Heti bitcoin árfolyam elemzés: a kriptopénz ismét figyelmeztetett, mekkora volatilitás van a piacon

Vásárlás most!

Bár a február tele volt optimizmussal, amint a bitcoin átlépte a 10 ezer dolláros árfolyamszintet, úgy tűnik egyelőre hosszabb távon nem tud megkapaszkodni efelett a szint felett az árfolyam. 

A múlt héten ismét megpróbálkozott 10 ezer dollár fölé kerülni a bitcoin árfolyama, mely kedden sikerült is, azonben ezt mindössze pár óráig tudta tartani a kriptók királya, mielőtt jött a lesújtó végzet. Szerdán éjjel 10150 dollárról egészen majdnem 9300 dollárig csattant le az árfolyam egy óra leforgása alatt. A közel 9%-os esés minden bizonnyal fájhatott azoknak, akik a bitcoin árfolyam emelkedésére spekuláltak rövidtávon.

Nézzük meg, hogy innen hogyan lehet felkelni és hogyan mehet tovább a bitcoin árfolyama a héten.

Ez történt a héten a bitcoinnal: a kriptopénz ismét kilengett

A legnépszerűbb kriptopénz ismét figyelmeztett mindenkit rá, hogy nem lehet hátradőlni és unatkozni bitcoin kereskedés közben. 

Hétfőről keddre ismét sikerült az árfolyamnak 10 ezer dollár fölé kúszni, azonban mindössze pár órát tudott ezen a szinten tartózkodni. Szerdán éjjel ugyanis egy váratlan dömpingben megjelentek az eladók és majdnem 9%-ot nyomtak le az árfolyamon. Ezzel egyidőben a 30 napos volatilitás is elkezdett növekedni, miközben a 10 napos árfolyamváltozékonyság már 65%-on is állt. A kriptopénz emlékeztetett tehát mindenkit arra, hogy ezen a piacon az árfolyamváltozékonyság jelentős tényező és a mindennapi kereskedési stratégiába muszáj belevenni, különben könnyen elvérezhet bárki a piacon.

Az árfolyam esés mögött több elmélet is áll.

Ami a híreket illeti, a héten inkább pozitív árfolyam befolyásoló tényezők kerültek napvilágra.  Például a Fidelity befektetési bank tovább terjeszkedett a kriptopiacon a BC Group-s befektetésével, mely Ázsai legnagyobb digitális eszközpiacának számít az intézményi befektetők körében. De Cristiano Ronaldo is vitte tovább a blokklánc techológia jóhírét a tokenizáció révén. Negatív eseményként a DeFi decentralizált hitelrendszerének támadását lehetne kiemelni, azonban ez sem közvetlenül a bitcoin piacát érinti, mint inkább a kriptopénz szektor egészét. Az, meg hogy a Shopify leteszi a voksát a Facebook Libra érmék mellett – mára már nem is számít igazán piacbefolyásoló hírnek, mióta a legtöbben kihátráltak a Libra projekt mögül. 

Miközben a biztos fundamentális okot nehéz kitalálni, hogy pontosan mi is történhetett a piacon, több teória is szárnyra kapott, vajon honnan lépett elő ekkora mértékű eladói nyomás rövid idő leforgása alatt.

A lehetséges okokat visszavezethetjük technikai faktorokra, piaci manipulációra vagy egyszerű infrastruktúrális problémákra. Nézzük most ezeket sorban.

Technikai elemzés oldaláról a bitcoin már nem első alkalommal maradt alul a 10500 dolláros ellenállással szemben. Mióta két hete átlépte a 10 ezer dolláros pszichológiai szintent, hosszútávon nem bírt megmaradni kellő magasságokban az árfolyam. A többszöri próbálkozás után már várható volt egy nagyobb korrekció az amúgyis túlvetté vált piacon. Ahogy elindult lefelé az árfolyam, hógolyóként tolta előre az eladói nyomást és ütötte ki a gyengébbeket a piacról. A 9%-os gyengülés ellenére a bitcoin árfolyama továbbra is abban a csatornában maradt, melyet a tavaly júliusi lokális maximum és a decemberi minimum alakított ki. 

A manipuláció gondolata szinte minden gyors és erős árfolyammozgásnál előkerül a piacon pletykaként. Miközben a folyamatos növekedést időről időre meg-megszakítja egy-egy korrekció, annak mértéke és gyorsasága azért nem szokott ennyire erős lenni. Ezt az elméletet a Bart Simpson modellként is szokták jellemezni, mert az árfolyam pont olyan pályát ír le, mint Bart haja – kezdetben gyors kiugrás, majd oldalazás végül gyors zuhanás.

Alapvetően a Bart Simpson féle árfolyammozgás elég ritka a hagyományos piacokon, a bitcoin és a kriptopénzek piacán azonban egész gyakran elő szokott fordulni. Bart bal oldalán, a felszálló ágon a zöld gyertyák révén először a short pozíciókat likvidálják, majd egy rövid konszolidációs szakasz után a kicsiben játszó vételi megbízásokat üti ki a lefelé süvítő árfolyam. A végeredmény pedig az, hogy az árfolyam visszatért oda, ahol korábban volt. De, hogy ki állhat pontosan emögött az árfolyam mozgatás mögött, ezt persze nem lehet tudni.

Végezetül pedig nem mehetünk el szó nélkül a Binance kisebb-nagyobb infrastruktúrális problémái mellett, mely szintén kihathatott az árfolyamkilengésre. A világ egyik legnagyobb kereskedési platformja a héten igencsak akadozott, köhögött és prüszkölt. Sőt egy ponton még előre nem tervezett karbantartás miatt egy rövid időre le is kellett állítani a tőzsdét. Több kereskedő jelezte, hogy nem jól van nyilvántartva az egyenlege vagy a megbízásai nem megfelelően teljesülnek, átállítódnak. Bár az ügyfél pénzek bizonyára biztonságban voltak és végig transzparensen kommunikált a Binance a fenti problémák miatt átmenetileg zavar lehetett a piacon. 

BTC/USD technikai elemzés

Ahogy azt fent már említettük a hét legfontosabb árfolyamtechnikai pontja a szerda éjszakai 9%-os gyengülés volt. Az, hogy a bitcoin tudja-e tartani az év eleje óta fennálló növekedő trendet leginkább a 9600-10150 dollár közötti ellenállás-támasz csatornán múlik. 

A 10 ezer dolláros árfolyam átlépése azonban mindenképpen pszichológiai akadálynak is számít, amit ha rövid időn belül nem sikerül huzamosabb ideig megtartani, akkor az középtávon további esést is eredményezhet.

Az Intotheblock adatai szerint jelenleg közel 1 millió bitcoin cím esetében a 9800 dolláros árfolyam jelenti a vízválasztót, ahol a portfólió pozitívba fordul, mely továbbra is a fenti ellenállás szintet erősíti. Amint azonban elgördül az összes akadály az árfolyam elől és sikerül átlépni a 10500 dolláros lokális maximumot, akkor akár simán elszáguldhat 11000 dollárig a bitcoin.

A napi grafikonon meg is jelent az aranykereszt és az RSI is felfelé kacsingat, ami azt mutatja van még erő a bikákban. Az aranykereszt a napi grafikonon azt mutatja, hogy a 200 napos mozgóátlag az 50 napos mozgóátlag alá került, ami hosszútávon emelkedő trendet jelez előre. Az RSI pedig január eleje óta többször is hozzáért már a 70-es szinthez, sőt át is lépte azt, bár az elmúlt két hétben normalizálódni látszik az értéke.

A szakértők pedig továbbra is bizakodóak a középtávot tekintve. Bár egy hétre előrevetítve még 10 ezer dollár alatti árfolyamot várnak legtöbben, a hangulatot továbbra is emelkedőnek látják, miközben az egy hónapos és a negyedéves előrejelzések már 10 ezer dollár feletti bitcoin árfolyamot várnak.

Kitekintés a jövőre: kereskedési ötletek

Az aranykereszt jelenség kapcsán hívta fel egy kereskedő a figyelmet rá, hogy még 600 nap van hátra a mostani emelkedő bitcoin trendből, ha az árfolyam követi a korábban látottakat. Május közepén várható a következő felezési esemény. Korábban mind a 2012-es, mint pedig a 2016-os felezési esemény után exponenciálisan indult meg az árfolyam emelkedés és sokan hasonló hatást várnak a májusi pillanattól is. Ha az árfolyam valóban úgy viselkedik, mint korábban, akkor simán elérhetjük az 100 000 dollár feletti árfolyamot is.

Rövidtávon a szerda éjszakai leszúrás után ismét emelkedő csatorna van kialakulóban, mely alapján a jövőhéten ismét megpróbálkozhat a 10 ezer dolláros ellenállás áttörésével a bitcoin.ű

Azonban a 10 ezer dolláros ellenállás igen nagy falatnak tűnik, hiszen már sokadjára nem sikerült a bitcoinnak ezen szint felett maradni. Sok próbálkozása már nem maradt a bikáknak, amennyiben nem sikerül tartósan 10000 vagy inkább 9800 dollár felett maradni, elfogyhat az erő a mostani bika piaci trendből, ami középtávon csökkenést idézhet elő.

Ugyanezt támasztják alá az alábbi ábrán látható Eliot hullámok, mely szerint akár 9000 dollárig is visszaeshet a bitcoin, ha nem sikerül megmaradni ezen a szinten.

A borús előrejelzésnek viszont ellentmond például az alábbi kereskedő, aki több zászló alakzatot is felfedezett, mely szépen kirajzólódni látszik a bitcoin árfolyam grafikonján az utóbbi időben.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget