Elon Musk bányászokkal tárgyalt – elindult a bitcoin a tiszta energia irányába?

Elon Musk bányászokkal tárgyalt – elindult a bitcoin a tiszta energia irányába?

A héten Elon Musk és Michael Saylor, a MicroStrategy CEO-ja észak-amerikai bányászokkal ült le, hogy a bitcoin energia fogyasztásáról beszélgessenek, a találkozó eredményeként pedig megszületett a Bitcoin Mining Council. A frissen alakult szervezet a Bitcoin hálózat energiafelhasználását szeretné transzparensebbé tenni a tömegek számára, illetve a tiszta energiát alkalmazó kezdeményezéseket tervezi támogatni. De miért van erre szükség, és hogy jutottunk el oda, hogy a Tesla vezér kezdett el szervezkedni az üggyel kapcsolatban?

Mi köze van Elon Musknak a Bitcoin hálózatának energiafogyasztásához?

Elon Musk mindig is előszeretettel nyilatkozott (főként Twitter oldalán) a kriptovalutákról: itt hol a bitcoinnal kapcsolatban, hol szeretett dogecoinjával összefüggésben tette közzé véleményét (és főként mémjeit). Nem is csoda hát, hogy legutóbbi nagy port kavaró bejelentését is egy tweet keretében közölte. Eszerint az „őrült” mennyiségű energiafogyasztás miatt a Tesla felfüggesztette a bitcoin elfogadását fizetési lehetőségként.

Ennél aztán már csak egy dolog volt „őrültebb” mértékű: a bitcoin árának zuhanása a bejelentést követően. Miközben a kriptovaluta nagyjából 30%-ot esett néhány óra alatt, a kriptoszektor jó pár képviselője felszólalt Musk állításai ellen. Egyikük pont az a Michael Saylor volt, aki amellett, hogy a MicroStrategy vállalat CEO-ja, a mostani találkozó szervezését is segítette.

Saylor szerint Musk tweetje „ironikus”, hiszen a tranzakciók felfüggesztése ellenére Musk azt is közzétette, hogy a Tesla nem adja el meglévő bitcoinjait. Azonban a járulékos energiafogyasztás a Bitcoin esetében nem a tranzakciók feldolgozása miatt, hanem a hálózat fenntartása során jelenik meg, így amennyiben továbbra is tartják a coinokat, ugyanúgy hozzájárulnak a magas energiafogyasztáshoz. Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital alapítója ezen felül arra hívta fel Musk figyelmét, hogy bányászok 75%-a már most is megújuló energiát használ.

Mindez nagyjából két hete, május közepén zajlott le. Május 24-ére Musk azonban már új fejleményekről tudott beszámolni. Michael Saylor segítségével ugyanis az észak-amerikai bányászok egy csoportjával ültek le beszélni a Bitcoin hálózatának energiahelyzetéről. Szokásához híven egy tweet keretében tette közzé ennek eredményét.

„[A bányászok] elkötelezték magukat amellett, hogy közzé tegyék a jelenlegi és a tervezett megújuló energia használatát, és arra kérik a világ többi bányászát is, hogy hasonlóan tegyenek. Potenciálisan ígéretes.” – írta Musk a közösségi média oldalon.

Emellett azt is bejelentették, hogy az ügy érdekében egy külön szervezetet a Bitcoin Mining Councilt (Bitcoin Bányász Tanács) hoznak létre.

Elon Musk bányászokkal tárgyalt – elindult a bitcoin a tiszta energia irányába?

Mivel fog foglalkozni a Bitcoin Mining Council?

A Bitcoin Mining Council pontos feladatkörét és tevékenységét még nem dolgozták ki a résztvevők, azonban elsődlegesen a bitcoin bányászat energiahasználatának átláthatóságát tervezik növelni a kezdeményezéssel. Ezen felül arra bátorítanák a bányászokat, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak fosszilis anyagok helyett.

Az energiafogyasztás átláthatóságának és lekövetésének fejlesztésére már korábban is volt többféle kezdeményezés. Jelenleg az egyik legszélesebb körben elfogadott kutatás az energiafogyasztással kapcsolatban a Cambridge Egyetem által készített Bitcoin Energy Consumption Index. Itt, bár fontos kiemelni, hogy szintén csak becslésekre alapulnak a számok, de az éves energiafogyasztástól kezdve az energiafelhasználás országok közötti eloszlásáig rengeteg információt találhatunk. (Sőt, még arra is van lehetőségünk, hogy az energiaár változtatásával megnézzük, hogyan változnak a modellezett eredmények.)

Mennyire környezetszennyező a bitcoin?

Az elmúlt hetekben nemcsak Elon Musk, de általánosságban a mainstream média és közvélemény is elkezdett foglalkozni a Bitcoin hálózatának ökológiai lábnyomával és energia használatával. De mi is az, ami miatt ennyien és ennyire környezetszennyezőnek tartják a kriptovalutát?

A Bitcoin esetében két fő környezetszennyező hatást szoktak vizsgálni: a túlzott energia fogyasztását, illetve a kitermelt e-hulladékot. (Bár utóbbi jóval kisebb média visszhangot élvezett az utóbbi hónapokban.)

A bitcoin bányászat és a hálózat fenntartása valóban rengeteg energiát igényel, hiszen a nagyon komplex matematikai számítások megoldása óriási teljesítményt vár el a bányászgépektől. Ezt a konkrét energiamennyiséget mostanában előszeretettel hasonlítják bizonyos országok energiahasználatához (pl. a jól hangzó a „Bitcoin több energiát használ, mint Argentína” szalagcímekkel). A szám pontos megbecslése azonban jóval összetettebb, főként a pontos információk hiánya miatt. A már fentebb is említett cambridge-i index szerint jelenleg nagyjából 115 TWh-t használ fel a Bitcoin hálózata évente.

Ennek az energiának több mint a feléért, kb. 65%-áért Kína felelős. Őket az Amerikai Egyesült államok, Oroszország és Kazahsztán követi, mind kb. 6-7%-os megoszlással. Kínán belül a tartományok szintjére levetített értékek is elérhetők, melyből látszik, hogy Hszincsiang tartománya magasan vezet a maga nagyjából 35%-ával. Második helyen Szecsuánt, majd őt követve Belső-Mongóliát láthatjuk.

Elon Musk bányászokkal tárgyalt – elindult a bitcoin a tiszta energia irányába?
Forrás: Cambridge Bitcoin Energy Consumption Index

A zöld energia és a bitcoin esete

Jogos lehet ezután persze a kérdés, hogy „na, de miért is olyan fontos, hogy éppen hol használják fel ezt az energiát?” Ez azonban valóban fontos része a témának, ugyanis nemcsak azt fontos megfigyelni a Bitcoin hálózata esetében, hogy mennyi energiát használ ez fel – hanem hogy milyen forrásokból származik ez. Ahogy már Anthony Pompliano is felhívta Elon Musk tweetjére való reakciójában a figyelmet, a bitcoin bányászok jelentős része (az ő állítása szerint csaknem 75%-a) megújuló energiaforrásokat vesz igénybe. Ez pedig jelentősen árnyalja a környezetszennyezés ügyét a kriptovaluták esetében.

A megújuló vagy zöldenergiák használatára nagyon egyszerű magyarázat van a bányászok esetében. Ők a magas energiafogyasztás miatt főként olyan helyekre próbálnak települni, ahol alacsony áron tudják megvásárolni az áramot. Nem ok nélkül olyan magas a belső kínai tartományokban található bányászok száma. Itt ugyanis az esős időszakban a vízerőművek olyan többletenergiát halmoznak fel, amit nem tudnak a helyi lakosok és vállalkozások felhasználni. Ráadásul a magas kínálat miatt ez nagyon olcsón elérhető a bányászok számára.

A probléma itt főként abból fakad, hogy az esős évszak végével a száraz hónapok során a vízenergia helyett jelentősen megnövekszik a fosszilis energia használata, mely egyértelműen negatív hatással van a kriptovaluta ökológiai lábnyomára.

Ez a jelentős fosszilis energia növekedés pedig a kínai kormánynak sem tetszik. Peking 2060-ra elkötelezte magát a karbonsemlegesség elérése mellett; ehhez azonban már most fékezniük kell az energiafogyasztás növekedését. Ennek következtében az elmúlt hetekben a bitcoin bányászok tevékenységének korlátozására több bejelentést is tett a kínai kormány, az általános irányelv kitűzése mellett pedig több tartomány esetében már a törvényjavaslatok benyújtását is elkezdték.

Mi lesz a megoldás a bitcoin energia problémájára?

Elon Musk és az észak-amerikai bányászok kezdeményezése mindenképpen jó irány, hiszen a bitcoin széleskörű elfogadása elképzelhetetlen lenne az energia probléma orvoslása és a tévhitek eloszlatása nélkül. A most megalkotott tanács mind az energiahasználat átláthatóságának javítását, mind a megújuló, tiszta energiaforrások használatának promótálását elősegíthetik. Mindezek ellenére a konkrét tevékenységi körök és kezdeményezések megnevezése nélkül nem lehet tudni, hogy valóban sikeres lehet-e Muskék ügyködése hosszú távon. Az azért kétségtelen, hogy rövid távon az érdekeltek megnyugtatására alkalmas lehet.

Az energia probléma megoldására ezen kívül bőven vannak már egyéb kezdeményezések is. A kriptovaluta bányászat például sokak szerint a megújuló energiaforrások tárolásának problémájával kapcsolatban is fontos lehet. Ahogy Kína esetében is láttuk, a bányászok már most előszeretettel települnek olyan területekre, ahol a felesleges energiához olcsón hozzájutnak. Az energia tárolása és szállítása máig is nagyon költséges (illetve rengeteg hulladékot is termel a különböző akkumulátorok miatt), a bitcoin bányászat pedig bárhonnan végezhető a világon. Így a víz-, szél- és napenergia művek több esetben kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakíthatnak ki a bányászcégekkel.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget