Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ oldalazva haladunk az ismeretlen felé

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ oldalazva haladunk az ismeretlen felé

Regisztrálok!

Kisebb növekménnyel zárta a hetet a bitcoin, miközben még 9070 dollárral nyitott hétfőn a bitcoin, vasárnapra 9260 dollárig emelkedett az árfolyam. Hét közben ismét volt egy kisebb kilengés csütörtökről péntekre virradóan, az árfolyam 9450 dollárig szökött fel, hogy aztán nem sokkal később ismét visszatérjen a 9200-as árfolyam sávba.

A hasonló pump and dump vagy Bart Simpson alakzatok úgy tűnik tehát egyelőre velünk maradnak a bitcoin piacán, azonban az árfolyam szint továbbra is stabilnak mondható.

Kérdés, hogy még meddig marad ez így?

Ez történt a héten a bitcoinnal: összeér a bitcoin piac a hagyományos eszközök kereskedésével

Az elmúlt három hónap során egy új szakaszba lépett a bitcoin árfolyam mozgása. A hagyományos piacokat reprezentáló S&P 500 index mozgásával ugyanis jelentősen megnövekedett korrelációt mutat a kriptopénz napi árfolyama. A trendben külön kiemelendő, hogy a márciusi eladási hullám előtt még abszolút nem korrelált a két árfolyam, sőt, a korreláció a negatív tartományban mozgott, azaz a bitcoin és a részvény piac árfolyammozgása pont, hogy egymással ellentétesen alakult.

S&P és BTC korreláció

Azonban nem ez az első alkalom, hogy a két piac így egymásra talált, bár az elmúlt negyedévben tapasztalt együttmozgás mindenképpen a leghosszabb, ami eddig a bitcoin életében történt. Az alábbi grafikonon a CoinMetrics ábrázolta a 30 és 90 napos korrelációt a két piac között egészen 2015 januárjáig visszamenőlegesen. A korreláció maximuma 0,4-nél tetőzött idén márciusban, de ez után is a 0,3-es érték felett tudott maradni. Ennek a szintnek a közelében utoljára 2018 év végén volt a korreláció és általánosan elmondható, hogy 2017 során folyamatosan nőtt az együtt mozgás a bitcoin és a részvény piac között, majd ezután 2018-ban és 2019-ben rövidebb időszakokat leszámítva még igencsak ellentétésen mozgott a két eszköz árfolyama.

S&P és BTC korreláció

A bitcoin és a részvények árfolyama közötti együttmozgásnak oka leginkább egyfajta korrekcióban keresendő a koronavírus pánik után. Az elemzők szerint ugyanis egy széleskörű eladási hullámban, amely márciusban mind a bitcoin, mind pedig a részvénypiacot érintette, minden eszköz bétája – a piachoz képest együttmozgás mértéke – 1 lesz. Ugyanis ha mindenki, mindent el akar adni, akkor az egész befektetési piac árfolyam szintje együtt zuhan a mélybe. Az ezt követő korrekció pedig a visszaépítkezésről szólt, ami mindkét piacon nagyon gyorsan végbement.

Az elemző legnagyobb aggodalma nem is a felívelés, hanem az azt megelőző összeomlás. Ha ugyanis ez a korreláció a részvény piaccal hosszú távon megmarad, akkor egy jelentős pozitívumától fosztja meg a piac a bitcoint: mint menedék eszköz szűnik ugyanis meg létezni.

Miközben a bitcoin árfolyama egyre inkább együtt mozog a részvénypiaccal egy másik folyamat is zajlik a háttérben. A szektorban az elmúlt három hónapban jelentősen megnőtt a stabilcoin felhalmozás. Emlékeztetőül, a stabilcoinok olyan kriptopénzek, melyek árfolyama rögzítve van a dollárhoz vagy más fiat pénzhez. A stabilcoinok használatával a kriptopénz szektoron belül lehet tartani nagyobb összegű pénzeket, hogy amikor bitcoin vagy más altcoin vásárlásra kerülne sor, pillanatok alatt véghez lehessen vinni a tranzakciót.

 stabilcoin-BTC arány

Az, hogy lecsökkent minden eddiginél alacsonyabb szintre a stabilcoin-BTC arány elméletileg tehát azt mutatja, jelentős összegek parkolnak az oldalvonalon csak arra várva, mikor áramolhatnak a bitcoinba. Jelenleg minden egyes dollárra, bitcoinra vetítve 6,5 cent stabilcoin jut. Összehasonlításképpen 2018 elején még több, mint ötször kevesebb, mindössze 1,1 centnyi stabilcoin jutott minden bitcoinra vetített dollárra. Elméleti síkon maradva, ha minden stabilcoint átváltanának bitcoinba, az 6,5%-kal emelné meg a bitcoin össz piaci kapitalizációját, sőt az árfolyam növekmény még ennél is több lehet, a megnövekedett kereslet ugyanis nyomná tovább az árfolyamot.

Ez egyelőre azonban csak elmélet. A stabilcoinokat nem csak bitcoin vásárlásra, hanem akár altcoin vásárlásra is fordíthatják a befektetők. A következő hetekben, hónapokban fogjuk látni valójában mi is történik majd ezzel a stabilcoinban felhalmozott vagyonnal.

Mindenesetre a fentiekből az látszik, valami mozgolódás, készülődés már van a piacon, tűkön ülnek a befektetők arra várva, hogy végre nyomhassák a vételi gombot.

C'mon do something

BTC/USD technikai elemzés: hamarosan ismét visszatérhet a volatilitás a piacra

Az elmúlt két-három hét során a bitcoin árfolyama bebetonozta magát a 9200 dolláros szintre. Bár a bitcoin és a stabil árfolyam szavak eddig ritkán jelentek meg egy mondatban, júniusban és júliusban tulajdonképpen másról sem szólt a piac, minthogy csökkent a volatilitás és egy-két pillanatnyi kilengéstől eltekintve 9 és 10 ezer dollár között pattogott az árfolyam eddig.

Ahogy a bitcoin egyre inkább oldalazgat, úgy veszít dominanciájából. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy lassan éves minimumra csökkent a bitcoin-altcoinokhoz viszonyított piaci kapitalizációja.

BTC dominancia

Bár a múltbeli árfolyam mozgás sosem garancia a jövőre nézve, annyit elmondhatunk, hogy hosszú távú stabil oldalazgatásokat követően mindig jött egy nagyobb volatilitással rendelkező időszak.

A volatilitás csökkenő mértékét jól szemlélteti a Bollinger band, mely az elmúlt hetekben egyre vékonyabbá vált a napi grafikonon. Az elmúlt 1 év során, amikor hasonló oldalazgatást produkált a bitcoin, jelentős értékű árfolyam mozgás követte a nyugodtabb időszakot. 2020-ban már 3 alkalommal is volt keskeny a Bollinger band, de ennyire mint most még nem jutott az oldalazgatás.

A szűkülő sáv mellett fontos még figyelmet fordítani a csökkenő kereskedési volumenre, mely május óta jellemzi a piacot. Ez teljes mértékben összefügg az alacsony volatilitással: ha nincs árfolyam kilengés, nem is éri meg kereskedni.

Bollinger band

A négy órás grafikonon a kritikus szinteket a 9100-9300 dolláros árfolyam sáv jelenti, melynek a közepe pont 9200 dollárnál áll. Az elmúlt héten a rövid és hosszútávú mozgóátlagok is ekörül a szint környékén keresztezték egymást 9300-nál majd 9250 dollárnál. Az RSI azonban sem vételi sem eladási jelet nem mutat, oldalazgatva halad tovább akárcsak az árfolyam.

BTCUSD 4h

Június végétől kezdve kirajzolhatunk egy csökkenő háromszöget a 4 órás grafikonon, melynek lassan a végéhez közeledünk. Amennyiben az árfolyam lefelé töri le az alakzatot, akkor a következő támaszt 9100 dollár alatt sorra a 9000 dollár majd a 8900 adhatja. Felfelé, ha sikerül a kitörés, akkor a következő ellenállás a 9600 dollár, csak ezt követően lehet szemezni majd később a 10 ezer dollárral, ha ezt a szintet magabiztosan tudja átlépni az árfolyam.

BTCUSD 4h

A divergencia egyre alacsonyabb kilengéseket produkál, mind felfelé, mind pedig lefelé, mely azt mutatja, kifulladhat a trend lassan, ha nincs változás a közeljövőben.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A négy órás grafikonon egy Elliot wave hullámot rajzolt ki az alábbi képen egy kereskedő. A hullám utolsó felívelő szakasza előtt 8600 dollárig eshet vissza az árfolyam szerinte, melyen (reményei szerint) gyors felívelés követhet.

kereskedési ötlet 1

A fentihez hasonló háromszög alakzatot rajzolt ki egy kereskedő a napi grafikonon is, ahol azt jelezte előre, hogy július 20 és 30 között várhatóan nagy árfolyam kilengés lesz tapasztalható a piacon. Előrejelzése szerint történelmi lesz az árfolyam változás, azonban egyelőre ennek irányára nem tett utalást a szerző.

kereskedési ötlet 2

Az 1 hetes grafikonon átmeneti csökkenésre hívta fel a figyelmet egy kereskedő, amikor 8000 dollárig eshet vissza a bitcoin. Véleménye szerint egészen 2021-ig várni kell arra, hogy ismét 10 ezer dollár fölé kerüljön az árfolyam.

kereskedési ötlet 3

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget