk, tehát a tulajdonságok pontosan olyan maradnak, mint amilyennek megalkották őket. A játék maga egyébként egyszerű azok számára, akik már játszottak valaha ilyen jellegű játékot. A letöltés után azonnal indulhat is a kártyázás, öt különféle játékmódban. Van lehetőségünk arra, hogy egyedül játsszunk egy gépi ellenfél ellen, ez akkor javasolt, ha tanulni szeretnénk a szabályokról. A paklink kiválasztása után játszhatunk ranglistás versenyjátékot a többi játékossal, vagy ranglistába nem beszámító meccseket is, de játszhatunk véletlenszerűen összeállított paklival is. A játékban alapvetően van egy alapcsomag, amelyekkel játszhatunk vásárlás nélkül is. Azonban Ethereum vagy akár bankkártya segítségével bővíthetjük is a paklinkat. De adhatunk is el kártyákat, ahogy arra korábban már volt is példa, több millió dolláros üzleteket láthattunk.

Konkluzió

Ez csak három kiragadott példa volt azon projektek közül, amelyek vonatkozásában reális esély van arra, hogy óriásit fognak majd szólni 2022-ben. De a kriptovilágban pont az a szép, hogy bármikor bármi megtörténhet, hiszen egy decentralizált, szabad világról van szó. Szóval amiről ma nem is gondolnánk, 1 év múlva lehet, hogy a legnagyobb sztár lesz a kriptoszektorban.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget

TÁRCA MEGSZÜNÉS

Kedves Ügyfeleink.
December 1.én megszűntetjük tárca szolgáltatásunkat.
Kérem ne utaljanak be hozzánk több kriptopénzt és a bentlévő tételeket mozgassák ki a felületről.
Köszönjük a Bizalmat!
close-link