Bitcoin árfolyam a szakadék szélén?

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ árfolyamsáv szélére került a bitcoin

Vásárlás most!

Az elmúlt hét nem volt túl gyümölcsöző a bitcoin árfolyam növekedésére fogadóknak. Miután egy egyre keskenyebb árfolyam sávban oldalazgatott a bitcoin árfolyama, fokozatosan 9700 dollárig emelkedett a bitcoin szerdára. Azonban innen megfordult a piac dinamikája és a 9700 dolláros csúcs után lépcsőzetesen csökkenni kezdett az árfolyam.

A hét végére 8800 dollárig is lecsökkent az árfolyam, ahonnan azonban vissza tudott 9000 dollár fölé kapaszkodni az árfolyam. Jelenleg 9100 dollárnál kereskednek a bitcoinnal, ami az elmúlt időszakban tapasztalt 9-10 ezer dollár közötti árfolyam sáv alját jelenti.

bitcoin árfolyam 1 órás grafikonon

Ez történt a héten a bitcoinnal: pozitív elfogadottsági hírek jöttek több helyről is, de laposodik a hangulat a piacon

Annak ellenére csökkent az árfolyam a bitcoin piacán, hogy a héten több pozitív hosszútávon mérve az általános elfogadottságot növelő hír is érkezett.  Talán a legnagyobb hír, mely a mai napig inkább csak pletyka, hogy a PayPal és a Venmo tervezi a közvetlen bitcoin adás-vétel bevezetését a platformjaikon. Bár a hírt még nem erősítették meg, ha valóban szemléletet váltanak az ellenséges bitcoin politikával szemben, akkor az több száz millió emberhez juttathatja el a kriptopénzeket, mellyel minden bizonnyal jelentős tőke áramolhat a szektorba tovább hajtva felfelé az árfolyamokat.

Amerikában a LibertyX bitcoin ATM-ek segítsével már több száz éjjel-nappali boltban és gyógyszertárban vált elérhető a bitcoin vásárlás a héten, Ausztráliában pedig a postán is lehet már bitcoint vásárolni készpénzért cserébe.

Ezek a hírek mind-mind azt mutatják, hogy a kriptopénzek elfogadottsága folyamatosan nő, emellett pedig, hogy egyre nagyobb az igény, hogy az átlag felhasználók is hozzáférhessenek a digitális eszközökhöz a mindennapokban. A folyamatok egyszerűsítése, a felhasználó barát termékek és szolgáltatások megjelenésével pedig már egyáltalán nem lesz ijesztő senki számára a kriptopénz használat a jövőben. Az pedig, hogy több millió új felhasználó áramlik be a szektorba azt jelenti, hogy az általuk befektetett tőke is a szektor részévé válik, mely hosszú távon mindenképpen árfolyam felhajtó hatással bír a kereslet növekedése révén.

Azonban a hosszú távú pozitív hangulatot mindenképpen árnyalja a jelen és a közeljövő.

A bitcoin árfolyam mozgása a héten is erős korrelációt mutatott a részvénypiac egészével. Az alábbi grafikonon is látszik, hogy a bitcoin árfolyam mozgása szinte majdnem teljesen együtt mozog a S&P500 árfolyam mozgásával. Érdekes látni, hogy sok esetben a bitcoin nagyobb árfolyam mozgásai után a részvény piac is hasonló ugrásokon és eséseken megy keresztül, mindössze pár óra leforgása alatt. Persze egyetlen grafikonból még nem lehet széleskörű korrelációs hatásokat levezetni, azonban a jelenséggel nem árt tisztában lenni.

Bitcoin és a részvénypiac együttmozgása

Ötödik hete jelez bika piacot a Glassnode szentiment indexe, mely több fundamentális mutató együttes hatásából számít egy általános piaci hangulatot. Ilyen fundamentális elemző eszközök a hálózat aktuális állapota (kapacitás, díjak, tranzakciók), a likviditás a blokkláncon és azon kívül valamint befektetői és megtakarítási tevékenységek a bitcoin piacán. Az alábbi ábrán látszik, hogy bár az év nagy részét a bika piac jellemzte, a mutató egyre inkább a tranzíciós régió felé haladt az elmúlt hetekben, a csökkenő forgalommal és érdeklődéssel.

Egyelőre pozitív a hangulat a bitcoin piacán

A koronavírus megjelenése óta a Tether kínálatának növekedése meglehetősen erős volt. Mint ahogy az az alábbi ábrán látszik, 2020 elejétől szinte exponenciális mértékben növekedett a dollárhoz rögzített stabilcoin mennyisége 5 milliárd darabról 9 milliárd darabra. Azonban a gyors növekedést követően az utóbbi hetekben mintha lelassult volna a folyamat.

Csökken a tether növekedési üteme

Bár alapvetően a Tether mögött (elvileg) tökéletes fedezet áll hagyományos fiat pénzben és ezt egyelőre minden kétséget kizáróan még nem sikerült bizonyítania a cégnek az évek során, a Tether kínálati növekedése még mindig azt jelzi a piacon, hogy új tőke jelenik meg a kriptopénz szektorban. Népszerű elmélet szerint a Tether kibocsátása után azonnal a tőzsdékre kerül, ahol bitcoint vásárolnak belőle ezzel pedig felnyomva az árfolyamot mesterséges keresletet teremtve.

Az alábbi grafikonon jól látszik a bitcoin árfolyam növekedése és a tether mennyiség növekedésének összefüggése. A koronavírust követő időszak mindenképpen azt mutatja, erős a korreláció a bitcoin árfolyamának növekedése és a tether mennyiségi bővülése között. Ez utóbbi lassulásával tehát fel lehet készülni a bitcoin árfolyam növekedésének lassulására is, ha a trend folytatódik tovább a közeljövőben.

A bitcoin árfolyam és a tether együttmozgása

BTC/USD technikai elemzés: árfolyamsáv aljára került a hangsúly

Az elmúlt időszakra általánosan jellemző volt a folyamatosan csökkenő volatilitás a piacon. Miután a felezés körüli hype csitult, kisebb volt a forgalom is a bitcoin piacán. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy május közepén, a felezés előtt sokkal nagyobb árfolyam kilengések voltak tapasztalhatóak, mely fokozatosan csökkent le az elmúlt időszakban a korábban tapasztalt árfolyam ingadozás ötödére.

Mélyponton a volatilitás a piacon

A 9-10 ezer dollár közötti árfolyam sávot az elmúlt napokban alulról kezdte el kóstolgatni a bitcoin. Az 1 napos grafikonon már Bollinger band alsó határát is tesztelte az árfolyam, ami előrevetíthet akár egy nagyobb letörési kísérletet, ha a sáv nem szélesedne ki a közeljövőben a volatilitás növekedésével.

Szűkül a Bollinger band

Alapvetően június 1-e óta egy lefelé ereszkedő trend van kialakulóban. A sztenderd dojik megjelenése pedig azt mutatja, továbbra is igencsak bizonytalan a trend, nincs se erőteljes csökkenés sem pedig növekedés iránti igény, mely kimozdítaná a holtpontról a jelenlegi piacot.

Lefele csorgó trend a bitcoin piacán június eleje óta

Az egy órás grafikonon az árfolyam a hét eleji növekedést követően a mozgóátlagok fölé került, miután szinte egész héten alatta tartózkodott. Tulajdonképpen mostanra érték utol a mozgóátlagok az árfolyamot, tehát jelenleg az elmúlt időszak átlagához közel zajlik a kereskedés további oldalazást előre vetítve. A momentum indikátorok pedig hasonló laposodásról számolnak be.

Kifulladóban a növekedés a bitcoin piacán

A közeljövőben most a figyelem tehát a 10 ezer dolláros ellenállásról a 9 ezer dolláros támaszra helyeződik át. Felfelé a 9200 dollár, lefelé pedig a 8800 dollár rajzolja ki az árfolyamsáv széleit.

Fibonacci szintek a bitcoin grafikonján

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Az alábbi grafikonon egy 2015 óta fennálló támaszra hívták fel a figyelmet. Az exponenciális árfolyam grafikonon a fentiekkel összhangban 9100 dollár feletti bitcoin kulcsfontosságú lehet, ha az extrém hosszú távú árfolyam jóslatnak hihetünk.

Extrém hosszútávú bitcoin árfolyam elemzés

Az egy órás grafikonon egy fej-váll alakzatot vélt felfedezni a Bitfinex kereskedési adatai alapján az egyik kereskedő. A fej-váll alakzat következő lépése egy bika-medve piaci trendforduló lehet, ha az alakzat beigazolódik.

Fej váll alakzat a bitcoin piacán

Az Eliot Wave hullámokat elemezve a 4 órás grafikonon kezdetben egy csökkenő tranzíciós szakasz majd egy nagyobb emelkedést vár az alábbi kereskedő. Ez alapján valahol 8800 dollár környékén vásárolhatunk be, hogy később július közepén a 10 ezer dollár feletti árfolyam következtében közel 20%-ot profitáljunk.

Eliot hullámok

Alapvetően tehát a közeljövőben egy oldalazgató lefelé csorgó bitcoin árfolyamot várnak, mely attól függően fordulhat át bika vagy medve piaci trendé, hogy mennyi volumen jelenik meg a befektetők részéről a napi kereskedésben. Mivel azonban a részvény piaci mozgásokkal is jelentős korrelációt mutat a bitcoin, elképzelhető, hogy ez az alacsony volatilitású időszak már nem sokáig fog kitartani a szektorban.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget