Chia útmutató kezdőknek

Mi Az A Chia Hálózat És Hogyan Bányásszunk Chiat? Chia útmutató kezdőknek

Meglehetősen erős ellenféllel néz szembe a sokak által csak a kriptovaluták királyaként ismert Bitcoin, mely ugyan a legutóbbi hírek szerint a jövőben elindulhat a tiszta energia irányába, vetélytársa azonban könnyebben, egykettőre beférkőzhet a környezetbarát befektetők portfóliójába. A titokzatos vadiúj kriptovalutával, a Chia hálózattal tokenjével történő kereskedés még csak a hónap elején indult meg hivatalosan a legnagyobb tőzsdéken, de máris rivaldafényben pompázik. Vajon milyen gondolatmenetet tükrözve született meg és mégis, milyen újdonsággal szolgálhat a jó öreg befektetőknek és bányászoknak?

A kriptovaluták már egy jó ideje kritikusok kereszttüzében állnak a bányászatuk során felhasznált rettenetes nagyságú energiaigény miatt. Nemrégiben például maga Elon Musk jelentette be, hogy egyelőre nem lehet már bitcoinnal Teslát vásárolni, mivel szerinte „aggasztó mértékben nőhet a fosszilis energia, főleg a szén fogyasztása a bitcoin bányászata és használata közben”. Később kiderült, Elon Musk és Michael Saylor, a MicroStrategy CEO-ja észak-amerikai bányászokkal tárgyalt, és megszületett a Bitcoin Mining Council. Az újdonsült szervezet a Bitcoin hálózat energiahasználatának átláthatóságát tervezi növelni. A Bitcoin ugyanis valóban brutális mennyiségű energiát igényel, és hiba lenne megfeledkezni a vele járó kitermelt hulladékról is. Ugyan a BTC által felhasznált energiamennyiség megbecslése eléggé összetett, és a Chia hálózatának pontos energiafogyasztása egyelőre még nem ismert, újdonsült kriptovalutánk mégis zöldebbnek vallja magát.

Chia útmutató kezdőknek: mi is az a Chia hálózat és miért lenne zöldebb, mint a többi?

A Chia hálózatot, melynek hitelesítési eljárása jóval eltér a bitcoin vagy az ethereum rendszerében használt algoritmusoktól, a BitTorrent alapítója, Bram Cohen hozta létre. Cohen pedig pontosan a már említett problémára kereste a megoldást, és a Chia hálózatának középpontjában nem mást, mint a digitális valuták bányászatával járó környezeti problémák leküzdését állította. Ez az elképzelés, mivel a környezettudatos befektetők és bányászok egy zöldebb, környezetkímélőbb alternatívára vágynak, rendkívül nyereséges lehet. A kriptovaluta ráadásul azért is kecsegtető, mivel a kezdő bányászoktól sem követel brutális nagy tudásbázist, sem pedig tetemes költségeket, és Cohen szerint mindenki számára könnyen elérhető:

Szoftverünket azzal a céllal terveztük meg, hogy mindenki használhassa, aki hozzáfér az internethez” – nyilatkozta. Mivel pedig a Chia bányászata nem igényel hatalmas mennyiségű áramot, “egy egyszerű lakásban is bányászható”.

A Chia hálózat tehát tetőtől talpig, a logójától kezdve a működéséig, zöld. Összekötni viszont a kriptovaluta bányászatot a „környezetbarát” kifejezéssel nem éppen kedvező Nick Spanos, a Blockchain Technologies Corp szoftvercég vezérigazgatója szerint. A számítógépeknek ugyanis áramellátásra van szükségük, a merevlemezek gyártására pedig természeti erőforrásokat használnak fel, így még mindig „túl sok energiát igényelnek ahhoz, hogy valóban környezetbarátnak minősítsük őket”.

Mi a különbség a Bitcoin és a Chia bányászata között?

A bitcoin által használt „proof-of-work” lényegében annyit jelent, hogy a GPU, avagy a grafikus vezérlőkártya központi egységének kapacitását felhasználva dolgozzák fel a hatalmas mennyiségű adatot, és az így kapott információkkal biztosítják a hálózat megfelelő működését. Ezzel szemben, a Chia bányászata esetében SSD vagy HDD alapú farmokat kell létre hozni, ahol a hálózat kriptovalutája, az XCH a „proof-of-time” és „proof-of-space” hitelesítési eljárást alkalmazza, és az adott eszközön a szabad hardverkapacitásra támaszkodik funkcionálásához. Ennek köszönhetően nincs szükség brutális erejű bányászgépekre, ráadásul a proof-of-workhöz képest lényegesen kevesebb energiát emészt fel; egy másik alternatívával, a proof-of-stakekel ellenben pedig, az újdonsült protokoll kevésbé irányítható állami beavatkozással.

Ezt kerüld el, ha Chiat akarsz bányászni

A Chia hálózat 21 millió előbányászott coinnal kezdte meg pályafutását, és a tervek szerint 21 év alatt fog majd megduplázódni. Bányászata meg kell mondani, már az első pillanattól kezdve brutális hozamokkal kecsegtette az érdeklődőket, és sokan gondolkodás nélkül belevágtak a projektbe. Később azonban kiderült, hogy mindez közel sem annyira problémamentes, mint amennyire elsőre hangzik. Mivel pedig rengetegen hamarabb cselekedtek, mint gondolkodtak, sokan arra lettek figyelmesek, hogy meghibásodott SSD kártyájuk a bányászat közben. Ez persze nem is meglepő hiszen, ha jobban belegondolunk, az átlagos SSD-k egyáltalán nem arra lettek tervezve, hogy a nap huszonnégy órájában folyamatosan nagy mennyiségű adatot írjanak. Márpedig a Chia bányászata esetében, aminél Chia mezőket kell létrehozni a winchestereken és ezekről a mezőkről kell learatni a kriptovalutákat, éppen erre van szükség. Ahhoz pedig, hogy egyre több Chiát tudjunk learatni, egyre több mezővel kell rendelkezünk. Így, éppen úgy, ahogyan a grafikus kártyákkal is történt, a rövidesen adattároló-hiány alakult ki a piacon. Nemrégiben még a Chia hálózat elnöke, Gene Hoffman is elismerte, hogy „valamennyire megsemmisítették a rövid távú ellátási láncot”.

Mire lesz szükséged a Chia bányászatához?

Lényegében tehát, mivel az Chia hálózat kriptovalutája, az XCH bányászata jelentős írási és olvasási műveleteket generál, az általános SSD-k kevésbé megfelelőek a célra. A klasszikus HDD-k, a szerverekbe szánt SSD-k és HDD-k pedig mostanra már olyan szinten kellendőek lettek, hogy piacukat rendesen felforgatta a bányászok lelkesedése. A távol keleten, Kínában már a hónap elején több mint a felével növekedett a 12 terabájtos HDD-k ára, aki pedig nem volt elég szemfüles, búcsút mondhatott a legjobb minőségű merevlemezeknek is, mivel a 8 terabájtnál nagyobb kapacitású eszközöket már szinte lehetetlen volt kapni. Szerencsésnek mondhatja magát tehát az, aki még 12 terás merevlemezekhez tud jutni, arra viszont érdemes felkészülni, hogy általában kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint fél évvel ezelőtt.

Összességében tehát, ha Chiat szeretnénk bányászni, szükségünk lesz nagy kapacitású merevlemezekre, gyors processzorokra, és legalább 32Gb RAM-ra. Mielőtt azonban nekilendülnénk mindezek felvásárlására, érdemes a Chia hálózat hivatalos oldalán található profit kalkulátort igénybe venni. A bányászat nehézsége ugyanis folyamatosan nő, és míg eddig a Chia bányászata szolóban történt, néhány nappal ezelőtt felbukkantak a jól ismert poolok is, melyek segítségével mindenki stabilizálhatja bevételeit, és sokkal kiszámíthatóbban tud hozamra szert tenni. Ha esetleg valaki mégsem a poolon keresztül bányászna, meglehetősen sokat kell várna, míg egy Chia-t is le tud aratni. Nemrégiben azonban a Kínában kialakult két chia pool közül egyik megszűnt létezni, aminek alapvetően az volt az oka, hogy sok felhasználó egyszerre bányászott mind hagyományos módon, mind pedig poolon keresztül. A projekt fejlesztői nem hagyták mindezt szó nélkül, és kijelentették, hogy hamarosan új protokollal fognak előrukkolni, ami már gond nélkül támogatni fogja a poolok megvalósítását.

Az XCH a hónap eleje óta hatalmas árrobbanáson ment keresztül, a cikk írása idejében a CoinMarketCap adatai szerint 780 dolláros árfolyamon kereskednek vele. Cohen pedig továbbra is úgy gondolja, hogy a hálózat forradalmasítja az egész iparágat, mivel fenntartható és valódi decentralizált működést tesz lehetővé, így meglehetősen szép jövőnek néz elébe.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget