Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Fundamentális és statisztikai összehasonlítás

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Fundamentális és statisztikai összehasonlítás

Vásárlás most!

A Bitcoin és a Bitcoin Cash közötti párbaj már a BCH létrejötte óta zajlik. Mindkét kriptovaluta tábora szép számú követővel rendelkezik, viszont akadnak olyanok is, akik indifferens módon szemlélik a két valuta közötti versengést. A Bitcoin oldalán természetesen ott van a több mint 10 évre visszatekintő múlt, és a digitális valuták koronázatlan királyának járó cím. A Bitcoin már létrejötte óta uralja a kripto piacot és a jelenlegi közel 70 százalékos piaci részesedésével úgy tűnik, hogy ez jó ideig nem fog változni. A Bitcoin Cash támogatói pedig felhozhatják az alacsonyabb tranzakciós díjakat és a gyorsabb és több másodpercenkénti tranzakciókat. Mielőtt belevágnánk a két valutával kapcsolatos statisztikai adatok összevetésébe, lássuk hogyan is jött létre a kripto történelem leghíresebb hard forkja.

A Bitcoin Cash születése

Kalandozzunk vissza 2017-be, egy olyan időszakba, amikor a Bitcoin ára még csak 1000 dollár körül mozgott, és a Bitcoin fejlesztő csapatának tagjai között kezdett megbomlani az összhang és a harmónia. Abban az időben, a Bitcoin blokkláncának legnagyobb problémája a hálózat kapacitása volt, hiszen az akkori blokkméret nehezen tudta kezelni a tranzakciók megnövekedett számát. A fejlesztők nem tudtak megegyezni, hogy mekkora blokkméret lenne a legideálisabb a Bitcoin hálózata számára. A Bitcoinhoz hűséges fejlesztők nem akarták megváltoztatni a blokkméretet, hiszen a kisebb blokkméret korlátozza a DDoS támadások lehetőségét és más biztonsági kockázatokat. Ez a szemlélet azonban hosszabb tranzakció feldolgozási időt jelent és sok esetben limitálja a Bitcoin használhatóságát a mindennapi életben. A fejlesztők a felmerült probléma megoldására két ötlettel rukkoltak elő:

  1. Bitcoin Unlimited – A Bitcoin Unlimited projekt megalkotói azzal a javaslattal álltak elő, hogy a blokk mérete ne legyen előre meghatározva. Ebben az esetben maguk a bányászok határozzák meg mekkora blokkot terveznek kibányászni.
  2. Segregated Witness – A SegWit protokoll úgy oldja meg a hálózat kapacitásának növelését, hogy elkülöníti a tranzakciós adatokhoz kapcsoló hitelesített aláírást, melynek eredményeként több hely marad a blokkban a tranzakciós adatoknak.

A 2017 májusában megtartott new yorki Consensus konferencián a SegWit javaslat került elfogadásra. A döntés értelmében a SegWit azonnali hatállyal alkalmazásra került, illetve a blokkméretet 2 MB-ra emelték.

Néhányan azonban úgy gondolták, hogy a SegWit csupán ideiglenes megoldás, és hosszútávon nem oldja meg a hálózat kapacitásával kapcsolatos problémákat. A probléma kiküszöbölése érdekében, Amaury Séchet, egy volt Facebook fejlesztő, 2017 nyarán azzal az ötlettel állt elő, hogy a blokkméretet 1 MB-ról 8 MB-ra növeljék. Ez a javaslat eredményezte 2017 augusztusában a Bitcoin Cash megszületését.

A Bitcoin Cash előnyei és hátrányai

A Bitcoin Cash két legfőbb előnye az olcsóbb és gyorsabb tranzakciók. A BCH fejlesztői csapata folyamatosan a valuta méretezhetőségének javításán dolgozik, ami elősegíti a jövőbeli elterjedését és használhatóságát. A fent említett előnyöknek köszönhetően a Bitcoin Casht egyre több kiskereskedő fogadja el üzleteiben.

A Bitcoin Cash hátrányai leginkább a csupán kétéves múltjából erednek. A nagyobb befektetők köreiben jelenleg a Bitcoin sokkal nagyobb bizalmat élvez. Ennek eredményeként a kriptovaluta tőzsdéken és váltókon még mindig a Bitcoin dominál. Emellett a Bitcoin Cash követőtábora és népszerűsége messze elmarad az első számú kriptovalutáétól, ami lassítja a BCH terjedését.

A Bitcoin előnyei és hátrányai

A Bitcoin előnyeire és hátrányaira nem pazarolnám a szót, hiszen jóformán a Bitcoin Cash előnyeinek és hátrányainak a fordítottja. Ahogyan már említettem, a Bitcoin közel 70 százalékos piaci részesedésével teljes mértékben uralja a kriptovaluta piacot. Ha ehhez hozzáadjuk azt a tényt, hogy a Bitcoinnak köszönhető a teljes kriptovaluta piac kialakulása, valamint a Bitcoin óriási népszerűségét és követőtáborát, egyértelmű, hogy ilyen téren nem akad versenytárca.

Természetesen a Bitcoin sem tökéletes. Azok a problémák, amelyek hozzájárultak a Bitcoin Cash megalakulásához még mai napig is jelen vannak a Bitcoin hálózatában. Habár a fork óta sokat fejlődött, a Bitcoin méretezhetősége jelenleg is jelentős fejtörést okoz a Bitcoin fejlesztők számára.

A Bitcoin és a Bitcoin Cash statisztikai adatainak összehasonlítása

A fenti összehasonlítás alapján naphosszat lehetne vitatkozni arról, hogy vajon a Bitcoinra vagy a Bitcoin Cashre vár-e fényesebb jövő. Ebből az okból kifolyólag, most objektív adatok alapján próbáljuk összehasonlítani a két kriptovaluta teljesítményét. A statisztikai adatok tanulmányozásával számos olyan következtetést vonhatunk le, amelyek segíthetnek eldönteni melyik kriptovalutába érdemes befektetni.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Árfolyam korreláció

Az első dolog, amit elmondhatunk az altcoinok árfolyamáról nem más, mint, hogy legtöbb esetben követik a Bitcoin árfolyamát. A Bitcoin dominancia függvényében a Bitcoin és az altcoinok árfolyama közötti korreláció lehet pozitív vagy negatív. Az alábbi grafikon megértése érdekében annyit kell tudnunk, hogy az y tengelyen található számok -1-től +1-ig terjednek. A Bitcoinnak természetesen folyamatosan 1 a korrelációs értéke (hiszen a Bitcoin árfolyamát vesszük alapul), a Tether pedig 0 körül mozog. Láthatjuk, hogy a Bitcoin Cash korrelációs értéke az elmúlt 30 nap folyamán 0.65 és 0.86 között mozgott. Ez a szám rendkívül magas a többi altcoinhoz képest (Ethereum 0.44, Litecoin 0.19, Cardano -0,34), ami annyit jelent, hogy a Bitcoin Cash jelenleg szorosan követi a Bitcoin árfolyamát.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Coin koncentráció

Az évek során sokszor felmerült a kriptovaluták árfolyamának manipulálásának kérdése. Teljes bizonyossággal soha nem fogunk tudni válaszolni erre a kérdésre, azt viszont kideríthetjük, hogy a különböző piaci szereplők milyen részben vesznek részt a kereskedési volumen generálásában. Az alábbi kördiagram 3 kategóriára osztja a kereskedési volument:

  • Bálnák – olyan befektetők, akik a forgalomban lévő kínálat több mint 1 százalékát birtokolják (a lenti kördiagram pirossal jelölt része),
  • Befektetők – akik a forgalomban lévő kínálat 0.1-1 százalékát birtokolják (a lenti kördiagram kékkel jelölt része),
  • Kiskereskedők – akik a forgalomban lévő kínálat kevesebb, mint 0.1 százalékát birtokolják (a lenti kördiagram narancssárgával jelölt része).

Ez a felosztás tárcacímek alapján jött létre, ami azt jelenti, hogy nem felel meg teljesen a valóságnak, hiszen egy befektető több tárcacímet is birtokolhat. Ettől eltekintve a két kriptovaluta kereskedési volumenéből származó adatok értékes információval szolgálhatnak.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Fundamentális és statisztikai összehasonlítás

Láthatjuk, hogy a Bitcoin esetében a kiskereskedők sokkal nagyobb arányban (90%) vesznek részt a kereskedési volumen generálásában, még a Bitcoin Cash esetében a bálnák részvétele is jelentős hányadot képvisel. Ez annyit jelent, hogy a Bitcoin árfolyama valamivel ellenállóbb az óriásbefektetők manipulációira, hiszen a kereskedési volumen 90 százaléka a kiskereskedőktől származik.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Hosszútávú befektetők

A blokklánc tanulmányozásával megtudhatjuk azt is, hogy hány olyan tárcacím létezik, amelyhez több mint egy éve nem nyúlt hozzá a tárca tulajdonosa. Ez az adat azért fontos, mert megtudhatjuk, hogy a befektetők mennyire bíznak hosszútávon az adott kriptovalutába. Az ilyen tárcák számának növekedése egyre növekvő bizalomra, még csökkenésük bizalmatlanságra enged következtetni. Lássuk mi a helyzet a hosszútávú befektetők számával a Bitcoin és a Bitcoin Cash esetében.

A fenti ábrából jól látható, hogy az utóbbi egy évben a hosszútávú Bitcoin befektetők tárcacímeinek száma 11 millióról közel 16.5 millióra növekedett, ami azt jelenti, hogy egyre többen tekintenek a Bitcoinra hosszútávú befektetésként. Ez idő alatt ugyanez a szám a Bitcoin Cash esetében szinte változatlan maradt. Talán ez érthető is, hiszen a Bitcoin Cash még mindig egy fiatal kriptovalutának számít, főleg a Bitcoinhoz képest, és a bizalomhoz bizony idő kell.

Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Végeredmény

Ahogyan korábban említettem, mindkét kriptovalutának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha a piaci szereplők által generált kereskedési volument és a hosszútávú befektetők számát vesszük figyelembe, akkor a Bitcoin talán jobb befektetésnek tűnik. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a Bitcoin Cash még csak 2 éves múlttal rendelkezik, ezért valószínűleg idővel csökkenni fog a bálnák és a nagybefektetők által birtokolt coinok száma, illetve egyre inkább növekedni fog a hosszútávú befektetők száma.

Ez a cikk csupán iránytűként szolgál, hogy mire érdemes odafigyelni, mielőtt eldöntjük, hogy a két valuta közül melyikbe szeretnénk, illetve melyikbe érdemes befektetni. Mielőtt döntést hoznánk, ajánlom a cikkben szereplő kritériumok részletes tanulmányozását.

A Coinmixed oldalon regisztráció után percek alatt tudsz Bitcoint vásárolni. Csatlakozz Magyarország dinamikusan növekvő kriptováltójához!

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget