Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ egymás után 5 negatív hír padlóra küldte a kriptopiacot

Heti bitcoin árfolyam elemzés: egymás után 5 negatív hír padlóra küldte a kriptopiacot

Egymás után több negatív hír is befolyásolta a héten a kripto árfolyamokat, aminek a vége vérengzés lett a piacon. A bitcoin árfolyama egy héttel ezelőtt még a 60 ezres ellenállást kezdte el újra ostromolni, míg tegnap már a sorozatos bizonytalanságot keltő hírekre reagálva már 42 ezer dollár alatt is kereskedtek a kriptopénzzel.

Tudatos támadás és piaci manipuláció? Vagy éppen ellenkezőleg, csak jókor időzített hírek egy kifulladóban lévő bika trend közepén? Nézzük meg mi áll a háttérben.

Ez történt a héten a bitcoinnal: FUD hírek jöttek egymás után

A héten kiderült, hogy a befektetők a szokottnál is érzékenyebben reagálnak Elon Musk kijelentéseire. Bár eddig is köztudott volt, hogy kisebb személyi kultusz alakult ki a Tesla vezérigazgatója körül, a hét eseményei bebizonyították, hogy milyen erős fegyver tud lenni egy hatalommal bíró személy kezében egy egyszerű Twitter fiók.

A héten kiderült, hogy a befektetők a szokottnál is érzékenyebben reagálnak Elon Musk kijelentéseire

Elon Musk először

Mr. Musk éppen csak túl volt a két héttel ezelőtti Saturday Night Live Showbeli szereplésén, de úgy látszik, nem volt elég neki a rivaldafény. A héten több Twitter üzenetével sikerült teljesen a padlóra küldeni a bitcoint.

Először csütörtökön robbantotta a bombát Musk, hogy a továbbiakban az elektromos autókat gyártó Tesla nem fogad el bitcoint az értékesítendő autókért és szolgáltatásokért cserébe. Musk azzal indokolta a döntést, hogy a bitcoin bányászat túlságosan nagy környezeti károkozással jár, amivel a Föld megmentéséért vívott harcban érdekelt Tesla nem tud azonosulni.

Elon Musk kijelentése meglehetősen nagy félre informáltságról tesz tanúbizonyságot, ugyanis valójában már számtalan tanulmány kimutatta, hogy a bitcoin bányászathoz leginkább megújuló, tiszta energiaforrásokból szerzik az elektromos áramot, ugyanis ez a legkifizetődőbb formája az energiafelhasználásának. Különösen érdekes, hogy egy ekkora világcéget vezető, amúgy a technológiában olyannyira jártas vezető, aki nem csak a Marsra jutást tervezi, hanem maga is közvetlenül létrehozott egy elektronikus fizetés rendszert (Musk a PayPal elődjének alapítója volt) – ennyire ne legyen otthon abban, hogy a saját cége milyen fizetési megoldást miért tart jónak.

A hír valósággal sokkolta a piacot, a Bitcoin árfolyama a hírre reagálva két óra alatt 55 ezer dollárról 45 ezer dollárig, közel 20%-ot zuhant.

 a magasba is röpítette az DOGE árfolyamát

Elon Musk másodszor

Mindezek mellett Elon Musk “stratégiája” már pár nappal korábban kezdett kibontakozni. Kedden a Twitteren a követői között szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy elfogadja-e a Dogecoint a jövőben a Tesla. Elsöprő többséggel voksoltak a követői a Dogecoin elfogadása mellett, ami egyben a magasba is röpítette az DOGE árfolyamát. Később arról is beszámolt Musk, hogy éppen dogecoin fejlesztőkkel egyeztet, hogy a hálózat hatékonyságát fejleszteni tudják.

Elon Musk harmadszor

Végül pedig azzal zárta a hetet Musk, hogy kijelentette, a bitcoin nem is decentralizált, hanem központosított kriptopénz. Mindezt arra alapozta, hogy áprilisban egy kínai bányabaleset miatt a hashráta 35%-kal esett vissza. Kár, hogy Musk megint kicsit elnagyolva értelmezte a tényeket, mert attól, hogy sok bányászfarm van Kínában az még nem jelenti azt, hogy ezek mind Kína kezében vannak, hiszen nagyon sok a bérbányászat is ott az alacsony energia költségek miatt. Emellett pedig a bitcoin bányászati algoritmusa pont úgy van kitalálva, ha kiesik a hálózatot fenntartó bányász kapacitás, akkor a nehézségi szint csökkenésével új szereplők jelennek meg a hálózaton. Kizárt, hogy pont ezt ne tudná a világ egyik leggazdagabb embere, aki dollár milliárdokért vásárolt bitcoint mindössze pár hónappal korábban. Elképzelhető, hogy egy igen kiterjedt pump and dump stratégia van kibontakozóban? Ahol a dogecoin a bitcoin babérjaira törhet Elon Musk hathatós közreműködésével? Az igazat nehéz lesz kideríteni, ugyanis ez egy közel sem szabályozott piac, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai értékpapírpiaci felügyelet pár éve már megbírságolta Muskot piacbefolyásolás miatt, mert a Tesla részvények kapcsán kijelentésével tranzakciókra ösztönözte a befektetőket.

Craig Wright, a magát önjelölt Satoshi Nakamotónak kikiáltó ausztrál fejlesztő közel 6 milliárd dollár értékű bitcoin vagyon kapcsán indított pert 16 fejlesztő ellen

Craig Wright

De nem Elon Musk volt az egyetlen, aki a FUD híreket osztott meg. A FUD, angolul a fear (félelem), uncertainty (bizonytalanság) és doubt (kétség) szavak rövidítése, ami arra utal, sok esetben lehet mozgatni a kriptopénz piacot mindössze jól megfogalmazott, aggodalomra okot adó hírekkel. FUD hírekből pedig a héten egyáltalán nem volt hiány.

Musk mellett több hasonló, egyénekhez köthető árfolyam mozgás is tapasztalható volt a héten.

Craig Wright, a magát önjelölt Satoshi Nakamotónak kikiáltó ausztrál fejlesztő közel 6 milliárd dollár értékű bitcoin vagyon kapcsán indított pert 16 fejlesztő ellen. Összesen 111 ezer, bitcoint követel vissza a bitcoin forkjainak fejlesztőitől, mondván a bitcoin kódja feletti jogok őt illetik. Szintén szerzői jogi pert kezdeményezett a bitcoin.org oldala ellen a múlt hónapban Wright, aki egyre messzebbre képes elmenni, hogy bizonyítsa igazát. A bíróság pedig úgy tűnik hagyja szabadon garázdálkodni, a piac pedig egyre idegesebben figyeli, hogy mi történne, ha 6 milliárd dollárnyi bitcoin Wright kezébe kerülne.

Vitalik Buterin

Wright mellett pedig egy igazi kriptopénz alapító, Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója is akarva, akaratlanul igen erős piac manipulációt okozott. Buterin több, mint 1 milliárd dollár értékű ethereumot mozgatott egyik tárcájából a másikra, ami azonnal felvetette a kérdést, hogy vajon eladásra szánja-e a második legnagyobb kriptopénz érméit a fejlesztő. Nem sokkal később pedig szintén 1 milliárd dollár értékben adományozott dogecion klón tokenekből egy indiai covid alapítványnak. A lépését nem vették jónéven a piacon, minden dogecoint utánzó token, a dogecoinnal és az ETH-mal együtt jelentős veszteséget könyvelt el a nap végére, ahogy megrendült a bizalom.

A lépését nem vették jónéven a piacon, minden dogecoint utánzó token, a dogecoinnal és az ETH-mal együtt jelentős veszteséget könyvelt el a nap végére, ahogy megrendült a bizalom

Ha fenti események nem lennének elegek a bizalom megrendítéséhez, a héten derült ki, hogy a világ egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító kriptopénz tőzsdéjét, a Binance-t pénzmosás és adóelkerülés miatt vizsgálja az amerikai ügyészség és adóhivatal. A Binance pár héttel ezelőtt kezdett el részvény árfolyamokat követő tokeneket listázni, aminek kapcsán az európai felügyeletek is kérdezősködtek a cégnél. Úgy tűnik, hogy ez már az amerikai hatóságokat is zavarja, főleg miután már ősszel felmerült pár pletyka, hogy a Binance szövevényes céghálózaton keresztül optimalizálja a működését országhatárokon átnyúlva. Már csak az a kérdés, miért pont most dobták be a vizsgálatot az újságírók a köztudatba ismét? Hiszen az amerika nyomozók már bizonyára hetek óta az ügyön vannak, ugyanúgy, mint az európai kollégáik.

Akkor most ez FUD vagy a medve piac?

Nézzük meg, hogy a mostani korrekció mekkora is volt a korábbiakban tapasztaltakhoz képest.

Akkor most ez FUD vagy a medve piac?

2017-ben közel 1 évet volt bikapiaci trendben a bitcoin, amikor az árfolyam tetőzött. Akkor összesen 5 visszahúzáson ment keresztül a piac, amikor az árfolyam legalább 30%-ot veszített hirtelen az értékéből. Ezek közül azonban 4 alkalommal sikerült a bitcoinnak visszatalálnia a trendhez. A jelenlegi árfolyam emelkedés kb 200 napja tart a piacon, ez alatt az idő alatt két alkalommal érte el a 30%-os esés mértékét a bitcoin mozgása.

Még mindig 77%-a a bitcoint tartóknak profitban van, és már ez a szint jelentősen visszaesett a május elején tapasztalt 95%-os profitabilitásnak, még mindig sokaknak megéri tartani a bitcoint a jelenlegi árfolyam szinteken is.

Még mindig 77%-a a bitcoint tartóknak profitban van

A tranzakciós adatokból kiderül, hogy leginkább azok adták el a mostani pánik során a bitcoinjaikat, akik nem régóta szerezték be őket. Ez valahol egy igen fontos pszichológiai összefüggésre is rámutat, ugyanis akik a 2013-as vagy 2017-es árfolyam növekedést majd összeomlást átélték már sokkal rutinosabban állnak a 20-30%-os esést mutató piros gyertyák előtt. Persze ettől még senki nem szereti nézni, ahogy köddé válik percek alatt a hónapok, évek kemény munkájának és várakozásának gyümölcse.

Mint ahogy az a korábbi hasonló esésekkor már látható volt, most is a hosszútávú befektetők fölözték le a kiesők hasznát. Tovább nőtt új csúcsokra a bitcoint felhalmozó címek száma.

Tovább nőtt új csúcsokra a bitcoint felhalmozó címek száma

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A napi grafikon elemzése során a bika piaci trend végére hívja fel a figyelmet az alábbi elemző. Véleménye szerint április eleje óta egy lefelé csorgó csatornában zajlik már a kereskedés, ahonnan nem tudott felfelé kitörni a bitcoin egyetlen alkalommal sem a hetekben. A hosszú- és a rövidtávú mozgóátlagok hamarosan keresztezhetik egymást végső kegyelemdöfést adva az árfolyamnak. Amíg az árfolyam nem tér vissza 55 ezer dollár fölé csak felfelé vezethet az irány a kereskedő szerint.

kereskedési ötlet

Szintén a napi grafikon elemzése során előbb további esést majd éles visszapattanást vár az árfolyamtól az alábbi elemző. Elmélete szerint a 41-46 ezer dollár közötti árfolyam jó beszállót jelenthet egy közelgő kitörés előtt.

kereskedési ötlet

Végezetül pedig a heti grafikon adatain személetesen mutatta be egy elemző, hogy a 2017-es árfolyam emelkedés során 4 alkalommal történt 30% feletti korrekció, mielőtt a csúcsra ért volna a bitcoin árfolyama. Ha ugyanaz történik most a bitcoinnal, akkor év végén 300 ezer dollár körül tetőzhet a bitcoin. Kár, hogy a múlt sosem garancia a jövőre nézve, csak ötleteket adhat a különböző eshetőségekre.

kereskedési ötlet

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget