Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ meddig tarthat ki a gyors bitcoin árfolyam emelkedés?

Heti bitcoin árfolyam elemzés: meddig tarthat ki a gyors bitcoin árfolyam emelkedés?

15%-ot erősödött a bitcoin árfolyama a hét végére, miután több mint egy hónap alatt először lépte át a 40 000 dollárt. A spekuláció mögött az áll, hogy talán az Amazon hamarosan elkezdheti elfogadni a digitális fizetőeszközt, amivel valóban szinte mindenkihez eljutatthatja a kriptopénzeket.

A hír a bitcoin mellett az összes többi fő kriptovaluta árfolyamát magasba lökte jelentősen kiszorítva a shortosokat a piacról. De meddig maradhat fenn ez a trend? Elég volt-e ez a löket arra, hogy visszaálljon a bitcoin az emelkedő árfolyam pályára.

15%-ot erősödött a bitcoin árfolyama a hét végére

Ez történt a héten a bitcoinnal: régi-új pletyka mozgatja az árfolyamot

A bitcoin árfolyama a múlt héten igazi hullámvasutat produkált.

Az árfolyam július 21-én 29 500 dollárig esett, majd szerdáról vasárnapra 40 000 dollárra emelkedett, ami a legmagasabb szint június közepe óta. Ez az éles visszapattanás a hangulat lehetséges változását mutatja. A múlt heti árfolyam esés során Cathie Wood, az ARK invest befektetési alap vezetője 13 millió dollárnyi részvényt vásárolt a Grayscale Bitcoin Trust alapból, ezzel növelve tovább az alap bitcoin kitettségét.

Miután az árfolyam ismét visszapattant a 30 ezer dolláros ellenállásról, a bikák vasárnap újabb lendületet kaptak. Egy névtelen forrásra hivatkozva érkezett hír, hogy az Amazon 2021 végére tervezi a Bitcoin-fizetések elfogadását. Sőt, akár saját kriptovalutájának 2022-ig történő bevezetését vizsgálja.

A hír az online kiskereskedelmi óriás állásajánlata nyomán kezdődött. Egy pár hete ugyanis már kijött a hír, hogy az Amazon új termék menedzsert keres, aki jártas a digitális pénzek és a blokklánc technológia világában. A munkaköri leírás jelezte, hogy a jelölt feladata lesz kidolgozni az Amazon „stratégiáját és terméktervét” a digitális fizetési módok bevezetéséhez. Az egyik elvárás az állás betöltéséhez pedig kifejezetten a digitális / kriptovaluta ökoszisztéma és a kapcsolódó technológiák mély ismeretét jelölte meg. Bár az álláshirdetés már pár hete fenn van, a mainstream média csak a héten karolta fel a történéséket, miután egy magát megnevezni nem kívánó forrás már a dátumot is elpletykálta az Amazon lehetséges bitcoin elfogadása kapcsán.

Ahogyan a Paypal 2020 októberében bejelentette, hogy megkezdi a kriptovaluta fizetési és kereskedési lehetőségek integrálását a felhasználók számára, a piacok ezeket a híreket a bitcoin és a kriptovaluták további általános elfogadásának jeleként olvassák. A Bitcoin erős emelkedő árfolyam akcióval reagált, amivel a havi csúcsot 40 ezer dollár fölé is sikerült emelnie.

Míg a magasabb árfolyam szint egyben kitörést is jelent a 30 ezer dollár körül kialakult 2 havi egyre szűkülő sávból, a valódi trendfordulóhoz még meg kell várnunk, hogyan alakul majd a bitcoin árfolyama a további napokban. Bár a kitörés mindenképpen pozitív fejlemény a trend szempontjából, a hálózati adatok és a finanszírozási ráta nem teljesen van összhangban ezzel a nézettel. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi kitörés csak egy hatalmas short squeeze eredménye lehetett.

Az irányadó trend az érvényesítéséhez a bitcoinnak ki kell törnie a 30 000–40 000 dolláros tartományból, amelybe 2 hónapja ragadt. Azzal, hogy a bitcoin 40 000 dolláros szint fölé kerül huzamosabb ideig azt is jelezné, hogy a „medvepiac” véget ért, és az emelkedő trend folytatódhat.

Az irányadó trend az érvényesítéséhez a bitcoinnak ki kell törnie a 30 000–40 000 dolláros tartományból

Short Squeeze a javából

A derivatív piacok elterjedésével a bitcoin a tőkeáttételes kereskedésben új dinamikát hozott létre ebben a piaci ciklusban, amely a közelmúltig nem volt igazán jellemző.

A hét nyitásakor az opciós piacok iránti nyitott pozíciók száma arra enged következtetni, hogy további volatilitás várható a közeljövőben. A Deribit adatai szerint az egy hónap múlva, augusztus 27-én lejáró nyitott pozíciók kötési árfolyama igencsak széles skálán mozog.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy két véglet felé csúszott el a piac. Egyrészt 25 ezer dollárnál az 1388 bitcoinnyi eladási opció várakozik, míg a másik oldalon 80 ezer dollárnál 1513 bitcoinnyi vételi opciót kötöttek. Ezek az opciók 1 hónapos lejárata, azaz a rövid táv miatt azt mutatja, hogy nagyon nagy eltérés van a befektetők jövőről alkotott képében.

nagyon nagy eltérés van a befektetők jövőről alkotott képében

A határidős piacok iránti érdeklődés az elmúlt két hónapban nagyrészt változatlan maradt, május óta 10 és 12 milliárd dollárnyi kitettség között mozog. Az elmúlt héten azonban a nyitott pozíciók száma jelentősen, több mint 10%-kal, 1,44 milliárd dollárral emelkedett az árfolyam emelkedésnek köszönhetően. Gyakran előfordul, hogy a megnövekedett nyitott pozíciók növelik az ingatag tőkeáttételes összezuhanás, a short squeeze bekövetkezésének valószínűségét. És ez most is így történt.

A finanszírozási ráták továbbra is negatív tartományban vannak. Azaz jelenleg “olcsóbb” a bitcoin árfolyam esésére spekulálni, mint az emelkedésére. Ez a mutató különösen érdekes, annak függvényében, hogy az árfolyam közel 30%-ot emelkedett 1 hét alatt, valódi hangulat változás azonban nem következett be még a piacon.

valódi hangulat változás azonban nem következett be még a piacon

De akkor mi történt, honnan jött az árfolyam emelkedés?

A kérdésre a short squeeze adja ismét a magyarázatot. Az elmúlt hónapokban oldalazgató bitcoinnak köszönhetően egyre szűkülő sávban adták le a megbízásaikat a kereskedők. Amikor azonban kijött az Amazon pozitív híre a bitcoin árfolyama rövid időn belül, mindössze pár óra alatt jelentős növekedésen ment keresztül. A short pozíciók nem tudtak megfelelni a letéti feltöltéseknek és pillanatok alatt ütötték ki a befektetőket a piacról. A kényszer pozíció zárások pedig újabb vételi megbízások formájában jelentek meg (hiszen a short, azaz eladási pozíciót vétellel lehet lezárni) ami árfolyam emelkedési spirálba lökte a bitcoint.

A hétfői emelkedés során csaknem 120 millió dollár értékű short pozíciót számoltak fel egy óra alatt, ami nagyban megerősíti, hogy ez a short squeeze volt az elsődleges hajtóerője a jelenlegi árfolyam akciónak. Jól látszik, hogy emögött a tőkeáttételes pozíciók egyre népszerűbb elterjedése áll, így ma már nem hagyható figyelmen kívül a származtatott termékek piaca sem, mivel jelentősen is befolyásolhatja az azonnali piacot egy-egy hasonló piaci szituáció.

a short squeeze volt az elsődleges hajtóerője a jelenlegi árfolyam akciónak

Nehézségi fok továbbra is rekord jövedelmezőséget produkál

Miközben az árfolyam pár óra, nap alatt emelkedő trendre váltott, a nehézségi fok sokkal lassabban éri utol önmagát. Bár a hash ráta ismét megközelíti a 100 exahash/másodpercet (EH/s), ami pozitív jel és ami együtt jár a hálózat valódi decentralizációjával a nehézségi fok egyelőre nem emelkedett meg.

A májusi kínai bányász exodus után még mindig nem tudott a korábbi szintekre jutni a bitcoin bányászat nehézségi foka. Az előrejelzések szerint körülbelül 3,7%-kal fog növekedni a következő napokban esedékes korrekciókor, azonban még így is messze elmarad a korábbi szintektől.

Viszont, ha ez megtörténik, ez lesz az első pozitív nehézségi fok változás a májusi bányászati kivonulás óta, ami erős jelzés arra, hogy a kínai helyzet végképp lecsengett.

Addig viszont – főleg a megemelkedett árfolyam mellett – jelentős profitot tudnak termelni a bányászok, hiszen kevesebb erőforrással lehet most ugyanannyi bitcoint bányászni, mint 2 hónappal ezelőtt. Ráadásul a kibányászott bitcoinokat most magasabb áron is lehet értékesíteni.

 jelentős profitot tudnak termelni a bányászok, hiszen kevesebb erőforrással lehet most ugyanannyi bitcoint bányászni, mint 2 hónappal ezelőtt

Az árfolyam emelkedés még nem hozta vissza a jó hangulatot

Azok, akik aggódnak amiatt, hogy az árnövekedés „túl hamar” ment végbe „jó hír”, hogy az elmúlt két napban tapasztalt felívelés egyelőre hidegen hagyta az amúgy rettegésben lévő piacot.

A Crypto Fear & Greed Indexet az árfolyam 40 000 dollár fölé történő elmozdulás sem tudta kilendíteni a félelem szintjéről.

Hétfőn az Index 26/100 értéket mutaott – jelezve a piac továbbra is félelmet, nem pedig a kapzsiságot vagy a „semleges” légkört éli át. A félelem és rettegés – a pszichológiai tényezőket leszámítva – azonban nem feltétlenül probléma. Ezzel ugyanis a bitcoin számára sokkal nagyobb a lehetőség további emelkedésre anélkül, hogy a befektetők túlzottan kapzsivá válnának és áttérnének az eladói oldalra. A bitcoin félelem és kapzsiság indexe már több mint 2 hónapja 40 alatt van – ez volt a leghosszabb időszak, amit a befektetők félelemben éltek meg eddig.

az árfolyam 40 000 dollár fölé történő elmozdulás sem tudta kilendíteni a félelem szintjéről

Bitcoin és a részvénypiac kapcsolata megtörni látszik

Az elmúlt időszakban a bitcoin és a részvénypiac közötti korreláció csökkenő trendet mutat, így a bitcoin árfolyam akciója a globális részvénypiac mellett impulzívabbnak tűnik.

A részvények emelkedését ugyanis a BTC/USD árfolyama a közelmúltban egyenletes vagy akár negatív eredménnyel kísérte, most hogy mindkét piacon fordult a trend, a grafikonok is megfordultak az elmúlt napokban. Miközben a részvények jelentősebb esésen mennek keresztül a Kínából érkező negatív hírek miatt, a bitcoin szárnyra kapott.

A kínai cégeket érintő szigorodó pekingi szabályozási környezet beárnyékolta a korábbi erőt az Egyesült Államok részvény piacain is, és ez az inflációval kapcsolatos növekvő aggodalmakkal és a jegybanki ösztönzés csökkenésével együtt ingatag hangulatot okozott. Ebben a helyzetben jelenleg a bitcoin adott kellő menedéket a befektetők számára, ami egyáltalán nem új narratíva.

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget