Hullámvasút a bitcoin piacán

Heti‌ ‌bitcoin‌ árfolyam‌ elemzés:‌ visszatért a hullámvasút

Regisztrálok!

Újabb eseménydús hetet zárt a bitcoin a héten, miután 2019 augusztusa óta ismét 1 hetet tudott 10 ezer dollár felett tölteni az árfolyam. A csúcs 12 ezer dollár felett volt, innen korrigált vissza az árfolyam a 11100-11200 dolláros sávba.

Bár a korrekció várható volt egy ilyen mértékű emelkedés után, a 15%-os flash crashsel nem sokan számoltak. Mindenesetre a gyorshalál nem tudta kivégezni az ébredező bika piaci hangulatot, gyorsan visszapattant az árfolyam 10500 dollárról 11 ezer fölé.

Ez történt a héten a bitcoinnal: flash crash ellenére pozitív a hangulat

Az alapvető fundamentumok, mint a hálózati aktivitás, a likviditás és az általános piaci hangulat mind pozitív irányba változtak a héten, még annak ellenére, is, hogy volt egy kisebb csuklása a bitcoin árfolyamnak.

Bitcoin árfolyam flash crash

Vasárnap ugyanis feltehetően egy bálna úgy döntött, kicsit megzavarja az állóvizet a bitcoin piacán. Vasárnap délelőtt 12100 dollárról 10500 dollárig zuhant be a bitcoin árfolyama egy nagyobb ügylettel, amely 5 perc alatt taccsra vágra az egy hetes erőltetett ütemű emelkedés nagy részét. A 10500 dolláros lokális minimum azonban sokak számára jó beszálló pont lehetett, mert pillanatok alatt visszakorrigált az árfolyam 11 ezer dollár fölé. Egyelőre tehát nem szegte kedvét a bikáknak a kisebb megtorpanás az árfolyamban.

Az általános gazdasági környezet is a bitcoin malmára hajta a vizet. A FED és a washingtoni politikusok egyre inkább olyan légkört teremtenek, ahol a bitcoin mindenki számára egy vonzó befektetési formává válik.

A FED a héten kijelentette, hogy a történelmi mélyponton nyugvó kamatlábakat akár 2021 végéig is hajlandó fenntartatni, hogy az olcsó hitelek segítségével pörgessék a gazdaságot. Mindeközben folyamatos a pénznyomtatás az országban, a FED továbbra is elfogadja a szokásosnál rosszabb minősítésű papírokat is fedezetként tovább erodálva a központi banki mérleget. Az Egyesült Államok annyi pénzt bocsátott ki az elmúlt 3 hónapban, mint amennyit összesen az elmúlt 2 évszázad során. Jól szemlélteti a helyzet súlyosságát, hogy mekkora összegű támogatásra szorul a gazdaság a koronavírus sokkjának és az azt követő gazdasági leállásnak köszönhetően.

Mindez pedig nem is múlhat el nyomtalanul. Bár az Európai Unió is kiveszi a részét az euró gyorsított ütemű kibocsátásából, az alábbi grafikonon jól látszik, mennyit veszített a dollár a vásárló értékéből az elmúlt hónapok során. Elég szemléletesen látszik, ahogy 2018 óta erősödött a dollár a nagy devizákkal szemben, míg nem a márciusi COVID pánik óta teljesen megfordult a trend és meredeken gyengül a dollár.

Dollár gyengülés

A héten lejártak a munkanélküliségi támogatások és a politikusok további gazdaságélénkítő támogatásokat helyeztek kilátásba 1 trillió dollár értékben.

Joggal merül fel a kérdés a befektetőkben, hogy hol lesz ennek a vége? Ha a dollár nem ér semmit, valami értékmegőrző eszközre mindenképpen szükségük van az embereknek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben az intézményi befektetők közül is egyre többen fordulnak a bitcoin irányába, főleg miután a szabályozó hatóságtól is egyre több pozitív megjegyzés érkezik a kriptopénz kapcsán. A Grayscale kockázati tőkealap, mely a legnagyobb kriptopénz befektetési alapot kezeli egy hét leforgása alatt több mint 500 millió dollárral növelte az eszközállományát a bitcoin árfolyam emelkedésének köszönehtően. Mindeközben a Fidelity amerikai befektetési bank egy elemzése arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin jó eséllyel pályázik az értékmegőrző eszköz szerepére a pandémia okozta gazdasági bizonytalanságban.

De nem csak amerika nyitott a bitcoin irányába. Az alapvetően ellenséges hangulatú Kínában a kereskedelmi bizottság egy nyilatkozatban közölte, hogy nem teljesen tiltott a bitcoin az országban. Hozzá kell tennünk, hogy ennek ellenére nem minden ország pozitív a bitcoinnal szemben. Oroszországban épp most fogadtak el egy törvényjavaslatot, mely teljesen megtiltja a bitcoin országon belüli használatát.

BTC/USD technikai elemzés: felfelé nyitva maradt még a csatorna az emelkedéshez

Korábban már említettük, hogy minden nap amit az árfolyam 10 ezer dollár felett tölt ajándék. Vagy képletesen szólva ez az üzemanyag feltöltés amit a bitcoin a Holdra jutáshoz gyűjt. A hétvége különösen izgalmasan zajlott, nem hogy 10 ezer fölött tudott maradni a bitcoin, de elérte az éves maximumot is 12158 dolláron, mielőtt beütött volna a flash crash. Az új pszichológiai szint tehát most ez lesz, ezt a 12 ezer dolláros szintet kell megugornia a bitcoinnak ahhoz, hogy tovább menetelhessen felfelé az árfolyam.

Tulajdonképpen két hete nagyobb fokozatra kapcsolt a bitcoin árfolyam emelkedés. A heti grafikonon az árfolyam a 38,2% és a 50%-os Fibonacci szintek között ugrált. Emellett a jelenlegi árfolyam az 50 és 100 napos mozgóátlag felett van, ami további növekedési potenciált hordoz még magában. Ahhoz, hogy a mozgóátlag a heti grafikonon is beérje az árfolyamot, még további gyors növekedésre van szükség. Mindeközben az RSI is elindult felfelé, de még messze van a túlvett tartománytól, így ez is azt mutatja lehet még erő bőven a jelenlegi trendben.

Az 50%-os Fibonacci szint 12500 dollárnál mindenképpen vízválasztó lehet a további növekedésnél.

Fibonacci szintek

Azzal, hogy sikerült 12 ezer dollár fölé kerülnie az árfolyamnak egy új lehetőség nyílt a további emelkedéshez. Egy éve nem járt hasonló szinten a bitcoin és az árfolyam momentumban most akár többi is lehet. Amennyiben sikerül az árfolyamnak elérnie a 13500 dolláros ellenállást egy még pozitívabb alakzat bontakozhat ki. A fordított fej-váll alakzat simán tovább nyomhatja az árfolyamot 14 ezer majd pedig 20 ezer dollár fölé. Ahhoz, hogy ez az alakzat teljesüljön, először a 12300 dolláros majd a 13 ezer dolláros ellenállást kell az árfolyamnak megugornia.

Háromszög alakzat

Amennyiben a mostani árfolyam korrekciót nem tudja tartani az árfolyam és lefelé venné az irányt a bitcoin, az alapvető 10 ezer dolláros ellenállás mellett a 9200 dolláros szint adhat megnyugvást. Az utóbbi időszak oldalazgatása ugyanis a 9200 és a 11200 dolláros árfolyamok között rajzolt most ki egy felfelé irányuló csatornát. A csatornából a héten próbált ugye kitörni az árfolyam, a visszakorrigálással is még éppen a csatorna szélére került vissza a bitcoin.

Felfelé irányuló csatorna

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Az alábbi grafikonon jó beszállási pontot láttak a vasárnapi korrekcióban. Az elemző szerint a kulcsfontosságú szinteket a 11 ezer dollár majd a 10800 dolláros szint adhatja, de mindenre felkészülve 9800-nál is beállít egy stop-losst.

Stop Loss ötletek

Egy elemzésben két lehetséges szcenáriót festenek le. Az exponenciálisan felfelé robbanó árfolyamot a 2019 májusában indult fraktálra vezeti vissza a szerző. Míg a második esetben, amikor letörik az árfolyam, akkor a tavaly nyári hasonló emelkedés majd az azt követő letörést vetíti előre a szerző a közeljövőre.

Két lehetséges szcenárió

Az alábbi 4 órás grafikonon pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi szimmetrikus háromszög alakzatból felfelé tört ki az árfolyam, mely további emelkedést hozhat magával rövidtávon akár 13 ezer dollárig.

Szimmetrikus háromszög

Végezetül pedig az alábbi érdekes elemzésben arra jutottak, hogy jellemzően augusztus hónapban a bitcoin a korábbi években mindig visszatért a hosszú távú trend vonalához.

Szezonális trend

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget