Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ micsoda hét, 20%-os emelkedés 1 hét alatt

Regisztrálok!

3 hónapnyi kínzó várakozás után ismét a bitcoinra figyel mindenki a piacon. 

A múlt héten hétfőn még 9100 dolláron kezdte az árfolyam a hetet, majd két ugrással a hét folyamán 11 ezer dollár fölé is kacsintott az árfolyam tegnap. Ez több, mint 20%-os árfolyam emelkedésnek felel meg, úgyhogy biztosan elmondhatjuk – visszatért a jó öreg volatilitás a bitcoin piacára.

Tegyük hozzá, hogy a megemelkedett volatilitás már önmagában is fontos, hiszen három hónapja totyog oldalazgatva az árfolyam egy egyre szűkebb árfolyam sávban. A múlt heti árfolyam mozgás azonban azért is izgalmas volt, mert sikerült végre áttörni a kulcsfontosságú 10 ezer és 10500 dolláros ellenállásokat, mely új trend pályára állíthatja most a bitcoint.

Coin360 árfolyamok

Ez történt a héten a bitcoinnal: mi állhat a robbanásszerű árfolyam növekedés hátterében?

Természetesen az első kérdés, ami először felmerült sokakban a héten, hogy miért pont MOST történik mindez. Hetek óta langyos vízben úszkál a bitcoin, semmi izgalmas nem történt, vagy ami történt is, nem hatott az árfolyamra szinte egyáltalán.

A korábbi hetekben lehetett már mozgolódást látni az altcoin piacon, egy-egy alt esetében jelentős árfolyam növekmény volt tapasztalható, mely akár előszele is lehetett a további bitcoin árrobanásnak.

Több fontos dolog is történt a bitcoinnal a héten, mely mindenképpen hathatott az árfolyam pályára, azonban nem lehetett egyetlen eseményt kiemelni, ami biztosan a katalizátor lehetett. Ez azt is mutatja, hogy erősebb lábakon állhat a mostani bika piaci hangulat, mert nem egyetlen faktor mozgatja az árfolyamot. Nézzük tehát ezeket sorban.

Bitcoin árfolyam növekmény 1 hét alatt

A héten a szektort érintő legnagyobb hír az volt, hogy az Egyesült Államok pénz kibocsátásért felelős igazgatósága, az OCC egy levélben közölte, az országban a bankok most már tarthatnak bitcoint a könyveikben, letétként megőrizve az ügyfeleik számára. Alapvetően ez igen csak pozitív jövőt fest le a bitcoin keresletének oldaláról, hiszen azzal, hogy hivatalos útra terelik a bitcoin letéteket, a nagy befektetési alapok is felvehetik a portfóliójukba a bitcoin befektetéseket. Tegyük hozzá, hogy a bitcoin alapvetően egy decentralizált pénzeszköz, melynek pont az lenne a lényege, hogy nem veszünk igénybe központi banki szolgáltatókat a tranzakciókhoz. Azonban az is érthető, hogy a befektetési eszközként kezelt bitcoinok akár nagy összeget is kitehetnek, melyet sokan inkább bíznak egy nagyobb piaci szereplőre, hogy megőrizze azt számukra. Mindenesetre érdekes időszakot hozhat a kockázati tőkealapok és a befektetési alapok életében, ha a bitcoin bekerül a mindennapi kereskedési termékek közé.

A pozitív média megjelenés mellett több másik tényező is hathatott a bitcoin árfolyamára, mely a múlt héten csúcsosodott ki.

Egyrészt a pandémia és az azt követő gazdasági bizonytalanság újabb hulláma söpör végig a piacokon. Az egyre növekvő félelemben menedék eszközök irányába fordulnak a befektetők, ezért az arany ára is mindenkori csúcsokat döntögetett a napokban.  Elemzők véleménye szerint a bitcoin is csatlakozhat az aranyhoz az értékmegőrzés területén.

Bitcoin, arany és a részvénypiac
Másfelől pedig a kriptopénz szektoron belül is tapasztalható volt egyfajta átrendeződés az utóbbi időben. A kereskedők egyre nagyobb hányada fordult a DeFi irányába. A megjelenő új stabilcoinok, kripto hitelek és kamatfizető eszközök révén nagyobb összegű hozamokat tudtak keresni az elmúlt időszakban a befektetők. A hozamot pedig jellemzően a rendszeren belül tartják: bitcoinba és ethereumba fektetik, mely mindkét esetben felfelé nyomja az árat. Nem mehetünk el ugyanis szó nélkül, hogy éves csúcsra került az Ethereum árfolyama is, a növekedés mértéke pedig még a bitcoinra is rávert. Az év elején még 120 dollárt érő ETH árfolyama most már 320 dollár felett van.

Bitcoin mellett az ethereum is jól teljesít

Nem utolsó sorban, pedig a bitcoin alapvető fundamentális faktorai is optimista jövőt írnak le. A héten tovább növekedett a bitcoin hálózat aktivitása, továbbra is hétről-hétre több szereplő tranzaktál a blokkláncon keresztül, mint a korábbi időszakokban. A BTC váltókra beáramló bitcoinok összege kis mértékben megemelkedett, mely nagyobb likviditást eredményezett, ez összefügg a blokkláncon végbement tranzakciók megnövekedésével. A folyamatos árfolyam növekedésnek köszönhetően, pedig a hét végére extra jókedvvel néznek a befektetők a következő időszakra. Az alapvető hangulat sokat nőtt a héten a bitcoinnál.

Pozitív a hangulat a bitcoin esetében

Jelenleg az összes bitcoin 89%-a már profitnál van, azaz mindössze 11%-ot vásároltak vagy bányásztak a jelenleginél magasabb árfolyamon. Valószínű ennek is köszönhető, hogy megnövekedett a kereskedési platformokon a likviditás, mert sokan éveket vártak arra, hogy nullába, vagy kicsit pozitívba forduljon a befektetésük mérlege. A további növekedésnél kulcs szerepet kap majd, hogy akik késői ciklusban fektettek korábban a bitcoinba, most az árfolyam emelkedési ciklus mely pontján adják el – ha eladják az érméiket.

Az mindenesetre külön kiemelendő, hogy a bányászok közelében sincsenek a kapitulációnak. A felezési esemény után többször felreppent ennek a híre, hogy a csökkent blokk jutalom és a stagnáló árfolyam miatt nem éri meg tovább bitcoint bányászni már. Azonban a bányászok gond nélkül kitartottak és úgy látszik, elég magabiztosan állnak a bitcoin jövőjét tekintve, hiszen egyáltalán nem csökkent a hálózat aktivitása.

BTC/USD technikai elemzés: oldalazás után mindig jön a kitörés

A hét legnagyobb tanulsága technikai szempontból, hogy örökké egyetlen oldalazás sem tarthat. Bár a bitcoin esetében az elmúlt hónapok vízszintes mozgása és alacsony volatilitása extra helyzetnek számított, valójában várható volt, hogy egyszer ki kell törnie a sávból az árfolyamnak. Főleg azért, mert az utóbbi héten már olyan keskeny sávban mozgott az árfolyam, hogy tulajdonképpen majdnem, hogy stagnált. Valaminek tehát történnie kellett.

Hétfőn még 9200 dollár körül zajlott a kereskedés, ezt követte pár kisebb lépcsőben az ugrás 9400, 9600 majd 9800 dollárig szépen lassan. Vasárnap aztán innen indult tovább a csúcshódításra a bitcoin. Először vasárnap éjjel átlépte a 10 ezer dollárt, majd további emelkedés mellett simán maga mögött hagyta a 10500 dolláros korábbi lokális maximum árfolyam szintet. Legutoljára február közepén volt 10500 dollár a bitcoin, ennek az árfolyamnak az átlépésével pedig éves csúcson van most a bitcoin 11 ezer dollárnál.

Tavaly júliusban szinte napra pontosan hasonló mozgást produkált az árfolyam, akkor július 30-ról augusztus 6-ára 9500 dollárról 12000 dollárig emelkedett az árfolyam. Ez lesz az az árfolyam szint amit most figyelni kell, majd ezt követően a 13900 dollár, amit még 2019 júniusában ért el a bitcoin.

Ha tágabb időhorizontot veszünk alapul, akkor a márciusi fekete csütörtök után kialakult háromszög alakzat felső vonalát törte át az árfolyam a héten a 11 ezer dollár elérésével. Ez alapján a 11800 dollár átlépésével újabb trend alakulhat ki. Alapvetően ha 10 ezer dollár felett tud maradni az árfolyam, akkor hosszútávon is bika piaci hangulat alakulhat ki.

Bitcoin árfolyam háromszög hosszútávon

A 9800 dolláros szint kulcsfontosságú lesz egy bekövetkező korrekció esetén. Ez volt ugyanis az a szint, ahol a bitcoin korábban többször is megpihent miután visszapattant a pszichológiai szintnek számító 10 ezer dollárról.

Bitcoin árfolyam háromszög rövid távon

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Az alábbi 1 hetes grafikonon egy kereskedő arra hívja fel a figyelmet, hogy a márciusi árfolyam letöréssel és azt követő korrekcióval és oldalazással egy fülescsésze alakzat rajzolódott ki, ami további jelentős árfolyam növekedést vetít előre. Erre pedig csak ráerősít a makrogazdasági helyzet.

Ahogy Flavius mondja: öveket becsatolni!

Fülescsésze alakzat

A stílusosan csak Moon Girl (Hold Lány) névre hallgató kereskedő azt emelte ki az 1 napos grafikonon, hogy a 2017 vége óta tartó lefelé irányuló trend megtörni látszik a mostani jelentős emelkedéssel. A következő hónapokban a 13500, a 16500 és a 19500 árfolyam szinteket várja a jövőben a bitcoinnál.

Csak felfelé mehet a bitcoin

Szintén a napi grafikonon további bika piaci hangulatot ír le az alábbi kereskedő az Elliot hullámok segítségével. Ez alapján augusztusban még várható egy korrekció 10 ezer dollár alatt, ahonnan visszapattanhat az árfolyam a további emelkedés útjára.

Elliot hullámok elemzése a bitcoinnál

Tegyük hozzá, hogy van aki szerint, ami egyszer felment, annak le is kell jönnie. Az alábbi grafikon elemzése szerint ha a bitcoin árfolyam nem tud egy egész hetet 10500 dollár felett tölteni, akkor a pszichológiai 10 ezer dollár sem foghatja meg a letörést.

Ami egyszer felment, az le is esik

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget