Hol lehet a legolcsóbban bitcoint vásárolni? Összehasonlítottuk a legnagyobb kriptováltó árakat

Hol lehet a legolcsóbban bitcoint vásárolni? Összehasonlítottuk a legnagyobb kriptováltó árakat

A folyamatosan változó kriptovilágban egy dolog mindig állandó marad: hogy kriptopénzt vásárolni és eladni egy megbízható és könnyen használható kriptováltó segítségével akar mindenki. A megbízhatóság és a használhatóság mellett azonban még egy kritériumra érdemes lehet figyelni – név szerint, hogy mennyibe is kerül mindez. Lehet ugyanis akármilyen designos egy váltó, ha eközben óriási összegeket húz le a felhasználókról, akkor érdemes lehet új oldal után nézni.

De mennyi is az annyi, azaz mi számít olcsónak és drágának a kriptopiacon? Hogy segítsük a kiigazodást az apró betűben, összegyűjtöttük néhány nemzetközi és magyar kriptováltó árazását. Nézzük is, hogy hogy teljesítenek ilyen szempontból a legnépszerűbb váltók és tőzsdék!

Ha pedig gyorsan szeretnél kriptopénzt vásárolni, akkor azt bármikor megteheted a Coinmixed oldalán.

Binance: az egyik legismertebb kriptováltó és tőzsde

A Binance az egyik legismertebb és legnépszerűbb választása a kriptopénzek kedvelőinek világszerte. A váltó és tőzsde meglehetősen felhasználóbarát és több mint 200 kriptopénzt támogat, így egyáltalán nem csoda, hogy ekkora hírnevet tudott kiépíteni magának. A legfőbb ok azonban, amiért a legtöbben a Binance-t választják, az olcsó díjazásban nyilvánul meg.

A Binance ilyen szempontból kifejezetten jól teljesít, hiszen mind vásárlás, mind eladások után 0,1%-os tranzakciós díjat számol fel a kereskedőktől, de az instant vásárlás esetében is csak 0,5%-ot vesznek le. A Binance ezen felül saját BNB tokenének népszerűsítésére egy olyan rendszert is kidolgozott, amelyben a tokennel rendelkező felhasználók még lejjebb tudják csökkenteni a kiszabott díjakat.

A legtöbben egyértelműen az alacsony díjak miatt választják a kriptováltó ajánlatait, ugyanis 0,1%-os (vagy 0,5%-os) alapdíjával az egyik legolcsóbbnak számít a globális kriptopiacon. Azonban ennél jóval több funkciót ajánl a Binance (pl. staking szolgáltatások), ami a kezdő kriptósoknak még nagy falat lehet; ahogy a hosszas személyazonosítás is problémás lehet sokak számára.

OKEx

Az OKEx szintén egy globális szinten kedvelt kriptováltó, amely széles szolgáltatási rendszerrel és folyamatosan növekvő felhasználóbázissal rendelkezik. Sok tekintetben meglehetősen a Binance-re hajaz, mind az elérhető kriptopárok és extra szolgáltatások tekintetében. Azonban néhány komoly különbséget is fellelhetünk a két oldal esetében, amely főként abban nyilvánul meg, hogy az OKEx egyértelműen a már profibb kereskedőkre helyezi a hangsúlyt.

Az OKEx árazása nyomokban emlékeztet a Binance díjrendszerére, azonban ennél kissé bonyolultabb, amely könnyen elijesztheti a kezdő felhasználókat. Az OKEx esetében a tranzakciók után felszámolt díjak több tényezőtől is függenek. Ilyen például, hogy mekkora az elmúlt 30 napos kereskedési volumenünk, illetve, hogy mennyi OKB-val rendelkezünk. (Ez az OKEx natív tokene hasonlóan a Binance BNB tokenéhez). Ha mindezek közül a legalsó kategóriában vagyunk, akkor a maker fee 0,08%-os, míg a taker fee 0,1% lesz.

Ez természetesen megint csökkenthető hosszú távon. Ehhez azonban már egy jelentős kereskedelmi volument kell produkálnunk, illetve OKB tokennel is rendelkeznünk kell.

Coinbase

A Coinbase nemcsak az egyik legrégebbi, de az egyik legismertebb kriptotőzsde is a világon. A Brian Armstrong alapította váltó mára több, mint 40 millió felhasználót számlál világszerte (bár ennél azért jóval alacsonyabb a havi aktív ügyfelek száma). A Coinbase sok mindenre büszke lehet, köztük a széles kriptokínálatukra, saját tárcájukra vagy éppen az olyan extra lehetőségeikre mint a PayPalos vásárlás. Azonban árazása első pillantásra kissé bonyolult lehet.

A Coinbase esetében ugyanis az ún. flat rate, azaz egyfajta átalánydíj mellett a variable fee-t, azaz a változó díjat is kikalkulálja a rendszer – majd ezek közül mindig a magasabbat kell kifizetnie a felhasználónak. A helyzetet bonyolítja, hogy a vásárlási módszertől (pl. kártyás vagy PayPalos fizetés) és a tartózkodási helyünktől is függ, hogy pontosan mekkora összeget vonnak le extrában a tranzakció mellett. Tehát például, ha hazánkból 100 euró értékű kriptovalutát vásárolunk a standard beállításokkal, akkor a változó díj alapján a 1,49%-os díjat, azaz 1,49 eurót kellene tranzakciós díjként fizetnünk. A flat rate alapján azonban a 200 dollárnál alacsonyabb, de 50 dollárnál magasabb összeg esetén minimum 2,99 EUR a díj. Ebben az esetben ez az utóbbi lesz a levont összeg.

Hol lehet a legolcsóbban bitcoint vásárolni? Összehasonlítottuk a legnagyobb kriptováltó árakat

BitPanda

A BitPanda kriptováltója ismerős lehet sokaknak, hiszen nem is olyan messze tőlünk, Bécsből indult útjára a váltó. Mára kifejezetten népszerű kriptomegoldássá nőtte ki magát az európai térségben, bár Európán kívül is lehet használni az oldalt. Kriptovaluta-váltás mellett olyan egyéb szolgáltatásokkal is foglalkoznak, mind például az aranyértékesítés.

A BitPanda esetben azt kapjuk, amit látunk, azaz a tranzakciós díj mindig bele van foglalva a kriptovaluta megjelenített árába. Ennek ellenére természetesen feltűntetik az oldalon, hogy mennyi a bitcoin vásárlás, illetve eladás után felszámolt prémium. A BitPanda esetében ez egységesen 1,49%.

Első pillantásra zavarosnak tűnhet ez, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Bitpanda Pro oldalán a prémium helyett maker és taker fee-k vannak feltűntetve, amelyek 0,1%, illetve 0,15%-osak. A különbség abból ered, hogy míg a Bitpanda oldalán a bitpandások bróker szolgáltatóként adják el nekünk a kriptovalutát, addig a Bitpanda Pro-n más kereskedőkkel tudunk tranzakciókat lefolytatni.

Kezdőként nagy eséllyel a Bitpanda Pro helyett csak a Bitpandával fogunk foglalkozni. Ott mindig az 1,49%-os prémiumot érdemes figyelembe venni az árak kalkulálásakor.

CEX.io

A CEX.io megint csak egy inkább a gyakorlott kereskedőket megcélzó oldal, de az ő köreikben kifejezetten népszerű megoldásnak számít. Itt szintén elérhetők olyan extra lehetőségek, mint például a margin trading vagy különböző staking szolgáltatások, azonban ezek megint csak azoknak igazán érdekesek, akik már otthonosan mozognak a kriptovaluták és a kereskedés világában.

A CEX.io esetében szintén a kereskedelmi volumentől függ, hogy mekkora a tranzakciók után felszámolt díj a kereskedők számára. Ezzel természetesen megint arra ösztönzik az embereket, hogy minél többet kereskedjenek, hiszen ezáltal lehet lejjebb vinni a díjakat. A legalacsonyabb szinten a taker fee 0,25%-os, míg a maker fee 0,16%.

Amennyiben nem más kereskedőktől akarunk vásárolni (és kezdőként valószínűleg nem ezt választjuk), akkor a bankkártyánkkal is vásárolhatunk instant módon a CEX.io-től bitcoint. Ez azonban egy magas, 3%-os (plusz extra 5 euró) díjat számol fel.

Bár a CEX.io számos remek funkcióval rendelkezik, mint például a változatos befizetési lehetőségek, vagy éppen a felhasználóbarát felület, de ár szempontjából azért nem a legolcsóbbak közé tartozik. Itt is megfigyelhető egyébként az, ami a legtöbb népszerű kriptotőzsde esetében, hogy a befizetések után felszámolt költség egy elég magas, kb. 3%-os extra díjat jelent, ha kártyával akarunk fizetni.

Coinmixed.eu: magyar kriptováltó alacsony díjakkal

Természetesen a külföldi megoldások mellett magyar váltót is használhatunk, például a Coinmixed oldalán. A Coinmixed minden stabilcoin/kripto pár esetében egységes vételi és eladási díjjal dolgozik. Ez 0,26%-ban van megállapítva. Ezek mellett persze érdemes megnézni azt is, hogy hogyan teljesít az oldal az olyan egyéb díjak tekintetében, mint a be- vagy kifizetés után felszámolt költségek.

A Coinmixed esetében mindenképpen előnyös, hogy például a fióknyitás, a kripto beküldése, a fiatpénzek kiutalása SEPA-n keresztül vagy éppen a hazai be-vagy kiutalás teljesen ingyenes. Az online kriptovásárlás mellett pedig a Coinmixed ATM-jeit is igénybe tudjuk venni hazánkban.

Na, most akkor melyik a legolcsóbb?

Erre sajnos csak egy kissé idegesítő választ tudunk adni: attól függ. A felszámolt költségek nagyban függenek attól, hogy mit akarunk vásárolni, mivel akarunk fizetni, és pontosan hogyan akarjuk a vásárlást lebonyolítani. Nagyon fontos különbség, hogy gyorsan, a kriptováltótól mint brókertől akarunk-e kriptopénzt vásárolni (az ún. instant buy), vagy más kereskedőkkel valóban kereskedni szeretnénk (amikor is bejönnek a maker és taker fee-k a képbe).

Ezen felül pedig, bár természetesen nagyon fontos egy szolgáltatás ára, azért mindenképpen vegyük figyelembe, hogy mit is kapunk ezért cserébe. A biztonság, a könnyen elérhető ügyfélszolgálat és a jó hírnév mindenképpen prioritásként kezelendő.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget