Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ (ok nélküli?) félelem és reszketés

Heti bitcoin árfolyam elemzés: (ok nélküli?) félelem és reszketés

Az elmúlt hét nap során nem tudta visszanyerni a korábbi csúcshoz közeli árfolyamszintet a bitcoin, és jelentős korrekcióval a 37-40 ezres sávból a 30-34 ezres sávba korrigálódott az árfolyam. A legnagyobb kriptopénz dominációja tovább csökkent, ami új utat nyitott az altcoinok számára.

Mielőtt azonban megnézzük, mi is történik az altcoin piaccal most, lássuk mi okozta a bitcoin jelentős árfolyam csökkenését a héten.

jelentős árfolyam csökkenését a héten

Ez történt a héten a bitcoinnal: (ok nélküli) félelem és reszketés

Mióta a bitcoin bevette a 42 ezer dolláros árfolyam csúcsot és nem tudta azt megtartani, egyre több aggodalom fogalmazódott meg a kereskedőkben. Ahhoz ugyanis, hogy a korábbi (mellesleg nagyon is erőltetett trend) folytatódhasson, jóval erősebb jeleket kellene adnia az árfolyamnak, magasabb forgalmi adatokra és felfelé irányuló árfolyam mozgásra lenne szükség.

Az amúgy is feszült piaci hangulatba bombaként robbantotta a héten a BitMEX Research a hírt, hogy egy 21 dolláros duplaköltést találtak a bitcoin blokkláncán. A duplaköltés azt jelenti, hogy ugyanazt a pénzt valaki (a blokklánc hibája miatt) kétszer is el tudja költeni, ezzel pedig alapjaiban kérdőjelezheti meg a blokklánc technológia működését, hiszen olyan pénz felett rendelkezhet, ami igazából nem is az övé. Tehát ha valóban duplaköltés lett volna, akkor az mindegy, hogy 21 dollár, vagy több, mert legközelebb akár milliós tétel is lehetne. Vagyis lehetett volna, mert valójában nem történt duplaköltés a bitcoin esetében. Egy úgynevezett replace-by-fee (RBF) tranzakciót láthattunk, azaz valaki újraküldte egy korábbi tranzakcióját magasabb díjjal azért, hogy az gyorsabban teljesüljön. A bitcoin bányászok ekkor ezt a második tranzakciót tekinti érvényesnek és csak azt rögzítik a blokkláncon, a másik tranzakció pedig visszautasításra kerül. Ez a bitcoin blokkláncának beépített mechanizmusa és pont azért van kitalálva, hogy hatékonyabban működjön a rendszer.

Sajnos azonban a BitMEX Twitter bejegyzése után, az adatokat teljesen félreértelmezve futótűzként terjedt a hír az online médiában hogy duplaköltés történt, ami pánik eladáshoz vezetett. Majdnem 100 milliárd dollár értékű tőkét söpört ki a pillanatok alatt lezajló eladás – tökéletes példája a FUD-nak (fear, uncertainty, doubt, azaz félelem, bizonytalanság és kétség) ami indokolatlan eladási hullámot indított. Az árfolyamesés végül 28800 dollárrnál állt meg, utoljára január 4-én járt itt a bitcoin 30 ezer dollár alatt.

Több prominens személyiség is azonnal kiállt a bitcoin mellett Andreas Antonopoulos egy Tweet sorozatban magyarázta el az RBF működését a nagyközönségnek, hogy eloszlassa a kételyeket. Az árfolyam azonban a korábbi 35-36 ezer dolláros szintről, csak 32-33 ezer dollárig tudott már csak felkapaszkodni.

A bizonytalanságot azt sem segítette, hogy Joe Biden tervezett államkincstárnoka, a korábbi FED vezér, Janet Yellen a hét elején aggasztó megjegyzéseket tett a bitcoin iránt. Yellen szerint a bitcoin és a kriptopénzek melegágya az illegális tranzakcióknak és a pénzügyi bűnözésnek, ezért szükséges azokat szabályozni. A várhatóan novemberben pozícióba kerülő Yellen később finomította a mondanivalóját, és hozzátette, hogy a kriptopénzek mögött álló technológia minden bizonnyal növelheti a pénzügyi rendszer hatékonyságát. Finomítás ide vagy oda, ha az Egyesült Államok jelentős korlátozásokat vezetne be a kriptopénzek kapcsán, akkor az mindenképpen negatív hatással lenne az árfolyamra.

Azonban teljes tiltás feltehetően nem várható, hiszen egyre több nagyvállalat kezdte el használni a bitcoint, mint menedék eszközt a piaci kiszámíthatatlanságokkal szembeni diverzifikációban. Tették mindezt azért, mert az utóbbi hónapok amerikai szabályozása egyre megengedőbbé vált a kriptopénzek alkalmazása tekintetében. A héten is több nagy intézményi befektető nyitott a bitcoin irányában, többek közt a BlackRock alapkezelő tette lehetővé két befektetési alapja részére is, hogy a CME tőzsdén kereskedett bitcoin határidős ügyletekkel bővítse a portfólióját. A Bank of America jelentése szerint, a ‘long Bitcoin’, azaz a bitcoin emelkedésére játszó ügyletek voltak a legnépszerűbb ügyletek januárban a kereskedők között.

Hiába esett a bitcoin árfolyam már majdnem 30%-ot a január 8-ai rekordhoz képest, a fundamentumok továbbra is erős képet mutatnak hosszútávon. A bányászat nehézségi foka továbbra is rekord magasan van, az árfolyam csökkenés nem vette el a bányászok kedvét.

Az árfolyamesés ráadásul egy olyan helyzetet teremtett, hogy végre megjelentek olyan befektetők is a piacon, akik a jelenlegi árfolyamnál magasabb áron vettek bitcoint, így megszűnt egyelőre az a helyzet, hogy minden bitcoin tulajdonos profitban van, ami jelentős eladási nyomást okozott a bitcoin rekord magasságú árfolyamszintjein.

aSOPR

Másfelől viszont az elmúlt hetek altcoin árfolyam mozgásai abba az irányba mutatnak, mintha a bitcoin eufória kifulladóban lenne. Két hónapos mélyponton a bitcoin dominancia, miközben csúcsot döntött az Ethereum.

BTC/USD technikai elemzés: esés után oldalazott az árfolyam

A múlt heti korrekció után jelentős beáramló tőkére lenne szükség, hogy a momentum ismét a 40 ezer dollár irányába tudja fordítani a trendet. Az elmúlt hónapokban a Grayscale volt a nagy játékos a piacon, azonban arra a JP Morgan rávilágított, a Grayscale felvásárlási láza lehet, hogy most tetőzött.

Persze attól, hogy a Grayscale nem vásárolja fel tonna számra a bitcoint még nem jelenti, hogy rögtön beléptünk egy hosszabb medve piacra és azonnal zuhanni kezdene az árfolyam. A rekord árfolyam alatti szintek ugyanis más intézményi befektetőt is bevonzanak a piacra.

A 4 órás grafikonon azonban már minden rövid és hosszútávú mozgóátlag alá került a bitcoin árfolyama, ami lefelé irányuló trendet hozhat most a közeljövőben magával.

4 órás grafikonon minden rövid és hosszútávú mozgóátlag alá került a bitcoin árfolyama

A napi grafikonon eladási jelet adott a rövid és hosszú távú mozgóátlagok kereszteződése és azóta sem tudott a két mozgóátlag egymás felé közelíteni. Emellett a momentum indikátor már lassan az eladási hullám végét mutathatja, ha nem történik különösebb negatív esemény a piacon ismét.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A 4 órás grafikonon egy háromszög alakzatot rajzolt ki az alábbi elemző. Elmélete szerint, ha a 31 ezer dollár alatt tör ki az alakzatból a bitcoin, az további esést hozhat. Lefelé akár 18 ezer dollárig is visszaeshet az árfolyam.

kereskedési ötlet

Szintén háromszög és szintén 4 órás grafikon, de egy kicsit más megközelítésből, az Eliot hullámokat alapul véve várja a kitörést a háromszögből az alábbi elemző. Szintén kulcsfontosságú itt a 30 ezer dollár, felfelé pedig a 34 ezer dollár jelentheti a trendfordulót.

kereskedési ötlet

A napi grafikonon lépcsőzetes emelkedést vár a felfelé irányuló sávtól az alábbi elemző. Azonban ehhez több tényező együttállására is szükség van, többek között arra, hogy 30 ezer dollárról visszapattanjon az árfolyam egy esetleges rövidtávú esésnél.

kereskedési ötlet

És végezetül egy kis optimizmus az elemzésünk végén. Az alábbi extra hosszútávú nézetben, az 1 havi grafikonon, felhalmozási szakaszt mutat az alábbi elemző. Ha bejönnek a számításai, akkor 2021-ben még bőven van növekedési lehetőség a bitcoin árfolyamában.

kereskedési ötlet

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget

TÁRCA MEGSZÜNÉS

Kedves Ügyfeleink.
December 1.én megszűntetjük tárca szolgáltatásunkat.
Kérem ne utaljanak be hozzánk több kriptopénzt és a bentlévő tételeket mozgassák ki a felületről.
Köszönjük a Bizalmat!
close-link