Kína után India is betilthatja a kriptovalutákat?

Kína után India is betilthatja a kriptovalutákat?

Kína után India is betilthatja a kriptovalutákat?

A kriptovaluták piaca 130 milliárd dollárral nőtt egyetlen nap alatt, mivel a bitcoin árfolyama az utóbbi órákban 58 000 dollár fölé emelkedett.

Az emelkedés azután következett, hogy a múlt hetet tragikus hangulatban zárta a bitcoin. Egyrészt az új covid variáns híre sokkolta pénteken a befektetőket. Másrészt pedig az okozott aggodalmat a hét elején, hogy Indiából hasonló hírek kezdtek el terjedni, mint pár hónapja Kínából. Az, hogy India is betilthatja a kriptovalutákat sok befektetőt állított át eladási pozícióba.

Ez történt a héten a bitcoinnal

Új covid variáns, ami minden pénzügyi eszköz árfolyamát megmozgatta

A bitcoin árfolyama több, mint 5%-ot gyengült heti szinten. Ez a heti esés már egy amúgy is komoly volatilitású időszak után következett be. Hétfőn az árfolyam 57 000 dollárról 59 000 dollár fölé emelkedett, majd szinte azonnal letörték a befektetők kedvét. Pillanatok alatt 56 000 dollár alá esett az árfolyam. Innen kezdett ismét felfelé kapaszkodni a bitcoin a hét második felében, és úgy tűnt, hogy csütörtökre újra megkísérli bevenni a 60 000 dolláros ellenállást.

Csütörtök éjjel azonban megjelentek a medvék, ráadásul csapatostul. A COVID vírus újonnan felfedezett dél-afrikai változatával kapcsolatos aggodalmak szélesebb körű piaci visszaesést okoztak szinte minden pénzügyi eszköz esetében pénteken. Általánosan elmondható, hogy a szupermutáns hírére minden kockázatosabb eszközből menekültek a befektetők, így a kriptovaluta piacot is megtépázta november utolsó pénteke.

Amióta felröppent a hír a COVID-19 vírus új változatáról, a bitcoin árfolyama azonnal szenvedni kezdett. Az 59 000 dollár feletti napi csúcsról néhány óra alatt 53 500 dolláros mélypontra süllyedt, ami napi szinten közel 1 milliárd dollár összértékű pozíció felszámolását eredményezte a tőkeáttételes kereskedők számára.

Több mint 4000 dolláros emelkedés után a bitcoin árfolyama elérte az 58 000 dollárt.

A hétvégén ezután megpróbálta összeszedni magát az árfolyam. A BTC először meghaladta az 55 000 dollárt, de ez rövid életű volt, mert ismét lefelé tolták az árfolyamot és néhány órával később ismét 53 500 dollár körül találta magát a bitcoin.

Itt azonban valami megváltozott. Ahelyett, hogy tovább esett volna a bitcoin, a BTC elkezdte visszaszerezni a talajt a lába alatt. Több mint 4000 dolláros emelkedés után a bitcoin árfolyama elérte az 58 000 dollárt.

Piaci kapitalizációja, amely tegnap még közel volt ahhoz, hogy 1000 milliárd dollár alá süllyedjen, mostanra már eléri az 1100 milliárd dollárt is.

MicroStrategy ismét vásárolt a zavarosban

A kriptopiacok és a globális részvénypiacok is erőteljes fellendülést mutattak be hétfőn a COVID-19 újonnan felfedezett Omicron-változata miatti bizonytalanság ellenére.

A hosszú távú befektetők úgy tűnik, hogy a legutóbbi zuhanást mindössze egy jó vételi lehetőségnek tekintik. A MicroStrategy üzleti intelligenciával foglalkozó vállalat legutóbbi bejelentése kimutatta, hogy a cég ismét jelentős összegben vásárolt bitcoint az elmúlt napokban.

Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója hétfőn Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy a cég további 7002 Bitcoint vásárolt, körülbelül 414,4 millió dollár értékben. Ez bitcoin érménként 59 187 dolláros átlag árat jelent. A MicroStrategyaz elmúlt két hónap során 571 001 részvényt adott el a cég részvényeiből október 1. és november 29. között. Darabonként 732,16 dollárért értékesítette a részvénypakettet, így összesen 414,4 millió dollárnyi készpénz gyűlt össze. Ebből finanszírozták a bitcoin vásárlást.

Ezzel 121 044 bitcoinra nőtt a MicroStrategy teljes bitcoin vagyona, amelyet érménként 29 534 dolláros átlagáron vásároltak az elmúlt másfél év során.

El Salvador első Bitcoin városa

El Salvador folytatja bitcoin-pro megközelítését, és bejelentette, hogy egy egész várost építenek fel a kriptovalutára alapozva.

Az ország az év elején közölte a hírt, jelezve, hogy megszavazta az bitcoin törvényes fizetőeszközként történő elfogadását. Azóta a nemzet vulkánokból nyert energia segítségével kezdett BTC-bányászni. Ezen kívül szinte minden árfolyam esést kihasználtak arra, hogy bitcoint vásároljanak fel a piacról. A bitcoin árfolyam felértékelődéséből származó nyereséget iskolák és kórházak építésére fordítják.

Az országban a múlt héten tartottak egy egyhetes bitcoin konferenciát, ahol Nayib Bukele az ország elnöke bejelentette, hogy egy egész várost építenek fel a kriptovalutákkal. A finanszírozáshoz 1 milliárd dolláros „bitcoin kötvényt” bocsátanak ki. Ebből 500 millió dollárt fordítanak a város építésére és 500 millió dollárt közveltenül bitcoinba fektetnek. A Bitcoin városban természetesen kriptovalutával is lehet majd fizetni és a helyi lakosoknak semmilyen adófizetési kötelezettségük nem lesz a forgalmi adón kívül. Salvador ezzel a lépéssel azt reméli még több nemzetközi cég hozhatja az országba a működését a kedvező adózási környezet miatt.

India Kína útjára léphet a bitcoin tiltás terén?

A hét elején tapasztalt árfolyam esés mögött az indiai kriptohírek állhatnak. Újabb feltörekvő gazdaságok indulhatnak el a kriptovaluta tiltás útján. Kína az év elején már precedenst teremtett, és most úgy tűnik, hogy India is hasonló politikai irányt mérlegel. Felmerült egy az összes „privát kriptovaluta” betiltását tartalmazó törvényjavaslat, ami valamikor ezen a télen kerülhet az ország parlamentje elé.

Az indiai kormány a héten bejelentette, hogy beterjeszti azt a digitális valutákról szóló törvényjavaslatot, amin már 2019 óta dolgozik a szakértői csoport.

A törvényjavaslat szavazást szeretne arról, hogy hozzanak-e létre egy hivatalos digitális valutát, miközben betiltanák minden adatvédelemre szakosodott kriptovalutát az országban. Úgy tűnik azonban, hogy nagy a zűrzavarban elfelejtették definiálni, hogy pontosan mit is jelent a „privát kriptovaluta”. Egyes felhasználók úgy gondolják, hogy ez a kifejezés olyan „privacy” érmékre utalhat, mint például a Monero (XMR) vagy a Zcash (ZEC) ahol az adatvédelemre nagy gondot fektetnek – éppen ezért a pénzmosási törvényeknek való megfelelés problémásabb.

Az intézkedés nem titkolt célja, hogy megnyissa az utat az indiai központi bank előtt egy új indiai digitális valuta kibocsátása kapcsán. A közelgő CBDC-korszak egyik központi kérdése lesz, hogy egy szuverén központi banki digitális valuta együtt tud-e élni a jelenleg is létező kriptopiaccal.

BTC/USD árfolyam grafikon

A bitcoin árfolyam grafikonján a hétfői nap igencsak nagy megkönnyebbülést hozott azok számára, akik a bitcoin további emelkedését várják. Azonban igazán hátradőlni még nem lehet. 

A Bitcoin jelenleg folyamatos ellenállásba ütközik a 20 napos exponenciális mozgóátlag szintjént 58 ezer dollár felett. Ez azt sugallja, hogy a hangulat továbbra is negatív, és az eladók továbbra is többségbe kerülnek, amint kicsit megindul az árfolyam feléfelé.

BTC/USD árfolyam grafikon

Bár a 20 napos EMA továbbra is csökken, azzal, hogy az RSI 46 fölé emelkedett, a csökkenő árfolyam trend iránti igény alább hagyhat..

A vevőknek az 50 napos egyszerű mozgóátlag (60 ezer dollár) fölé kellene tolniuk az árfolyamot, de ez még nem elég önmagában. A 60 ezer dollár feletti szinten fenn is kell maradni ahhoz, hogy elmondhassuk, a korrekciós szakasznak vége. Csak efelett a szint felett beszélhetünk ismét a korábbi mindenkori csúcsok (66 és 69 ezer) dollár ismételt bevételéről.

Másrészt viszont, ha az árfolyam meredeken lefelé fordul a 20 napos EMA-hoz képest, a következő menedéket a 100 napos SMA támasza jelenti 54 ezer dollárnál, ami a múlt héten is többször bizonyított a jelentős esések idején. Ha azonban elesik ez a támasz már csak a pszichológiailag kritikus szint foghatja meg a bitcoint 50 000 dollárnál.

A hangulat tükrözte a változásokat: a Crypto Fear & Greed Index 21/100-ról 33/100-ra emelkedett

Az árfolyam hullámvasúthoz az elmúlt hetekben világvége hangulata társult. Ez épp a hét elején kezdett kicsit javulni. A Bitcoin hétfői teljesítménye lassan kimozdítja a pesszimistákat is az önsajnálatból.

A hangulat tükrözte a változásokat: a Crypto Fear & Greed Index 21/100-ról 33/100-ra emelkedett. Így az extrém félelemről már “csak” a félelem szintjére ért a mutató –, miután szeptember óta a legalacsonyabb értéket érte el pénteken.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget

TÁRCA MEGSZÜNÉS

Kedves Ügyfeleink.
December 1.én megszűntetjük tárca szolgáltatásunkat.
Kérem ne utaljanak be hozzánk több kriptopénzt és a bentlévő tételeket mozgassák ki a felületről.
Köszönjük a Bizalmat!
close-link