A titkok könyve - az order book

A titkok könyve – az order book

Regisztrálok!

Minden amit az ajánlati könyvről tudni lehet és kell egy kripto kereskedőnek.

Ma már transzparens módon nyomon követhetőek a kereskedési platformok megbízásai akár a TradingView felületén, az ajánlati könyv tanulmányozása már-már elengedhetetlen egy komolyabb kereskedési stratégia felállításánál.

Belépési és kiszállási pontokat lehet meghatározni az ajánlati könyv vizsgálatával és a technikai indikátorok összefűzésével. De a megbízások vizsgálata abban is segít, hogy eldöntsük piaci vagy limit áras megbízást kössünk, ahelyett, hogy csak a stop-losst használjuk.

Az ajánlati könyv elemzése leginkább a likvid piacokon működik, ugyanis szükség van kellő mennyiségű élő megbízáshoz ahhoz, hogy az adatok értelmezhetőek legyenek.

De mi is az az order book és hogy lehet az ajánlati könyvet olvasni?

Mai cikkünkben ezt a kérdést vesszük át az alapoktól indulva.

A megbízás útja

A megbízás útja az ajánlati könyvben (order flow)

A megbízás annyit jelent, hogy egy kereskedő nyilatkozik, hogy adott áron megvenné vagy éppen eladná az adott eszközt. A megbízás teljesülése során a kereslet és a kínálat találkozik egymással.

Az ajánlati könyv tulajdonképpen nem más, mint az összes nyitott pozíció, ami végrehajtásra vár egy adott pillanatban egy adott kereskedési páron. Tehát maga a piac. Bárki leadhat egy megbízást, ami bekerül az ajánlati könyvbe, ami egészen addig ott is marad, amíg a másik oldalon valaki be nem tölti az ellenoldal helyét és zárja az ügyletet (vagy az eredeti ügylet megbízója törli a megbízást).

Attól, hogy valaki lead egy megbízási ajánlatot és az bekerül az ajánlati könyvbe még nem biztos, hogy teljesülni is fog! Hiszen a megbízás teljesüléséhez szükség van valakire, aki az ajánlatot elfogadja, több ajánlattevő esetén pedig a legjobb ajánlat fog teljesülni.

A kereskedési platformok egy részét a maker-taker díj struktúrát követve előnyben részesíti azokat, akik olyan megbízásokat adnak, amelyek az ajánlati könyvben maradnak és nem pedig onnan veszik ki a megbízásokat. Ennek oka, hogy ha kikerül a könyvből egy megbízás, akkor kivezetik vele együtt a likviditást is a piacról.

Az élő ajánlati könyv

Az élő ajánlati könyvre pillantva az első ami szembetűnik, hogy zöld és piros színekben villog. Ez tulajdonképpen csak egy pillanatnyi állapotot mutat arról, amikor egy nagyobb összegű limit áras megbízás teljesült. Zöld szín esetén a limit áras vételi megbízás teljesült, míg piros szín esetén a limit áras eladási megbízást teljesítette egy vele szemben álló piaci áras megbízás. Bal oldalon a bid (vételi), jobb oldalon az offer (ajánlati) árak találhatók. A kettő különbsége a bid-offer spread, ami legtöbbször a kereskedési platform jutaléka.

bid-offer spread

Emlékeztetőül a limit áras megbízás egy olyan ajánlati forma, amikor nem a piaci áron teszünk ajánlatot az ajánlati könyvbe, hanem megadunk egy adott árfolyamszintet, amin szeretnénk, hogy a vételi vagy eladási ajánlatunk teljesülne. A teljesüléskor egy ellentétes oldali piaci áras megbízás áll, ha ugyanis valaki venni akar, értelemszerűen kell valakinek a másik oldalon el is kell adni, ahhoz, hogy az egyensúlyi ár létre tudjon jönni.

A piac mélysége (market depth)

A piac mélysége

A vételi és eladási megbízásokat vizuálisan is ábrázolhatjuk egy grafikonon összesítve az adott árfolyamhoz tartozó volumeneket. A grafikonon egymással összeadódva látszódik az ajánlati könyv mindkét oldala. Minél inkább meredek egy adott ponton a grafikon, annál nagyobb az adott árfolyamra eső volumen mértéke. Ezek az úgynevezett vételi vagy eladási falak, ahol a kereslet megnyilvánul a piacon.

A vételi és eladási megbízások

Ha egy magas eladási fal van egy adott árfolyam szinten és eladni szeretnénk, akkor fal előtti árfolyamon kell ezt megtennünk. Ugyanígy, ha vételi szándékunk van és látjuk a vételi falat, akkor az az előtti árfolyamon tehetjük ezt meg.

A piac mélysége folyamatosan változik, ahogy újabb és újabb limit áras megbízások kerülnek az ajánlati könyvbe és ahogy a piaci megbízások kivezetik a könyvből a meglévő limit ajánlatokat. Az egyes megbízásokat részletesen csak az ajánlati könyvben látjuk. Így valójában egy magas fal önmagában még nem beszél arról, hogy egy bálna vagy több kisebb hal áll az adott megbízás mögött. Ha egy-egy hatalmas megbízás csak úgy felugrik majd eltűnik, akkor feltehetően egy bálna próbálkozott be a piacra szállással.

A legtöbb kereskedési platformon azonban az igazán nagy megbízásokat szabályozzák, vagy csepegtetve engedik a piacra vagy teljesen az ajánlati könyvön kívül hagyják, hogy ne szakítsa be egy-egy ilyen nagy megbízás a piacot azonnal.

Amire a kereskedés során figyelni kell az ajánlati könyv kapcsán

Önmagában a stop-loss megbízások rendkívül hasznosnak bizonyulnak a kockázat kezelésben. A stop-loss megbízás esetén megadunk egy adott (veszteséges) árfolyam szintet, ami alá már nem szeretnénk menni, és ezek az árfolyamon zárjuk a pozíciót, hogy amint az a nevében is látszik – megállítsuk a további veszteséget.

Napon belüli kereskedés esetén azonban sok-sok kisebb megbízásból tevődik ki a napi profit, amelyet a stop-lossok jelentősen is befolyásolhatnak. Az ajánlati könyvben ugyanis leginkább a limit áras megbízások látszanak, a piaci megbízások csak egy-egy pillanatra villannak fel, amíg egy másik limit áras ajánlatot zárnak le. A stop-loss helyett, sok day trader olvassa inkább folyamatában az ajánlati könyvet és zárja a pozícióit maga.

támaszok és ellenállások jelzése

Az ajánlati könyv leggyakoribb felhasználása a támaszok és ellenállások jelzése és megerősítése. Jellemzően a nagyobb megbízások, akár egy megbízótól, akár több kereskedőtől származnak egy-egy kulcsfontosságú szint környékére tömörülnek. Ezek lesznek az ellenállások és támaszok, amiket a technikai elemzőeszköztár alkalmazásával is meg kell kapnunk ahhoz, hogy magabiztossággal kereskedni tudjunk velük.

Az ajánlati könyvben teljesült megbízásokból következtethetünk a piac általános trendjére is.

Akkor beszélhetünk felfelé irányuló vételi erőről, ha egy piaci vételi megbízás és egy limit áras eladási megbízás között jött létre az ügylet. Ezt elképzelhetjük úgy, hogy a limit áras megbízás már egy ideje az ajánlati könyvben lehetett, ahogy szép lassan kúsztak felfelé a piaci áras megbízások árai. Egyszer csak pedig elérte a limit áras megbízás árfolyam szintjét, így teljesült az ajánlat.

Ennek megfelelően, lefelé irányuló eladói nyomás látható a piacon, ha egy piaci eladási megbízással szembe kerül egy limit áras vételi ajánlat.

A trend erősségéről az alapján bizonyosodhatunk meg, hogy milyen gyorsan kerülnek ki a limit áras megbízások az ajánlati könyvből.

Sok esetben az ajánlati könyvet nem is manuálisan, hanem programok segítségével elemzik és követik nyomon másodpercről másodpercre. Ez a high-frequency trading alapja, ahol a pillanat tört része alatt kötnek eladási és vételi megbízásokat, mindössze azzal a céllal, hogy az esetek 51%-ában profitábilis legyen az ügylet.

Fontos kiemelni, hogy nem érdemes a kereskedést pusztán az ajánlati könyvre szorítani, mert az fals eredményre vezethet, de a technikai elemzés többi eszközével együtt hasznos kiegészítője és megerősítője lehet egy meglévő kereskedési stratégiának.

Kipróbálnád a kriptopénz kereskedést a kereskedési könyv vizsgálata alapján? Először bitcoinra lesz szükséged. Itt könnyen és gyorsan tudsz váltani, akár azonosítás nélkül – forintért cserébe.

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget