Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ miért áll 2 hónapja 30 ezer dollár körül a bitcoin?

Heti bitcoin árfolyam elemzés: miért áll 2 hónapja 30 ezer dollár körül a bitcoin?

Újabb hét telt el anélkül, hogy a bitcoin árfolyama különösebben elhagyta volna a 30 ezer dolláros árfolyam küszöböt. Egyre szűkülő sávban, lassan 2 hónapja oldalazva csorog az árfolyam 40 ezer dollárról 30 ezer dollárra a bitcoinra jellemző extrém volatilitás nélkül.

Mi történik most a kripto piacon?

Ez történt a héten a bitcoinnal: megtalálták a bányászok az új helyüket

A Bitcoin (BTC) árfolyam emelkedésére játszó kereskedők az elmúlt napokban sikeresen megvédték a 30 000 dolláros szintet. De az erős visszapattanás elmaradt, az ár végül új mélypontra süllyedt vasárnapról hétfőre virradóra – 8 hónapja a legrosszabb heti grafikont produkálva.

Ecoinometrics a helyzetre reagálva a Twitteren emlékeztetett, hogy a jelenlegi korrekció nagyon hasonlít a 2013-as évre, amikor a Bitcoin esetében 197 napba telt, hogy új csúcsra érjen, a korábbi mindenkori csúcs 69%-os korrekciója után. És, hogy mit is jelent ez 2021-re vetítve?

Ha a korábbi események megismétlődnek, akkor a kereskedőknek egyelőre türelmesnek kell lenniük. A jelenlegi korrekció “csak” 95 napja uralja a piacot. 30 000 dollárnál a Bitcoin pedig “még csak” 54%-ot esett vissza minden idők legmagasabb szintjéről. A 69%-os korrekcióhoz 20 000 dollárig kéne süllyednie az árfolyamnak a következő 3 hónap során.

a hétvégén automatikusan korrigálódott a bitcoin nehézségi foka is

Az árral ellentétben a Bitcoin hálózati fundamentumai azonban igencsak magukra találta a korábban tapasztalt májusi és júniusi kínai események után.

A hálózati hash ráta, bár továbbra a mélységben van, további jelentős visszaesést nem mutatott azután, hogy a bitcoin bányászok távoznak Kínából. Ez azt jelenti, hogy nem vontak ki most már több gépet a hálózatról, a költözés alábbhagyott.

Emellett a hétvégén automatikusan korrigálódott a bitcoin nehézségi foka is. Az előzetes becslésekkel ellentétben kellemes meglepetést okozott a mindössze 4,8%-os csökkenés. Két héttel korábban a bitcoin bányászat nehézségi foka soha nem látott mértékben, közel 30%-kal csökkent, ami azt jelentette, jelentős erőforrás hagyta el a hálózatot, ami miatt a korrekcióra szükség volt. Az elmúlt két hétben azonban a hálózat erőforrásai stabilan maradtak, így nem is csökkent jelentősen tovább a nehézségi fok sem.

Múlt héten már beszámoltunk róla, hogy a nehézségi fok gyors korrekciója pozitív kimenetelű lehet az árfolyamra nézve. Ezzel szemben egy elhúzódó visszatalálás a korábbi szintekre jelentős nyomást gyakorolhat a bányászokra, akik további bitcoinjaiktól kell hogy megszabaduljanak egy ilyen esetben. Emiatt érdemes lesz a következő hetekben is figyelemmel követni a bányászat fundamentális mutatószámait.

Grayscale bitcoinok borzolják a kedélyeket?

A hétfőt egy kisebb zakóval kezdte ugyan a bitcoin árfolyama, amivel sikerült 8 hónapos mélypontot produkálni a heti grafikonon. Tulajdonképpen végítélet hangulat alakult ki a piacon a hétvégi Grayscale bitcoin felszabadítás miatt, ami jelentősen uralta a kereskedési kedvet szinte az egész héten.

A Grayscale Investments az egyik legnagyobb digitális pénznemekkel foglalkozó intézményi alapkezelő, amely lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a GBTC részvényeken keresztül kitettséget érjenek el a bitcoinnal szemben.

Jelenleg a GBTC alap 654 600 bitcoint tart, több mint 21,56 milliárd dollár értékben. Ez a Bitcoin maximális 21 millió token-kínálatának több, mint 3%-át teszi ki. Így nem is csoda, hogy az alap az intézményi befektetők legfőbb célpontja. Sok intézményi befektető esetében ugyanis meg van szabva milyen termékekbe fektethetnek – például csak szabályozott piacon, szabályozott befektetési alapba – így sokuk számára a bitcoin közvetlenül nem elérhető. A GBTC részvények az OTCQX-en, az OTC Markets Group tulajdonában lévő tőzsdén kívüli platformon érhetőek el és a Grayscale pedig bitcoint tart a részvények fedezetéül.

A GBTC részvényt jelenleg a 25 dolláros tartományban kereskedik, ami több mint 58%-kal alacsonyabb a február 19-i 58,22 dolláros csúcshoz képest. A részvény nyomon követi a bitcoin piaci árát, az esetleges díjak és kiadások nélkül. Minimum 50 000 dolláros befektetés a legkisebb pozíció, ami GBTC részvényből vásárolható, de egy-egy befektető ennél jóval nagyobb összegben szokott vásárolni.

És, hogy miért aggódott most a héten mindenki a Grayscale miatt?

A Grayscale befektetési alap termékei úgy vannak felépítve, hogy a likviditás biztosítása miatt megvásárlás után 6 hónapig zárolják a befektetett összeget, azaz a befektetők nem rendelkezhetnek azzal és az árfolyamtól függetlenül nem adhatják el azokat szabadon.

Júliusban azonban összesen közel 40 000 BTC-t szabadítanak fel zárolás alól, közel 1,5 milliárd dolláros névértékkel. A legnagyobb ilyen feloldás éppen most a hétvégén történt, amikor is július 18-án több, mint 16 ezer BTC lesz elérhető a GBTC részvények hat hónapos zárolási időszakának lejárata miatt.

Ezeket a részvényeket 2021 első negyedévében vásárolták a befektetők, körülbelül 530 millió dollár összegben, ezzel ez az eddigi legnagyobb GBTC zárolás feloldási esemény. Emlékeztetőül 6 hónappal ezelőtt 35 ezer dollár körül járt a bitcoin árfolyama, tehát a lejáratkor 30 ezer dolláros bitcoin árfolyam mellett nem volt nyereséges a befektetés. A helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb, ugyanis a befektetők nem közvetlenül bitcoint vásároltak a Grayscaletől, hanem magát a GBTC részvényt, aminek az árfolyama már követi a bitcoin árfolyamát nem fedi teljes mértékben azt. Januárban ugyanis a GBTC árfolyama 38 dollár volt, míg most 25, ami sokkal nagyobb esés, mint amin a bitcoin az elmúlt félévben keresztül ment. Éppen ezért érdemes megnézni a Grayscale nettó eszközértékét, ami a befektetői vagyont jelenti.

érdemes megnézni a Grayscale nettó eszközértékét

A GBTC prémium a vagyonkezelői vagyon – azaz a Bitcoin – értékének különbsége ezen részvények piaci árához viszonyítva. Ez a prémium annak az intézményi igénynek köszönhető, amely vezérli a GBTC-alapot, amely szabályozott, tőzsdén kereskedett módszert kínál a Bitcoin kitettségének megszerzésére.

Idén február 23-a előtt a GBTC és a BTC nettó eszközértéke közötti árkülönbség mindig pozitív szám volt – azaz prémium. Ez a prémium 2017. június 6-án 122,27% -os csúcsot ért el. Azonban ez év február vége óta a prémium diszkonttá alakult át, amely május 16-án minden idők legalacsonyabb szintjét -17,86% -ot érte el. A diszkont egyben azt is jelenti, hogy az intézményi érdeklődés egyáltalán nem gyengül.

Minden út Rómába, azaz a 30 ezer dolláros árfolyamhoz vezet?

A javuló fundamentumok és a folyamatos elfogadottsággal kapcsolatos hírek BTC árfolyama nem tudta az elmúlt hónapokban helyreállítani az emelkedő trendet.

A Bitcoin továbbra is 50%-kal a legutóbbi csúcs alatt van, egyelőre iránymutatás nélkül. Második hónapja szorult be a bitcoin egy egyre szűkülő árfolyamsávba a 30 ezer dollár környékén. Úgy tűnik nem véletlenül ez a szint alakult ki erős támaszként.

Úgy tűnik nem véletlenül ez a szint alakult ki erős támaszként

Egyrészt egy nagyon fontos technikai tényező alakult ki 30 000 dollárnál. Nagyjából ez az a szint, amit az 1.618-as Fibonacci szint kijelöl a havi grafikonon a 2018-tól indított ciklus mélypontjához képest.

Ide tartozik a 30.000 dollár, amely „megközelítőleg” az 1.618 Fibonacci kiterjesztés szintje a havi grafikonon, szemben a 2018 végi 3100 dolláros mélyponttal, valamint a 2021-es éves nyitóár. Egy elemző szerint a két korábbi ciklus során a 1.618-as szintet folyamatosan tesztelték támaszként, de soha nem zárt a havi grafikon ez alatt a szint alatt. Éppen ezért kulcsfontosságú lehet a trend további elemzésében ha a júliust 30 ezer dollár alatt zárja a bitcoin.

Másik fontos szempont, amit az elemzők kiemeltek, hogy a Tesla 30 ezer dollár körül halmozott fel jelentős összegben bitcoinokat. Körülbelül ez lehet az a szint, ami alatt még kellően nyereséges a befektetés. Ez alatt az árfolyamszint alatt viszont jelentős nyomás nehezedhet a Teslára a részvényesek irányából, hogy tartani tudják a profit elvárásokat.

Végezetül pedig a kerek 30 ezres szám pszichológiai jelentőséggel is bír, ami mindig fontos szempont a kereskedésben.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Egy kereskedő arra a fontos tényre hívta fel a többiek figyelmét, hogy ugyanazt a grafikont a mögöttes pszichológiai tényezők miatt lehet nagyon különbözőképpen is értékelni. A napi grafikonon először egy lefelé húzódó csatornát rajzolt fel, ahol az egyre kisebb csúcsokat, egyre kisebb minimumok követik. Ez alapján további esést várhat az elemző. Azonban ugyanezen (!) a grafikonon felrajzolt egy erős ellenállás és támasz zónát is, ahol az elmúlt hetekben konszolidálódott az esés után az árfolyam. Ez alapján pedig emelkedést is lehet várni az árfolyamtól. Az a példa jól kiemeli, hogy milyen fontos, hogy a kereskedés során próbáljuk minimalizálni a pszichológiai tényezőket és az elfogultságot. Minél több forrásból informálódunk, annál racionálisabb döntést tudunk meghozni.

kereskedési ötlet

Szintén a napi grafikonon egy gigantikus méretű Bart Simpson alakzatot rajzolt ki az alábbi elemző. Bartról tavaly nyáron már írtunk hogyan befolyásolja a piacokat, azonban érdekes gondolat az alapvetően rövidtávon felmerülő jelenséget ilyen időhorizonton vizsgálni.

kereskedési ötlet

Végezetül az alábbi grafikon segíthet megérteni, hogy miért is esett a bitcoin árfolyama az elmúlt két napban… Szemléletesen ábrázolva a bálnák “gyomrába” vándorolt most egy újabb adag bitcoin az árfolyam esés miatt.

kereskedési ötlet

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget