Főnix

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ mint a főnix a hamvaiból…

Vásárlás most!

Ilyet is csak a bitcoin tud csinálni: egyik héten összeomlás, következő héten feltámadás.

Hihetetlen mozgáson van túl a bitcoin az elmúlt napokban, mely ismételten felhívja a figyelmünket arra, hogy extrém, soha nem látott volatilitás érzékelhető a piacokon, ezért fokozott körültekintéssel szabad csak kereskedésbe kezdeni.

Két hete a fekete hattyú beúszott a bitcoin piacára és pár óra leforgása alatt közel 50%-ot ütött az amúgy felfelé ívelő árfolyamon. 8000-ről egészen 4000 dollár alá csökkent az árfolyam, köszönhetően két óriás megbízásnak, mely a földbe döngölte a vevői oldalt. 

Bár sokan már siratták a bitcoint, valójában azok jártak igazán jól, akik meglátták a kecsegtető beszálló pontot a piacon. Az árfolyam ugyanis a múlt héten remekül szerepelt, kedd óta tulajdonképpen majdnem töretlenül emelkedésben van, most éppen 6500 dollár felett jár a bitcoin, azaz a korábbi árfolyam esés 60%-át egyetlen hét alatt ledolgozta a bitcoin. 

És hogy miért is olyan nagy dolog ez? 

Mert mindeközben a hagyományos tőkepiacokon nem állt meg a lejtmenet, további negatív rekordokat döntenek a részvények. A bitcoin piacán azonban érezhető az erősödés még úgy is, hogy itt nincsenek beépített fékek, mint a Wall Street-en, ami megállítana egy nagyobb eladást.

BTC/USD

Ez történt a héten a bitcoinnal: feltámadás

A múlt hetet még kisebb oldalazással kezdte az árfolyam, miután próbált a piac felocsúdni a sokkból, amit korábban okozott az árfolyam jelentős visszaesése. A 5200-5500-s zónát azonban a hét közepére sikerült maga mögött tudnia az árfolyamnak. Ahhoz, hogy megértsük mi is történt, kicsit most a bitcoin piacán kívül kell nézelődnünk.

Március 19-én az amerikai központi bank, a FED bejelentette, hogy a korábban bejelentett 40 milliárd dolláros eszköz visszavásárlási programját kiterjeszti 75 milliárd dollárra. Ezt követően pedig – miután a piac továbbra sem reagált megfelelően a FED jelzésére március 23-án korlátlan szintre emelte a visszavásárlási programot.

Technikailag ez azt jelenti, hogy csere ügyleteket köt több központi bankkal, mely során több dollár kerül a piacra – korlátlan mértékben. Tulajdonképpen ez a modernkori pénznyomtatás, határok nélkül. Erre azért van szükség a FED szerint, hogy a likviditás helyreálljon a piacokon, ahol már eddig is súlyos veszteségek érték a részvények árfolyamait a közel egy hónapja tartó eladás miatt, vállalkozások mennek napról napra tönkre, melyeken az olcsó hitel lehetőségével szeretnének segíteni majd a bankrendszeren keresztül.

És, hogy mi ezzel a probléma? Az infláció.

Alapvetően a quantitative easing, vagyis mennyiségi könnyítés a 2008-as hitelválság megoldási eszköze, amikor a bankok bizalomvesztése miatt olcsó hiteleket ajánlott fel a központi bank, hogy minél előbb helyreállítsa a hitelezési piacot. Most azonban egy külső “probléma” a vírus okoz bizonytalanságot a piacon, és amíg a bizonytalanságot nem sikerül oldani, több pénz ide vagy oda nem túl lelkesek a befektetők a vásárlások iránt. 

Mindenközben pedig a pénznyomtatás elinflálja a problémát. Ha több dollár kerül forgalomba, attól még a helyzet önmagában nem tud megoldódni, viszont az egyre növekvő dollár mennyiség miatt – minden más változatlansága mellett – a dollárban denominált eszközök értéke csökken. 

Érdekes megfigyelni, hogyan reagált piac a FED erre a két belejentésére. A piros nyilak mutatják, amikor a FED éppen bejelenti az eszközvásárlási program növelését majd korlátlan szintre emelését. A grafikonon a bitcoin árfolyama mellett sárgával ábrázoltuk az arany árfolyamát és az S&P500 árfolyamát is, mely az amerikai részvénypiac 500 legnagyobb részvényét tömöríti egy indexbe, tehát elég jól leképezi a részvénypiac egészének mozgását.

BTC GOLD S&P500

Szépen látszik is, hogyan reagálta le a piac a FED bejelentéseit és mi is az aggodalom tárgya a befektetőknél most.

Az első bejelentés után, amikor még csak a program növeléséről volt szó kezdetben pozitívan reagált az S&P500 index, jelentős növekedésbe csapott át, azonban a növekedés nem tartott sokáig, ahogy napról napra jelentek meg az új koronavírusos megbetegedések már az Egyesült Államokban, úgy jött vissza a borús hangulat is a kereskedőknél. Ekkor az arany még tulajdonképpen nem is vette fel az események fonalát, de a bitcoin szép csöndben emelkedni kezdett. Március 19-én reggel még 5300 dolláron adtak egy bitcoint, mely a nap végére a bejelentést követően 6300 dollárra emelkedett.

A második bejelentés március 23-án, az amerikai piacnyitás előtt történt, ekkor bővítette ki a FED az eszközvásárlási programját korlátlan szintre. Az eredmény meg is látszott az árfolyamokon, bár nem biztos, hogy a FED ezt akarta elérni. Az arany és a bitcoin árfolyama, mint egy rakéta úgy lőtt ki a bejelentésnek köszönhetően, az S&P 500 árfolyama azonban a piacnyitást követően nem, hogy emelkedett volna hétfőn, hanem tovább csökkent. A befektetők tehát egyértelműen menteni próbálják a vagyonukat olyan eszközökbe, mely ellenálló az inflációval szemben. Az arany mellett pedig most úgy tűnik talán a bitcoin lehet erre a legalkalmasabb.

Ne felejtsük el, a bitcoin esetében nincs lehetőség pénznyomtatásra, azaz mennyiségi növelésre. Összesen 21 millió bitcoin fog a piacra kerülni, ráadásul a kibocsátás mértéke is szabályozva van – a dollárral ellentétben pedig nem egyre több – hanem egyre kevesebb bitcoin kerül a piacra. A feleződés eseményének következtében a bányászatból származó bitcoin mennyisége csökkenő tendenciát mutat, ezzel biztosítva az ellenállását az infláció és a pénznyomtatás ellen. A következő feleződés pedig a nyakunkon van, várhatóan májusban jutunk el ahhoz a blokkhoz, ahol a blokkjutalom lecsökken, mely a jelenlegi piaci környezetben meglehetősen izgalmas helyzetet eredményez, ugyanis miközben a hagyományos pénzpiacon beindult a pénzpumpa, addig a bitcoin piacán épp ellenkezőleg, most lesz egyre kevesebb a kínálat, ezzel megőrizve az érme értékállóságát.

BTC/USD technikai elemzés: oldalazás és kitörés

Az 1 órás grafikonon már a hét elején megjelent a mozgóátlagok keresztje, mely a napi grafikonon várhatóan most fogja keresztezni egymást.

A FED bejelentését követő emelkedést egy kisebb korrekcióval zárta pénteken a bitcoin, azonban még a legmélyebb ponton is sikerült 6000 dollár felett zárnia az árfolyamnak, miután a vásárlók átvették az uralmat és visszakerült a bitcoin a 6000 és 6300 dollár közötti tartományba, ahol további oldalazás következett egészen a FED második bejelentéséig, ahol ismét kiugrott az árfolyam.

A bitcoin ára a hét második felében, különösen az elmúlt napokban az összes mozgóátlag felett volt található, hétfőre már a 200 napos mozgóátlagot is átlépve. Az utolsó előtti Fibonacci szintet súrolja éppen az árfolyam, ha sikerülne áttörni és megtartani a növekményt 6600 dollár felett, akkor a következő megálló a 7000 dollár lehet. Közben viszont egyre inkább túlvetté válik az RSI alapján a bitcoin az elmúlt napokban, megközelíve a tartományt, ahol már érik a korrekció.     

Lefelé először a 6400 dollár adhat támaszt, azonban ezt elhagyva akár visszacsúszhatunk az 5500 dolláros árfolyam tartományba is. Elkezdtek megjelenni a doji gyertyák, amikor az árfolyam ugyanazon az áron nyit és zár, ami azt mutatja, kifulladhat a vevők energiája, ha nem sikerül az oldalazásból kitörni.

BTC

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A kérdés, hogy a mostani növekedést tudja-e tartani hosszú távon a bitcoin vagy igazából egy bull trap, azaz bika csapda vár ránk.

Az alábbi ábrán egy emelkedő csatorna rajzolódik ki, melynél a minimumot a két héttel korábbi esés és az azt megelőző árfolyam szint indítja. Ezekkel párhuzamosokat húzva, először a 6600 dollárral, majd pedig a 6900 dollárral kell majd megküzdeni az árfolyamnak, hogy a trendet hosszútávon tartani tudja. Lefelé pedig 5800 dolláron hagyhatja el a bitcoin a zónát, mely ismét új helyzetet teremthet majd.

BTC Ascending channel

Ami a hosszabb távot illeti, a tavaly nyáron tapasztalt 14000 dolláros lokális maximum és a most megfigyelt 3800 dolláros minimum fémjelzi a Fibonacci szinteket hosszútávon. Ez alapján az átlag 8000 dollárnál van, mely további emelkedésre adhat még okot a közeljövőben.

BTC

Kevésbé pozitív képet fest le az alábbi ábra, melyen szintén a 6600 dolláros szint bizonyul kulcsfontosságúnak. A napi grafikonon olyan, mintha kialakult volna egy ellenállás áttörése, azonban nem sikerült ezt megtartania az árfolyamnak. Ha a további kísérletek is kudarcba fulladnak az további lefelé irányuló nyomást okozhat az árfolyamnak, aminek az alja akár 5000 dollár is lehet.

BTC

Végezetül pedig beszélni kell a bull trap lehetőségéről is. A bull trap egy olyan hamis jel, mely azt mutatja megállt az árfolyamesés és emelkedés jöhet, azonban igazából ez csapda és további esés várható. Az alábbi grafikonon egy szimmetrikus háromszög van kirajzolva, mely a március eleji közel 9000 dolláros bitcoin árfolyamtól indul. Rövidtávon az árfolyam eszerint is elmehet akár 7000 dollárig, azonban ezt követően a valós célárfolyam ez alapján inkább az 5000 dolláros tartományban keresendő hosszútávon.

BTC

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget