Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ az elmúlt 10 év legrosszabb hónapját zárta a bitcoin

Heti bitcoin árfolyam elemzés: az elmúlt 10 év legrosszabb hónapját zárta a bitcoin

Havi szinten egy évtizede nem produkált ekkora esést a bitcoin, ami rendesen megosztotta a kriptopénz hívőket. A hosszú és rövidtávú befektetők egymásnak feszültek, ahol az egyik csoport vételi lehetőséget lát, a másik örömmel szabadul az érméitől, így tartva egyensúlyban a rendszert.

A május 19-ei eladási hullám azonban több hálózati indikátor szerint is lassan kifulladhat miközben a technikai oldalon felmerült, hogy még nem is értük el a lokális aljat.

Felpattanás vagy további esés vár most a bitcoinra?

Felpattanás vagy további esés vár most a bitcoinra?

Ez történt a héten a bitcoinnal: hosszú és rövidtávú befektetők harca a piacon

A két héttel korábbi rekord visszahúzás után már egész szűknek mondható sávban, 40 és 30 ezer dollár között sikerült konszolidálódni a bitcoin árfolyamnak. A drámai eladás után egy kisebb oldalazással próbált fellélegezni a sokkból a piac.

A kereskedőket persze most leginkább azt érdekli, hogy milyen hosszú medve piacra kell felkészülni vagy éppen ellenkezőleg, ismét felhalmozási szakaszba léptek-e a befektetők.

A jelenlegi piaci struktúra nagyon érdekes helyzetet teremt, ugyanis 155 nappal (azaz 5 hónappal) ezelőtt volt hasonló árfolyamszinten a bitcoin. Ez azt jelenti, hogy akik több, mint 5 hónappal ezelőtt vásároltak bitcoint (azaz a hosszútávú befektetők) továbbra is profituknál vannak, viszont az elmúlt 155 nap befektetői (a rövidtávú befektetők) közül sokan szenvedtek el kisebb-nagyobb realizált és nem realizált veszteséget.

A 155 napos befektetési horizontot vizsgálva szépen kirajzolódik a kép, ahogy a hosszútávú befektetők a rövidtávú befektetőktől szépen lassan vásárolják fel a bitcoinokat a májusi mélyrepülés során.

a hosszútávú befektetők a rövidtávú befektetőktől szépen lassan vásárolják fel a bitcoinokat

A hosszútávú befektetők mellett egy másik nagy csoport, a bányászok is felhalmozásba kezdtek az elmúlt hónapban.

a bányászok is felhalmozásba kezdtek az elmúlt hónapban

A hálózatról elérhető adatokból az látszik, hogy a régebbi érméket még a szokásosnál is kevésbé mozgatják most a tulajdonosaik. Tehát akik évekkel korábban vásároltak bitcoint, hozzá sem mernek nyúlni. Mindeközben pedig a kriptováltóknál tárolt bitcoinok mennyisége tovább apadt. Az elmúlt 1 hétben 14 ezer bitcoint utaltak ki a tőzsdékről miután áprilisban többen is odautaltak nagyobb mennyiségű bitcoint. De akkor felmerül a kérdés, mégis honnan adják el a bitcoinokat?

felmerül a kérdés, mégis honnan adják el a bitcoinokat?
A likviditási mutatókat alapul véve kiderül, hogy most feltehetőleg a hidegtárcákból kerültek elő a bitcoinok, amiket az elmúlt hónapokban vásároltak meg a rövidebb távú befektetők. Ez pedig egyben azt is mutatja, hogy már az utolsó szakaszához érkezhetett az eladási hullám. Akik gyorsan akartak megszabadulni a bitcoinjaiktól, azok a tőzsdéken tárolták azokat, akik viszont korábban hosszabb távra terveztek, hidegtárcákban helyezték el az érméiket. Azonban ezek közül most sokan feladták a kereskedési stratégiájukat és felbontották a lekötött tartalékaikat, akár veszteséget is realizálva.

Bitcoin a makrogazdasági problémák ellen

A hosszútávú befektetők azonban továbbra is erős alternatív megoldást látnak a bitcoinban a fennálló makroökonómiai krízisre.

Most már a mainstream média is aktívan foglalkozik az infláció kérdésével – azzal az inflációval, amit a kripto szektor szereplői tavaly március óta folyamatosan mondogatnak, hogy figyelni kell rá.

Most már a mainstream média is aktívan foglalkozik az infláció kérdésével

A központi bankok likviditás nyújtásának hála a koronavírus utáni kilábalás a legtöbb esetben emelkedő gyártási költségekkel párosul, amit a nyersanyag hiány és a globális logisztika döccenői csak tovább emelnek. Bár a központi bankok már hajlandóak elfogadni a korábban tervezettnél magasabb inflációt is, és annak változékonyságát, mindez a jelenlegi árfolyamszintben még nem feltétlenül tükröződik.

Még nem értük el az esés alját?

Még nem értük el az esés alját?

Minden bizonnyal sokaknak fájt a májusi esés, ami során közel 40%-ot vesztett a bitcoin az értékéből. Miközben az elmúlt években a május rendszerint igen erős hónapot tudott hozni hozam szempontjából – 2017-ben és 2019-ben is +50%-ot emelkedett az árfolyam – idén a tűzijáték elmaradt. Vagy visszafelé sült el. A májusnak köszönhetően pedig nem csak a legrosszabb hónap, hanem akár a legrosszabb negyedéves eredményre is jól pályázhat a bitcoin.

És fundamentális oldalról nézve hiába az optimizmus, ha a technikai oldalon még nem úgy tűnik, hogy eljött a felpattanás ideje. Hozzá kell tennünk, hogy a piac időzítése, azaz a lokális alj és tetőzés eltalálása meglehetősen nehéz, sok esetben sokkal kifizetődőbb több szakaszra osztani a vásárlást, mert így nagyobb az esély a megfelelő beszálló pillanat eltalálására.

Alapvetően elmondható, hogy ahhoz, hogy az árfolyam ismét növekedő pályára álljon, szükséges kisebb csúcsokat kialakítani a grafikonon. Bár már több alkalommal is sikerült ismét 40 ezer dollár fölé kerekednie a bitcoinnak, valójában pár óránál tovább nem tudott ott időzni. Ez pedig lefelé irányuló nyomást ad az árfolyamnak, ahol a 30 ezres támasz tesztelése újra és újra előkerülhet a közeljövőben.

Az opciós adatokat vizsgálva is ez a narratíva bontakozik ki, hogy még nem feltétlenül érte el a piac a legalját. Amikor a professzionális kereskedők a derivatív opciós piacon emelkedő trendre spekulálnak, akkor megnő a kereslet a vételi opciók iránt. A megnövekedett kereslet pedig negatív tartományba löki a delta skew indikátorát. Ezzel ellentétben, mikor mindenki az esés ellen szeretné bebiztosítani magát egy opcióval, akkor a delta skew pozitív tartományba lép át.

az egyensúly a május közepi eséssel felborult

A fenti grafikonon pont ez látszik, ahogy egészen május 9-éig törékeny, de egyensúlyban voltak a vételi és eladási opciók (azaz az esés és emelkedés elleni biztosítás) iránti kereslet. Azonban az egyensúly a május közepi eséssel felborult, és a professzionális kereskedők még mindig inkább az esés ellen védekeznek, azaz további csökkenést várnak a piactól.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Peter LBrandt veterán technikai kereskedő szerint egy fej-váll alakzat van kialakulóban a napi grafikonon. Ha az alakzat beteljesül, az további eladási nyomást helyezhet a bitcoinra, ami lefelé nyomhatja tovább az árfolyamot.

kereskedési ötlet

A felezési eseményekhez viszonyítva azonban a napi grafikont elemezve éppen ellenkező piacmozgást vár egy másik elemző.

kereskedési ötlet

Annak ellenére, hogy 24 ezer dollárnál még van egy nyitott CME gap, amit sosem zárt a bitcoin, nem vár további esést a 30 ezer dolláros támasz alá az elemző. Ennek legfőbb oka a 0.5-ös Fibonacci szint, ami az összes korábbi ciklus során tartotta magát. Ha megnézzük az emelkedés hullámait, akkor még csak a negyediknél tartunk a korábban tapasztalt öt helyett. Így az elemző 200 ezer dollár fölé várja a bitcoint továbbra is az év végére.

Sokakban most érik meg a felismerés, hogy a piac valójában nem egy egyenes vonalként tart felfelé, hanem sokkal rögösebb, mint azt gondolná az ember.

 

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget