Ethereum vásárlás – Hogyan, Hol, Mennyiért vehetek Ethereumot?

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluták olyan digitális pénzek, amelyek egy úgymond blokklánc technológiára épülnek. A blokklánc, mint ahogyan a nevébe is benne van, blokkokból áll össze, amik adatot vagy adott esetben tranzakciókat tartalmaznak.

A hálózatba kapcsolt számítógépek, amik építik és biztosítják a hálózatot, folyamatosan hozzátesznek egy újabb szemet ehhez a lánchoz a számítási teljesítményük felhasználásával, és az így nyert újabb adatot minden hálózati résztvevő tárolni fogja.

Bár a blokklánc fogalma nem volt teljesen új a terület számára, de mégis a Bitcoin volt az első úttörő ebben a technológiában: ez volt az első kriptodeviza, ami sikeresen megoldotta a blokklánc gazdasági fenntarthatóságának a problémáját a bányászattal és az ebből származó értékteremtéssel.

A Bitcoin software első verzióját egy Satoshi Nakamoto álnevű ember (vagy csoport) hozta létre, akinek a személyazonosságáról azóta se tudunk semmi konrétumot. Néhány év elteltével aztán rengeteg újabb kriptodeviza látta meg a napvilágot, más-más funkciókat betöltve.

Mi az a Ethereum?

Ez Ethereum (ETH) egy igen progresszív kriptodeviza (vásárlási lehetőségek: Lurdy ATM, illetve Coinmixed.eu), amit egy ICO-n keresztül indítottak útjára. Az ICO vagy más néven “Initial Coin Offering” egy IPO-ból átvett és átalakított kifejezés, ami annyit takar, hogy az érdeklődő befektetők előzetesen megvásárolhatták a piacra kerülő coin-ok egy részét.

Ez Ethereum (ETH) ICO 2014-ben fejeződött be és 16 millió dollárt szedett össze, majd a fejlesztők piacra dobták a klienseket és megkezdődött a mai napig is bányászható hálózatnak a futtatása.

Jelenleg egy Ethereum árfolyam értéke 91 dollár körül mozog, de a januári csúcson elérte a 1260 dollárt is: Ethereum árfolyam / Ethereum grafikon.

A progresszív kifejezést azért használtuk rá, mert egészen addig a pontig relatív egyszerű kriptodevizák léteztek csak. A Bitcoin mind a mai napig egy globális fizetőeszköz funkcióját szeretné ellátni, de az Ethereum egy decentralizált szuperszámítógép céllal jött létre, amiben az ETH csak a belső rendszerhez szükséges üzemanyag szerepét látja el.

Az Ethereum a főbb funkcióit úgy éri el, hogy egyrészt “Turing-teljes”, másrészt pedig okos-szerződés, azaz “smart contract” funkciói rengeteg komplex feladatot ellátnak a hálózaton. Érdekességképpen a “smart contract” kifejezést elsőként egy Magyar származású Amerikai ötletezte ki, az a Nick Szabó akit sokan a mai napig Satoshi Nakamotonak vélnek.

Ki hozta létre az Ethereumot?

Az Ethereum (ETH) egyik fő feltalálója az Orosz-Kanadai származású Vitalik Buterin. Vitalik bár Oroszországban született, de kiskorában Kanadába költözött szüleivel, ahol nagyon korán elkezdett az informatika iránt érdeklődni. Apukáján keresztül ismerte meg a Bitcoint 17 évesen és már nagyon korán elkezdett a kriptodevizák funkcióján ötletelni, majd 2014-ben elnyert egy 100,000 dolláros támogatást, amivel elkezdett az Ethereum-on dolgozni.

Eleinte Vitalik Buterin a Bitcoinba szerette volna beépíteni az Ethereum számos funkcióját, de ezt akkor leszavazták a fejlesztők mivel úgy gondolták, hogy a Bitcoin hálózatát fölöslegesen túlbonyolítja és ez biztonsági kockázattal járna.

Mi az a smart contract?

Az okos szerződések alapvetően önműködő szerződések, amiket valamilyen esemény készteti egy bizonyos kimenetelre. A hagyományos való életbeli szerződéseknél előbb fel kellene keresned egy ügyvédet, aki jóváhagyja a szerződés tartalmát majd az ő jelenlétében ki kellene töltened a másik féllel, például ingatlan vásárlásnál.

Az Ethereum hálózat lehetővé teszi a szerződések automatizálását, amennyiben a kimenetel és a résztvevők szerepe ellenőrizhető a rendszerben. Ha az említett ingatlant egy kódsor vagy egy digitális token (zseton) reprezentálja, és te kifizetnéd az árát ennek az ingatlannak akkor a rendszer képes automatikusan beazonosítani a tranzakciót, megnézni a befizetés mennyiségét, és ha mindent rendben talál, átutalja neked a tulajdonjogot reprezentáló adatokat.

Ezen felül rengeteg lehetséges felhasználása van, például adatlekérdezés vagy decentralizált bérbeadása ingatlanoknak, ahol egy smart contracttal ki lehet váltani a közvetítő szerepét.

Ahhoz, hogy ezeket a funkciókat használni tudd, szükséges Ethereumot venni. Az Ethereum hálózatán futó okos szerződésekkel csak akkor tudsz valamilyen interakcióba lépni, ha ETH tranzakciókat indítasz. Ezeknek a tranzakcióknak teljesen változó lehet az ára attól függően, hogy épp eldugul-e a hálózat mert annyian használják, vagy pedig mennyi az Ethereum árfolyam.

Mi a különbség az Ethereum és a Bitcoin között?

Az Ethereum, a Bitcoin, a Litecon vagy akár a Ripple is a kriptodevizák közé tartozik. Ennek ellenére a Bitcoin ténylegesen csak egy funkciót szeretne teljesíteni, ami az országon keresztüli érték küldés. Mivel a Bitcoin egy több millió dollárt érő hálózat, ezért a jelenlegi fejlesztői nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy olyan funkciókat építsenek bele, ami esetleges biztonsági réseket eredményez. Itt főként a nem tesztelt funkciókról és technológiákról beszélünk.

Míg a Bitcoin megmaradt egy “tiszta” kriptodevizának, addig az Ethereum szeretné átalakítani és leegyszerűsíteni (automatizálni) azt, ahogyan kezelünk egy csomó munkamenetet az életünk során.

Hogyan bányásszunk Ethereumot?

Ami biztos, hogy lényegesen egyszerűbb Ethereumot venni mint bányászni ha hozzá szeretnél jutni. Erre a célra van Ethereum ATM Budapesten. Mind az Ethereum eladás mind pedig az Ethereum vásárlás itt a legegyszerűbb.

Jelenleg a legnagyobb Ethereum bányászat azon országokban zajlik, ahol alacsonyak az áram költségek és emiatt olcsóbb az üzemeltetése az elektronikus eszközöknek. Emiatt sajnos az itthoni bányászok elég nagy hátrányban szenvednek.

Az Ethereum bányászat jelenleg az a folyamat, amikor az üzemeltetők számítógépes videokártyákkal vagy az erre a célra gyártott ASIC (alkalmazás specifikus integrált áramköröket használó) gépekkel bonyolult matematikai algoritmusokat fejtenek meg annak érdekében, hogy a hálózaton verifikálva legyenek a tranzakciók és ezzel blokkok készüljenek.

Sharkrig

(Forrás: sharkmining.com)

Mivel ezek a gépek rengeteg áramot fogyasztanak, ezért egyes országokban jobban megéri üzemeltetni ezeket, például Kanadában és Kínában igen kedvező áron van a vízenergia. A gépek hűtése sem egy utolsó szempont, Szibériában is vannak telepek, amik pont ezeket a lehetőségeket használják ki.

Ha rászántad magad, hogy nekivágj a bányászatnak a következőket kell tenned:

  • Videokártya beszerzése és telepítése

Be kell szerezned egy számítógépet, ami tartalmaz legalább 1 bányászatra alkalmas videokártyát. Ezek jelenleg tipikusan az AMD 4xx vagy 5xx-es szériái vagy az Nvidia 10xx-es szériája. Ezek teljesítmény/áramfogyasztás szempontjából jó választások.

A megfelelő driver program-ról sem szabad elfeledkezni, valamint szükséges hozzá egy esetleges tuning is, hogy kihozzuk belőle a legjobb teljesítményt.

  • Szerezz egy Ethereum (ETH) tárcát

Ennek a kiválasztásában majd segítünk a továbbiakban, ez alapvetően azért szükséges számodra, hogy legyen egy Ethereum címünk ahová érkezhet a kitermelt ETH.

  • Lépj be egy bányász pool-ba (csoportos bányászat, vagy bányász társaság)

Mivel nagyon nehéz a bányászat és egy videokártya nem is elég, hogy magától ki termeljen egy blokkot a benne található jutalommal, ezért az Ethereum bányászok csoportokba gyűlnek és közösen dolgoznak a megoldáson.

Ezen a Reddit Ethereum portálon megtalálod a pool-ok listáját:

https://www.reddit.com/r/EtherMining/wiki/software/pools

Ezután készen is vagy és várhatsz a coinok kitermelésére. Ha további kérdés merül fel, ez az Ethereum fórum Wiki oldalként is funkcionál:

https://www.reddit.com/r/EtherMining/wiki/index

Mik azok az Ethereum tokenek?

Az Ethereum okos szerződéseinek hála rengeteg blokklánc alapú start-up nagyon gyorsan felfigyelt arra, hogy az online platformjukhoz szükséges pénzgyűjtési folyamatokat el tudják végezni az Ethereum hálózatán.

Nagyon sok cég rájött, hogy a blokklánc technológiának számtalan felhasználási lehetősége van. Ezek a cégek a legtöbb esetben valamilyen saját belső fizetőeszközt is párosítanak a hálózathoz, hogy létrehozzanak például egy biztonságos bónusz pontos rendszert, mint amit a légitársaságok is használnak.

Ahhoz, hogy összeszedjenek szükséges mennyiségű pénzt a fejlesztésre, létrehoznak egy úgynevezett token-t vagy zsetont az Ethereum hálózatán, amit eladnak a vásárlóknak azzal az ígérettel, hogy ezt utána a rendszeren belül valamilyen (a befektetésüknél értékesebb) célra fel tudják használni.

Az előző 2 év kripto befektetőinek nagy részét ez a logika vonzotta az Ethereum vásárláshoz és az egyéb kriptopénz vásárlásához is. Van olyan projekt, ami később becseréli a kiadott tokeneket a már lefejlesztett saját hálózaton futó fizetőeszközére, de volt olyan start-up is, ami végleg az Ethereum hálózaton maradt, mivel azt kiegészítő szolgáltatást vagy platformot fejlesztett.

Ethereum wallet (tárca) nyitás

Ethereum, Bitcoin és a legtöbb blokklánc alapú kriptovaluta is tárca alapú tárolást igényel. A rendes bankszámlával ellentétben itt eldöntheted, hogy mennyi irányítást vársz a tárcádtól és, hogy magadnál szeretnéd-e tárolni a pénzedet tényleges vagy meg szeretnél bízni vele valaki mást.

Figyelj oda, hogy alapesetben csak olyan tárcát használj, ahol ki tudod exportálni és birtokában vagy a privát kulcsodnak (private key). Ez a kulcs dönti el, hogy tényleg a te birtoklod egy ETH címhez tartozó coinokat vagy sem.

  • Teljes tárca (full wallet/node)

A teljes tárca szükséges ahhoz, hogy te szerves része legyen a hálózat és a tranzakciók ellenőrzésében vagy tárolásában. A legtöbb ember számára szinte fölösleges ezzel az opcióval foglalkozni, kivétel, ha egyedül tudna bányászni csoportok helyett, mert akkor számítási teljesítménnyel rendelkezik.

Ebben az esetben fontos, hogy a teljes blokklánc le legyen töltve és így csatlakozzon a hálózatra. Ha úgy döntesz, hogy erre van szükséged akkor készülj fel arra, hogy a teljes lánc jelenleg több mint 100GB-ot foglal el.

A teljes Ethereum kliens: https://ethereum.org/

  • Lite tárca (lite wallet)

Ez a tárca nem tölti le és vissza a teljes blokklánc tartalmát viszont cserébe hozzá enged az ETH privát kulcshoz és pár perc alatt telepíthető.

Az egyik legjobb Ethereum lite tárca (elérhető számítógépre, iOS-re és Androidra): https://jaxx.io/

  • Hardveres tárca (hardware wallet)

Ezek a tárcák fizikai egységen találhatóak, többségük hasonlít egy pendrive-hoz. Az ilyen tárcák általában rendelkeznek egy bizonyos tároló kapacitással és beépített biztonsági megoldásokkal is. Így az ETH-ed nem egy sebezhető számítógéped van, hanem szimplán a fiókodban. A használatukat általában egy böngészős vagy telepíthető alkalmazás segíti.

Legismertebb márkák: Ledger Nano S | Trezor

  • Online tárcák

Csak azokat az online tárcákat érdemes használni amik megengedik, hogy a saját privát kulcsoddal tehesd meg a belépést és biztosan nem tárolnak adatot rólad. Az ilyenek általában nyílt forráskódú platformok és így ellenőrizhetőek. Vigyázz viszont, mert a domain regisztrátor rendszerét is feltörhetik esetenként a támadók és így át tudják irányítani az eredeti weboldalt egy klón weboldalra, ahol máris mehet az adatgyűjtés.

A legismertebb Etherem online tárca: https://www.myetherwallet.com/

Ethereum vásárlási lehetőségek

Nagyon sok Ethereum vásárlási / eladási lehetőség létezik világszerte, szerencsére az Ethereum vásárlás Magyarországon is könnyen megoldható számodra. Ethereumot venni nem csak azért lehet érdemes, hogy használd az Ethereum hálózatát, hanem sok érdekes projektben (ICO-ban) részt lehet venni rajta keresztül. Viszont nem szabad szem elől veszíteni, hogy ezek a projektek magasan spekulatívak sok profittal, esetleg sok veszteséggel.

  • Ethereum vásárlás forintért és eladás forintért / Kriptovaluta vásárlás / Bitcoin vásárlás / Litecoin vásárlás

A vásárlás gyorsan megtörténhet. Ha éppen követted az Ethereum grafikont és rájöttél, hogy a leggyorsabb lehetőségre van szükséged akkor felkeresheted valamelyik ATM-et. Jelenleg van egy Ethereum ATM Budapesten ami lehetővé teszi a gyors kriptovaluta vásárlást. Ennél a gépnél az Ethereum vásárlás és eladás is megoldható. Támogatott coinok: Ethereum, Bitcoin és Litecoin.

  • Ethereum vásárlás / eladás személyesen

Amennyiben nincs lehetőséged eljutni a Coinmixed kripto ATM-hez, és a weboldalunkra való regisztráció sem jöhet létre valamilyen oknál fogva, akkor kéz alatt is megoldható az Ethereum vásárlás/eladás forintért. Ehhez nem árt csatlakoznod valamilyen magyar közösségi csoporthoz, a Facebookon jelenleg több olyan kriptdevizával foglalkozó csoport létezik, ahol egymásra találhatsz egy eladóval vagy épp egy vásárlóval.

Ha sikerül valakivel személyesen találkoznod, akkor összesen egy mobil tárcára van szükséged és egy biztonságos találkozási pontra. Mi óva intünk ettől: sajnos nem mindenki jó szándékú!

  • Ethereum vásárlás online és Ethereum vásárlás bankkártyával

A legtöbb online kereskedőház támogatja az Ethereum vásárlást valamint a Bitcoin vásárlást, ha éppen az jobban érdekelne.

A Coinmixed.eu rendszerénél jobbat nem fogsz találni:

Itt Regisztrálhatsz, és itt léphetsz be az oldalra, ahol nagyon egyszerűen vásárolhatsz kriptovalutákat.

A Kraken-en, egy Amerikai bázisú és Europában is működő váltón az Ethereum vásárlás menete szintén egyszerű. A hátránya, hogy nemzetközi banki SEPA utalást kell küldened a regisztráció és verifikáció után az így megkapott bankszámlaszámra és csak ez után vásárolhatsz.

Az Európai székhelyű Bitstamp-en például bankkártyával is megoldható a vásárlás. Persze ez sem gyors funkció, mert alapesetben minimum 1-5 munkanappal kell számolnod, mire oda vagy vissza érne a pénzed.

Ne felejtsd el, hogy ezek a tőzsdék mind EUR vagy USD alapon kereskednek, tehát amikor utalsz akkor lesz deviza átváltási költséged is a SEPA utalás mellett.

Mi a legjobb időpont az Ethereum vásárlásra?

Ez egy fogós kérdés, sajnos senki sem fogja tudni megmondani pontosan, hogy mikor jön el a tökélete idő az Ethereum vásárlásra vagy az Ethereum eladásra.

Igaz, hogy az Ethereumhoz jutni Magyarországon elég könnyű, de szaktudást és piaci ismereteket igényel a kereskedés annak érdekében, hogy ne veszítsünk a pénzünkből.

Nagyon fontos a kereskedés folyamán az Ethereum grafikon elemzésének a megtanulása és megértése. Nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak ró, mint a Forex, vagy a CFD piacokra. Az Ethereum grafikon elemzéséhez meg kell ismerni az alapvető tőzsdei fogalmakat, a kirajzolódó minták értékelését is. Ezt a folyamatot hívják technikai elemzésnek (trade analysis angolul), szemezgess itt: https://www.investopedia.com/

A másik, ami segíthet az Ethereum optimális eladási vagy éppen a vásárlási időpontjának a belövésében az a fundamentális elemzés. Ebbe beletartozik a hírek követése, a nagy események számon tartása, valamint a technológiai megértése magának az Ethereum hálózatnak, és a teljes szektor jövőbeli gazdasági lehetőségeinek tanulmányozása.

Tartsd szem előtt, hogy igen nagy “bálnák” is vannak a kriptodevizák tengerében, vagyis a piac sokszor a logika ellen is mozoghat.

Összegzés

Megnéztük az Ethereum-nak az alapjait, a tárolását valamint azt, hogy miként lehet hozzájutni.

Ajánlott vásárlási opció Forintért, Ethereum vásárlás Magyarországon: ATM (Ethereum eladás és vásárlás).

Ethereum vásárlás / eladás online: Nálunk, illetve más nemzetközi portálokon, mint például Kraken vagy Bistamp (Ethereum vásárlás, Bitcoin vásárlás, Litecoin vásárlás, stb.)

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget