Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ a változás előszele

Heti‌ ‌bitcoin‌ ‌árfolyam‌ ‌elemzés:‌ a változás előszele

Regisztrálok!

Borús idők jöhetnek ismét a kriptopénz világban. Több faktor is azt mutatja, újra felbukkanhat a medve a piacon, ha továbbra sem tudja a bitcoin a már több, mint egy éve fennálló 10 ezer dolláros ellenállást megugrani.

BTCUSD1h

Bár az elmúlt pár óra emelkedést hozott a piacon, mindenképpen érdemes megfigyelni, ahogy az árfolyam az elmúlt hetekben már nem a 10 ezer dolláros ellenállást, hanem a 9000 dolláros támaszt szemelte ki magának célpontnak.

Volatilitásra várva

Ez történt a héten a bitcoinnal: közeledünk a tranzíciós szakaszhoz

A kisebb nagyobb kilengésektől eltekintve, a bitcoin továbbra is önmagához képest meglehetősen stabil árfolyam grafikont produkált.

Az alábbi grafikonon a heti bitcoin árfolyam volatilitás és az árfolyam látható, amin jól látszik, hogy az árfolyam változékonyság lassan a 3 éves minimum felé közeledik, de mindenképpen elmondható, hogy több mint másfél éve volt ilyen sokáig stabil a bitcoin árfolyama egy adott szinten.

BTC volatilitás és árfolyam

Az alacsony volatilitás utalhat egyben arra, hogy a piac egyre érettebbé válik és fokozatosan stabilizálódik az árfolyam. Azonban sokkal valószínűbb, hogy csak vihar előtti csendről van szó, hiszen a jelenlegi gazdasági környezetben akár napról napra is változhat a piaci hangulat és a kereslet. Az alacsony volatilitás sok kereskedőnek veszi a kedvét, mert úgy véli, ilyenkor nem is lehet igazán nagy összegeket tarolni a piacon, azonban, mint az a fenti grafikonon is látszik, még így is bőven ad alkalmat a napon belüli 4-5%-os árfolyam mozgás az élvezetes és egyben jövedelmező kereskedésre.

Miközben a volatilitás egyre mélyebb és mélyebb szinteket üt meg, úgy változik a piac hangulata is hétről hétre. Az alábbi ábrán a Glassnode piaci hangulatot reprezentáló indexe van ábrázolva. A nyilak útját követve jól látszik, hogy két hónappal ezelőtt erős bika piaci trendbe fordult a hangulat a korábbi koronapánik okozta félelem és reszketés után. Azonban ahogy telt-múlt az idő és a bitcoin árfolyama nem tudta megugrani a 10 ezer dolláros betonerős támaszt, úgy fordult át a hangulat is egy hónappal ezelőtt a hurrá optimizmusból fontolva haladásba. Míg végül oda lyukadtunk ki, hogy lassan a bika piaci hangulat elszállt és egyre inkább trendfordulásba hajlik át a kereslet oldala.

Glassnode compass

Miközben a kereslet oldalán fokozatosan tűnik el az érdeklődés, a kínálat oldalán jelentős átrendeződésnek lehetünk tanúi, már ami a bitcoin bányászat piacát illeti. A BitMex elemzése alapján a világ legnagyobb hardver gyártója a tavalyi évet igen csak megsínylette. Piaci részesedése 70%-ról 50% alá zsugorodott, miközben a MicroBT átvette a piac jelentős részét. Ebbe a piaci átrendeződésbe csapódott be időzített bombaként a felezés eseménye, amit bár mindenki várt, senki nem gondolta, hogy egy világválság is érkezik vele együtt a pandémia miatt.

A tőzsdére bevezetett hardvergyártók árfolyama, név szerint a Canaan árfolyama 50%-ot zuhant a tavalyi év során. A többi IPO és tervezett IPO is azt mutatja, hogy a hardver gyártó cégek elkeseredetten szeretnének még több forrást bevonni a működéshez és további feljesztésekhez. A Bitmain már sokadjára szeretne IPO-val a piacra lépni, a cég árazása az elmúlt években pedig eszméletlen széles skálán mozog. Azonban az érdeklődésen túl a befektetők el-elmaradoznak. Ez pedig minden bizonnyal összefügg a bitcoin jelenlegi árfolyamával is.

Ha azonban a bányászok nem keresnek pénzt a bitcoin bányászattal, felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább? Ez egy medve vagy egy bika piac előjele? Valószínűbb a medve piac, hiszen ha lehetett volna már feljebb tornászni az árfolyamot, valószínűleg már megtették volna. Azonban a bitcoin esetében ezt sosem lehet biztosan tudni.

Piaci részesedések

BTC/USD technikai elemzés: lesz még innen visszaút?

Annak ellenére, hogy továbbra is oldalazgatással töltötte a hetet a bitcoin, volt azért pár izgalmas kereskedési nap július első hetében is. A hét elejét a bitcoin 9100 és 9200 dollár között pattogva töltötte egészen addig, amíg pénteken ismét beszakadt kicsit az árfolyam. Rövid idő leforgása alatt 8930 dollárig csökkent le az árfolyam 9250 dollárról, ami kicsivel több, mint 4%-os esésnek felel meg. A rutinosabb kereskedők ekkora bitcoin árfolyam változásnál még a szemöldöküket sem ráncolják, azonban az elmúlt hetek oldalazgatásában már ez is izgalmas lehet sokaknak.

Végül a hét további felében azért 9000 dollár fölé tudott kúszni az árfolyam, míg vasárnap ismét volt egy nagyobb kilengés az árfolyamban, ami ugyan csak kis ideig, de 9000 dollár alá vitte a bitcoint. Innen viszont a hétfői hajrában gyorsan magára talált a kriptopénz, és bőven visszatért a 9100-9300 dolláros árfolyamsávba.

BTCUSD1h

Az 1 órás grafikonon a Bollinger band squeeze három alkalommal is hozta a papírformát. A volatilitás csökkenésével a Bollinger sáv a múlt héten több alkalommal is egészen vékonyra zsugorodott össze. Ebből a vékony sávból, amikor sikerült az árfolyamnak akár lefelé, akár feléfelé nagy RSI kilengés közepette kitörni, jelentősebb mozgás indult el a piacon. Ahhoz azonban, hogy a hétfőn indult árfolyam növekedés tovább tudjon haladni, ismét szükség lenne egy konszolidációs szakaszra, ahol megpihenhet az árfolyam a további növekedés előtt. Enélkül ugyanis hiába érinti már most az árfolyam a Bollinger band felső sávját, ha nincs meg a kellő momentum ez mindössze a sáv további szélesedéséhez vezet.

BTCUSD1D

A napi grafikon az általános piaci hangulattal egyidejűleg folyamatos kifulladást jelez a jelenlegi trendben. Már szinte az összes mozgóátlag beérte az árfolyamot, mely arra utal nincs már túl sok mozgástér felfelé az árfolyamban. Emellett a MACD is egyre inkább ellaposodik, ami alapján valódi trendfordulást egyelőre nem láthatunk még a piacon. Az RSI ezzel együtt május óta nem mutatott sem vételi sem pedig túladott jelet. Szépen komótosan oldalazgat tehát tovább az árfolyam a 9000-10000 dolláros sávban egyre kisebb és kisebb kilengésekkel.

A következő időszakban igazából már nem is a 10 ezer dolláros árfolyam szint, hanem sokkal inkább a 9000 dolláros támasz kerül majd előtérbe, hiszen ennek letörésével akár jelentősebb árfolyam csökkenésre is fel lehet készülni. Az Elliott hullámok alapján pedig erre van lehetőség, mert az utolsó, korrekciós szakaszba ért június végén a bitcoin árfolyam abban a hullámban, amit a koronavírus sokk okozott még március közepén. Innen pedig az elméletet követve csak lefelé vezet az út főleg, ha a 8800 dolláros támasz is elbukik. Ez esetben a 4. hullám aljára, 8000 dollárig süllyedhet az árfolyam, ha nincs kellő vételi ellenállás.

BTCUSD1D

Bár lehet a következő időszakban folytatódik az átmeneti átalakulás a piacon, fontos kiemelni, hogy a hosszútávú befektetők továbbra is bíznak a bitcoin árfolyam növekedésében. Ugyanis a héten csúcsra került a bitcoin bálnák bitcoin felhalmozása, mely mindenképpen azt sugallja, hogy az igazán nagy befektetők még jelentős növekményt várnak a piacról.

Bitcoin bálnák száma

A kulcs szinteket tehát továbbra is a 10400 dollár és a 8800 dollár adja. Ne feledjük azonban, hogy amikor legutoljára átlépte a bitcoin a 10400 dollárt utána még több, mint 30%-ot erősödött az árfolyam. Felfelé tehát bőven van még növekedési potenciálra lehetőség.

Kitekintés a jövőre: bitcoin kereskedési ötletek

Az alábbi heti elemzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy minél tovább oldalazgat a 9-10 ezer dolláros ártartomány alsó szegmensében az árfolyam, annál nagyobb a valószínűsége a letörésnek. Ha erre sor kerül, a várakozások szerint valahol 7500 dollárról pattanhat majd vissza az árfolyam augusztus elején.

Kereskedési ötlet

Érdekes együttmozgást fedeztek fel a 4 órás grafikonon a bitcoin 2019-es és 2020-as árfolyam mozgásában. A hasonló dinamikával mozog tehát azonos időközökben a bitcoin árfolyama. Az elemzés alapján, most egy kisebb árfolyam ugrás után (mely akár már meg is történt hétfőn) további oldalazgatásra kell felkészülni, mielőtt július közepén összeroppanna az árfolyam. Tegyük azért hozzá, hogy 2019-ben nem érte akkora felfordulás a világot, mint 2020-ban, ezért az együttmozgás is fenntartásokkal kezelendő.

2019-2020

Végezetül pedig egy extrém optimista előrejelzést is hoztunk, mely a mostani hétfő hajnali emelkedést tovább gondolja és a megfelelő ellenállások áttörésével 9300 dollárról várja a további elrugaszkodást. Egy esetleges letörés esetén a 8900, majd a 8600 és a 8200 dolláros támasz kaphatja el az árfolyamot.

Kereskedési ötlet

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget