DeFi, a decentralizált pénzügy

A jövő bankolása: a DeFi, azaz decentralizált pénzügyek

Vásárlás most!

A hagyományos pénzügyi rendszer természeténél fogva központosított, mely számos kevésbé hatékony termékhez és szolgáltatáshoz vezetett az elmúlt évtizedek során, a rendszer használata pedig egyben azt is feltételezi, hogy a felhasználók megbíznak egy adott szolgáltatóban.

Elég, ha csak egy sima hitelfelvételre gondolunk, hogy mennyi lépésen és buktatón kell keresztül verekedni magunkat. Be kell menni egy bankba, különféle adatokat kell megadni, ezután heteket vesz igénybe a hitelbírálat. Ugyanez történik akkor, ha valaki szeretné befektetni a pénzét, számos helyet végig kell járnia, míg talál egy megfelelő megoldást, és végül mindig oda jukadunk ki, hogy meg kell bízni abban, akinek a pénzünket átadtuk – legyen az egy bank, vagy éppen Bróker Marcsi. Ezzel szemben a decentralizált pénzügyek esetén mindez töredék idő és költség mellett megvalósítható anélkül, hogy különösebben bizalmat kéne szavazni egy harmadik félnek.

Az elmúlt hetekben több kritikai is érte a DeFi rendszereket a Trinity tárca sajnálatos feltörése miatt. Az esemény azonban mindössze rávilágított arra, hogy a bitcoin és az ethereum blokklánca kulcs fontosságú lehet a DeFi rendszerek elterjedésében.

Bankok és a bizalom

Mi az a DeFi?

Minden, amit a DeFiről azaz a decentraliált pénzügyekről tudni kell a mindennapi használathoz.

A DeFi, azaz Decentralized Finance, tulajdonképpen a hagyományos pénzügyi rendszer decentralizálása, melyben a blokklánc technológiának és az okos szerződéseknek kiemelt szerepük van.

Defi rendszer

A DeFi alapjait olyan decentralizált applikációk (DApps) kezelik, melyek tulajdonképpen az átlagos felhasználó számára ugyanúgy működnek, mint bármely weboldal. Azonban a háttérben nem egy központi szerver kezeli az adatokat, hanem egy P2P hálózatra csatlakozott számítógépek tartják fenn a szükséges adatbázisokat.

Az okos szerződések pedig a hagyományos szerződésekhez hasonlóan két fél között köttetnek és a jogok és kötelezettségeket részletezik, annyi különbséggel, hogy papír helyett az egész szerződés számítógépes kódba van rögzítve. Mivel a szerződés elemei egy program része, ezért a szerződés végrehajtása is automatikusan történik, elkerülve ezzel a hagyományos szerződések kapcsán felmerülő vitás helyzeteket.

A DAppokat a blokklánccal az okos szerződések kötik össze az internet segítségével – ami tekinthető egy hasonlóan decentralizált rendszernek. A decentralizált rendszer révén pedig  minden felhasználó közvetlenül csatlakozhat egymáshoz a hálózaton keresztül, közvetítők beiktatása nélkül miközben mindkét fél maga szabja meg, milyen adatot oszt meg.

Decentralizált vs hagyományos pénzügyi rendszer

Mint ahogy azt fennt már említettük a hagyományos pénzügyi rendszer természeténél fogva centralizált. Annak idején a bankok is úgy alakultak ki, hogy volt egy megbízható ember, akihez lehetett vinni a pénzt, és tudtuk, hogy kamatostól vissza fogja adni. A DeFi esetén azonban nincs egy központi fél, akinek bizalmat kell szavazni, mert minden automatikusan történik az okos szerződések segítségével.

A hagyományos pénzügyi rendszer másik nagy problémája a bizalmon kívül az elérhetőség. A központosított rendszer ugyanis magával vonja azt, hogy aki nincs közel egy adott központhoz, ahol a hagyományos pénzügyi szolgáltatások elérhetőek, az elesik a lehetőségtől, hogy olcsón és/vagy gyorsan intézhesse a pénzügyeit. A DeFi révén elég egy internet kapcsolat és egy okos telefon vagy számítógép és akár a világ végén is ugyanazok a lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, mintha a Wall Street-en lennénk. Jelenleg még több, mint 2 milliárd embernek semmilyen lehetősége nincs ahhoz, hogy a banki szolgáltatásokhoz hozzáférjen.

Defi előnyei

A DeFi alapja a transzparencia, enélkül ugyanolyan bizalmi alapú rendszer lenne, mint amilyet a mai bankok is képeznek. Egy bank esetében csak is kizárólag azokat az információkat osztják meg a felhasználókkal, mely valamilyen felügyeleti szabályozás miatt szükséges. Például egy banki hitel elutasítása esetén sokszor semmilyen információt nem kap a felhasználó, hogy egyik bank miért utasította el, miközben a másik meg simán elfogadta. Ezzel szemben a DeFi rendszerek a nyilvánosan is mindenki által hozzáférhető blokkláncokon hozzák létre, ahol a kódbázishoz és adatstruktúrákhoz mindenki hozzáférhet.

A DeFi rendszerek másik nagy előnye, hogy egy adott blokkláncon belül könnyen együtt tud működni több szolgáltató is újabb termékeket nyújtva a felhasználóknak. Míg egy bank nyújthat hitelt és betétet is, a komplexebb pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez, akár csak egy nemzetközi átutaláshoz már nekik is közvetítőket kell igénybe venniük, mely növeli a tranzakciós költségeket és a végrehajtáshoz szükséges időt.

Végezetül pedig fontos még kiemelni a DeFi rendszerekben rejlő lehetőséget a felhasználók szemszögéből. Ha egy banki online felület nem áll kézre, nem működik rendesen, akkor esetleg tehetünk panaszt vagy válthatunk bankot. Azonban, ha egy decentralizált pénzügyi rendszer kapcsán nem tetszik valami, akkor ezen akár mi magunk is változtathatunk. A nyílt forráskodú DAppokat a felhasználók maguk szabhatják olyanra, mely mindenkinek a legjobb.

DeFi szolgáltatások

A decentralizált pénzügyi rendszerben tulajdonképpen megtalálhatóak ugyanazok a pénzügyi termékek és szolgáltatások, amivel a mindennapi életben a hagyományos bankszektorban is találkozunk.

A hitelezés és kölcsönnyújtás piacán kriptopénz alapon lehet hitelhez jutni vagy épp ellenkezőleg, a megtakarításainkért cserébe kaphatunk kamatot. A lényeg, hogy egy DApp segítségével automatikusan történik a hitelező és a betételhelyező párosítása, így kihagyva a közvetítő felet a tranzakcióból.

Kripto bankok

A decentralizált váltókon alternatív kriptopénzeket lehet egymás között cserélni. A decentralizált biztosítók pedig garanciát nyújtanak különböző eseményekre (halál, veszteség, kár, betegség). A kriptobankokról ebben a cikkünkben olvashattok többet.

A staking során az egyes felhasználók bizonyos összegű érmét helyeznek el letétben, azért, hogy a rendszert fenntartsák – cserébe pedig jutalmazásban részesülnek.

Végezetül pedig megemlíthetjük még a teljes DeFi alapú fizetési rendszerket, mint amilyen például a Lightning hálózat is, mely a bitcoin blokkláncát bővítette ki okos szerződésekkel, hogy egy olcsó és gyors pénzküldési alternatívává váljon.

Bitcoin és az Ethereum szerepe a DeFi rendszerében

Mint azt már láthattuk,  DeFi rendszerek működéséhez elengedhetetlen a decentralizált főkönyvi technológia, azaz a blokklánc alkalmazása.

A legtöbb DApp az ethereum blokkláncán működik, ami napi szinten több millió okos szerződést kezel a jelenleg közel 200 különönböző projekt számára. A lightning hálózat fejlődésével pedig a bitcoin a másik legnagyobb DeFi blokklánc jelenleg, ahol szintén több DApp működik már.

DAppok az Bitcoin és Ethereum hálózatán

Itt megtalálhatod a bitcoin és az ethereum alapú DApp-ok listáját.

Ha szeretnél használni egy DApp-ot, kriptopénzre is szükséged lesz. Nálunk itt a Coinmixed.eu-n olcsón, gyorsan és biztonságosan tudsz bitcoinhoz és ethereumhoz is jutni, amivel használhatod a fenti alkalmazásokat és szolgáltatásokat.

A DAppokat és okos szerződéseket azonban nem csak a fenti blokkláncokon lehet létrehozni, sőt. Egyre elterjedtebb az újabb és újabb DAppokra építő altcoinok.

És, hogy ez miért probléma?

Február közepén derült égből villámcsapásként jött a hír az IOTA Alapítványától, hogy az IOTA natív tárcájából több esetben egyszerűen eltűntek az érmék, összesen több, mint 1 millió dollár értékben. A Trinity tárca egy DApp, amit az IOTA blokkláncára írtak. A legnagyobb probléma itt azonban nem az, hogy egy kód vagy rendszer nem jól van megírva és feltörhető. Sokkal inkább az a probléma, hogy az IOTA Alapítvány a közleménnyel egy időben egyszerűen leállította az IOTA blokkláncát, amíg a problémát meg nem oldják. Ez pedig azt jelenti, hogy az IOTA rendszerét semmilyen mértékben nem lehet decentralizáltnak tekinteni, ha azt egy szervezet, az IOTA Alapítványa egyetlen gombnyomással le tudja állítani – még akkor sem, ha mindezt a jó cél érdekében tette.

A bitcoin vagy az ethereum esetében ilyen helyzet sosem állhat elő. Mindkét rendszer kellően decentralizált ahhoz, hogy a hálózatot ne lehessen egyetlen irányból térdre kényszeríteni. Több, mint 10 ezer bitcoin csomópont és 7 ezer ethereum csomópont fut világszerte, hogy a rendszer valóban decentralizált legyen.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget