Amikor túl jól sül el egy vicc: a leghíresebb mémcoin, a dogecoin sikere

Amikor túl jól sül el egy vicc: a leghíresebb mémcoin, a dogecoin sikere

Az altcoinok kritikájaként, mindössze egy hobbiprojektként született meg csaknem 8 évvel ezelőtt, mára azonban olyan nevek álltak be mögé, mint mondjuk a Tesla vezér Elon Musk. A dogecoin (DOGE) sztorija nemcsak izgalmas és meghökkentő, de talán aktuálisabb is, mint valaha, hiszen 2021-es éve olyan erős kezdéssel indult, amilyet történelme során még sosem láttunk a mémcointól. Népszerűsége ellenére azonban kérdéseket is bőven találunk a dogecoin körül. Van bármilyen haszna a kriptopénznek? Hosszú távon is megőrizheti az értékét? Netalán ez a következő bitcoin? És amúgy is, egyáltalán ki készítette?

A válaszokat a bejegyzésben találhatjátok. Ha pedig kriptopénz vásárlása vagy eladása érdekelne, azt ide kattintva érhetitek el!

Honnan érkezett a dogecoin, és miért beszél róla mindenki?

A dogecoin, amely a litecoinhoz nagyon hasonló mechanizmuson alapul, már csaknem 8 éves történelemre tekint vissza. Jackson Palmer és Billy Markus kettőse már 2013-ban útnak indították a kutyás coint. A legérdekesebb, hogy a kriptó elindulása nemcsak, hogy nem egy alaposan eltervezett projekt első lépése volt, de szó szerint csak viccből alkotta meg a két fejlesztő. 2013-ban az altcoinok gombamódra kezdtek növekedni, Palmerék pedig ennek kritikájaként hozták létre a kriptót. Nem hiába nevezik mémcoinnak, és nem is hiába néz ki úgy, mintha valaki csak egy rossz áprilisi tréfát űzne velünk: a dogecoin alapeszméje volt az, hogy viccet űzzön a kriptopénzekből. De persze úgy, hogy ő maga is egy kriptopénz.

Palmerék meglepetésére azonban a dogecoin jelentős érdeklődést, és ami talán még fontosabb, lojális követőbázist tudott szerezni magának. A híres Shiba Inu képét viselő kriptopénz népszerűségét növelték az olyan reklámfogások is, mint amikor egy NASCAR versenyzőt szponzoráltak dogecoin gyűjtéssel, vagy amikor egy kenyai vízprojektet támogattak hasonló formában. Ezek a promótálások azonban még így is eltörpültek a tavalyi év sikereihez képest. 2020-ban egy TikTok-kihívás miatt futott fel nagyon a dogecoin. Ekkor az árfolyam is csaknem duplájára tudott emelkedni. Idén aztán a Reddit egyik fórumán, a SatoshiStreetBets egy szervezett akció keretében nyomta fel az árfolyamot. A koronázatlan mémkirály, Elon Musk patronálása pedig már csak hab volt a tortán az elmúlt hónapokban. A Tesla-vezér amellett, hogy kedvenc kriptójának nevezte a dogecoint, Twitter követőit (mind az 51 milliót) is folyamatosan „tájékoztatta” a kriptopénz előrehaladásáról – persze stílusosan mémekkel közölve ezt.

Amikor túl jól sül el egy vicc: a leghíresebb mémcoin, a dogecoin sikere

A dogecoin lenne a következő bitcoin? Avagy amiben a dogecoin különbözik a leghíresebb kriptopénztől

A dogecoin működésében nagyon hasonlít a bitcoinhoz, bár két jelentős különbséget is fel tudunk sorolni a mémcoin és a kriptopénzek ősatyja között. Mindkét eszköz a blokklánc technológiára épül, a tranzakciók lebonyolításához pedig a proof-of-work mechanizmust használják a bányászok.

A dogecoin segítségével elvégzett tranzakciók azonban jóval olcsóbbak és gyorsabbak a bitcoin használatához képest. Ez főként a Scrypt algoritmus használatának köszönhető, amelyet a litecoin esetéből is ismerhetünk. Ez egy blokk létrehozásának idejét egy percre csökkenti. Ez azt is jelenti, hogy míg a bitcoint inkább értékmegőrző funkciója miatt kedvelik sokan, addig a dogecoin a kifejezetten kis értékű, akár mindennapi fizetésekre is alkalmas lehet.

A másik jelentős különbség, ami megkülönbözteti a DOGE-t a BTC-től, az a kibocsátott tokenek számában rejlik. Abitcoin alapvető jellemzője, hogy csak 21 millió kerülhet ki a körforgásba. Ezzel szemben a dogecoinnál ez nincs megszabva, azaz végtelen mennyiségű új tokent is kiadhatnak. Ez különösen azért fontos, mert míg a bitcoin véges száma miatt az infláció ellen szuperál, addig a dogecoin egy jóval könnyebben inflálódó kriptopénznek számít. Ára pedig pont emiatt valószínűleg sosem közelítheti meg a bitcoinét.

Ezt a két dolgot leszámítva, a dogecoin koncepciója és működése nagyban hasonlít nemcsak a bitcoinhoz, de általánosságban a kriptopénzekéhez. Vásárolni például ugyanúgy lehet a legnagyobb váltóknál. Tárolása szintén nem okoz problémát, hiszen rengeteg hot and cold wallet is kompatibilis a dogecoinnal. Tranzakciók tekintetében kifejezetten népszerűnek számít az online adományok esetében. Mint ahogy fentebb is kifejtettük, a gyors és olcsó tranzakcióik az alacsony értékű fizetésekhez tökéletesen alkalmasak.

Van esélye a dogecoinnak a hosszú távú sikerre?

Ahogy láthatjuk, a dogecoin nem mostani találmány, csaknem 8 éves múltját eltekintve pedig logikusan felvethető, hogy máris hosszú távú sikert ért el. Azonban az is jogos kérdés lehet, hogy igazán hosszú távon van-e annyi haszna, hogy képes legyen fennmaradni akkor is, ha éppen Elon Musk ráun és már a TikTokon sem tud hódítani az újdonság erejével.

Jelenleg a dogecoin körüli fő vonzerő az aktív közösségben, az utóbbi hónapok óriási rallijában és az olcsó fizetési lehetőségben rejlik. Mivel értékőrző funkciót nem tud ellátni a végtelen számú dogecoin miatt, a fizetésen egyértelműen nagyobb hangsúly van, főleg az online adományok szempontjából, amik a coin internetes kultúrája miatt kifejezetten előnyös. Szereted azt a tartalmat, amit valaki megosztott? Tetszett a mém, amit készített? Tessék, itt egy kis dogecoin, hogy olcsón támogasd egy kávéra elegendő kriptóval.

Amikor túl jól sül el egy vicc: a leghíresebb mémcoin, a dogecoin sikere
A dogecoin árfolyama robbanásszerűen emelkedett idén. Forrás: CoinMarketCap

Amikor a kapitány hagyja el elsőnek a hajót

Azért az persze érdekes a dogecoin esetében, hogy a két alapító, Palmer és Markus már jó pár éve elhagyta a projektet. Sőt, többször hevesen kritizálták, hogy milyen fordulatot vett a mémcoin, amit ők maguk indítottak el. Ők ugyanis nemcsak, hogy viccből indították a projektet, hanem az altcoinok és a ’get rich quick’ attitűd erősödésének kritikája miatt hozták azt létre.

Amikor a dogecoin 2018-ban elérte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, Palmer is nyilatkozott a mérföldkővel kapcsolatban: „Sokat mond el a kriptopiac általános állapotáról, hogy egy kutya képével ellátott kriptopénz, ami az elmúlt két évben nem adott ki semmilyen szoftverfrissítést, el tudta érni az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt,” nyilatkozta akkor a CoinDesk híroldalnak. „Aggasztó a tény, hogy a legtöbb beszélgetés a médiában és az emberek között a befektetési potenciálról szól. Ez eltereli a figyelmet a technológiáról és a célokról, amire a teljes mozgalom alapult.” Szavaival persze nem kell egyetértenünk, azonban mindenképpen vet fel kérdéseket a dogecoin hosszú távú életképességéről.

Az tagadhatatlan, hogy a dogecoin körüli kultúra, a mémek, a viccek, a trollkodás, mélyen gyökerezik a teljes kriptoszektorban, és még szélesebb körben a most felnövő generációban is. Nem hiába hódított akkorát a TikTokos kihívás is. A videómegosztónak a népszerű közösségi oldalak között az egyik legfiatalabb a közönsége. Ha pedig egy egész generáció, ami mémeken nőtt fel, néhány éven belül már saját pénzügyi döntéseit hozza meg, akkor a dogecoin erős érdeklődéssel számolhat akár hosszú távon is.

Megéri dogecoint venni?

Összességében azért érdemes észben tartani, hogy a dogecoin körüli népszerűség nem feltétlenül funkciói és előnyei miatt nőtt ekkorára. Néhány éven belül, amikor Elon Musk már rég a Marson reklámozza Mars-coinjait a dogecoin helyett, akkor lehet, hogy úgy fog elhalni a dogecoin is, mint ahogy a legtöbb internetes szenzáció szokott. Egy nap csak felkelünk, és már nem is emlékszünk rá.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget