Megint visszatért Bart Simpson a bitcoin piacára

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ Minden vissza a régi kerékvágásba

Nem sokkal azután, hogy a múlt hét elején még a 10 ezer dolláros árfolyamot ünnepeltük, Bart Simpson ismét lecsapott a kereskedőkre. 

A hétfő reggeli 9500 dollárról 10500 dollárig jutó vágta után az árfolyam majdnem hogy pontosan ugyanezt produkálta – csak az ellentétes irányba. Kedden a bitcoin ára 10225 dollárról 9125 dollárig esett vissza. Az alakzat Bart Simpson néven terjedt el, amikor is rövid időn belül gyorsan emelkedik, majd esik vissza az árfolyam. Mi lehet emögött? Pump and dump és a bálnák? Likviditás hiánya és short squeeze? Esetleg ufók?

Bitcoin árfolyama a héten

Ez történt a héten a bitcoinnal: Bart jött és tarolt

Nem az első eset és a szakértők szerint nem is az utolsó, amikor Bart Simpson megjelenik a kereskedési grafikonon a bitcoin árfolyamánál. Az elmúlt hónapokban majdnem hogy hetente – kéthetente feltűnik az alakzat, tisztító tüzet hagyva maga után.

Ay Caramba már megint

Az alakzat Bart Simpson hajáról kapta az elnevezést a hasonlóság miatt. Az árfolyam arról nevezetes, hogy először egy gyors felfelé ívelő szakaszt jár be az árfolyam, ezután következik egy rövid ideig tartó oldalazás, de nem teljesen azonos árfolyamon, kisebb nagyobb kilengésekkel mini csúcsokat rajzol az árfolyam a grafikonra. Végül pedig jön a lecsapás: az árfolyam pillanatok alatt zuhan a korábbi emelkedés előtti szintre.

Persze, hogy ha mindezt tudjuk előre, és jókor jó helyen vásárolunk, gyorsan jelentős hasznot tudunk bezsebelni. A kulcs ebben azonban, ha tudjuk előre…

A Bart Simpson alakzatokat ugyanis rendszerint nehéz előre jelezni, sokkal inkább már a megtörténte után tudjuk post-mortem elemezni az eseményeket. Mindenesetre, ha pár perc leforgása alatt az árfolyam több, mint 10%-ot emelkedik miközben semmilyen különösebb hír nem rázta meg a piacot, ráadásul mindez a szokottnál erősebb forgalom mellett történik, kezdjünk gyanakodni.

Bart Simpson kicsinálja a shortosokat

A fenti ábrán Bart ”hajánál” látszik, ahogy a short pozíciókat egyszerűen kivégzi a piac. Ahogy egy kicsit az ellenállás fölé emelkedik az árfolyam, mint egy olló úgy vágja el a túlnyúló árfolyam kilengéseket az a likviditási pool, amiből a helyzetet finanszírozzák. De ki finanszírozza ezt?

Több elmélet is van amögött, mi okozhatja ezt az alakzatot.

A pump and dump, azaz amikor egy szűk csoport szándékosan manipulálja az árfolyamot a bitcoin esetében újra és újra felröppen, főleg mióta egyre több bálna úszkál a bitcoin piacának vizében. Talán ez a legnépszerűbb, ugyanakkor legkonteósabb elmélet. Ekkor koordináltan történik a kezdeti vásárlás, ami felhajta az árat a piacon, miközben többen olyanok is csatlakoznak a hullámhoz, akik nincsenek a belső körben. Rendszerint az ő kárukra gazdagodnak a pump and dump csoport tagjai, amikor eljön a döntés az eladásról, amiről a kívülállók nem tudtak.

Nem mindenki gondolja úgy, hogy az alakzatot árfolyam manipuláció okozza. Jelenleg ugyanis egyre kevesebb és kevesebb bitcoin van kereskedési forgalomban, mert a hodlerek korábban nem látott felhalmozásba kezdtek. Az illikvid környezetben pedig az a kevéske bitcoin ami forgalomban maradt, érzékenyebben reagál a keresleti változásokra, amit sokan ki is szeretnének használni, ezzel pedig tovább erősítik az alakzatot.

Az alakzat kialakulásának nagyobb az esélye, amikor jelentősen megváltozik a kriptopénz iránti kereslet. Ez pszichológiai szinteknél vagy a gazdasági helyzet miatt is kialakulhat. A kereslet változásával egy időben megemelkedik a származtatott termékek használata, valamint a hagyományos eszközök piacának irányából is jöhet egy-egy kínálati vagy keresleti sokk. A szakértők szerint a mostani gazdasági környezetben, ahogy a világ recesszióba lép vagy abból éppen kikeveredik a karanténok utáni feloldások miatt, ezek a rövid távú keresleti és likviditási sokkok – Bart Simpsonnal együtt – velünk maradnak egyelőre.

BTC/USD technikai elemzés: továbbra is a 10 ezer dollár a kulcs szint

A 10 ezer dolláros ellenállás áttörése továbbra is kritikus a további növekedéshez. Bár mint azt láttuk a múlt héten sikerült áttörni ezt a szintet, ahhoz hogy további emelkedésre kerüljön sor, mindenképpen szükséges, hogy az árfolyam huzamosabb ideig meg tudjon kapaszkodni a 10 ezer dollár felett.

10 ezer dollár felett kell tartani az árfolyamot a trendhez

A napi grafikonon a március közepe óta kialakult trend szépen hozza a kötelező papírformát eddig és minden korábbi esésnél tudta tartani a trendvonal által kialakított támasz szintet. Sőt, ha megnézzük a fenti grafikont, akkor az rajzolódik ki, hogy amint a bitcoin érintette a támasz szinteket, utána jelentős árfolyam ralli bontakozott ki pár nappal később.

A Fibonacci szintek is a 10 ezer dollárra mutatnak

A négy órás grafikonon az árfolyam éppen a 38.2%-os valamint az 50%-os Fibonacci szinteket teszteli. Ha lesz elég vevő a piacon, akkor ismét visszatesztelhetjük a 10400 dolláros szintet, ami után a (Hold előtt) a 13880 dolláros tavaly nyári maximum lesz a következő állomás.

Másfelől viszont ahogy azt láttuk most múlt héten kedden valamint a hétvégén is, az árfolyam kétszer már kikacsintott a trend vonal alá, ami akár érvénytelenítheti is hosszútávon az emelkedő trend vonalát.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

A hétvégén Timothy Peterson, a Cane Island kockázati tőkebefektető cég alternatív eszközökért felelős elemzője egy érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet a Twitteren. Ahogy az a lenti ábrán is látszik, Peterson arra szerette volna felhívni a kereskedők figyelmét, hogy a jelenlegi árfolyam mozgás kísértetiesen hasonlít a bitcoin 2013-as árfolyam rallijára. Akkor az árfolyam 200 dollár körülről indulva 1300 dollárig nőtt. Ha a bitcoin 2020-as visszatérése hasonlót produkál, az 700%-os emelkedésnek felel meg és 75000 dolláron tetőzhet a bitcoin.

Visszatérhet 2013 a bitcoin piacára?

Azonban ne felejtsük el, hogy bár jól néz ki papíron, hogy ilyen szépen együtt mozog a múltbeli és jelenlegi árfolyam, valójában a 2013-as bitcoin piac még nagyon máshogy működött, mint a 2020-as, ugyanis akkor még a Mt.Gox volt az egyetlen tőzsde, ahol bitcoint lehetett vásárolni, míg ma már sokkal decentralizáltabb a piac.

Az alábbi elemzésben a heti grafikont vették alapul, ahol szépen kirajzolódott, hogy 2018 után jelentősen lecsökkent a forgalom a bitcoin piacán, miközben az árfolyam egyre magasabban zárt, egyre alacsonyabb kilengésekkel lefelé. Elemzésében szintén a 10500 dollárt emelte ki, mint kulcsfontosságú szintet, ahol a piac bika hangulatba válthat át.

Heti grafikon és a forgalom csökkenés

A 4 órás grafikonon az Elliot hullámokat vizsgálták, ahol a 10 ezer dollár feletti 3. hullámot várja az elemző, aminek a teteje 10900 – 11500 dollárnál tetőzhet a következő hetekben.

Jöhet a harmadik hullám

Egy másik elemző azonban a 4 órás grafikonon sokkal baljósabb jeleket lát. Ez alapján akár 10-15%-os esésre is fel lehet készülni a következő időszakban, ami 8400 – 8800 dollár körülre lökheti le az árfolyamot, köszönhetően annak, ha kifullad a további emelkedés.

Itt esésre számítanak inkább

Végezetül pedig egy háromszög alakzatot is kirajzoltak a 4 órás grafikonon itt, amitől további emelkedést vár a kereskedő, egészen a 11000 dolláros ártartományig. Azonban a kulcsfontosságú támaszt szintén 8300 dollárnál húzza meg, ami a trendet megfordíthatja, ha erre sor kerül, az további, jelentős esést is hozhat magával.

Háromszög alakzat a bitcoin grafikonján

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget