Heti bitcoin árfolyam elemzés: minden esik, a bitcoin is

Vásárlás most!

A hetek óta tartó 10 ezer dollár körüli oldalazást a hétvégén felfüggesztette a bitcoin miután tulajdonképpen vasárnap óta folyamatosan esik az árfolyam. A 9200 dolláros lokális csúcs, melyet szombat délután ért el a héten a bitcoin már a távoli múlt homályába vész, ugyanis két nap alatt egészen 7650 dollárig süllyedt vissza a kriptopénz ára a piacokon. 

Az egész hetet az oldalazás jellemezte, a bikák és a medvék gyűrték egymást napról napra. A 9200 dolláros szint volt azonban a maximum, amit a héten a bitcoin ki tudott hozni a helyzetből. Az oroszok elindították a lavinát a globális piacokon, ami egyelőre úgy tűnik a bitcoin piacára is begyűrűzött.

Ez történt a héten a bitcoinnal: nő az elfogadottság, de csökken az árfolyam

A pozitív hírek is csak szinten tartani tudták az árfolyamot, hát még a negatívak. Fontos kiemelni, hogy a héten több országban is pozitív szabályozási hírek jelentek meg, amely azt mutatja, hogy a kriptopénzek iránti globális igény és elfogadottság nő. A globális piaci események azonban a vártnál jobban érintik a bitcoin piacát az elmúlt hetekben.

Franciaországban Nanterre bírósága kimondta, hogy pénzként kell kezelni a bitcoint. A megyei bíróság a hagyományos pénzekhez hasonlóan helyettesítő immateriális eszközök közé sorolta a bitcoint egy tárgyalás során meghozott döntésben. A tárgyalás során egy francia kriptopénz tőzsde és egy befektetési alap közötti jogvitában arra keresték a választ, hogy vajon a bitcoin hard fork idején létrejött bitcoin cash érméket is meg kell-e kapnia annak a befektetőnek, aki bitcoint kölcsönzött a hard fork előtt. A döntés értelmében igen, azaz a hard fork lévén létrejött kriptopénzek is ugyanolyan pénzeszköznek minősültek, mint bármely más hagyományos pénz.

Németországban a Bafin német pénzpiaci felügyelet tisztázta a kriptopénzek jogállását a héten. 2020-tól minden az országban működő szabályozott pénzügyi intézmény és bank foglalkozhat kriptopénzekkel, tarthatnak fenn letéti számlát az ügyfeleiknek. Emellett a Bafin definiálta a kriptopénzek jogállását pontosan a német jogrendszerben mint pénzügyi eszközt. 

Dél-Koreában a fentiekhez hasonlóan egyértelműsítették a kriptopénz szabályozást, a pénzmosás megelőzési törvények és ügyfél azonosítási szabályok részletezésével, mely mostantól a kriptopénzekre és az azzal foglalkozó vállalkozásokra is tételesen vonatkoznak. 

Végezetül pedig a héten Indiában is visszaállították a kriptopénz kereskedés lehetőségét. 2018 áprilisában nyilatkozott először az indiai központi bank arról, hogy tilos az országban kriptopénzzel kereskedni. A legfelsőbb bíróság azonban a héten egy 180 oldalas dokumentumban részletezte, hogy visszavonták a korábbi tiltó intézkedéseket. 

Láthattuk tehát a héten számtalan olyan döntés született világszerte több országban is, mely a kriptopénzek jogállását hivatott rendezni. A bitcoin jogi szürke zónából való kiemelése kulcsfontosságú a széleskörű elterjedéséhez, hiszen ahhoz, hogy a vállalkozások bitcoinnal tudjanak foglalkozni, bitcoin kapcsán tudjanak szolgáltatásokat nyújtani elengedhetetlen egy transzparens és kiszámítható jogi környezet.

Azonban hiába volt tapasztalható a szokásosnál is pozitívabb hangulat a szabályozói oldalról, ez nem igen látszott meg az árfolyamon. A héten szinte végig a 8400 és a 8900 dollár közötti árfolyamsávban menetelt a bitcoin mérsékelt forgalom mellett. 

Mintha a befektetők figyelme nem is erre a piacra összpontosulna, ami nem is csoda, hiszen a világgazdaságban egyre borúlátóbbak kezdenek lenni az elemzők a koronavírus kapcsán kibontakozó piaci pánik hangulat kapcsán. Erre pedig csak mint olaj a tűzre hatott a pénteki OPEC ülés, amikor is az oroszok felmondták a kínálat korlátozást, ami miatt pillanatok alatt beleállt a földbe az olaj ár, magával rántva a többi piacot is. Európában a péntek délutáni döntés még csak hétfő reggel csapódott le a tőkepiacokon, de a bitcoin árfolyamán már a hét végén is meglátszott az erős esés.

BTC/USD technikai elemzés: oldalazás majd zuhanás

A bitcoin árfolyamában a hétvégén drasztikus árfolyam esés volt tapasztalható. Míg a hét elejét optimista hangulatban kezdte a bitcoin közel 9000 dollár körül, péntek óta meredeken irányt váltott az árfolyam mozgása.

A 8400 és 8900 dollár közötti árfolyamsávból nem igazán tudott kitörni a bitcoin a héten. Lefelé erős támasznak bizonyult eddig a január eleji növekedés kiindulópontja, a 8300-8400 dolláros szint, mely a mostani árfolyam eséssel teljesen elesett. Az árfolyamesés legalját a napi grafikonon a 6500 dolláros szint jelentheti, azonban várhatóan még efelett a szint felett is támaszra találhat a bitcoin.

Ami a mozgóátlagok biztosította trendet illeti, a trendforduló most már szinte az összes rövidtávú időhorizonton látszik: a rövid mozgóátlag a hosszabb mozgóátlag alá bukott az 1 órás, a 4 órás és az 1 napos grafikon is, mely a további esést vetíti elő rövidtávon biztosan. A múlt héten bár beszámoltunk a halál keresztról, mely az 50 és 200 napos mozgóátlagok kereszteződéséből alakult ki, ez pedig akár hosszabbtávú csökkenést is jelenthet az elmúlt hetekre.

Annyi biztos, hogy a mostani gyors esést nem tudta teljesen felszívni a piac és az RSI-n már látszódik a túladottság, szóval a hétvégi esést mindenképpen kell követnie egy kisebb-nagyobb méretű korrekciónak, mely visszaemelheti a bitcoin árfolyamát. 

A korábbi támaszok most ellenállás szintekké váltak így a legfontosabb szintek, amikor most majd figyelni lehet az a 8400 dolláros szintén (már elesett), a 8200-nál (már elesett) majd a 7600 dollárnál (lassan ezt teszteli az árfolyam) lesz majd. Ha visszatekintünk a napi grafikonra, akkor az esés legalját a 6400 dolláros árfolyamszint állíthatja meg, ha nem következik be különösebb trendforduló a piacon.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Ami az elkövetkezendő napokat illeti, mindenképpen fel kell készülni egy nagyobb volatilitású időszakra. A volatilitást jelző grafikonon már látszik is, hogy közel 3 hónapos maximumon van az árfolyam változékonyság a piacon.

A jelentős esés után a hét elején várható egy korrekció mindenképpen a piacon, az is lehet, hogy 7600 dolláron vagy akár még lejjebb csak 6500 dolláron áll meg az árfolyam csökkenés. Cikkünk írásakor éppen felkeltek az európai piacokon a kereskedők, a bitcoin 7900 dolláron oldalazik a nagy esés után, azonban még hátra van Amerika, kérdés, hogy hogyan reagál a hétvégi esésre. 

Az árfolyameséssel egyidőben a félelem és kapzsiság indexe, a “fear and greed” extrém félelmet mutat most a piacon, idegesen nézi tehát mindenki a grafikont. Utoljára tavaly decemberben volt ennyire borúlátó a kriptopénz közösség a bitcoin árfolyamát tekintve.

Nyakunkon a május, ami elhozza majd a bitcoin feleződést, azaz a blokkjutalom a mostani 12.5 BTC-ről 6.75 BTC-re csökken majd idén májusban. A korábbi felezési eseményeknél a bitcoin árfolyam nagyot nőtt, ezért több kereskedő is eköré az esemény köré építi a kereskedési stratégiáját. 

Az alábbi ábrán a mostani medve piac alját 5500 dollárra jelzi az egyik kereskedő, mielőtt az árfolyam visszapattanna a növekedési pályára. Ha bejönnek a jóslatai, akkor a feleződés után 30 ezer dollár feletti árfolyammal lehet majd számolni.

Egy kicsit kevésbé optimista becslés szerint a mostani árfolyam csökkenés valahol 6000 dollár felett fordulhat meg és az év végére 15000 dollár felett lehet majd kereskedni a bitcoinnal.

Ne felejtsük azonban el, hogy a bitcoin jelenleg kulcsfontosságú támaszokat tört le egyiket a másik után miközben különösebb rossz hír nem érintette specifikusan ezt a piacot. A kereskedők profitot realizáltak és sokan feladták a reményét, hogy tartósan 10 ezer dollár felett tud maradni az árfolyam. Emiatt pedig egyelőre nehéz látni, hogyan lesz ezekből az erős csökkenést mutató grafikonokból exponenciális emelkedés még a feleződés előtt. De hát ha másra nem is, a bitcoinra eddig is jellemző volt, hogy tud meglepetéseket okozni pillanatok alatt a piacon.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget