Heti bitcoin árfolyam elemzés: 58 ezerről 48 ezer dolárra esett a bitcoin, veszélyben a bika piac?

Heti bitcoin árfolyam elemzés: 58 ezerről 48 ezer dollárra esett a bitcoin, veszélyben a bika piac?

Az utóbbi hónapokban már-már hozzá szokhattunk, hogy a bitcoin árfolyama csak felfelé mehet. Ehhez képest, hétfőn 20%-ot esett a bitcoin árfolyama, miután mindenkori rekordot döntött 58 ezernél. Kell most félni a medvétől?

Ez történt a héten a bitcoinnal: CME Gap bezárva

A hétfői korrekcióval egy igen fontos CME Gap került zárásra azzal, hogy az árfolyam 54 ezer alá bukott.

egy igen fontos CME Gap került zárásra

Emlékeztetőül a CME Gap akkor alakul ki, amikor a bitcoin árfolyama a hétvégén jelentősen elmozdul a pénteki nap végén közölt CME tőzsdén rögzített határidős bitcoin ügyletek árfolyam mozgásához képest. Mivel a bitcoin tőzsdék a nap 24 órájában, a hét 7 napján nyitva állnak, nem áll a kereskedés egy pillanatra sem. Ezzel szemben a CME tőzsdén véget ér a kereskedés a hét végén, amikor a szabályozott piac bezár.

Egyes elméletek szerint a betöltetlen CME Gapek elveszik az erőt a trendtől, így ahhoz, hogy hosszú távon lehessen tartani az emelkedő trendet, szükséges a CME Gapek zárása. Esetünkben most az történt, hogy 55 ezer dolláron zárt pénteken a CME határidős bitcoin kereskedése, miközben vasárnap estére már 58 ezer dollár felett is járt a bitcoin árfolyama.

Kiemelendő, hogy két hete hasonló történt, csak a másik irányba. Akkor is volt CME Gap a piacon hétfőn és azt is keményen zárta egy “titokzatos kéz”. Azért titokzatos kéz, mert a szokásos forgalom több mint 10-szerese emelte a bitcoint 40 ezer fölé két hete, majd 50 ezer alá most hétfőn.

keményen zárta egy “titokzatos kéz”

A túlzott tőkeáttételes pozíciók milliói hullottak el az árfolyam esés következtében. A határidős piacon ugyanis a finanszírozási ráta az átlagos 0.01%-hoz képest hétfőre már 0.1%-0.15% között mozgott, ami az átlagos költségek tíz, tizenötszöröse. Bár alapvetően egy bika piaci árfolyam trendben a finanszírozási ráta magasabb szokott lenni, azért ez a szint már jól jelezte, hogy a piac rendkívüli módon zsúfolt volt már.

És ezekre a fenti amúgy is erős árfolyam befolyásoló tényezőkre rakódott még rá, hogy megjelent egy hatalmas bálna az eladói oldalon. A CryptoQuant elemzőcég szúrta ki, hogy az egyik legnagyobb – intézményi befektetőkre is szakosodott – kriptopénz tőzsdén, a Geminin hatalmas összegű bitcoin letét jelent meg.

“Amikor egy bálna egy tőzsdére bitcoint rak, ott shortosok örülhetnek csak.“

Valóban, a bitcoin bálnák csak akkor raknak jelentős összegeket egy kriptováltóra, ha eladni szeretnék, különben biztonságos hidegtárcákban tárolják az érméket. A Gemini tőzsdén 28 ezer bitcoin letét jelent meg, ami több, mint 1,5 milliárd dollárnak megfelelő összeg. Így tehát nagyon is valószínű, hogy a hétfői esést egy bálna profitrealizálása okozta.

nagyon is valószínű, hogy a hétfői esést egy bálna profitrealizálása okozta

Az árfolyam visszaesés mellesleg néhány nappal azután történt, hogy pénteken a MicroStrategy bejelentette, további 1 milliárd dollár értékben tervez bitcoint vásárolni. Ráadásul mindezt frissen kibocsátott kötvények terhére, azaz nem is a saját forrást használják már bitcoin vásárlásra, hanem kölcsönből finanszírozzák a bitcoin befektetést. Az intézményi oldali vételi támogatottság tehát úgy tűnik nem csillapodik.

Mégis – a magas finanszírozási ráta, CME Gap és a bálnák piacbefolyásoló ereje együttesen most megmutatta, hogy mire is képes a piac pillanatok alatt. De mi jöhet most ezek után?

BTC/USD technikai elemzés: ha március, akkor jönnek a medvék

Bár brutálisan hangzik a hétfői napon belüli 20%-os esés, azért nem árt perspektívába helyezni a dolgokat. Egy héttel ezelőtt még nem volt 49 ezer dollár sem a bitcoin árfolyama, ehhez képest pedig cikkünk írásakor 53 ezer dollár felett van az árfolyam. Szóval korrekció ide vagy oda, egyelőre még nem kell teljes mértékben felkészülni a medvék támadására.

Hasonló esetben érdemes néha kicsit távolabbról szemlélni a dolgokat. Általában az ilyen jelentős árfolyammozgásokat gyorsan kikorrigálja a piac, HA alapvetően az erős trend nem bukik el.

Még a legerősebb bika piaci trendben sem mozog az árfolyam egyenes vonalban felfelé. Időről időre korrekciók jönnek létre az árfolyam vonalon. Ilyenkor a piac “újraindul”, visszatér az átlaghoz, az eufória (még ha csak kis időre is) feloszlik.

A hétfői esésnél a 48 ezer dolláros támasztól pattant vissza pillanatok alatt (1 órán belül) az árfolyam. A gyertya igen hosszú lába a törzséhez viszonyítva azt jelzi, hogy a legtöbb kereskedő még kész felszámolni a HODL pozícióját, sokkal inkább tekintenek egy árfolyamesésre jó beszállóként.

Amíg az árfolyam 40 ezer dollár felett marad, addig a hosszútávú trend érintetlen. Ebben az esetben az árfolyamsáv felső szélét a 63 ezer dollár jelenti. Igazából tehát hosszútávú trendfordulóról jelenleg csak ez alatt a szint alatt beszélhetünk.

Amíg az árfolyam 40 ezer dollár felett marad, addig a hosszútávú trend érintetlen

A heti grafikonon az összes mozgóátlag még bőven az árfolyam alatt húzódik, hiába esett az vissza akár egy pillanatban 10 ezer dollárt is. A 21 hetes mozgóátlag egyben a 0,5-es Fibonacci szinten áll, ez a 31 ezer dolláros ellenállás adhatja az igazi alját egy valóban komoly esésnek. Ez a jelenlegi árfolyam szinthez képest 30-40%-os további árfolyam esést jelentene.

a 31 ezer dolláros ellenállás adhatja az igazi alját egy valóban komoly esésnek

 

Ha végigtekintünk a bitcoin elmúlt évtizedén, akkor az rajzolódik ki, hogy a múltban a március igen csak volatilis árfolyam mozgást hozott. Hét márciusból 5 alkalommal zárt jelentős negatívval a havi gyertya és igazából egyetlen alkalommal sem tudott jelentős pozitívumot produkálni a bitcoin az év harmadik hónapjában. Bár a múlt sosem garancia a jövőre, az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a mostani korrekció után mennyire sok időre lesz szüksége az árfolyamnak, hogy jelentősen emelkedni tudjon még.

Hét márciusból 5 alkalommal zárt jelentős negatívval

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Az egy órás grafikonon egy fordított fülescsésze alakzatot rajzolt fel az egyik elemző. Ha beigazolódnak a számításai egy kisebb felpattanás után 56 ezer dollárról ismét lefelé fordulhat majd az árfolyam, ha nem oldódik fel az alakzat.

kereskedési ötlet

A 4 órás grafikonon hasonlította össze a 2017-es és a mostani bika piaci trendet egy elemző. Az Eliot hullámok vizsgálata alapján arra jutott, hogy felfelé ívelő ék alakzat most további emelkedést hozhat még magával akár 60 ezer dollárig is. Azonban március közepére erős, akár 40 ezer dollár alá benéző visszaesést is vár a szerző, mielőtt a bitcoin árfolyama ismét felfelé venné majd az irányt.

kereskedési ötlet

Szintén a 4 órás grafikont alapul véve az alábbi szerző arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin életében a legnagyobb vagyon átcsoportosítást láthattuk BTC vs USD között a hétfői hosszú lábú gyertyával. Több, mint 7 ezer dollárnyi árfolyamot vásároltak fel a kereskedők 1 óra alatt, ami azért bizakodásra ad okot. A következő napokban talán kiderül ki is volt ez a bitcoin bálna, ami hosszútávon is meghatározhatja a piaci hangulatot.

 

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget