A nem helyettesíthető tokenek forradalmasíthatják a digitális tulajdonjogot

Habár a nem helyettesíthető tokenek még gyerekcipőben járnak, alkalmazási területük számos digitális tulajdonnal foglalkozó iparágat érinthet.

A Coinmixed Magyarország vezető kriptotőzsdéje, ahol bitcoin, ethereum és litecoin mellett stabilcoinokban is kereskedhetsz.

Mik is valójában a nem helyettesíthető tokenek?

A nem helyettesíthető tokeneket az ethereum ERC-721-es szabványa írja le. 2017 novemberében a CryptoKitties elnevezésű DApp játék viharként söpört végig a kriptovaluták világán, amely az ERC-721 standard egyik legelső alkalmazása volt. A játék kezdetben óriási sikernek örvendett, azonban az idő elteltével hanyatlott az érdeklődés a kripto cicák után. Ettől függetlenül, a CryptoKitties több hasonló játék megalkotását ösztönözte. A blokkláncon alapuló játékok közös nevezője pedig nem más, mint a nem helyettesíthető tokenek. Ha a CryptoKitties-t vesszük példának a nem helyettesíthető tokenek fogalmának megmagyarázására, akkor annyit kell tudnunk, hogy a játékban minden cica igazából egy külön token. Innen ered a nem helyettesíthető elnevezés, hiszen minden token különbözik a többitől, ellentétben a helyettesíthető tokenekkel, amelyek egyenértékűek.

A helyettesíthető tokenek bármilyen helyettesíthető dolgot képviselhetnek, mint például egy valutát, részvényt és hasonlókat. A blokklánc iparban általában új digitális valuták kibocsátására használják őket. A helyettesíthető tokeneket szét tudjuk osztani és egymás között felcserélhetőek. Habár alkalmazási területük rendkívül széles, vannak olyan területek, amelyeken nem igazán alkalmazhatók. Egyedi dolgok, ritkaságok és specifikus tulajdonságokkal rendelkező eszközök képviseletére nem alkalmasak.

A nem helyettesíthető dolgok képviseletére a blokklánc ipar a nem helyettesíthető tokenekkel válaszolt.

nem helyettesíthető tokenek

A digitális tulajdonnal kapcsolatos problémák

Manapság az interneten keresztüli vásárlás már mindennapos dolognak számít. Az interneten persze nem csak megfogható dolgokat vásárolhatunk, hanem digitális javakat is. Ide tartoznak például a különféle előfizetések, játékok, programok és hasonlók. A gond azonban az, hogy az említett digitális termékek tulajdonjogának adatbázisa az adott terméket árusító cég tulajdonában van. Nehéz bebizonyítanunk, hogy az adott digitális termék valóban a mi tulajdonunkban van. A nem helyettesíthető tokenek viszont megoldást kínálnak erre a problémára.

A nem helyettesíthető tokenek, a blokklánc technológia és az okos szerződések együttes alkalmazásával a jövőben képesek leszünk a digitális termékek decentralizált adatbázisának létrehozására. Egy ilyen adatbázis minden egyes digitális termék jelenlegi és előző tulajdonosait megmásíthatatlan módon őrzi egy adott blokkláncon. A blokkláncon bárki le tudná ellenőrizni, hogy ki egy meghatározott termék tulajdonosa, mikor került tulajdonába a termék, illetve, hogy mennyiért vásárolta meg és kitől. A digitális termékek adása és vétele okos szerződések segítségével rendkívül könnyen lebonyolítható. Lássuk milyen területen alkalmazhatók a nem helyettesíthető tokenek.

A nem helyettesíthető tokenek alkalmazása az online játékok világában

Ahogy már említettem, a CryptoKitties játékban minden egyes cicát egy külön token képviselt. Azonban ez csupán egy módja a technológia alkalmazásának. Természetesen nem a CryptoKitties az egyetlen NHT-ket alkalmazó játék. A Gods Unchained ethereum kártyajáték szintén kihasználja a nem helyettesíthető tokenek adta lehetőségeket. Ebben a játékban minden egyes kártya egy NHT, és sajátos karakterisztikákkal rendelkezik. Ez lehetőséget ad a játékosoknak, hogy szabadon kereskedjenek kártyáikkal és bővítsék saját paklijukat. A kártyák és a paklik feletti tulajdonjogok a blokklánc technológia és a kártyákat képviselő NHT-k biztosítják.

A nem helyettesíthető tokenek lehetséges alkalmazási területei a mai online játékok terén szinte határtalan. Ha belegondolunk abba, hogy a játékok legnagyobb részében egy adott karaktert fejlesztünk és különféle bővítményeket adunk hozzá, akkor az NHT-k bevezetése forradalmasítani tudná a játékosok közötti kereskedelmet. Az NHT-k különböző cserélhető eszközöket és bővítményeket képviselhetnének, mint például fegyverek, skinek és hasonlók, amelyekkel a játékosok egymás között kereskedhetnének kedvük szerint. Minden egyes tranzakció természetesen rögződne a blokkláncon, így soha nem lenne kérdéses ki egy adott karakter tulajdonosa. Ez egy teljesen új online játék piacot alkotna, ahol a játékosok a karaktereket és a bővítményeket képviselő nem helyettesíthető tokeneket vásárolhatnának, eladhatnának vagy cserélhetnének egymás között.

nem helyettesíthető tokenek

Az NHT-k alkalmazása a bürokrácia megkönnyítésére

A nem helyettesíthető tokenek persze nem csupán az online játékok területén hasznosak. Gondoljunk csak bele mennyivel megkönnyítené a bürokráciát az, ha a személyes okmányainkat egy-egy NHT képviselné. Igazolvány, jogosítvány, útlevél, anyakönyvi kivonat és még sorolhatnánk azokat az okmányokat, amelyeket őriznünk kell, hiszen bármikor szükségünk lehet rájuk. Ha ezeket nem helyettesíthető tokenek képviselnék, akkor nem lenne más dolgunk, mint, hogy hozzáférést adunk annak a hivatalnak, amelynek szüksége van az adott okmányra. A hozzáférés megadása után a hivatal megtekinthetné a szóban forgó okmányban szereplő adatokat, felgyorsítva ezzel az egész ügyintézés menetét. Úgy gondolom, hogy nincs olyan ország, amelynek ne válna hasznára a bürokrácia ilyen formájú leegyszerűsítése. Sőt, hatalmas mennyiségű papírt is megspórolnánk.

Azonban az NHT-k nem csak hivatalos okmányokat tudnának tárolni magukban. Egy adott személy képesítéseit is fel tudnánk váltani egy nem helyettesíthető tokennel, amely tartalmazná az oklevelét, különféle képzéseken való részvételét és más szakmai képesítésekről szóló bizonylatait. Ez megkönnyítené az álláspályázatok menetét, hiszen a pályázónak csupán annyi lenne a dolga, hogy hozzáférést ad a képesítéseit tartalmazó NHT-hez a potenciális munkaadójának, ahelyett, hogy ezeket fizikai formában is biztosítsa. Mint láthatjuk, a nem helyettesíthető tokenek alkalmazása rengeteg papírmunkát tudna helyettesíteni, amit valljuk be, bármely ország vagy vállalat örömmel fogadna.

nem helyettesíthető tokenek

A nem helyettesíthető tokenek jövője

Az említett alkalmazási területek mellett, számos iparágnak hasznára válhatna az NHT-k mögött rejlő technológia implementálása, hiszen nem helyettesíthető tokenek alkalmazásának csupán a képzelet szab határt. Igaz, hogy jelenleg az NHT-ket főleg az online játékokkal kötik össze, azonban a jövőben ez kétségkívül változni fog. A technológiát igazából bármilyen egyedi termékre lehet alkalmazni. A digitális termékek és a blokklánc technológia egyre szélesebb körű terjedésével előbb vagy utóbb az NHT-k által kínált lehetőségekre is fel fognak figyelni. Ez persze évekbe fog telni, hiszen a technológia még csak néhány éves és rengeteg fejlődés és szabályozás áll előtte. Ha azonban figyelembe vesszük a nem helyettesíthető tokenekben rejlő potenciált, a jövőbeni alkalmazásuk szinte elkerülhetetlen.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget