bitcoin árfolyam pletykák | NFT-piacterek

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ visszatért a bika trend vagy csak pletykák mozgatják a piacot?

Rekorddöntő héten van túl a kriptopiac, 10 napon keresztül folyamatosan felfelé értékelődött a bitcoin árfolyama. A hangulat a korábbiakhoz képest már-már eufórikus, úgy tűnik, az embereknek igencsak rövid az emlékezetük, és már elfelejtették a hetek óta tartó folyamatos oldalazást és visszaesést. Ezt jól tükrözi a kriptopénz piaci félelem és kapzsiság indexe, ami múlt héten még félelmet mutatott, az elmúlt napokban pedig már bőven a kapzsiság tartományában járt.

bitcoin félelem és kapzsiság indexe eufóriába hajlik

Ez történt a héten a bitcoinnal: pletykás kedvében a piac

A hét elején hírek jelentek meg arról, hogy az Amazon – a világ legnagyobb e-kereskedője – állítólag a jövőben bitcoint és más kriptovalutákat is elfogadna majd a fizetési folyamat során. A vállalat azzal is táplálta a pletykákat, hogy közzétett egy álláshirdetést egy új blokklánc-szakértő számára. Az új munkatárs azt a technológiai részlegét vezetné, ahol saját digitális eszközét fejlesztené az Amazon.

A hírek nyomán a bitcoin napok alatt 35 ezer dollárról 40 ezer dollár fölé emelkedett – ezt az árat több mint hat hete nem látta már a piac. Az alapvetően optimista hangulatot aztán a hét közepén az Amazon mérsékelte, miután kiderült, hogy ez a hír valóban csak pletyka volt és az Amazon még(?) nem akarja elfogadni a bitcoint.

De nem az Amazon volt az egyetlen, ami körül pletykált a piac a héten.

A Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) olajcég a világ egyik legnagyobb olajvállalata. Tavaly azzal keltette fel az érdeklődést a kripto-rajongók körében, hogy 5 millió dollárt fektetett egy blokklánc-alapú olajkereskedelmi vállalatba. Ez a lépés a kereskedés utáni adatfeldolgozás digitalizálását és racionalizálását célozta, és valóban hasznára vált a cégnek. Azonba a héten arról is elkezdett pletykálni a piac, hogy a Saudi Aramco valójában bitcoin bányászati tevékenységet is folytat. A szaudi olajvállalat azonban gyorsan hivatalos közleményt adott ki, amelyben elutasította a bitcoin bányászással kapcsolatos pletykákat.

Túl a pletykákon – több ok is áll a felpattanás mögött

Valójában a pletykák csak ideig óráig képesek mozgatni az árfolyamokat. A bizonytalanság vagy éppen a cáfolat rövid és jelentős árfolyam mozgásokat tud generálni, de jellemzően napokig azért nem tartja lázban a kereskedőket. Ilyenkor általában más tényezők is állni szoktak a több napig tartó emelkedés (vagy akár a csökkenés) mögött.

Több tényező is állhat most is a háttérben, ami az elmúlt hetek oldalazásából döntő pontra vitte a bitcoint.

bitcoin árfolyam korrekció mögötti tényezők

Miután az év elején hirtelen felértékelődött a bitcoin árfolyama a 60 000 dolláros csúcsra, a befektetők korrekciókat vártak. Ez valahol normális elvárás a kereskedők oldaláról, ha a bitcoin történetét végignézzük. Azonban bizonyos tényezők határozottan segíthették a korrekció kialakulást, ami jól látszik, ha az utóbbi hetek eseményeit az árfolyam grafikonra vetítjük.

Kínai tilalom

A kínai bányászati tilalomról és a bányászfarmok exodusáról már sokszor írtunk. A grafikonon jól látszik, hogy a hashráta csökkenése valójában már megelőzte Kína bejelentését a bányászati tevékenység szigorításáról. Ez egyben azt is jelenti, hogy voltak akik feltehetően előbb értesültek a szabályozás változásáról és megkezdték a gépek áttelepítését más országokba. A hashráta július elejére érte el a mélypontot – a nagy árfolyam esések erre az időszakra estek. A hashráta javulása egyben azt is jelentette, hogy a bányászgépeket sikeresen át tudták telepíteni a bányászok más régiókba, ezzel pedig egyfajta bizalmat sugároztak a piac felé, hogy nem kell félni a teljes hálózat összeomlásától, hiszen mindig maradt bitcoin bányász, aki a tranzakciókat validálja.

A Grayscale Trust rekord bitcoin felszabadítása

A Grayscale befektetési alap szabályozott keretek között teszi lehetővé a bitcoin befektetést a leggazdagabbak és a professzionális kereskedők számára. A GBTC alap egy zártvégű befektetési alap, ami azt jelent, hogy meghatározott időhorizontra (minimum 6 hónap) lehet megvásárolni a befektetési jegyeket, ami a bitcoin árfolyam változását követi le. A GBTC befektetési jegy árfolyamát az elsődleges piacon a nettó eszközérték határozza meg (mint minden befektetési jegy esetében), ezen az árfolyamon lehet a befektetési jegyeket megvásárolni. Ezután a befektetési jegyeket – 6 hónap után – a másodlagos piacon lehet értékesíteni az aktuális piaci árfolyamon, amit a kereslet és kínálat határoz meg. Van ennek a struktúrának egy visszacsatolási aspektusa is. A bitcoin árának emelkedésével egyre nagyobb a másodlagos piaci kereslet és a magasabb prémium, ami egyben növeli az új GBTC befektetési jegyek iránti keresletet is, amivel a Grayscale több forráshoz jut – amiből bitcoint vásárol így tovább hajtva az árfolyamot felfelé.

Grayscale visszaváltási hullám

A Grayscale alap azonban február vége óta nem prémiumban hanem diszkonton áll, ami azt jelenti, hogy a másodlagos piacon az árfolyam a nettó eszközérték által meghatározott szint alá került, ami a fenti piaci visszacsatolási mechanizmust megtörte. Július közepén aztán jelentős összegben szabadult fel GBTC befektetési jegy, amit a piac már előre bizonytalanságként árazott be. Emlékeztetőül, ezen a héten esett a bitcoin árfolyama 29 ezer dollár alá. Azonban ahogy megszűnt a GBTC körüli bizonytalanság, érezhetően szusszant egyet az árfolyam is.

Taproot frissítés

Egy kevésbé ismert narratíva az árfolyam mozgás mögöttes hatásainak vizsgálatánál a Taproot frissítés a bitcoin hálózatán. A Taproot az első soft fork frissítés a SegWit 2017-es bevezetése óta. Aki ismeri a bitcoin fejlesztésének múltját, nem kell bemutatni, hogy a hasonló frissítések előtt mindig kicsit gyanakvó a piac, a frissítés jellegétől függően pedig volt már példa rá, hogy igencsak megosztotta a közösséget egy-egy fejlesztés. Most azonban sokkal kevesebb dráma övezte az újítást, kevesebb volt a bizonytalanság, mert az augusztus közepére várt konszenzust már június közepén elérte a közösség. A teljes hálózat csak novemberben fog frissülni és elősegíti majd a skálázhatóságot és a tranzakciók adatvédelmét. Bővebben a Taproot frissítésről itt olvashattok.

Hitetlenség vagy medvetemetés?

A bitcoin árfolyama a tegnapi nap során 39 000 dollár alá esett vissza, ami arra utal, hogy a rövid távú kereskedők nyereséget könyveltek el, miután az ár nem tudott a napi maximum, 42400 dollár felett zárni.

Az alacsonyabb szintek azonban ismét vonzhatják a vásárlást, amint azt július végén láthattuk. A Santiment adatai azt mutatták, hogy a 100 és 10 000 között bitcoint tartalmazó címeken tartott bitcoinok száma minden idők legmagasabb szintjére, 9,23 millió bitcoinra emelkedett augusztus 1-jén. A befektetői csoport eddigi mindenkori csúcsát április 5-én rögzítették, alig több mint egy héttel azelőtt, hogy a bitcoin április 14-én elérte a mindenkori rekordot, 64 854 dollárt.

Santiment kiemelte, hogy ezek a bálnák hozzávetőleg 170 000 bitcoin-t halmoztak fel az elmúlt négy hétben. Hasonló ütemű vásárlás volt tapasztalható 2020 végén, közvetlenül az erős 2021-es bikapiaci trend kezdete előtt.

bitcoin árfolyam RSI és EMA

Egyelőre azonban a bikák nem tudták fenntartani a magasabb árfolyam szinteket. Ez azt mutatja, hogy a medvék megpróbálják továbbra is a 30-40 ezres sávba visszaszorítani a kereskedést.

Az emelkedő rövidtávú 20 napos exponenciális mozgóátlag és az RSI 60 pont felett azt sugallja, hogy a hangulat pozitív. Ha az ár visszapattan a 20 napos EMA-ról, a bikák ismét megpróbálhatják a múlt heti 42 ezer dolláros lokális csúcs fölé tolni és afelett tartani az árfolyamot.

Ha sikerrel járnak, az egy új emelkedő trend kezdetét jelezheti majd. A felfelé irányuló első célpont akkor már az 50 000 dollár is lehet.

Ez a bika piaci nézet érvénytelenné válik azonban, ha az ár tovább csökken a jelenlegi szintről, és a 36 600 dolláros EMA támasz alá esik. Ez esetben további oldalazásra kell felkészülni a következő napokban.

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget