Szatosi Nakamoto?

Dorain Nakamotótól Elon Muskig: A rejtélyes Bitcoin feltaláló 1000 arca

10 évvel ezelőtt 2009. január 3-án elindult a Bitcoin (BTC) hálózat miután a kreátora, Szatosi Nakamoto (angolul írva Satoshi Nakamoto) kibányászta a genezis blokkot, vagy másképp nevezve a 0. blokkot.

Szatosi kiléte továbbra is homályba vész. Ki lehetett a rejtélyes zseni, aki a pénzügyi válság érzékeny időpontjában képes volt olyan innovációval előrukkolni, ami egy napon alapjaiban írja át a pénzügyeinket? Ki az a személy vagy csoport, aki megoldotta a lehetetlen feladványt és módot talált arra, hogy belső értékkel rendelkező kontrollálhatatlan pénzt teremtsen az Interneten? Továbbra se tudjuk. Fórumbejegyzéseken, a Bitcoin fehér könyve és a 2019-es szemmel nézve mára sokat változott kódja maradt csak ránk. Kiléte viszont (örökre?) elveszett, így hát marad a találgatás.

A különböző újságírói nyomozások számtalan kísérletet tettek arra, hogy felfedjék a vezető digitális pénznem létrehozásáért felelős személyt/csoportot, de hasztalan. A P2P Alapítvány profilján, amin 2010 végéig volt aktív, Nakamoto magát 43 éves Japánban élő férfinak vallja, de a Bitcointalk fórumán soha nem posztolt akkor mikor Japánban nappal volt. Egy árulkodó nyom lehet, hogy Szatosi a „szín” (colour) és „optimalizálás” (optimise) angol szavak brit változatát használta, ami alapján brit állampolgár vagy a Nemzetközösség országainak egyikében élhetett.

A média és a kriptoközösség ugyanakkor nem rest találgatni és számos kandidátust talált Szatosi igazi kilétére, de eddig még egyik se állta ki a pudingpróbát. 2018. június 14-én az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) azt nyilatkozta, „sem megerősíteni, se tagadni nem tudja Nakamoto létezését”, miután egy Motherboard újságíró az információs szabadságról szóló törvény (FOIA) révén információt kért a személyazonosságáról.

Összeszedtünk néhány ál-Szatosit számotokra mégis kik kerültek szóba, mint a rejtélyes zseni alteregói.

Vili Lehdonvirta

Szatosi Nakamoto?Profil: 38 éves finn professzor a Helsinki Intézet Információtechnológiai Tanszékén

Forrás: Joshua Davis, The New Yorker

A Satoshi személyazonosságának feltárására tett első kísérlet 2011 októberére nyúlik vissza, amikor Joshua Davis újságíró a The New Yorker számára írt egy cikket. Davis a Bitcoin megalkotója közbeni nyomozás során akadt rá Michael Clear-re, a dublini Trinity College végzős hallgatójára, aki egyben az Allied Irish Banks-nál dolgozott, hogy javítsa a bank devizakereskedési szoftverét és társszerzője volt egy tudományos műnek is a peer-to-peer technológiáról. Clear elutasította a feltételezést, hogy ő lenne Szatosi, de helyette szilárd meggyőződéses alapon tudni vélte Nakamoto kilétét, aki nem más mint egy akkor 31 éves finn kutató a Helsinki Intézet Információtechnológiai Tanszékén, Vili Lehdonvirta játékszoftver programozó, aki intenzíven tanulmányozta a virtuális valutákat.

De miután Davis felvette a kapcsolatot Lehdonvirta-val, ő kategorikusan elutasította a feltételezést hogy ő lenne Szatosi. “Kriptográfiai szakértőnek kell lenned hogy valami olyan fejlettet fejlessz ki mint a bitcoin,” nyilatkozta. “Nincs túl sok ilyen személy és én kizárt hogy az lennék.”

Mocsizuki Sinicsi

Profil: 49 éves japán matematikus a Kiotói Egyetemen

Forrás: Ted Nelson

2013. május 17-én az IT-úttörő, szociológus és filozófus Ted Nelson javasolta először Shinichi Mochizuki japán matematikust Nakamoto címére akinek elsősorban a számelmélet és a geometria volt a szakterülete. Nelsonnak csak eseti bizonyítéka volt és azon alapult ahogy Sinicsi publikálta az abc-sejtés bizonyítását.

Nelson pár nappal később azt nyilatkozta a Quartz magazinnak, hogy eladományozza bitcoin vagyonát ha Mocsizuki elutasítja, hogy ő lenne Nakamoto:

“Ha ez az ember letagadja hogy ő lenne Szatosi, akkor egy bitcoint (akkori áron 35 000 HUF) jótékony célra ajánlok fel. Ha ő Szatosi és letagadja, akkor legalább rosszul fogja érezni magát.”

2013 júliusban Mocsizuki elutasította Nelson feltételezését, de nem részletezte hogy miért.

Dorian Nakamoto

Profil: 68 éves japán-amerikai, aki titkos feladatokat hajtott végre vezető amerikai cégeknek és az amerikai hadseregnek

Forrás: Leah McGrath Goodman, Newsweek

2014. március 6-án Newsweek portálon Leah McGrath Goodman publikált egy hosszadalmas cikket, aki Dorian Prentice Satoshi Nakamoto-t, egy Kaliforniában élő japán-amerikait azonosította mint a Bitcoin igazi kreátora.

Goodman megtudta, hogy Nakamoto rendszermérnökként dolgozott titkosított védelmi projekteken és mint mérnökinformatikus technológiai és pénzügyi szolgáltatócégeknek. Nakamoto állítólag 1990 után vált libertariánussá miután az 1990-es években kétszer is elvesztette a munkáját.

A neve mellett más nyomok is voltak. Goodman azzal érvel, hogy Nakamoto megerősítette személyazonosságát egy szemtől-szembe interjú során mikor egyenesen megkérdezte, ő a Bitcoin alapítója. “Nem vagyok részese többet és nem beszélhetek róla,” válaszolta. “Át lett adva másoknak. Ők vezetik most már. Már nincs kapcsolatom.”

Ugyanakkor egy terjedelmes The Associated Press interjú során Dorian Nakamoto már tagadta hogy ő lenne a Bitcoin feltalálója. Azt mondta, soha nem hallott még róla és azt hitte Goodman a korábbi katonai megbízásairól kérdezi, melyek többsége titkos. Érdekességképp egy reddites kérdezz felelek során azt válaszolta, félreértelmezte Goodman kérdéseit és azt hitte a Citibanknál végzett munkájáról kérdezi. Ugyanaz nap kicsit később a Nakamoto P2P Foundation számlája több év után újra kommentált: “Nem vagyok Dorian Nakamoto.”

Nick Szabo

Profil: (állítólag) 55 éves amerikai magyar eredettel és a BitGold megalkotója amit sokan a Bitcoin elődjének tartanak

Forrás: Skye Grey kutató és Dominic Frisby pénzügyi újságíró

2013 decemberben Skye Grey kutató publikálta stilometrikai elemzése eredményeit ami azt indukálta, hogy Satoshi Nakamoto rejtélyes személye mögött az informatikus és kriptográfus Nick Szabo rejtezik.

Nick Szabo a Blockchain Budapest 2.0 konferencián

Lényegében Grey nem keresett mást, mint szokatlan fordulatokat és szókincs mintákat “olyan helyeken, ahol egy kriptográfia kutató alkotni szokott,” majd “kiértékeltem minden egyes egyezőséget egy szövegi hasonlóság metrika lefuttatásával több írásán is.”

A magyar származású Szabo egy decentralizált kriptovaluta hívő, aki kifejlesztette a “BitGold” koncepcióját, ami egy Bitcoin előtti, személyes adatok védelmére fókuszáló digitális pénz volt még 1998-ból. 2011 májusi cikkében Szabo a következőket írta:

Jómagam, Wei Dai és Hal Finney voltak az egyetlenek akiknek tetszett az ötlet (azaz, Dai esetében inkább az ő kapcsolódó ötlete), hogy azt Nakamoto előtt bizonyos mélységig kutassuk (feltételezvén, hogy Nakamoto nem Finney vagy Dai).

További kutatásokat lefolytatva, amit a pénzügyi író Dominic Frisby végzett, amit a 2014-es a “Bitcoin: The Future of Money?” könyvében tett közzé, ő is azt állítja, hogy Nick Szabo az igaz Szatosi. Egy Russia Today interjú során Frisby a következőt nyilatkozta: “Arra a következtetésre jutottam, hogy az egész világon egyetlen embernek van meg a puszta elszántsága és speciális tudása, és az ez a személy [Nick Szabo].”

Szabo tagadta a feltételezéseket. Egy 2014 júliusi e-mailben a következőt írta Frisby-nek:

Köszönöm hogy a tudomásomra hoztad. Félek, rosszul feltételezed hogy én vagyok Szatosi, de már hozzászoktam.

Hal Finney

Profil: amerikai kriptográfiai úttörő, elhunyt 2014-ben 58 évesen

Forrás: Andy Greenberg, Forbes (végül a saját feltételezéseit letagadta)

2014. március 25-én Andy Greenberg Forbes újságírója közzétett egy cikket Dorian Nakamoto állítólagos szomszédjáról, Hal Finney Bitcoin előtti kriptográfiai úttörőről, aki Nakamotótól elsőként kapott BTC-t.

Hal Finney egy Wired fotón

Greenberg felkérte a Juola & Associates íráselemző tanácsadó céget, hogy hasonlítsák össze Finney írásait Szatosi Nakamotóéval. A cég arra az eredményre jutott, hogy Finney írásai képviselték a legközelebbi hasonlóságot szemben a többi, beleértve a Newsweek, a Fast Company és a New Yorker újságírói által kandidátusokkal szemben is. A cég azt is megállapította, hogy Nakamoto Finney-nek küldött e-mailjei jobban hasonlítanak az eredeti fehér könyvre mint Finney emailjeire.

Greenberg szerint Finney lehetett Nakamoto árnyékírója, vagy valaki, aki Dorian identitását álcaként használta. Finney tagadta, hogy ő lenne Szatosi. Greenberg, miután személyesen találkozott Finney-vel, látta, hogy megtörtént az emailváltás Nakamotóval és megbizonyosodott róla, hogy a Bitcoin tranzakció is megtörtént, arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy Finney az igazat mondja.

2014. augusztus 28-án, Hal Finney 58 évesen elhunyt otthonában izomsorvadásos laterális szklerózisban. Egyik legutolsó megható fórumbejegyzése sokat felfed e csodálatos ember életéről.

Craig Wright

Profil: 48 éves ausztrál informatikus és üzletember

Forrás: Andy Greenberg, Gwern Branwen, Wired; Craig Wright (saját maga)

2015. december 8-án Wired közzétette Andy Greenberg és Gwern Branwen cikkét, amely szerint egy ausztrál akadémikus, Craig Steven Wright, vagy „a bitcoin feltalálója vagy kiváló csaló, aki nagyon azt akarja, hogy azt higgyük ő az.”

Ugyanezen a napon a Gizmodo egy olyan történetet mutatott be, amely egy olyan hackerről szól, aki betört Wright email fiókjaiba, és azt állította, hogy Szatosi Nakamoto Craig Steven Wrightnak és barátjának, a számítógépes igazságügyi elemzőnek és számítógépes biztonsági szakértőnek, David Kleimannak a közös álneve, aki még 2013-ban meghalt.

Wright azonnal törölte online közösségi fiókjait, és több hónapra eltűnt majd 2016. május 2-án bukkant fel újra, amikor nyilvánosan kijelentette, ő a Bitcoin megalkotója. Később ugyanebben a hónapban Wright bocsánatot kért, és elutasította hogy bizonyítékul szolgáljon arra, hogy hozzáférése van Szatosi régi tárcáihoz. Wright mint a mai napig azt állítja, hogy ő Szatosi.

2018 februárjában Dave Kleiman birtoka pert indított Wright ellen amiért a felperes szerint 5 milliárd dollár értékű BTC-t csalt ki Wright Kleimantól a szellemi tulajdonjogok mellett.

Neal King, Vladimir Oksman és Charles Bry

Profilok: amerikai és német állampolgárok, foglalkozás és életkor ismeretlen

Forrás: Adam Penenberg, Fast Company

2013 októberében Adam Penenberg újságíró egy cikket írt a Fast Company-nak, ahol arra hivatkozott, hogy Neal King, Vladimir Oksman és Charles Bry lehetnek Nakamoto. King és Bry állítólag Németországban él, míg Oksman az Egyesült Államokban tartózkodik.

Penenberg elmélete azon állítás körül forog, hogy King, Oksman és Bry közösen nyújtott be egy szabadalmi kérelmet, amely 2008 augusztusában tartalmazta a “számítástechnikailag nem visszafordítható” kifejezést, amelyet a Nakamoto által októberben közzétett fehér könyvben is használ. Továbbá, elmondása szerint a bitcoin.org domain nevet három nappal a szabadalom benyújtását követően regisztrálták.

Mindhárom férfi tagadta, hogy ő lenne Nakamoto, amikor Penenberg kapcsolatba lépett velük.

Elon Musk

Profil: 47 éves amerikai technológiai vállalkozó

Forrás: Sahil Gupta, SpaceX gyakornok

Mind a mai napig az egyik legvérszegényebb Nakamoto elméletnek tűnik. Sahil Gupta, egy korábbi gyakornok SpaceX gyakornok a Hacker Noon hasábjain azt állította, hogy valószínűleg Elon Musk Szatosi Nakamoto. Gupta Elon Musk közgazdasági tudását, az alkalmazható szintű szoftvertudását és az innovációs múltját hozza fel és teszi Muskot a Bitcoin feltalálójává.

A bejegyzést 2017 novemberében jelentették meg és Elon Musk maga utasította vissza Gupta feltételezését.

 

Kormányzati ügynökség

Bár nincs tényleges bizonyíték rá, hogy Nakamoto mögött egy kormányzati ügynökség lenne, de bőven vannak összeesküvés-elméletetek, amelyek szerint az Egyesült Államok (vagy bármely más állam) fejlesztette ki a Bitcoint. Például 2013-ban a Motherboard cikk így ír: “A Bitcoin fegyverként használható az amerikai dollárral szemben. Használható alvilági tevékenységek finanszírozására.”

Majd azt írja, “a Bitcoin valójában egy orwelli eszköz, amely lehetővé tenné a kormányoknak, hogy ellenőrizzék az összes pénzügyi tranzakciót.”

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget