Heti bitcoin árfolyam elemzés: medvék és bikák között félúton

Vásárlás most!

A héten szinte csak lefelé csökkent a bitcoin árfolyama. A múlt heti utolsó 10 ezer dollár feletti kitöréstől egészen 8500 dollárig esett vissza az árfolyam. Ezúttal nem pár óra leforgása alatt, hanem fokozatosan csorgott lefelé a bitcoin ára. Amire a héten történt események is rányomták a maguk bélyegét.

Jó beszálló pont vagy a nagyobb esés előtt most kell mindent eladni? Nézzük meg mi várható a bitcoin piacán a közeljövőben.

Ez történt a héten a bitcoinnal: tőzsdék DDoS támadás alatt és újabb ETF elutasítás a koronavírus árnyékában

A hét talán legfontosabb eseménye volt, hogy csütörtökön az OKEx és a Bitfinex túlterheléses DDoS támadás alá került. Egy DDoS támadás során egyszerre milliónyi kéréssel bombáznak egy oldalt, mely egy idő után nem tudja kezelni a kéréseket és átmenetileg szüneteltetni kell a szolgáltatást. Bár mindkét oldal használt DDoS megelőző intézkedéseket, a szofisztikált támadás kis időre fejfájást okozott mindkét kereskedési platformon. Egy kis időre felfüggesztették a kereskedést, azonban nem sokkal később visszaállt a rend. A támadás mikéntje és az időzítése különösen érdekes, nem gyakran fordul elő, hogy egymás mellett támadnak több tőzsdét is, és egyelőre itt sem sikerült még bizonyítani, hogy összehangolt, egy kézből induló támadásról lehetett szó.

A héten másik fontos pillanat volt, hogy az Amerikai Értékpapírpiaci Felügyelet, a SEC újabb bitcoin ETF beadványt utasított el. A Wilshire Phoenix Bitcoin ETF ugyanarra a sorsra jutott, mint a többi bitcoin ETF, amivel számos iparági szereplő próbálkozott már az évek során: a SEC ismét elutasította a beadványt. Ebben a cikkünkben olvashattok róla bővebben, hogy a bitcoin ETF elfogadása miért is fontos a piac számára és, hogy a SEC miért utasít el minden beadványt sorra. Jelenleg nem áll több bitcoin ETF beadvány a SEC előtt.

Koronavírus és a bitcoin

Mindeközben pedig a világpiacon a 2008-as világgazdasági válsághoz hasonló összeomlás volt tapasztalható. Az amerikai tőzsdék 10%-os minuszban zárták a hetet a koronavírus terjedése miatt egyre fokozódó aggodalmak miatt. A média generálta hiszti sem tesz jót a piacoknak, melyek amúgy is egyre idegesebben nézik, ahogy a kínai feldolgozó ipar napról napra jobban esik össze. 

Ami azonban érdekes a fenti események kapcsán a bitcoin piacát tekintve: különösebben egyik helyzet sem hatott a bitcoin árfolyamára. Alapvetően egy lefelé csorgó trendről beszélünk, azonban az egyes hírek nyilvánosságra kerülésével nem történt drasztikus árfolyamesés egyik alkalommal sem. 

Bitcoin USD 1hr

BTC/USD technikai elemzés: bikák és a medvék harca

A héten technikai oldalról nézve egy lefelé csorgó trendet láthatunk magunk előtt. Az egy órás grafikonon a mozgóátlagok a hét elején keresztezték is egymást előrevetítve, hogy most egy nagyobb csökkenésre kell felkészülni. 

Miután a bitcoin sokadjára próbálkozott meg a 10 ezer dolláros ellenállást áttörni – és mindez ismét kudarcba fulladt – úgy tűnik, hogy elfogyott az erő a bikákban és most, ha átmenetileg is a medvék kerültek fölénybe, jelentősebb eladói nyomást gyakorolva az árfolyamra.

A RSI ennek megfelelően többször is kilépett alul a 30-as tartományból, mely szirénázva jelezte, hogy túlvett a bitcoin, ami további eladókat terelve a piacra. 

Bitcoin USD 1hr Elliot Wave

Ehhez hasonlóan az Elliott Wave oszcillátor is a hét nagyrészét a piros tartományban töltötte, ez különösen igaz a szerdai napra, amikor a legnagyobb esés történt a héten. Ekkor a bitcoin árfolyama közel 9000 dollárról 8500 dollárig csökkent le egy óra alatt jelentős forgalom növekedés, de különösebb negatív hír nélkül (a tőzsdék DDoS támadása csütörtökön történt és szinte semmi nyoma nem volt a grafikonon.) Az oszcillátor csak hétfőn reggel kezdett el ismét a zöld tartomány felé kacsingatni. Az Elliot hullámokat két mozgóátlag (a 34 periódusból az 5 periódus) kivonásával lehet kiszámolni. Emiatt a hosszútávú következtetések levonásához több zöld rovátkára lenne még szükség, hogy erősítse a vételi szándékot a piacon. 

Ha azonban visszatérnek a bikák a piacra és az alacsony bitcoin árfolyam többeket bevonz a piacra, akkor a Bollinger bandet tekintve a 8800 jelentheti a következő ellenállást, melyet az árfolyamnak át kéne törni a további erősödéshez. Ha viszont nem jönnek a bikák és a medvék kerülnek túlsúlyba, lefelé a 8400 dollár jelenthet támaszt az árfolyamnak, melyet a héten már többször is tesztelt a bitcoin a csökkenő trend során, azonban ez idáig sziklaszilárdnak bizonyult. Cikkünk írásakor már 8700 dollár körül zajlik a kereskedés, mely a mélyponthoz képest már 3%-os ledolgozást jelent a veszteségből. 

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Ami a közeljövőt illeti nehéz elmenni amellett a tény ellett, hogy a héten kialakult az úgy nevezett halál kereszt, azaz a death cross a bitcoin 4 órás grafikonján.

Bitcoin death cross

A halál kereszt azt mutatja, amikor a 50-es mozgóátlagot alulról keresztezi a 200-as mozgóátlag, utalva arra, hogy a közelmúlt időszakában egyre több az eladás a piacon lefelé tartó árfolyamnyomást adva a bitcoinnak. Ez alapján elképzelhető, hogy a január elején megjelent aranykereszt által indított árfolyam növekedésnek mostanában vége kell szakadjon.

cup and handle

Másrészről viszont a kevésbé borúlátóak kifejezetten örülnek az árfolyam esésnek, ugyanis, ha jobban megnézzük távolabbról a grafikont, akkor egy fülescsésze alakzat kezd kirajzolódni. Mint ahogy ennek a kereskedőnek az ötletén is látszik, ha beigazolódik az alakzat, akkor a bikák által előidézett korrekcióval bőven 10 ezer dollár fölé kerülhet az árfolyam hosszútávon.

Strong bitcoin buy

Ugyanezt a hangulatot árasztja a fenti kereskedő véleménye is, aki a fülescsésze alakzaton kívül még arra is felhívta a figyelmet, hogy a felfelé ívelő trend közepén a megtorpanás lehetőséget ad a beszállásra, mielőtt az árfolyam ismét tovább haladna. A mostani csökkenés alja talán 7500 dollárnál állhat meg, amely a tavaly őszi esés trendvonalát követi. Ezt követően pedig irány a Hold! Vagyis inkább a 12 ezres ellenállás lehet a következő mérföldkő a 10 ezer dollár után. Ha beigazolódik az ötlet ezzel akár 60%-ot is lehet keresni, ha az alját és a tetéjét kapja el valaki a hullámnak.

bear flag

Nem mindenki látja ennyire rózsásan a helyzetet. A fenti grafikonon egy bear flag, vagyis egy csökkenő trendet jelző zászló alakzatot vélt felfedezni a kereskedő. A képen jól látható a 2020 év eleje óta tartó erős emelkedő trend, mely február 10 környékén kifulladt és csökkenésbe váltott át. A zászló alakzat egy hosszabb trendben beállt trendfordulót mutat ahol az árfolyam a korábbiaktól ellentétes irányba mozdul el. 

SP500 bitcoin

Végezetül pedig szeretnénk kiemelni a fenti érdekességet. Az ábrán egy kereskedő a S&P500 és a bitcoin (logaritmikus skálán mért) árfolyamát hasonlította össze az elmúlt 8 évre vetítve. A grafikonon szépen kirajzolódik két egymás mellett futó párhuzamos trend, ami alapján azt a következtetést vonja le, hogy a bitcoin árfolyama valójában együtt mozog a gazdaság többi részével, ezért nem tud kellően jó fedezeti eszköz lenni gazdasági válság idején. Azt azért tegyük hozzá, hogy amíg a S&P 500 lineáris skálán van ábrázolva a képen, addig a bitcoin árfolyama logaritmikus skálán mozog, azaz sokkal nagyobb kilengéseket produkál, mint a gazdaság többi része.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget