Modern alkimisták

A modern alkimisták

Regisztrálok!

A középkori alkimisták egyik legfontosabb célja az volt, hogy közönséges fémekből aranyat állítsanak elő. Eltelt pár száz év és most úgy tűnik a történelem ismétli önmagát. A modern kor alkimistái kezdetben semmit nem érő kriptopénzekből alakítanak ki sok milliót érő altcoin vagyonokat. 

Ki ne hallott volna mesés meggazdagodásokról a kriptopénz világban, ahol elég volt pár évvel ezelőtt egy kisebb összeget bitcoinba vagy más altcoinba fektetni, mely mára többszázszorosát éri. De mitől ugrik meg egy altcoin ára? 

Mai cikkünkben azt nézzük meg, hogyan hat egy altcoin árfolyamára, ha bevezetik azt egy nagyobb kriptopénz tőzsdére, és mit kell ehhez tenni, hogy megvalósuljon.

***Figyelem, az alábbi cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, mindössze felhívja a figyelmet az egyik lehetséges faktorra, amit a befektetési stratégia kialakításánál mérlegelni lehet.***

Az altcoin árfolyamokat mozgató tényezők

Alapvetően egy kriptopénz árfolyamát a kereslet és kínálat határozza meg, ennek a két tényezőnek az eredőjéből alakul ki az egyensúlyi árfolyam. A keresletet és kínálatot számos további faktor befolyásolja. 

A kínálatra hathatnak a különböző országokban bevezetett szabályozások és a technológiai sajátosságokból fakadó véges számban elérhető digitális érme mennyisége. 

A kereslet oldaláról pedig a bitcoin árfolyamán túl leginkább egy adott érme elfogadottsága határozza meg, mennyien vásárolnak egy altcoinból, ami egyenesen visszavezethető az altcoin körüli hírekre. 

A hírek kulcs fontosságúak alapvetően minden termék, így az altcoinok kereskedése kapcsán is, ahol egy pozitív hír a kereslet növekedése révén árfolyam felhajtó erővel bír, míg fordítva, egy negatív hír lenyomja az altcoin árfolyamát. A hírek és a kereslet kapcsolatát a FOMO cikkünkben már érintettük, sokan esnek abba a hibába, hogy érzelmi alapon kereskednek, mely ténylegesen is kihat a keresletre. 

A hírek közül pedig a szektorban különösen mágikus hatással bírnak azok a nyilatkozatk, amikor egy adott tokent bevezetnek egy nagyobb kriptopénz platformra. Ennek leginkább az elfogadottságban keresendő az oka – ha egy nagyobb kriptopénz tőzsdére kerül bevezetésre egy altcoin, akkor az szélesebb körök számára teszi elérhetővé az altcoin kereskedését. A nagy tőzsdéket ugyanis, annak ellenére sokan használják kriptopénz kereskedésre, hogy arról már beszámoltunk, nem mindenkinek ez a legmegfelelőbb platform.

Mi történik akkor, ha listáznak egy altcoint egy kereskedési platformom?

Az alábbi példában a Ravencoin altcoin listázását vizsgáljuk meg, mely 2018 áprilisában jelent meg. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy az egyes kriptopénz kereskedő platformokra mikor vezették be az altcoint és mi történt a bevezetés után az árfolyammal.

Ravencoin listázás

Bár ma már számos kriptopénz tőzsdén lehet kereskedni a Ravencoin érmével, ez a három listázás hatott a legdinamikusabban az árra. Először a Bittrexen jelent meg a RVN/BTC kereskedési pár, mely alapvetően csak napon belüli kilengést okozott az árfolyamban.

RVN listázás a Bittrexen

A második listázásra pár héttel később a Binance-n került sor, mely még a Bittrexnél is nagyobb forgalmat bonyolít le és a felhasználói bázisa is nagyobb. A listázás után jól látszik, hogy itt már napokig is kitartott az árfolyam emelkedés. 

A harmadik listázás pedig a Vertbase-n történt. A Vertbase egy sokkal kisebb kereskedési platform az előző kettőhöz képest, ezért okkal merül fel a kérdés, vagyon miért lőtt ki az árfolyam ennyire a listázás után. Persze biztosan nem lehet tudni és elképzelhető, hogy egyéb faktorok is közrejátszódtak a listázáson kívül, azonban fontos kiemelni, hogy a Vertbase volt az első platform ahol lehetőség nyílt a RVN/USD kereskedés pár használatára. 

A Binance hatás

Egy 2019-es elemzésben 12 altcoin bevezetését vizsgálták a Binance tőzsdén, az eredmények az alábbi ábrákon láthatóak. A listázás idejének a Binance Twitter tweetjének időpontját tekintették. 

Token listázás a Binance-n

A grafikonokból a fenti narratívához hasonló történet rajzolódik ki. A bejelentés után több esetben is jelentősen megnőtt az árfolyama az altcoinoknak – azonban ez nem törvényszerű, jól látni ugyanis, hogy a Mithril és a Nebulas tokenek esetében abszolút nem nevezhető sikeresnek a tokenek listázása. Itt nem jött be az alkímia.

Ahhoz, hogy a Binance-n listázzanak egy tokent, a tőzsde jelentkezési adatlapját kell kitölteni. Természetesen meg kell felelni bizonyos követelményeknek és a Binance csapata is átnézi a beadványt, azonban ezután a Binance felhasználókra bízzák a döntést, hogy válasszanak, melyik tokent szeretnék listázni. Emögött azt szokták felhozni indokként, hogy így már előre felmérhető egy adott altcoin iránti igény és kereslet, így organikusabban alakulhat a bevezetés után is piac kereslet és kínálati oldala. 

A Coinbase hatás

A fenti példán láthattuk, hogy esetünkben a Bittrex, a Binance és a Vertbase is a modern kor alkimistáiként pár nap leforgása alatt megsokszorozták egy altcoin értékét.

A Coinbase még a fentieken túl is nagyobb felhasználói bázissal és reputációval rendelkezik, ezért már egy-egy altcoin bevezetésének LEHETŐSÉGE is jelentős árfolyammozgató tényezővel bír.

A kriptopénz tőzsde belső szabályzatában 2017 óta szerepel, hogy mielőtt listázna egy altcoint, nyilvánosan is bejelentik, hogy gondolkodnak az altcoin listázásán. Erre leginkább azért van szükség, hogy menedzseljék a piaci várakozásokat és elkerüljék a bennfentes kereskedés vádját, amely 2017-ben a bitcoin cash egyik napról a másikra történő listázásakor súlyos fejfájást okozott a tőzsdének és ami miatt néha még a mai napig is magyarázkodnia kell a listázások kapcsán, hogy elkerüljék a csalás vádjait. 

A Coinbase-n a listázás egyébként is meglehetősen hosszú folyamat. Egy külön csapat dolgozik azon, hogy mérlegelje, elég érett-e egy token piaca, hogy a Coinbase-re kerüljön. A technológiai és használati innováció mellett a csapatot és a meglévő felhasználói bázis is vizsgálják. A döntést mindig függetlenül, külső hatásoktól mentesen hozzák meg. Láthatjuk, hogy ez merőben más eljárás, mint a közösségi oldalról irányított Binance listázás. 

Az alábbi grafikonon a Coinbase listázás hatását vizsgálták a bevezetés előtti 10 és utáni 10 napban.

Token listázás a Coinbase-n

Az elemzésből arra lehet következtetni, hogy bár itt is sok esetben nő az árfolyam a listázást követően, akár extrém módon is, mint például az OMG esetében, azonban itt is előfordult több alkalommal, hogy fordítva sült el a Coinbase listázás, mint várták és elmaradt az árfolyam robbanás. Láthatjuk azonban, hogy átlagosan 14%-ot növekszik egy eszköz dollárban számított árfolyama, ha listázásra kerül a Coinbase-n.

A Coinmetrics emellett azt is megvizsgálta, hogy azok a közlemények, melyek csak beharangozzák egy altcoin lehetséges listázását, hogyan hatnak az árfolyamra. Azonban az adatok elemzése után arra jutottak, ezek a bejelentések nem működnek szignifikánsan közre az árfolyammechanizmusban, sokkal inkább érvényesül itt az általános piaci hangulat a kereskedésben a bejelentés idején.

Mind a Vertbase, mint pedig a Coinbase esete azt mutatja, hogy a kriptopénz tőzsdei listázáson belül is, ha egy tokent a dollárral szemben lehet adni és venni, az még jelentősebb hatással bír az árfolyamra, mintha csak a bitcoinnal szemben adott a kereskedés lehetősége.

És mi a helyzet, ha kivezetnek egy kereskedési platformról egy altcoint? 

Ez az egyszerűbb eset. 

Ha egy nagyobb kereskedési platform altcoin kínálatából kikerül egy token, az sokszor egyet jelent a token halálával is. Sok esetben ugyanis ekkor elveszik a kereskedési forgalom akár 90%-a is, attól függően mennyire decentralizált volt a piaca, ez pedig sokszor azt is vonja maga után, már azok is elfordulhatnak az adott altcointól, akik eddig bíztak a technológiai innovációjában és nem csak spekulatív céllal tartották az érmét. 

Például a MYST tokent és a BTC/MYST és BTC/ETH kereskedési párokat 2018 januárjában vezette ki a Bittrex a kereskedési platformjáról. A kivezetés pedig az amúgy is negatív piaci hangulatban kegyelemdöfést jelentett a Mysterium tokennek, amely ezzel elvesztette a forgalma 90%-a, mivel a kereskedés nagy része itt zajlott. A token árfolyama 24 óra legforgása alatt 3,11 dollárról 1,60 dollárra esett vissza, ma pedig mindössze 0,06 dollárt ér.

MYST token elértéktelenedése

Regisztrálok!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget