Az Internet Computer (ICP) bemutatása

Május 10.-e történelmi nap volt a kriptovaluták világában, köszönhetően egy semmiből megjelent coinnak. Természetesen az Internet Computer (ICP) token nem volt korábban sem ismeretlen, de eddig igazából csak a fanatikus bennfentesek és szakértők számára mondott valamit a neve. Viszont amikor május 10.-én listázták a Coinbase, a Binance vagy éppen a Huobi tőzsdéjén, hihetetlen magasságokba emelkedett az értéke, volt olyan pillanat, amikor 90 milliárd dollár felett járt a piaci kapitalizációja. A nyitóára 630 dollár volt, de még aznap csúcsra ért, amikor 731 dolláron is kereskedtek vele.

Nem meglepő módon egyébként elég gyorsan vissza is esett az árfolyama és azóta is csökkenő trendet mutat, a cikk írásakor már csak 300 dollár környékén kereskedtek vele. Természetesen komoly a volatilitása a coinnak, ha csak egyetlen napot nézünk a kereskedéséből, akkor járt 270 dollár környékén is, de visszakúszott 350-re is rövid időre. Jelenlegi piaci értéke 38 milliárd dollár körül van, ezzel egyébként a 9. legnagyobb kriptovalutának számít, május 10.-én volt olyan pillanat, amikor a negyedik legnagyobb kriptovalutáról beszéltünk az ICP kapcsán.

De mi az az Internet Computer (ICP)?

Az ICP a világ első olyan blokklánca, amelynek a védjegye a hihetetlen sebesség és a szinte végtelen kapacitás. Bármerre is olvasunk róla, mindenhol azt mondják, hogy a bitcoin és az ethereum után a blokkláncok világának harmadik legfontosabb fejlesztése. Úgy képzeljük el, mint egy platformot, amely rendkívül gyorsan dolgoz fel okosszerződéseket, hatékonyan tárol adatokat és rendkívül stabil fejlesztői környezetet biztosít fejlesztők számára. Ugye az ICP alapítója a DFINITY alapítvány, amely azt tűzte ki céljául, hogy forradalmasítsa az internetet és a webhelyek szabadságát. A skálázható fejlesztés azt ígéri, hogy képes lehet megtörni majd a nagy technológiai cégek egyeduralkodását, hiszen mivel decentralizált, független tárhelyeken keresztül zajlik a fejlesztés vagy éppen üzemeltetés, nem lesz többé szükség arra, hogy a Google vagy éppen az Amazon segítségére szoruljunk, ha egy applikációt szeretnénk használni vagy fejleszteni.

Így pedig létrejöhetnek tokenizált internetes szolgáltatások, decentralizált pénzügyi rendszerek és teljesen új megközelítéssel bíró hagyományos weboldalak is. Azért azt érdemes megemlíteni, hogy az ICP és a DFINITY mögött elég komoly kockázatitőke-társaságok és befektetési vállalatok állnak, ezek legismertebbike az Andreessen Horowitz és a Polychain Capital. Ez azért jelzés arra vonatkozóan, hogy nem teljesen szabad kezdeményezésről van itt sem szó. Az első lépés az ICP ismertsége felé az volt, amikor 2018-ban airdrop keretében kaptak felhasználók utility tokeneket, majd 2020 végén elindult a mainnet. Május 10.-én pedig mindenki megismerhette az ICP nevét.

Hogy akarja az ICP megváltoztatni az internet jelenlegi működését?

Ugye napjaink internetével a legnagyobb probléma az sokak szemében, hogy profitorientált cégek tartják fenn és üzemeltetik az infrastruktúrát. Az Internet Computer blokklánc-technológiájának legfontosabb kulcsa az úgynevezett Chain Key technológia. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen nyilvános kulcs segítségével működhessen. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy akár okosórák és mobiltelefonok segítségével is lehessen validálni. Ami azért nem igazán könnyen megvalósítható más blokkláncok esetében. És ez az ún. Chain Key technológia az, ami az egész ICP zökkenőmentes működését biztosítja. Segít ugyanis új node-ok hozzáadását megvalósítani, sérült node-ok cseréjét végrehajtani és úgy frissíteni az ICP-t, hogy ez szinte észrevétlen legyen.

Ez a technológiai rész nagyon röviden, de ha magyarra akarjuk egyszerűen lefordítani, hogy mi is a cél, akkor elég ha megnézzük, mi történt akkor, amikor az Ethereum egyik kiszolgálója leállt, megroppant az egész hálózat. Ez pedig a DFINITY szerint egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy az Ethereum is ugyanannyira kitett a privát nagy szolgáltatóknak, mint bármilyen webhely vagy egyéb applikáció. Hiszen az ICP segítségével mi nem weboldalakon keresztül lépünk kapcsolatba blokkláncokkal. Hanem magához a blokklánchoz férünk hozzá közvetlenül. A hálózat akkor is működőképes lesz, ha esetleg leállnak csomópontok.

Az Internet Computer (ICP) jelenlegi hálózata és a fejlesztési lehetőségek

Az ICP jelenlegi hálózatát 48 adatközpontból tartják fenn, amelyek összesen 1300 node-ot futtatnak. Értelemszerűen a bővülés folyamatos és irtózatos léptékű. Hiszen az idei év végére már 123 adatközpontot és 4000-nél is több node-ot terveznek, az évtized végére pedig sok millió node fogja majd a szabad internetet támogatni. És ami a legjobb, hogy mi is lehetünk node-ok, csak egy jelentkezési folyamatot kell teljesítenünk. Majd egy speciális eszközt kell vásárolnunk, aztán máris beszállhatunk a szabad internet biztosításába.

A fentebb már említett Chain Key technológia segítségével pedig az interneten megszokott sebességgel dolgozhatunk. Azaz ha megnyitjuk mondjuk valamelyik kedvenc weboldalunk nyílt változatát, akkor akár milliszekundumok alatt betöltődhet a tartalmunk. Jelenleg egyébként a hálózaton már van néhány olyan applikáció, amit próbálgathatunk. Hiszen a fejlesztők elkészítették a TikTok, a LinkedIn, a WeChat vagy más közösségi oldalak nyitott verzióját. Ebből is látható egyértelműen, hogy az ICP már nem csak egy bizonyos réteget vonzó pénzügyi applikációkat fog nyújtani, hanem azt, amit most az általunk ismert interneten is elérhetünk.

Az ICP coin szerepe és jövőképe

Az ICP token három fontos célt tölt be a hálózaton, ezek mindegyike arra mutat, amit fentebb már taglaltunk, egy szabad, konszenzusos internet létrehozására. Először is az ICP tokenek zárolásával neuronokat tudunk létrehozni, amelyekkel részt vehetünk a hálózat irányításában. Ergó a tokenek segítségével szavazhatunk különböző döntésekben. Aztán ott van az a szerep, amely szerint az ICP tokenek adják azt az értéket, amelyet aztán ciklusokká konvertálhatunk.

Azaz így biztosítsunk számítási kapacitást a hálózatnak, mint egyfajta üzemanyag. Végezetül a legfontosabb szerepe az ICP tokeneknek, hogy ezzel jutalmazzák a hálózaton végzett tevékenységeket. Így például a hálózatot érintő döntésekben való részvételt vagy a node-ok biztosítását. Az még nem teljesen világos mindenesetre, hogy az a sok tucat millió dollár, amit az ICP fejlesztésébe fektettek eddig, miként fog majd megtérülni. Mert legyünk abban is biztosak, hogy kockázatitőke-befektetők csak úgy nem sorakoznak fel egy jószándékú kezdeményezés mögött.

Mindenesetre az ICP mögött megbújó különleges célok és technológia maximálisan befolyásolni fogja a token árát is. Ha körbenézünk a nagyobb elemzői oldalakon, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbben attól teszik függővé az ICP hosszútávú árfolyamát, hogy mennyire sikerül előre lépni a fejlesztésekkel. Mennyi új node jelenik majd meg, mennyire sok új applikáció és webhely kerül kifejlesztésre és így tovább. De még a fejlesztés sem garancia a sikerre.  Hiszen ott van például a már elkészült kísérleti applikáció, a Capsule, ami ugye egy decentralizált közösségi platform, ami mentes a cenzúrától. És ennek lehetősége pont az ICP különlegessége miatt nem is állhat fenn. Ez amúgy létfontosságú kérdés sokak számára, nem csoda, hogy a fejlesztéséhez közel másfél millió dollárt sikerült összeszedni.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget