Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ fordulóban a kocka?

Heti bitcoin árfolyam elemzés: fordulóban a kocka?

Meglehetősen unalmas hetek után az elmúlt napokban ismét izgalmasabbá vált a bitcoin és a kripto kereskedés. Bár igazi erős trend jelekről még nem beszélhetünk, mintha végre elindult volna valami a piacon.

Hetek óta beragadt a bitcoin a 30 és 40 ezer dollár közötti árfolyam sávba

Ez történt a héten a bitcoinnal: felépülés szakaszába került a kripto szektor

Hetek óta beragadt a bitcoin a 30 és 40 ezer dollár közötti árfolyam sávba, ahonnan nem igen tudott kitörni a kriptopénz. A hétvégére és hétfőre azonban megindult egy kis vételi kedv – köszönhetően (ismét) Elon Musknak és Paul Tudor Jonesnak.

Miután a hét elején mindenki az új el salvadori bitcoin törvényeket éltette a kriptoközösségben, jogosan várták egyre többen, hogy az árfolyam is pozitívan reagál. Bár a hír alapvetően igen nagy előrelépés a bitcoin életében, valójában nem tudta ellensúlyozni a Kínából folyamatosan érkező rémhíreket.

Van ami azonban egyelőre mindig működni látszik a piacon. Ha árfolyammozgásra van szükség, akkor Elon Muskra mindig lehet számítani.

Egy cikkre reagálva Elon Musk kikérte magának az árfolyam manipuláció vádját a Twitteren. Vagyis pontosabban fogalmazva, nem a manipulációt tagadta, hanem hogy a Tesla vagy ő maga titokban megvált volna a bitcoinjaitól. Persze nehéz szó nélkül elmenni, amellett, hogy Musk szavainak hatására a bitcoin több ezer dollárt képest mozogni, mindenesetre bizonyíték a bennfentes kereskedésre vagy az árfolyam manipulációra egyelőre nincs. A  kommentek kapcsán azonban kiderült az is, hogy a Tesla vezére továbbra sem fordult el a kriptopénzektől (hiába gondolták ezt sokan). Musk megerősítette, hogy amennyiben a bitcoin bányászok bebizonyítható módon több, mint 50%-ban tiszta energiát használnak a bitcoin bányászatra, úgy a Tesla ismét el fogja fogadni a bitcoint fizetőeszközként az autói értékesítésénél.

Érdekes, hogy Musk még mindig nem hisz abban, hogy jelentős mértékű a megújuló energia a bitcoin bányászatban, amire valahol szükség is van, hiszen sok esetben ez jelenti a legköltséghatékonyabb energia előállítási lehetőséget.

A Technokirály szavainak hatására az árfolyam igencsak megindult felfelé, több, mint 12%-ot erősödött 24 óra leforgása alatt.

Azonban a hétfő nem csak Elon Muskról szólt. Hétfőn Paul Tudor Jones milliárdos befektető adott interjút a CNBC-nek ahol az amerikai központi bank monetáris politikáját méltatta. Tudor az egyre fokozódó inflációs nyomást emelte ki, ami szerinte komoly problémákat okozhat majd a gazdaságban. Múlt héten az amerikai fogyasztói árindex 13 éves csúcsot mutatott, így Tudor félelmei egyáltalán nem elrugaszkodottak a földtől.

Tudor kiemelte, hogy ebben a helyzetben az arany és a bitcoin nyújt sokaknak menedéket, így 5%-5%-ot ajánl a befektetőknek, hogy ebben tartsák a menedék eszközeiket, 5%-ot készpénzben és további 5%-ot árupiaci termékekben, mert csak így lehet felkészülten várni szerinte az egyre növekvő nyomást.

A befektető a koronavírus válság eleje óta egyre nyomatékosabban hangoztatja, mekkora problémát okoz majd a FED politikája és egyben egyre hangosabban teszi le a voksát a bitcoin, mint értékmegőrző eszköz mellett.

A professzionális kereskedők így kereskednek 40 ezer dollár körül

Az indikátorok a tavaly márciusi vérengzés utáni állapotot mutatnak a piacon. Mostanra már majdnem egy hónapot töltött el a bitcoin a 200 napos mozgóátlag alatt, ami önmagában nem sok pozitívumot tartogat.

Jelenleg leginkább a bizonytalanság tartja lenn az árfolyamot a 42 ezer dollárt jelentő 200 napos mozgóátlag alatt. Biden amerikai elnök a hétvégén végül is nem borította az asztalt a G7 csúcstalálkozón, pedig sokan várták, hogy most fog előjönni a kriptopénz szabályzás szigorítása kapcsán. Végül azonban az el salvadori hír lehet elmosta ezt a törekvését és végül inkább Kínára terelődött a szó.

A G7 csúcstalálkozó végén szinte érezni lehetett, ahogy kicsit megkönnyebbült a piac és megindult felfelé az árfolyam, amit Musk és Tudor megnyilvánulásai csak fokoztak.

Mindemellett a hálózati aktivitás mutatói is kezdenek pozitív irányba fordulni.

a hálózati aktivitás mutatói is kezdenek pozitív irányba fordulni

Az aktív címek számát mutató grafikon nagyon hasonló pályát írt le most, mint 2018 decemberében és 2020 márciusában, amikor a bitcoin árfolyama jelentős esésen volt túl. A mutatót a SOPR mutatóval együtt nézve, ami a profitban lévő bitcoin tranzakciókat mutatja, azt jelzi, hogy nincs más irány, csak a felfelé. A korábbi túlvett bitcoin már a múlté lehet, és a következő napokban hetekben megindulhat a felpattanás.

A vasárnapi és hétfői árfolyam mozgás segítette a Plan B modelljének is a megerősítését. A modell megalkotója, aki szerint a 85 ezer dolláros bitcointól már csak hónapok választhatnak el minket, elmondta, hogy alapvetően semmi sem változott meg a bitcoin kapcsán – mindössze jelenleg kevesebbet ér, mint kellene. Ez pedig leginkább a negatív híreknek köszönhető, amiből az elmúlt hetekben nem volt hiány.

alapvetően semmi sem változott meg a bitcoin kapcsán - mindössze jelenleg kevesebbet ér, mint kellene

Lassan az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag összeér, ha nem történik valami mozgás a piacon. Amikor a lassabb mozgóátlag a hosszabb távú mozgóátlag alatt kereszteződik, létrejön a halálkereszt alakzat, ami alapvetően egy medve piaci trend. Mivel azonban ez egy visszamenőleges mutató, így sokszor valójában az esést már elszenvedte az árfolyam, mire a halálkeresztre sor kerül, így sokkal inkább jelképezi ez a kereskedési trend alját, minthogy még további jelentős esést idézzen elő.

Még azonban korai lenne kimondani, hogy egy felfelé tartó csatornába került a bitcoin árfolyama, bár a 40 ezer dolláros ellenállás megugrása mindenképpen pozitív jelnek számít. Most leginkább az a kérdés, mennyi időt tud ebben az árfolyam sávban tartózkodni az árfolyam és sikerül-e 42 ezer dollár fölé is jutni.

korai lenne kimondani, hogy egy felfelé tartó csatornába került a bitcoin árfolyama

A derivatív piacokon a professzionális kereskedők 37 és 44 dollár közé teszik az opciók kötési árfolyamát, a 10 nap múlva esedékes június 25-ei lejáratra. Ez jelenleg +/- 8-9% mozgást ad a jelenlegi árfolyam szinttől számítva, ami nem túl széles, így elképzelhető, hogy a következő másfél hétben még sávon belül marad a bitcoin.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A négy órás grafikon elemzése során az alábbi kereskedő arra hívta fel a figyelmet, hogy május 12 óta először lépte át a 200-as mozgóátlagot az árfolyam, és alapvetően hetek óta nem járt 40 ezer dollár felett a bitcoin. Ez pedig egy felfelé irányuló csatornát nyithat meg az árfolyam előtt hamarosan. Azonban az elemző arra is kitért, ha az árfolyam nem tudna huzamosabb ideig emelkedni és oldalazásba csap át a trend, az a fülescsésze alakzat kiteljesedését jelentené, ami eltolva ugyan, de szintén emelkedő trendet jelez majd előre.

kereskedési ötlet

Hiába az elmúlt két nap jelentős emelkedése, a napi grafikonon még mindig unalmas konszolidációt lát az alábbi elemző. Ahhoz, hogy valós emelkedő trendről tudjunk beszélni az árfolyamnak nemcsak 40-42 ezer dollár fölé hanem vissza a február emelkedés elejére, 45 ezer dollár fölé kéne emelkednie, hogy meg tudja tartani az emelkedő momentumot.

kereskedési ötlet

A heti grafikonon a bitcoin árfolyamot az amerikai 10 éves államkötvényekkel állítják párhuzamba. Alapvetően a kriptopiac reagál a világpiac eseményeire, és egyben előre jelzi a részvénypiac mozgását is. Tehát amikor a befektetők bizalma valami miatt meginog, akkor eladják a kötvényeket, ami a hozamok emelkedéséhez vezet, mindeközben pedig most már arany helyett egyre nagyobb mértékben bitcoint vásárolnak, ami nyomja fel az árfolyamát egy-egy ilyen helyzetben. Érdemes lehet tehát fél szemmel a hagyományos piacot is nézni, hogyan alakulnak majd a kötvény hozamok a jövőben.

kereskedési ötlet

 

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget